Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Conclusie
Hiërarchie komt in alle drie de landen tot uiting. Maar dit is wel verschillend per land. In Iran is de hiërarchie vooral gebaseerd op de politiek en het geloof. Bij China is de hiërarchie vooral gebaseerd op het Confucianisme. In Indonesië gebaseerd op de koloniale verhoudingen.
Verantwoording
“Voor het eerst hoorde ik haar schamper spreken over onze school als een ‘elite’-instelling, waar totokintellectuelen gekweekt werden voor leidinggevende banen in Indië. De meeste leerlingen wilden immers later, na de - bij voorkeur Leidse - universiteit, terugkomen naar het land van hun jeugd. - En die lui gaan altijd voor, bij het gouvernement en in het zakenleven!” (Sleuteloog, 2011, p. 84)
Type bron: Foto
Maker: M.G.M Meijer (1930)
Passend binnen thema, omdat: op de foto duidelijk te zien is dat iemand van hoge status, de ambtenaar, zittende inlanders met een lagere status in de destijds heersende hiërarchie aanspreekt.
Verantwoording
Type bron: video
Maker van de bron: NPS, Ad van Liempt & Hans Blom (2009)
Passend binnen thema, omdat: de bron oorspronkelijke beelden en geeft goede informatie toont over de apartheid in Nederlands-
Indië. Het is daarom een bruikbare bron. De bron toont gescheiden onderwijs, gescheiden werk, etc.
Kolonialistische Hierarchie
Bijeenkomst bij Meroes te Tjakranegara, vermoedelijk het bezoek van een Nederlandse ambtenaar op Lombok
Verantwoording
Type bron: Foto
Maker: Rob Nieuwenhuys, een Nederlands letterkunidge van Indonesische afkomst (1937).
Passend binnen thema, omdat: er een duidelijke hiërarchie te herkennen is in de afbeelding. De gouverneur springt er uit met zijn hoge status, gevolgd door een man die net wat minder status heeft, dit is te zien omdat hij zij hoofd licht naar beneden buigt. Daarnaast zijn links geknielde mannen te zien. Zij zitten lager, dat wil zeggen dat ze een lagere status hebben.
Passage
“Hoe Zijne Excellentie verscheen, in rok, en de in een dubbele haag opgestelde buigende en nijgende gasten minzaam verwelkomde.” (Sleuteloog, 2011, p. 67)
De volgende boeken staan centraal in deze tentoonstelling
Kolonialisme in Indonesie
“Hoe Zijne Excellentie verscheen, in rok, en de in een dubbele haag opgestelde buigende en nijgende gasten minzaam verwelkomde.” (Sleuteloog, 2011, p. 67)
Ontvangst van gouverneur-generaal A.W.L. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer door sultan Hamengkoe Boewono VIII op het station van Jogjakarta, 1937
Verantwoording
Type bron: Foto
Maker: Universiteit Leiden, Collection KITLV Media Library (rond 1900).
Passend binnen thema, omdat: er een duidelijke hiërarchie aanwezig is op de foto. De koelies stonden laag in deze hiërarchie en dat is ook te zien op de foto; de koelies z itten en de fabriekseigenaren staan er hoog boven.
Volgorde van landen:
1 Indonesië
2 China
3 Iran
Indeling per land
1 Bron & passage
2 Verantwoording
Familienaam Iran
‘De akte bleek een waardeloos papiertje want toen de edelman dood was, kochten zijn erfge-namen de imam van het dorp om en hij schrapte Aga Akbars naam uit het testament, maar dat gaf niets want Hadjar had ook geen erfenis voor haar kind verwacht, de naam alleen al was voldoende. Zijn vaders was bekend en zijn wortels lagen daar in dat oude kasteel op de Lalezarberg.’
Verantwoording
“Sinds die nieuwe vlagen van moord, doodslag en plundering, en van onuitroeibaar wantrouwen zelfs jegens Chinezen die in Indonesië geboren en getogen peranakans waren, hield Dee zich schuil, Non wist niet waar, en wilde het ook niet weten.” (Sleuteloog, 2011, p. 140)
Type bron:Foto
Maker van de bron: Antion Sevruguin
Verantwoording Thema:
Op de afbeelding zie je vrouwen gesluierd op de grond zitten, terwijl de mannen hoger zitten. Dit geeft weer dat de mannen hoger stonden dan de vrouwen, in de tijd van Reza Khan veranderde dit iets, door bijvoorbeeld de chador af te schaffen. Dit geeft weer hoe de hiërarchie in het gezin is bepaald.
Chinese koelies aan het werk in een fermenteerschuur op een tabaksonderneming in Deli, 1900 (links op de foto).
China
Vrouwen in Iran
‘Breng me een kop thee, en ik wil je spreken. Ze bracht hem een een glas thee op een zilve-ren dienblad. Ga zitten Hadjar, zei hij. Ze ging niet zitten, maar bleef staan. Toe, pak een stoel. Ze ging op het puntje van de stoel zitten.’
Jelle, Rick & Derk