Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Reactorul Nuclear

Un reactor nuclear este o instalaie tehnologic in care are loc o reacie de fisiune nucleara in lant in condiii controlate, astfel incat sa poata fi valorificata caldura generata sau utilizate fascicolele de neutroni .

Componentele reactorului nuclear sunt:

Combustibilul nuclear

In el are loc reactia de fisiune in lant

Moderatorul

Este necesar pentru incetinirea neutronilor rezultati din fisiune

Agentul de racire

Este necesar pentru mentinerea temperaturii combustibilului in limite tehnice acceptabile

Barele de control

Ele sunt introduse in reactor pentru a reduce numarul de neutroni si a opri reactia de fisiune cand este necesar, sau pentru a regla nivelul si distributia spatiala a puterii din reactor.

Funcionarea reactorului cu fisiune

Funcionarea reactorului nuclear se bazeaz pe reacia de fisiune indus de neutroni prin care se elibereaz energie, iar procesul poate fi controlat prin controlul numrului de neutroni disponibili.

U235 + n → 2 fragmente de fisiune + 2 sau 3 neutroni + β, γ + energie

Deoarece neutronii eliberai prin fisiune pot induce alte fisiuni apare posibilitatea perpeturii reaciei (fisiune n lan). n condiii optime reacia de fisiune se menine la nivel constant i avem o reacie n lan controlat.

Protectia mediului

Reactorul nuclear genereaz patru fluxuri de substane radioactive (deeuri) care pot afecta mediul:

Combustibilul nuclear uzat ce conine majoritatea radioizotopilor generai prin fisiune ;

Deeurile miniere i cele de la rafinarea uraniului coninnd produii de dezintegrare ai uraniului;

  • Eliberarea de radionuclizi n timpul funcionrii (emisii gazoase i lichide);
  • Eliberarea de mari cantiti de radioactivitate n timpul accidentelor.

Explozia de la Cernobil

Ce-a fost inainte de explozie

Cernobil a fost un sat regal in Marele Ducat al Lituaniei in secolul XIII, in tinutul Kiev care acum face parte din Ucraina. A fost acordat ca o tara feudala a lui Filon Kmita, un capitan al cavaleriei regale, in anul 1566. Provincia in care s-a aflat Cernobil a fost cedata Regatului Poloniei in 1569, si dupa aceea, anexata de Imperiul Rus in anul 1793.

Inainte de secolul XX Cernobil a fost locuit de tarani ruteni si polonezi, si de asemenea, de o mare comunitate evreiasca. In timpul Primului Razboi Mondial, satul a fost ocupat de germani si, in timpul razboaielor civile dintre 1917 si 1920 – de Armata Poloneza si Armata Roie. In anul 1921 Cernobil a devenit parte a Republicii Sovietice Socialiste Ucraineane.

Intre 1929 si 1933 Cernobil a avut de suferit foarte mult datorita masacrelor din timpul campaniei de colectivizare a lui Stalin si foametei , care i-a urmat. Comunitatea polonez din Cernobil a fost deportata in Kazahstan in 1936 si cea evreiasc a fost exterminata in timpul ocupaiei germane intre 1941 i 1944.

Dup prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, Cernoblul a devenit o parte a Ucrainei – naiunii independente.

Inainte de accident

Condiiile pentru nceperea acestui test au fost pregtite pe lumin la data de 25 aprilie i producia de energie a reactorului a fost redus spre 50%. O staiune local de putere a fost nchis neateptat. Coordonatorul retelei electrice a Kievului a cerut amnare scaderii aportului energetic al centralei n reea, pentru acoperirea vrfului de consum al serii. Directorul centralei a consimit i a amnat testul pentru mai trziu. Testul de siguran a fost amnat pn la schimbul de noapte, o echip neexperimentat care ar fi trebuit s lucreze la reactorul #4 noaptea aceea i urmtoarea[4]

La 11:00 noaptea, 25 aprilie, se permite nchiderea reactorului pentru continuarea testului. S-a prevzut ca din nominalul su de 3,2 GW energie, aducerea reactorului spre 0,7-1,0 GW, cu scopul de a efectua testul la cel mai jos nivel de putere recomandat.[5] Oricum, noua echip a fost surprins de amnarea anterioar a ncetinirii reactorului i a urmat protocolul original al testului. Urmarea a fost reducerea prea rapid a nivelului de putere. n acea situaie, reactorul a produs mult xenon-135, care a sczut i mai mult puterea (spre 30 MW - aproximativ 5% de valoare presupus). Operatorii au crezut c scderea rapid a fost din cauza unui defect la unul dintre regulatorii de putere, scpnd din vedere contaminarea reactorului. Cu scopul de a spori reactivitatea (netiind c scderea drastic a puterii este cauzat de absorbia n exces a neutronilor de xenon-135), au fost scoase celulele de control din reactor n ciuda faptului c acest lucru este permis cu respectarea unor reguli stricte de siguran. Cu toate acestea, puterea reactorului nu a crescut dect n jur de 200 MW putere ce reprezenta mai puin de o treime din minimul necesar pentru efectuarea experimentului. Mai mult, eful echipei alege continuarea experimentului. Ca i parte din experiment, la 1:05 a.m., pe 26 aprilie au fost pornite pompele de ap care erau acionate de turbina generatorului crescnd fluxul de ap peste specificaiile regulilor de siguran. Fluxul de ap crete spre ora 1:19 a.m. (n tot acest timp apa absorbind neutroni) i nivelul tot mai mare necesitnd scoaterea manual a celulelor de control. Acest aspect produce o funcionare foarte instabil unde lichidul de rcire i xenon-135 au substituit rolul celulelor de control din reactor.

