Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Hur börjar vi?

Vad är en förening?

Och vad innebär det att den är ideell?

En förening är en samling personer som tillsammans arbetar för ett gemensamt mål eller intresse. Att den är ideell innebär att dess syfte eller mål inte är att tjäna pengar eller gagna enskilda medlemmar ekonomiskt.

Behöver jag en förening?

För enstaka arangemang passar projekt kanske bättre?

I Lunds kommun behöver du inte starta en förening för att söka projektpengar!

Krav

Fördelar

  • Behöver en styrelse, stadga, årsmöte, revisor, mm...
  • Förening måste läggas ner om ingen vill fortsätta
  • För bidrag från Lund behövs en som är 18år+
  • Bidrag till permanent lokal
  • Verksamhetsbudget (större frihet i användande)
  • Förenings-bankkonto (ej kopplat till privatperson)
  • Kan fortfarande söka projektbidrag
  • Medlemsavgifter och bidrag för medlemmar
  • Kan söka flera olika bidrag

Vad nu?

Nu ska ni ha roligt, det är trotts allt det viktigaste med att ha en förening. Om ni får problem eller har frågor om något så hör av dig till någon i Mobila Gruppen!

Glöm inte att föra anteckningar under era styrelsemöten och spara alla kvitton!

Syfte

Varför finns er förening, vad vill ni?

Supleant

Vice ordförande

Att besluta vad ni har för syfte är det första och viktigaste ni måste göra. Varför finns er förening? Vad vill ni göra eller kämpa för?

Ledamot & Sekreterare

Vice ordförande är också något som mest återfinns i stora föreningar. Vice orförande har ibland särskilda uppdrag men oftast finns de för att hjälpa ordförande om denne har många uppdrag på sitt bord.

I väldigt stora eller byrokratiska föreningar så kan det ibland finns supleanter. Supleanter är nästan som ledamöter men de har inte rätt att rösta om inte det saknas någon ledamot. Ibland är supleanter personliga, nästan som inhoppare för specifika ledamöter.

Om ni vill ha bidragspengar från Lund måste ni ha minst en som är 18 år eller äldre i styrelsen

Ledamot är ett fint sätt att säga att någon är en del av styrelsen. Ledamöter har inget särskilt uppdrag under möten men kan självklart vara lika aktiva i styrelsens och föreningens arbete som ordförande eller kassör. Ibland har föreningen en fast sekreterare, då väljs en ledamot till att föra anteckningar under möten så alla kan komma ihåg vad som sagts eller få information om en inte varit med på just det mötet.

Styrelsen

Hur fungerar det och vad ska vi göra?

Firmatecknare är de i styrelsen som fått lov att göra betlningar och ingå i avtal t ex hyresavtal för föreningens räkning.

Kassör

Kassörens uppgift är att se till att föreningens pengar spenderas på rätt sätt. Det är inte kassören som bestämmer över pengarna utan snarare är det kassörens uppgift att hålla kolla på vad pengarna går till. Det är viktigt att kassören antecknar alla inköp och sparar kvitton för redovisning. Kassören är ofta firmatecknare tillsammans med ordförande.

Ni måste ha minst tre personer för att bilda styrelse. En måste vara ordförande och en måste vara kassör.

Den tredje personen är traditionellt sekreterare, men den rollen kan rotera.

Firmatecknare är de i styrelsen som fått lov att göra betlningar och ingå i avtal t ex hyresavtal för föreningens räkning.

Ordförande

Ordförande är lite förenklat den som "för ordet". Många tror att det är ordförande som bestämmer men så är det inte. Ordförande har som uppgift på möten att se till att alla får tala och övervaka så ingens idéer glöms bort när det är dags att rösta. Ibland är ordförande firmatecknare tillsammans med kassör.

Föreningsbidrag Lunds Kommuns

Bankkonto hur fungerar det?

När ni har ert organisationsnummer och bankkonto kan ni äntligen surfa in på Lunds hemsida och ansöka om föreningsbidrag. Allt ni behöver veta om det samt hur ni söker står på hemsidan. Längst ner på sidan finns länken till de elektroniska formulär som ni ska fylla i. Glöm inte att föreningen kan söka projektbidrag också.

Vi är en förening, vad gör vi nu?

Nu är det dags att skicka in handlingar till skatteverket om ni vill kunna få ett organisationsnummer. Det behöver ni för att kunna söka bidrag till er förening.

Kommunens korta adress:

https://www.lund.se/uppleva--gora/bidrag-stod-och-stipendier/stod-till-ungas-egen-organisering/foreningsbidrag---unga-leder-unga/

Om ni har haft alla era möten så tar firmatecknarna tillsammans med sig stadga, årsmötesprotokoll, konstituerande styrelsemöte (där det står vilka som är firmatecknare) samt organisationsnummer till banken och ber om att få starta ett föreningskonto för ideell förening. Kolla upp lite innan, vissa banker tar betalt medan andra är gratis för ideella föreningar.Om ni inte har ett betalkort kopplat till kontot är det bara firmatecknarna tillsammans som kan ta ut pengar.

Skatteverkets korta adress:

https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/8400.4.39f16f103821c58f680007104.html

Dagordning är de punkter som ska tas upp på mötet

Interimsstyrelsen

Interim betyder tillfällig eller tills vidare

Det konstituerande styrelsemötet

När ni har er styrelse och era stadgar så måste de bli valda och godkännda på ett årsmöte innan det är officiellt, till dess kallas det för interimstyrelse.

Interimsstyrelsen kallar de personer som har visat intresse att bli medlemmar till föreningens första årsmöte. Inför årsmötet ska styrelsen skicka ut förslag på stadga och en enkel dagordning.

Ansvar utanför styrelsen

Efter årsmötet har de flesta sitt konstituerande styrelsemöte direkt efter. Det är detta mötet där ni bestämmer vem som ska vara sekreterare (om ni inte ska ha roterande) eller om ni vill ha en vice ordförande. Men det viktigaste är att skriva vem som är firmatecknare (nästan alltid ordförande och kassör). Tänk på att anteckna tydligt med för och efternamn. Ordförande och sekreterare ska skriva under protokollet. Detta protokollet behövs när ni ska öppna bank konto och flera andra tillfällen!

Det finns två viktiga ansvar som ni behöver personer till som är utanför styrelsen. Det är revisorerna och valberedningen.

Alla föreningar måste ha en revisor, person som tittar på ekonomin i slutet av året och ser så allt ser rätt ut. Valberedaren ska föreslå en styrelse inför vart nytt årsmöte. Dessa kommer väljas under ert första årsmöte (fram till dess gör interimstyrelsen det jobbet). Dessa ansvar kan väljas från folk utanför föreningen.

Stadgar

Vad är det och vad ska vi ha det till?

Stadgar är de regler som förenignen och dess medlemmar har bestämt ska följas. De bestämmer vad föreningen ska göra, vem som får vara med och hur föreningen ska styras. Stadgar finns för att ingen ska kunna missbruka föreningens pengar eller namn.

Vad ska det stå?

Konstituera betyder ungefär grunda eller att bilda något

Skatteverket tycker till om vad som ska med

Beslut, så funkar det

Det första årsmötet, steg för steg!

Mallar är värsta grejen

Detta är det som kallas det konstituerande årsmötet

De flesta föreningar och möten tar beslut med acklamation, dvs att folk säger "ja". En säger aldrig "nej".

Det kan låta ungefär såhär:

Ordförande säger efter det att folk diskuterat färdigt "kan vi besluta att vi fikar efter mötet"?"

De som vill ha fika efter mötet säger "ja"

Sedan säger ordförande "någon däremot?"

De som vill ha fika före mötet säger "ja"

Den sidan som verkar ha flest "ja" har vunnit. Om det är oklart vilken sida som haft flest "ja" kan en rösta med handuppräckning. De flesta beslut tas med enkel majoritet (dvs det räcker med att en sida har en mer röst för att vinna).

Om du inte vill skriva stadga från grunden så kan du ta en färdig stadga från etablerad förening och ändra i den. Så gör många när de skriver stadga, både erfarna och nybörjare.

Men först, hur tar en beslut?

Du kanske vill ansluta dig till en existerande organisation? Då har de ofta egna mallar som de vill att du använder.

Coolt, jag älskar att göra stadga!

§ 1 Mötets öppnande

Testa dessa t ex.

http://www.sverok.se/standardstadgar/

Det är bra, då lämnar jag dig här ett tag.

Hoppa över nästa steg

Ordförande frågar om alla har fått förslag till stadgar och dagording. Ordförande frågar sedan om deltagarna kan godkänna förslaget till dagordning eller om någon vill göra någon förändring.

§ 2 Fastställande av röstlängd

  • Föreningens namn/firma
  • Sätesort (dvs. ort där styrelsen finns)
  • Ändamål eller syfte
  • Regler för hur verksamheten ska bedrivas
  • Regler för medlemskap och uteslutning
  • Uppgift om beslutande organ
  • Regler för rösträtt och beslutsfattande
  • Bestämmelser om styrelse, dess sammansättning (antal ledamöter och suppleanter), hur den väljs, beslutsfattande, etc.
  • Verksamhets- och räkenskapsår
  • Bestämmelser om revisor/er (antal, hur de utses, etc.)
  • Regler för ändring av stadgarna
  • Regler för upplösning med angivande av vad som ska ske med kvarvarande tillgångar.
  • Vad som gäller beträffande medlemsavgifter
  • Regler för kallelse till möten
  • När årsmöte ska hållas
  • Vilka frågor som ska behandlas på årsmöte etc.
  • Under vilka omständigheter extra föreningsmöte ska hållas.

För att veta vem som får och inte får rösta så räknas alla medlemmar med rösträtt som kommer till ett årsmöte, detta kallas röstlängd. På första årsmötet så har alla som sagt att de vill vara medlemmar i föreningen rätt att rösta.

§ 3 Val av mötesfunktionärer

Mötesfunktionärer är de som har särskilda uppdrag under ett möte. Ni ska välja en ordförande som håller koll så alla får tala. En sekreterare som gör anteckningar. Välj också en justerare som ska skriva under ert protokoll (anteckningarna från sekreterare) tillsammans med ordförande i slutet av mötet. Justerare finns för att kolla så sekreteraren antecknat rätt (bra om de gör egna anteckningar).

Det måste finnas mallar....

Hoppa vidare till nästa steg

§ 4 Beslut om föreningens bildande

Interimstyrelsen berättar lite om varför de vill bilda föreningen och hur de tänkt att föreningen ska jobba. Sedan frågar de alla röstberättigade som är där om de godkänner föreningens bildande.

Se "Beslut, så funkar det" ett par steg tillbaka

§ 5 Stadgar

Interimsstyrelsen presenterar sitt förslag till stadgar. Det är viktigt att deltagarna har möjlighet att ställa frågor och komma med förslag. När alla fått säga sitt och alla förslag på ändringar lyfts så går mötet till beslut. Då kan de olika förslagen ställas mot varandra om folk inte är överens.

§ 6 Medlemsavgift

Interimsstyrelsen presenterar sitt förslag till medlemsavgift. Även om medlemsavgiften ska sättas till 0kr så ska det presenteras och diskuteras.

§ 7 Val av styrelse

Nu ska mötet välja styrelsen som ska sitta fram till nästa årsmöte. Som vi pratat om tidigare ska det väljas en ordförande, en kassör och minst en ledamot. Interimstyrelsen föreslår en person per post sedan kan andra personer på mötet föreslå sig själva eller andra (som de tillfrågat). Om två vill ha samma post är det vanligt att välja med sluten omröstning (dvs att alla röstar anonymt via lappar).

§ 8 Val av revisorer

Interimstyrelsen föreslår en revisor att se över styrelsens ekonomi fram till nästa årsmöte. Revisorn ska se till att pengarna inte spenderats felaktigt eller på saker som går mot föreningens syfte. Revisorn behöver inte vara medlem och kan vara äldre eller yngre än föreningens stadga kräver för medlemskap.

§ 9 Val av valberedning

Interimstyrelsen föreslår valberdning eller valberedare som ska föreslå och tillfråga en ny styrelse samt reisor inför nästa årsmöte. Valberednignen behöver inte vara medlem och kan vara äldre eller yngre än föreningens stadga kräver för medlemskap.

§ 1o Verksamhetsplan

Interimstyrelsen lägger fram förslag på verksamhetsplan. Verksamhetsplanen är vad föreningen föreslår att de ska jobba med under tiden fram till nästa årsmöte. Det kan vara allt från vaga syftesbeskrivningar (t ex "vi ska verka för demokratiska värderingar") till faktiska aktiviteter (t ex "vi ska genomföra ett feministiskt läger")

§ 1ob) Ekonomisk plan

Verksamhetsplanen kan också innehålla vad ni vill använda föreningens pengar till eller så kan det vara en seperat punkt. Det är oavsett viktigt att skriva vilka pengar ni tänker söka och hur de ska spenderas.

§ 11 Övriga frågor

Om något kommit upp som inte passat in i någon annan kategori så kan det lyftas nu under övriga frågor. Låt ordet vara fritt för folk att lyfta saker som behöver diskuteras.

§ 12 Mötet avslutas

Ordförande för mötet säger att årsmötet är avslutat.

Grattis, ni har haft ert första årsmöte! Nu är det viktigt att justerare skriver under anteckningarna (som kallas "protokollet") tillsamans med mötesordförande och mötessekreterare (inte föreningens ordförande och sekreterare).

Bilda förening från idé till bidrag

En guide från Mobila gruppen

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi