Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Talul algelor poate fi:
> Alcatuirea : Talul este format din celule puse cap la cap ce alcatuiesc fire lungi, subtiri si neramificate. Fiecare celula este formata din membrana, citoplasma si nucleu. In citoplasma se afla cromatofori in forma de panglica spiralata
> unicelular
simplu, neramificat
filamente
ramificat
> pluricelular
lame
> Hranirea - este autotrofa
> Dintre algele verzi marine amintim 'salata de mare' , care are un tal latit ca o frunza. O intalnim si pe plaja Marii Negre, aruncata de valuri.
> Inmultirea - In conditii favorabile celulele cresc si se divid continuu. Firele se lungesc mult, dar datorita valurilor se rup.
Algele sunt cele mai simple plante verzi de pe glob si alcatuiesc un grup superior bacteriilor. Corpul lor nu este diferentiat in organe si se numeste tal.
*Aceasta alga are corpul format dintr-o singura celula. Din cauza ca traiesc mai multi indivizi la un loc formeaza un strat subtire, verde, in locurile umede ( ziduri, garduri, pietre).
> Algele brune - traiesc in ocean si mari reci, mai la suprafata, unde patrunde lumina. Au talul ramificat, filamentos. Se intalnesc in Marea Neagra, in Oceanul Atlantic. Este binecunoscuta Marea Sargaselor care a capatat aceasta denumire datorita algelor brune cu talul lung si bine ramificat, ce o acopera.
**MEDIUL DE VIATA AL ALGELOR
> Algele rosii - traiesc in mari, la mare adancime, deoarece pigmentul rosu poate absorbi lumina difuza care patrunde pana aici. Au un tal ramificat, subtire. Le intalnim si in Marea Neagra.
*Cele mai multe traiesc in mari si oceane, altele in ape dulci. Formele terestre traiesc in locurile umede.
*Toate algele au pigmentul verde clorofilian. Unele prezinta si alti pigmenti care pot predomina in celula, il acopera pe cel verde si dau algei culoarea specifica lor.
*Din acest punct de vedere deosebim :
> Algele albastre - sunt unicelulare si sunt inferioara fata de celelalte alge.
**IMPORTANTA ALGELOR
> Algele au importanta deosebita pentru viata in apa, asa cum au plntele terestre pentru atmosfera si sol;
*ele sintetizeaza materia organica ce reprezinta hrana pentru animalele acvatice;
*imbogatesc cu oxigen apa prin acelasi proces - fotosinteza;
> alge verzi;
> alge rosii;
> alge brune;
> alge albastre;
> Alcatuirea: celula este aproape rotunda si prezinta embrana, citoplasma si nucleu bine individualizat in citoplasma. Prin aceasta caracteristica algele sunt mai evoluate decat bacteriile. In citoplasma se observa un cromatofor in forma de potcoava, plin cu clorofila.
> Hranirea : este autotrofa - se realizeaza prin fotsinteza
> Constituie materia prima pentru diferite industrii:
*alimentara: unele alge sunt bogate in proteine, vitamine, substante dulci, motiv pentru care sunt folosite in obtinerea unor produse cum sunt jeleurile;
*chimica: din ele se scot substante chimice ca iodul, bromul, potasiul, alcoolul, substante pentru apretarea testurilor. Cenusa lor este folosita ca ingrasamant pentru sol.
> Inmultirea : In conditii favorabile se divide mai intai in doua, apoi in patru dand astfel nastere la noi indivizi. In conditii nefavorabile se transforma in spori, care vor rezista pana intalnesc conditii bune de viata.
> Se poate spune ca algele stau la aza regnului vegetal. Sunt plante foarte vechi, care au fost gasite si in rocile care apartin celor mai vechi ere. Primele au fost algele unicelulare albastre si verzi, apoi ele au evoluat si au format algele pluricelulare cu tal neramificat si apoi ramificat.