Accidentul nuclear de la Cernobil

Sambata, 26 aprilie 1986, la 01:23:58 am, reactorul #4 a suferit o explozie catastrofala a cazanelor sub presiune de abur din componenta acestuia, care a declansat un incendiu, o serie de explozii aditionale si fluidizare nucleara. Accidentul poate fi gandit ca o versiune extrema a accidentului SL-1 in Statele Unite din 1961, unde centrul reactorului a fost distrus (omorand trei oameni), radioactivitatea raspandindu-se direct in interiorul caldirii unde se afla SL-1. In timpul accidentului de la Cernobl insa, aceasta a fost dus prin vant spre frontierele internaionale.

In totul celor mai costisitoare accidente din istorie locul 1 este ocupat de:

Cernobil – 200 miliarde dolari

In data de 26 aprilie 1986, intreaga lume a fost martora celui mai costisitor accident inregistrat in istorie. Dezastrul de la Cernobil a fost catalogat drept cea mai mare catastrofa socio-economica din istoria lumii pe timp de pace. Peste 200.000 de oameni au trebuit evacuati din casele lor si reintegrati in alte spatii, in timp ce 1.7 milioane de oameni au fost afectati in mod direct de dezastrul nuclear. Numarul de morti cauzate de explozia de la Cernobil, incluzand oamenii care au murit de cancer la ani dupa eveniment, se ridica la peste 125.000. Costurile totale, intre care curatarea locului, reorganizarea sa si despagubirea victimelor, s-au ridicat la aproximativ 200 miliarde dolari. Costul unui nou adapost de otel pentru centrala atomica a Cernobilului va costa doua miliarde dolari. Accidentul le-a fost atribuit in mod oficial operatorilor centralei, care s-au abatut de la procedurile conventionale si au ignorat normele de siguranta impuse.

De altfel, reactorul nuclear 4 de la Cernobl este responsabil i pentru explozia de pe 26 aprilie 1986, n urma creia s-au scurs substane radioactive care au poluat o suprafa de 50.000 km ptrai.

Dupa 25 de ani

Reactorul a fost izolat cu beton in 1986, dar intre timp sarcofagul s-a fisurat si are nevoie de consolidare.

25 de ani de la dezastrul de la Cernobil: UE ofera 110 mil. euro pentru consolidarea sarcofagului de beton

Comisia Europeana (CE) va oferi 110 milioane de euro pentru consolidarea sarcofagului de beton al reactorului de la Cernobil care a explodat in 1986, a anuntat Comisia. Pana acum, Comisia Europeana a promis 470 de milioane de euro pentru proiecte la Cernobil, in special pentru siguranta nucleara, dar si pentru a ajuta populatia locala si pentru imbunatatirea sistemului medical.

Vizita la Cernobil: exploreaza "turismul negru"

Cernobil constituie una dintre cele mai potrivite destinatii de vacanta atunci cand vrei sa experimentezi turismul negru, un termen la moda in strainatate. Aceasta forma de turism a devenit tot mai populara, ca urmare a noutatii si senzatiilor intense pe care le aduce.

In timp ce majoritatea turistilor prefera o vacanta relaxanta si distractiva, turismul negru este asociat cu suferinta umana si ofera calatorilor posibilitatea de a vedea locuri din lume unde au avut loc dezastre de proportii cu pierderi de vieti omenesti. Astfel de destinatii, cum este si Cernobilul, au o componenta istorica si educativa deosebit de puternica.

Cernobil, un oras tacut

Se spune despre Cernobil ca este o destinatie de vacanta in care linistea se face simtita mai mult decat in alte parti. Nu vei auzi telefoane mobile, numai ciripitul pasarilor. In aprilie 1986, bomba nucleara a explodat, schimband pentru totdeauna istoria Europei. Astazi, aceste locuri au devenit o atractie turistica pentru oameni de pretutindeni, dornici sa experimenteze pe propria lor piele ce inseamna turismul negru.

Una dintre principalele preocupari o reprezinta siguranta in Cernobil. Din cauza radiatiilor, zona este monitorizata, iar turistii sunt sfatuiti sa respecte 100% recomandarile autoritatilor si sa nu se indeparteze de grup. Conform Agentiei de Energie Atomica, expunerea la radiatii este suportabila pentru perioade scurte de timp.

Efectele devastatoare asupra populatiei

Realizat de:

Balint Daniela

Bogdan Ioana

Autoritatile vremii au tinut totul secret. Abia la 36 de ore de la accident incepe evacuarea populatiei. 1.200 de autobuze apar in oraselul de la numai 3 kilometri distanta de centrala.

Oxidul de uraniu nu poate fi utilizat direct in reactoarele nucleare, acesta trebuie sa fie prelucrat

Uraniu din reprocesare contine in mod normal o cantitate mare de U-235 care apare in natura si poate fi refolosit ca combustibil dupa conversia si imbogatirea lui.

Uraniu

Plutoniu / Uraniu

Unii reactori nucleari folosesc o combinatie de uraniu si oxid de plutoniu

Deseurile eliminate sunt plasate intr-un cointainer o anumita perioada de timp si sunt bine ingropate in pamant.

In prezent toate sunt tinute in depozite, unde nimeni nu are acces

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi