Animale vertebrate. Pești cartilaginoși
18 lucruri interesante despre pesti:
6. Unii pești, de exemplu rechinii nu au bășică, ceea ce îi ajută să plutească pe apă, altfel trebuie să înoate continuu. Când nu înoată, rechinul se scufundă pe fundul mării.
7. Și pești aud! Anumite specii pot auzi sunete similare unui scrâșnet, în timp ce alții (de ex. somnul) face sunete ciudate cu ajutorul basicii.
8. Deși pare incredibil, știai că unele specii de pești pot să zboare (alunece), să săra pe suprafața apei sau chiar să urce o stâncă? Evident, e vorba de urcarea unei stânci din ocean...
9. Canalul de tușă este organul senzorial mecanic al peștilor și al unor amfibieni. Se compune dintr-un canal care se extinde, începând de la cap, pe ambele părți a corpului. În canal se găsesc celule de păr perceptive. Cu aceste celule, animalele percep fluxul prin mișcări în apă ( de exemplu prădătorii sau chiar pradă).
10. Cel mai mare peștele din lume este rechinul-balenă, Rhincodon typus. Acesta poate să crească până la 15 metri și ajunge să cântărească peste 20 de tone.
11. Cel mai mic pește masculin din lume este Photocorynus spiniceps: măsoară doar 6,2 mm, în timp ce femela atinge 46 milimetri.
1. Peștii au trăit pe pământ și cu 450 milioane de ani în urmă, deci au existat înaintea dinozaurilor.
2. Până în zilele noastre s-au identificat mai mult de 25 mii de specii și, după ultimele estimări, mai există încă 15 mii de specii neidentificate.
3. Numărul peștilor cunoscuți este mai mare decât cel al mamiferelor, amfibienilor, reptilelor și al speciilor de păsări împreună.
4. 40% din numărul total al speciilor de pești trăiește în apă dulce, deși provizia de apă dulce a pământului este numai 0,1%.
5. Peștele leopard (Ctenopoma acutirostre) poate să tragă oxigen din aer și poate să se mențină vertical pentru a se confunda cu o frunză, datorită aripioarei puternice.
- Capul are un bot ascuțit. Gura se află pe partea ventrală, ca o crăpătura transversală, și are numeroși dinți ascuțiți.
- De o parte și alta a capului se află 5-7 fante branhiale.
- Pe trunchi se găsesc înotătoarele perechi și neperechi. Înotătoarea coadă are 2 lobi inegali.
- Rechinul este un bun înotător și se deplasează cu o viteză de 40 km/h
- Se hrănește cu scoici, pești, atacă omul. Este un pește carnivor, un răpitor feroce. Cu dinții numeroși, ascuțiți și tăioși sfâșie carnea. Intestinul se termină cu o cloacă, care se deschide la exterior prin orificiul coacal.
Rechinul
12. Unele specii nu au oase, iar scheletul corpului este alcătuit doar din cartilaje. De unde și denumirea de Pești Cartilaginoși.
13. Organele senzoriale ale peștilor sunt bine dezvoltate. Unele specii au mirosul și auzul extrem de bun.
14. Peștii simt durerea și stresul, la fel că mamiferele și păsările.
15. Peștii tropicali sunt unii dintre cele mai populare animale domestice în Statele Unite. Din păcate, sunt și foarte fragili astfel că 95% dintre decesele survenite în rândul acestor pești sunt cauzate de felul ireponsabil în care sunt îngrijiți.
16. Peștii dorm cu ochii deschiși.
17. Peștișorul de aur se decolorează, dacă nu îl atinge rază de soare!
18. Majoritatea peștilor-cu excepția anghilelor-nu pot înota înapoi.
Caractere generale ale peștilor:
- Corpul este hidrodinamic, acoperit cu solzi produși de piele.
- Scheletul poate fi cartilaginos (rechini), cartilaginos-osos(sturioni), osos(crap,pești răpitori)
- Respirația este branhială
- Înmulțirea se face prin ouă. Fecundația este externă( excepție: rechinul); din ouăle fecundate ies pui.
- Temperatura corpului este variabilă
- Respirația se face prin branhii care nu sunt acoperite de opercule. Branhiile sunt așezate în pungi branhiale care comunică cu exteriorul prin fante branhiale. În fiecare pungă branhială se află o singură branhie. Ele sunt scăldate de apă, iar schimbul de gaze se realizează ușor.
- Înmulțirea la rechini este deosebită față de crap. Fecundația este internă. Ouăle fecundate ajung în apa unde se dezvoltă puii. La unele specii de rechini dezvoltarea ouălelor se face în interiorul corpului.
- În Marea Neagră trăiește un rechin numit câinele-de-mare, care nu depășește 1,70 m lungime
- În apele mărilor și oceanelor trăiesc specii de pești numite sturioni: morunul, nisetrul și păstrugă. Dintre sturionii de apa dulce amintim cega.
- Rechinul are corpul alungit, suplu și poate depăși 2 m lungime. El este acoperit de piele de culoare neagră-albăstruie pe spate și albicioasă pe pântece. Corpul se termină cu o coadă puternică.
- Solzii sunt ca niște plăci osoase, prevăzute cu un ghimpe indoiot înapoi. Sub piele are mușchi bine dezvoltați și așezați în jurul unui schelet cartilaginos (cartilaj=zgârci)
Păstruga
Morun
10 curiozităţi despre rechini
cel mai mare rechin filmat vreodată