Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Folik asit bitkilerde ve mo.larda pteridin ve P-aminobenzoik asitten sentezlenir ve hayvan organizmalarına bu yolla geçer.
En önemli kaynakları; karaciğer, böbrek, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurufasulye, bezelye ve mayadır.
Diğer kaynakları; yumurta sarısı, brokoli, fıstık, ve bademdir.
Çabuk okside olmasından dolayı taze sebzelerde üç günde %70 oranında kaybolur.
Kolonda bakteriler tarafından folasin sentezlenir ancak vücudun bu folasinden ne miktarda yararlandığı belli değildir. Bununla beraber diyetle alımın %50sinden yararlanılabilmektedir. Önerilen miktar günde 3mcg/kg dır, bu miktar bireyin depolarını normal düzeyde tutmak için yeterlidir. Erken yaşlarda , hamilelikte, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu dönemlerde gereksinme artar. Buna göre erişkinler için günde 200mcg, 0-1 yaş için 50mcg, 1-12 yaş için 50-200 mcg, hamilelik ve emziklilikte bunlara ilave sırasıyla 100mcg ve 60mcg önerilmektedir.
Serum eritrositlerde folik asit düzeyinin düşük olması bebeğin ''nöral tüp defekti (NTD)'' omurilikte sipina bifida sorunuyla doğmasına yol açar. Anne adayına folik asit desteği bu riski düşürür.
Doğurganlık çağındaki kadınlara folik asit
preparatı önerilmesi
Nöral tüp defektlerinin önlenmesi çabaları
kapsamında önerilerden birisi de gebe kalmayı
planlayan kadınların gebelik öncesi dönemden
başlayarak gebeliğin 12 haftası süresince ilaç
eklentisi olarak günde 400 mcg folik asit
almalarıdır. Ancak İngiltere’de yapılan iki
çalışmanın sonuçlarına göre kadınların % 36 ve %
30’u planlamadan gebe kalmaktadırlar (11,15).
Ülkemizde ise bu oranın % 40 olduğu
belirtilmektedir
Turan JM, Say L, Bulut A. Nöral tüp defektlerinin önlenmesinde folik asit kullanımı.
Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi 2000, 9:288-291
Güvenli üst düzey alımı 400 mcg/gündür ancak hamilelerde bu düzey önerilmez. Erişkinlerde 15mg kadar alımda toksik etki görülmemiştir.
Serumdaki düşük folik asit düzeyinin kalp-damar hastalıklarıyla ilişkili olabileceği savunulmaktadır. Bunun nedeninin homositeinden metionine dönüşümün yavaşlaması ve homosistein düzeyinin yüksek kalması gösterilmektedir. Bunu önlemek için günlük 200-400mcg folik asit alımının yardımcı olacağı ileri sürülmektedir.
Vitamin , kemik iliğinde eritrositlerin ve lökositlerin oluşumu ve olgunlaşması için gereklidir. Folik asit yetersizliği bu hücreleri fazlasıyla etkiler. Eritrositlerin yapıları büyür ve yeni sentezlenenler yeterli olgunlaşamaz. Eritrositler yapısal olarak büyürken, sayıları azalır ancak hemoglobin düzeyleri değişmez aynı kalır. Bu yapıya ''megaloblastik'' anemi denilir.
DNA sentezi azalır, hücre bölünmesi yetersiz kalır ancak RNA oluşumuna devam eder.
Makrositik anemi de yorgunluk, nefes darlığı, deride solgunluk ve stolik hırıltıya rastlanır. Yetersizlik semptomları, B12 yetersizliğinden kaynaklanan hematolojik belirtilerden farklı değildir.
Dönüşüm hızı villuslarda 30, eritrositlerde 120 gündür yani intestinal hücreler yetersizlikten ilk etkilenendir.Gi bölgedeki vitamin yetersizlik semptomları; dilde yanma, ülser, keylozis, iştah kaybı, karın ağrısı bazen diyaredir.
Vitaminin pürin ve primidin oluşumlarında ve dolayısıyla DNA sentezinde yer alması, yetersizliğinde DNA replikasyonu ve hücre bölünmesinin bozulmasına yol açabilir. Hızlı çoğalan, özellikle intestinal mukoza, karaciğer rejenerasyonu ve kemik iliği gibi hücrelerde yetersizlik hemen kendini gösterir.
Teşekkürler
Hafif asit ortamda (pH 6.3) emilim artar, asidik veya alkali ortamda ise düşer. Normal bir diyetteki miktarının emilimi %50-75 arasındadır.
Dolaşımda en fazla ''5-metiltetrahidrofolat'' yapısı yer alır. Çeşitli monoglutamatların karaçiğere eriştikten sonra bu yapıya dönüştüğü düşünülmektedir. Folat derivatiflerinin çoğu karaciğere eriştikten sonra safra içine çıkarılır.
Folik asidin monoglutamat yapıları özellikle '5-metiltetrahidrofolat' hücreler tarafından alınır ve yine moliglutamat yapısına met. edilir. Vücuttaki folatın %50si karaciğerde depo edilir.
Yiyeceklerdeki folik asit poliglutamat molekülü ile konjuge halde bulunur. Emilmeden önce, intestinal mukozadaki hidrolitik enzimlerle dekonjügasyona uğrar. Buradaki enzim ''konjügaz'' enzimidir. Folik asit indirgenmiş yapısına (FH4-tetrahidroksi folat) emilim işlemi sırasında dönüşür. Bu tepkime iki aşamada NADPH'ye bağımlı ''dihidrofolat redüktaz ve tetrahidrofolat redüktaz'' enzimleri yardımıyla olur. Folik asidin bu indirgenmiş yapısı enerjiye gereksinim duyarak aktif transportla ince bağırsakların üst kısmından emilir.
Beslenmesi normal bir kişi idrarla günde 5-40mcg vitamin atar.
Metabolize olan folatın %20si dışkıda bulunur. Bunun içinde emilmeyen folat miktarı ise 60-90 mikrogramdır.
Adını yaprak anlamına gelen “ folium” dan alan folik asit, suda eriyen B grubu vitaminlerden birisi olup, ilk olarak 1943 yılında doğal besinlerden ayrıştırılmıştır.
Folik asit molekülünün yapısında ''pteridin, p-amino benzoik asit(PABA), a-glutamik asit ve tek karbonlu formil, metil, metilen gibi gruplar'' bulunur. Peridin halkası ve PABA, pteoik asidin parçalarıdır ve a- glutamik asitle koagüle olur. Bu yapıdan dolayı folik aside ''pteroglutamik asit''de denilir.
Jacob AR. Folate, DNA methylation, and gene
expression: factors of nature and nurture. Am
J Clin Nutr 2000,72:903-904
Biyolojik aktif yapısı olan FH4,çeşitli oksidasyon olaylarında tek karbon birimlerini taşır. Taşıdığı gruplar; ''metil (-CH4),metilen (-CH2), formimino (-CH=NH), formil (-CH=O) ve methenil (-CH=) yapısında olanlardır. En okside karbon birimi karbondioksit olup (CO2), biyotin tarafından taşınır. Bu işlevinden dolayı vitamin, birçok biyolojik tepkimede yaşamsal rol oynar.
Karaciğerde sentezlenen 5-metiltetrahidrofolat, B12 vitaminine bağımlı ''metionin sentetaz'' enzimiyle FH4'de dönüşür. Tepkime sırasında (5'-CH3- (FH4))'deki metil grubu homosisteine transfer edilir ve sonra metionin ile FH4 oluşur. B12 vitamini yetersizliği folat ve metionin metabolizmasını bozar.
Folik asit ko-enzimleri timidilat ve dolayısıyla primidin sentezine de karışırlar. Timidilat ''timidilat sentetaz'' enzimi yardımıyla deoksiüridilattan sentezlenir.
Adenin, guanin ve timin nükleik asitlerin önemli pürin bazlarıdır. Aktif folat ko-enzimleri bu bazların, dolayısıyla DNA'nın sentezinde etkindirler. Aktif folat ko-enzimlerinden formil birimi taşıyıcısı, pürin halkasının 2. ve 8. pozisyonlarına tek karbon biriminin katılması için gereklidir. 10-formil FH4 ve 5,10-methenil FH4 pürin molekülündeki bu pozisyona spesifik formil grubu vericileridir.