Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Het waterrad zou 60 gezinnen kunnen voorzien van elektriciteit en zou gebouwd worden in de Sint-Jorissluis te Gent.
Het is niet gebouwd omdat men geen akkoord kon maken met de Vlaamse Overheid. Het had te maken met de vissen: die zouden niet goed meer kunnen zwemmen.
Een bekertje met 4 rietjes er in.
De kracht van het water dat uit de kraan komt, gaat het bekertje laten draaien.
Dit komt doordat het water, met een zekere kracht, uit de beker stroomt in dezelfde richting. Mocht er aan de onderkant een dynamo hangen dan zou deze ook beginnen draaien en wekt deze elektriciteit op. Daardoor is dit een proefje die ons makkelijk uitlegt hoe een waterkrachtcentrale werkt.
bedankt voor het luisteren
Het Water gaat van het stuwmeer in een buis. Via deze buis gaat het water naar een turbine. Het water duwt tegen de bladen van de turbine aan. Daardoor gaat de turbine rond draaien. De draaiende beweging van de turbine wordt door een generator omgezet in elektrische stroom. De stroom loopt dan van de generator naar een omvormer. Hier wordt het omgezet naar de juiste spanning. Als het water door de turbine is, loopt het water naar het reservoir.
Belangrijkste waterkrachtcentrale in België is die van Coo Trois Ponts.
Spaarbekken-centrale
Voordelen
-geen CO2 uitstoot
-eeuwig durende energiebron
-levert veel energie op
-we weten er veel over
-veilig
nadelen
-duur om een waterkrachtcentrale te bouwen
-broeikasgassen
-leid tot chemische reactie
De energie van water werd omgezet met waterwielen. Bij deze waterwielen zorgt het hoogteverschil van het water ervoor dat het wiel, dankzij een directe omzetting, draait. Hieruit ontstond later het waterwiel van
‘Poncelot’. Hierbij maakte men gebruik van een aanstroomkanaal, waardoor het water met grote snelheid tegen het waterwiel aan spoot.
Het wiel van Poncelot is in feite de voorloper van de moderne waterturbines. Die nu nog steeds in waterkrachtcentrales gebruikt worden.
Ecopower heeft ook nog andere leuke projecten. Zo bouwen in plaats van grootte waterkrachtcentrales ook kleinere centrales in oude windmolens.
Een fles met 2 satéstokjes in. Aan één van de satéstokjes hangt een rad. Aan het andere hangt een rietje.
Als we water in de fles gieten gaat het rad draaien en gaat het touwtje oprollen rond het satéstokje. Hierdoor gaat het touwtje, dat door het rietje zit het voorwerp omhoog tillen.