Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Kunstdetektivene

"Jeg fomlet med nøklene til inngangsdøren i hus nummer 88. Da jeg endelig fant dem låste jeg opp og gikk inn. Det var helt bekmørkt der inne så jeg slo på lyset, det var da jeg så det, blod fra trappeoppgangen og videre oppover. Det grøsset nedover ryggen på meg. Jeg ringte politiet, men telefonen var selvfølgelig utladet. Det var bare en ting å gjøre, gå opp trappen der alt blodet lå for å komme til hustelefonen. Jeg gikk sakte så sakte, det var akkurat som et mareritt fra en uhyggelig drøm…"

Fortell videre sier politibetjent Marcel til Mary

"Da jeg kom opp trappen så jeg at det var blod inn mot mitt og mannen min sitt rom. Jeg fulgte etter blodet, nå hadde jeg helt glemt å ringe politiet. Jeg dyttet opp døren forsiktig, da så jeg min kjære mann lå død midt på gulvet med en blodig kniv stukket inn i hjertet. Jeg fikk sjokk! Jeg bar mannen min opp i sengen, fordi jeg syns det var så fælt å se han ligge der midt på gulvet. Jeg skalv på hånden da jeg slo 112."

"Ok, nå kan du gå", sier politibetjent Marcel. "Jeg kan ikke gå hjem, der er det blod over alt. Ja, det hadde jeg helt glemt, sier Marcel . Du får ringe til søsteren din." Mary ringer til søsteren Mackenzie og får overnattet der til huset er rengjort og de har funnet morderen. Da Mary kommer hjem sier søsteren at hun får ta seg et varmt bad.

Neste morgen ringer telefonen Mackenzie tar den men finner straks ut av at der er politibetjent Marcel og gir røret over til Mary.

- Hei Mary sier politibetjent Marcel

- Hei igjen, hvorfor ringer du så tidlig har det skjedd en ulykke eller?

- Nei, nei sier Marcel, men vi har funnet morderen…

Oppgave

6 B

Bøkene hans om Kunstdetektivene er blitt veldig populære. Her følger du søsknene David og Sissel som havner i spennende mysterier i verdens mest interessante byer.

Krim

Social

Kriterier

K R I M

- en A4 side

- presentere et mysterie

Både i Kunstdetektivene og i mange av de andre bøkene til Bjørn Sortland, kan du merke at forfatteren kan mye om kunst. Det gjør bøkene hans ekstra interessante å lese. Bjørn Sortland har fått mange priser for bøkene sine, blant annet Tysklands største pris for ungdomsbøker.

Mål: Jeg vet hvordan jeg kan skrive god krim og skrive EN side!

"Roma-mysteriet" er den femtende boken i serien om Kunstdetektivene. Og som i de foregående fjorten bøkene, er det familien Bergvik (med den unge gutten David i spissen) som blir blandet inn i et nytt eventyr.

Superskurk Stig Svartvik sitter varetektsfengslet på Ringerike. Han ble tatt i Tromdheim (se "Trondheim-mysteriet"), og snart er han også dømt for alt som har skjedd siden han stakk av fra fengselet i Sydney. På meritt listen hans står bl.a. et titalls ran av kunst i millionklassen, kidnapping, drapstrusler og drapsforsøk. Kona Else Svartvik sitter fengslet i Sydney.

Familien Bergvik befinner seg denne gangen i Roma. De er der i anledning onkel Williams 50-års dag, men også for å ha en avslappende ferie.

Foruten David, består familien av mamma, pappa, Thor og Sissel. Bergvik-ene er i følge dem selv, en høyst alminnelig familie fra Nordstrand i Oslo.

Tante Astrid (onkel Williams kone) har også blitt med dem til den evige stad. Hun elsker romertiden, og en av favorittfilmene hennes er Gladiator. Dessuten er hun veldig glad i gåter og koder.

Én dag, etter en rundtur i Vatikanet, møter de onkel William. Men tante Astrid er ikke med han. Hun skulle visstnok bare stikke innom en butikk etter frokost, og være tilbake en halvtime etterpå, men dukket aldri opp.

Onkel William er litt bekymret. Tante Astrid pleier nemlig alltid å være presis.

Snart dukker det opp en melding på mobilen til David. Den er fra tante Astrid!

Hun vil ha dem med på et lite rebusløp gjennom Romas gater. Rebusløpet går over berømte plasser og forbi kjente severdigheter som Fontana di Trevi, Colosseum og Forum Romanum. Og alt virker både timet og tilrettelagt. Familien gir seg i kast med oppgaven, selv om det murrer en viss skepsis blant gjengen, særlig hos onkel William.

Etter en stund blir de plukket opp av en lang, hvit limousin med sotede vinduer. Sjåføren hevder at han har fått æren av å kjøre de dit hvor tante Astrid befinner seg.

De blir kjørt ut av sentrum, og inn i en slags borggård med høye murer rundt.

Der lar de seg geleide inn i et hus hvor de endelig får møte tante Astrid.

Men hun står inne i et glassbur. Og det strømmer vann opp gjennom en slags ventil i bunnen. Hun har vann opp til knærne, og små fisker svømmer rundt henne. På et tidspunkt kommer glassburet til å bli fullt. Og siden føttene hennes er lenket fast, kommer hun seg ikke ut.

Det viser seg at det er Odd, Stig Svarteviks sønn som står bak det hele. Han er bare en gutt, akkurat som David. Men Odd Svartevik har medhjelpere med seg, og de har maskingeværer.

Odd ønsker å avslutte det arbeidet faren hans begynte. Og det med stil. Og han har fullt av overraskelser å by familien Svartevik på, bl.a. gladiator kamper. Og dersom de ikke vil spille etter hans noter, vil det gå både dem og ikke minst tante Astrid ille...

...og dermed er David på ny involvert i spennende og uhyggelige eventyr.

"Roma-mysteriet" er en meget god krimbok for barn.

Forfatteren skriver godt, og han er flink til å skildre både

karakterer og miljøer. Han bruker heller ikke for vanskelige ord,

slik at barna forstår.

Historien er godt oppbygd, og den har et høyt spenningsnivå.

Men det blir ikke alt for skremmende, selv om det underveis

oppstår flere dramatiske situasjoner.

Boken er svært underholdene. Unge leser kommer garantert

ikke til å kjede seg.

Forfatteren har i tillegg flettet inn elementer av humor i historien.

Karakterene er både fargerike og lett gjenkjennelige for

målgruppen.

"Roma-mysteriet" er fullstappet med faktaopplysninger om kunst

og geografi. Boken vil derfor fungere som en slags turguide for Roma.

I blant dukker det også opp små stjerner med henvisning

til familien Bergviks tidligere turer.

Gjør nå:

1. Ta frem norsk skrivebok, heftet med startene og blyant.

2. Noter ned de fem tekstene du liker best på lappen du har fått!

3. Skriv en kort beskrivelse av en ondskapsfull jente i boka di.

Typiske trekk:

Bjørn Sortland

Det er ofte en sak som skal løses. Det kan være alt fra en liten dukke eller et menneske som har forsvunnet, til en drapssak.

Krim kan ha mange tema flettet inn i hverandre, men forbrytelsen og/eller etterforskningen må være sentrale tema.

Bjørn Sortland

Det er ofte en skarpsindig amatør eller yrkesdetektiv som er etterforskeren.

Det er vanlig at leserne har et slags samarbeid med detektiven eller politimannen.

Inspirasjon:

.

Real life og fiksjon; Trond sin illustrasjon fra

"Roma-mysteriet" av Pantheon, ved Pantheon.

Hovedpersonene er ofte mistenkte, forbryteren og eller flere av de mistenkte. Du får ikke høre for mye om de.

Eg er fødd i Bergen i 1968. Eg voks opp på Sortland på Bømlo, ein øykommune sør i Hordaland (Sortland har no skifta namn til Svortland, noko eg aldri har jubla særleg høgt over). I 1990–91 gjekk eg på Skrivekunstakademiet i Hordaland, og året etter debuterte eg med mi første bok, Det er ikkje natta, Samlaget 1992.

Sidan den tid har eg berre fortsett med å skriva. Det er kanskje kortsiktig, men eg tenkjer at det gjeld å gå knallhardt ut, og så auka innsatsen etter kvart.

Løsningen av mysteriet tar form av et puslespill der alle brikker til slutt faller på plass, og leseren skal gis de samme muligheter som detektiven til å løse gåten.

- bøker, serier og filmer du har sett

- bilder

- vandrehistorier

- fantasi og fakta

- store interesser for et tema

Oppbygningen kan være slik at spenningen bygges opp for så å utløses i siste kapittel hvor alle brikker faller på plass, eller selve mysteriet kan utspilles i åpningen, mens problemet blir løst punkt for punkt i resten av fortellingen.

Eg har skrive bøker i ulike sjangrar for barn, unge og vaksne. Bøkene mine er gitt ut i USA, Canada, Italia, Frankrike, Spania (på spansk, katalansk og baskisk), Nederland, Tyskland, Austerrike, Sveits, Ungarn, Bulgaria, Sør-Korea, Taiwan, Sverige, Danmark, Færøyane, Finland, Litauen, Egypt og Palestina.

Eg er elles glad i fersk torsk med mandelpotetpuré og ein akkurat passe dyr italiensk vin.

Der er en helt og minst en skurk.

Inspirasjon

Typiske trekk

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi