Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading content…
Loading…
Transcript

Curgerile de noroi si grohotisuri

Grohotisurile reprezinta mase de pietre colturoase acumulate la baza abrupturilor. In general blocurile cele mai mari se dispun la exterior, iar cele mai fine catre partea superioara a acumularii si mai ales in centrul ei. In etajul alpin caracteristice sunt raurile de pietre sau torentii de pietre; gelifractele desprinse din partea superioara a versantilor, se dirijeaza pe mici vaiugi, pe care adesea le astupa complet. Cand numarul lor este mare versantul capata aspectul unor panglici de gelifractie, aproape paralele, terminate in conuri sau poale de grohotis.

Viteza mare de deplasare a materialelor fluide conferă curgerilor de noroi caracterul de hazard deosebit de periculos, producând cel mai mare număr de victime dintre procesele de deplasare în masă.

În România curgerile de noroi se întâlnesc mai ales în Carpaţii şi Subcarpaţii Curburii, unde au lungimi de câteva sute de metri, lăţimi de zeci de metri şi grosimea depozitelor deplasate de până la 2 m.

Curgerile de noroi reprezintă deplasări pe versanţi ale unor mase de materiale, sub forma unor fluide vâscoase, alcătuite din noroi sau din sfărâmături de roci îmbibate cu apă. Viteza de deplasare a acestora variază în funcţie de pantă şi de fluiditatea materialului, atingând zeci şi chiar sute de kilometri pe oră.

Datorită densităţii mari a materialului noroios, care depăşeşte de 1,5-2,0 ori densitatea apei, curgerile de noroi au o mare putere de transport şi de distrugere. Masa de pământ fluidă antrenează în mişcare copaci, bolovani uriaşi, clădiri, acoperind căi de comunicaţie, părţi din localităţi şi alte obiective construite de om.

Realizat de: Bulgariu Roxana

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi