Bemutatkozik:
Az Ön új prezentációs asszisztense.
Minden eddiginél gyorsabban finomíthatja, fejlesztheti és szabhatja testre tartalmait, találhat releváns képeket, illetve szerkesztheti vizuális elemeit.
Népszerű keresések
Au contribuit in primul rand la introducerea limbii romane in biserica,au inlocuit limba slavona in care se oficia serviciul divin.
Marile reforme in acest domeniu le-au infaptuit Dosoftei in Moldova si Antim Ivireanul in Muntenia.
In al doilea rand,cartile religioase au influentat formarea limbii romane literare.
De la diaconul Coresi,cel care a ridicat Dialectul Muntean la rangul de limba literara,pana in Mitropolitii Varlaam,Simion Stefan,Dosoftei si Antim Ivireanul.
Mentalitatea Religioasa a avut influenta si asupra Umanistului Miron Costin,continuatorul lui Grigore Ureche.
1580-1657
Scriitor si traducator religios , ajuns mitropolit al Moldovei in anul 1632 , infinteaza o tipografie la biserica Trei Ierarhi din Iasi , unde tipareste in 1643 "Cazania" intitulata carte romaneasca de invatatura monument de limba veche romaneasca . Volumul cuprinde 75 de predici care se rostesc duminica si in cele mai importante sarbatori ale anului .Cazania a avut o mare circulatie in epoca.
1624-1693
CARTURAR , POET SI TRADUCATOR ESTE , IN DOUA RANDURI , MITROPOLIT AL MOLDOVEI .CONTRIBUIE LA INTRODUCEREA LIMBII ROMANE IN CARTILE BISERICESTI , IN LOCUL CELEI SLAVONE .
SCRIE "PSALTIREA IN VERSURI " DAR SI VIATA SI PETRECEREA SFINTILOR " ACESTA FIIND PROZA NARATIVA .
DOSOFTEI ESTE PRIMUL NOSTRU POET , CARE A CREAT VERSURI CU PARFUM POPULAR SI ARHAIC .
1510-1583
TIPOGRAF , EDITOR SI TRADUCATOR , LUCREAZA LA TARGIVISTE , APOI LA BRASOV UNDE TIPARESTE CU LITERE CHIRILICE CARTI SLAVONE , DAR SI ROMANESTI . LUI I SE DATOREAZA CELE DINTAI TIPARITURI IN LIMBA ROMANA :
INTREBAREA CRESTINEASCA (1559)
TETRAEVANGHEL(1561)
LITURGHIER (1570)
PSALTIRE (1570)
Popa Marius-Dumitru
Paraschiv Florina-Ioana
Bordean Raluca-Floriana
Rotar Adriana-Lucia
Fiind considerat si cretorul oratoriei , Antim Ivireanu a fost si cel care a creat predicile numite "Didahii" , acestea sunt intr-un numar de 28 , si alte 7 ocazionale si
sunt costituite astfel :
INTRODUCEREA
EXORDIUL
TRATAREA
INCHEIEREA
Cunoasterea limbii este uimitoare la Antim si de astfel din toate atitudinile,Ivireanul apare ca un perfect asimilat.
Cunoscator de limbi straine,el e pe deasupra un om de ritorie,cu spirit inflacarat,si cu sinceritati incantatoare.
Cazaniile lui pot fi compilatii si in unele puncte chiar traduceri,modelul de capetenie fiind Ilie Miniat.
Spontaneitatea exordila,trecerea fireasca de la planul material la cel alegoric.
1660-1716
Orator bisericesc,traducator,tipograf.
nascut in Iviria,vechea denumire a Gerogiei,a fost adus la Bucuresti de catre domnitorul Constantin Brancoveanu,care auzise de iscusinta sa in xilogravura(arta de a grava in lemn) pictura si broderie.In scurta perioada il pune in fruntea tipografiei domnesti.Calugarit cu numele de Antim,devine egumen al manastirii Snagov apoi episcop al Ramnicului si mitropolit al Tarii romanesti (1708-1714).
"CEL MAI MARE MERIT A LUI DOSOFTEI ACESTA SI ESTE ; DE A FI OFERIT IN PSALTIRE , PE NESTEPTATE , INTAIUL MONUMENT DE LIMBA POETICA ROMANEASCA IN ACEST SCOP , EL A UZAT DE TOATA CULTURA LUI LINGVISTICA , IMPRUMATAND SI CALCHIIND TERMENI DIN CINCI SAU SASE LIMBI .
A CREAT , TOTODATA , ALTII NEMAIAUZITI APELAND LA VORBIREA SI , POATE , SI LA POEZIA POPORULUI .
A SPUS TOPICA UNOR DISTORSIUNI CARE NE DUC CU GANDUL LA UNII POETI DIN SECOLUL XX , CA ION BARBU DE EXEMPLU ; A ORGANIZAT , UN ADEVARAT SISTEM DE RIME SI A INCERCAT MAI MULTE CADETE SI MAI MULTI METRI DECAT GASIM IN TOATA POEZIA NOASTRA DE PANA LA ROMANTISM. "