Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

VITAMINA A

VITAMINA B3

PP

CONCLUZIE

Vitamina B3 este necesara pentru furnizarea energiei din proteine si grasimi, pentru sinteza grasimilor si pentru formarea celulelor rosii.

Semne ale lipsei de vitamina B3: slabire, lipsa poftei de manacare, inflamarea pielii. O lipsa acuta a vitaminei B3 este semnalata de pelagra, boala care ataca pielea, umflarea limbii si vatamarea sistemului nervos.

Pentru o bună functionare a organismului este nevoie de vitamine.

Consumul zilnic de vitamine reduce senzatiile de oboseală, stresul după o zi grea, durerile de cap si alte tulburări ale organismului

VITAMINA B2

Vitamina A este necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.

Lipsa de vitamina A produce: tulburari de vedere, uscaciunea pielii. atrofie ovariana si testiculara, anemie, alterarea smaltului dentar.

VITAMINA B6

Vitaminei B3: stimuleaza refacerea celulara a pielii capului si a radacinii parului.

Efectele utilizarii vitaminei A: intareste mecanismele de aparare ale organismului, dezintoxica. In asociere cu vitamina E protejeaza organismul impotriva cancerului, amelioreaza vederea nocturna, intretine pielea si mucoasele. cicatrizeaza.

Vitamina A se gaseste in: ficat, untura de peste, oua; legume precum morcovul, cartofii dulci, dovleac; alte legume precum spanacul; fructe mango, papaya, curmale; rosii, fasole verde.

Vitamina B3 se gaseste in: cereale, cartofi, varza, rosii, ficat, galbenus de ou, peste, nuci, carne de pasare.

VITAMINA B1

Vitamina B6 ajuta organismul sa se foloseasca de carbohidati si proteine. Joaca un rol cheie in prelucrarea aminoacizilor, in asezarea proteinelor.

Semne ale lipsei de vitamina B6: Depresie, senzatie de voma, scaderea imunitatii, inflamarea pielii si a venelor, anemie.

Vitamina B2 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi. Este de asemenea importanta pentru o dezvoltare normala a organismului, producerea unor hormoni si buna functionare a celulelor rosii.

Semnele de boala datorate lipsei de vitamina B2: uscarea gurii, a limbii si a buzelor, senzatia de caldura in jurul ochilor, pierderea vederii, sensibilitate la lumina. O lipsa acuta a vitaminei B2 este semnalata de inflamarea ochilor, a limbii si a pielii si chiar de depresii.

Vitamina B1 este vitala petru functionarea normala a celulelor si a nervilor.

Semnele de boala datorate lipsei de vitamina B1: stari depressive. teama. iritabilitate. amorteli.

Efectele vitaminei B6: este fundamentala pentru buna functionare a creierului

Efectele utilizarii vitaminei B1: este indispensabila schimburilor dintre celulele creierului. Activeaza memoria. E vitamina de baza a intelectualilor.

Efectele utilizarii: amelioreaza vederea nocturna. Participa la constructia celulara.

Protejeaza vederea.

Vitamina B2 se gaseste in: produsele lactate, carne, peste, cerelale de porumb si vegetale precum broccoli si asparagus, drojdie, afine , oua.

Vitamina B1 se gaseste in: stridii, drojdie de bere, carne, fasole uscata, portocale, germeni de grau, paine si cereale, unt de arahide, ficat, oua.

Vitamina B6 se gaseste in: banane, morcovi, usturoi, varza creata, spanac, ficat, creier, maduva, peste,nuci, alone, rinichi, oua.

CLASIFICARE

Vitaminele sunt grupate în două categorii: 

- liposolubile (A, D, E, K), acestea depozitându-se în tesuturi liposolubile si în ficat;

- hidrosolubile (C, B) pe care organismul le foloseste imediat.

Cele solubile in apa sunt eliminate din organism în cazul în care sunt în exces, pe când cele solubile în grăsimi nu vor fi eliminate din organism si vor fi stocate. Astfel, nevoia de vitamine solubile în apă apare mult mai des.

VITAMINA D

VITAMINA B12

Vitamina D este esentiala in formarea si mentinerea in buna stare a oaselor si dintilor. Ajuta si la buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular.

Semne ale lipsei de Vitamina D: lipsa ei acuta din nutritie duce la schimbari la nivelul oaselor.

Vitamina B12 este necesara pentru producerea carbohidratilor, a proteinelor si a unor aminoacizi si grasimi.

Semne ale lipsei de vitamină: anemie.

VITAMINA E

Efectele vitaminei D: permite fixarea calciului la nivelul oaselor.

Vitamina D se gaseste in :grasimi animale, lactate, margarina, oua si unt, lumina soarelui.

Efectele vitaminei B12: antianemica, favorizeaza echilibrul nervos

Vitamina B12 se gaseste in: peste, ficat, galbenus de ou, crustacee, produse lactate.

Vitamina E protejaza grasimile si vitamina A aflate in organism. Ca antioxidant, stabilizeza membranele celulelor.

Semne ale lipsei de vitamina E: anemia la copii si vatamarea nervilor la adulti.

Efectele vitaminei E: faciliteaza schimburile dintre celulele cerebrale., mentine pielea supla, intarzie aparitia petelor de varsta si a alunitelor, prelungeste viata globulelor rosii.

Vitamina E se gaseste in: uleiurile vegetale

Afectiunile cauzate de lipsa anumitor vitamine sunt numite avitaminoze. Dacă boala a luat nasterea din lipsa mai multor vitamine, ea este numită poliavitaminoză.

Insuficienta relativă de o anumită vitamină este numită hipovitaminoză.

VITAMINA C

Vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina care da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor.

Semne ale lipsei de vitamina C: ameteli, sangerari nazale, pierderea poftei de mancare, pilea uscata, oasele mai sensibile. Scorbutul este o boala provocata de lipsa acuta de vitamina C si este caracterizat prin anemie, caderea dintilor si sangerari sub piele.

ACID PANTONENIC

B5

Cele mai bune surse de vitamina B5 sunt: drojdia de bere, ficat, alone, ciuperci, ovăz, germeni de grâu, broccoli, orez brun, ardei iuţi, avocado, conopidă.

Efectele vitaminei C: antiinfectioasa prin excelenta.

Vitamina C se gaseste in: citrice, legume, salate, ficat. broccoli, rosii, cartofi, ardei dulce; spanac.

“vitamina antistres” şi „elixirul tinereţii”, pe lângă faptul că joacă un rol important în descompunerea grăsimilor şi a carbohidraţilor pentru producerea de energie, grăbeşte vindecarea rănilor şi operaţiilor chirugicale, fiind extrem de eficientă în cazurile de acnee, luptă împotriva artritei reumatoide şi ameliorează simptomele acestei afectiuni, reduce durerile articulare şi inflamaţiile, reduce depresia şi anxietatea şi menţine sănătatea sistemului nervos, previne îmbătrânirea prematură, reduce pigmentarea tenului şi apariţia ridurilor, reduce oboseala şi slăbiciunea organismului, previne apariţia mătreţii şi a candidozei.

VITAMINA K

VITAMINE

Vitamina K : functia de baza a acestei vitamine este de a coagula sangele.

Lipsa de vitamina K se intalneste foarte rar. Dar unele medicamante care afecteaza absorbtia vitaminei K pot duce la o proasta coagulare a sangelui.

Vitamina K se gaseste in :spanac, varza, cartofi, capsuni, rosii, ficat, carne, Lumina soarelui, margarina, lapte, oua si unt.

VITAMINELE

VITAMINA H

VITAMINA F

Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism.

Vitamina F intră in structura fosfolipidelor si faciliteaza transportul si eficienta utilizare a grasimilor în organism.

Vitamina H se gaseste in carne (pasari de curte), in special organe (ficat si rinichi), produse lactate (lapte, branza si unt), galbenusul de ou, stridii, homar, somon, ton, macrou, heringi, avocado, banane, capsuni, pepene verde, grapefruit, coacaze negre, stafide, nuci, ciuperci, mazare verde, conopida, drojdie de bere, germeni de grau, fasole, linte, tarate de ovaz, paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, unt de arahide.

Surse bogate de vitamina F se găsesc în: uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb şi de soia, uleiul de măsline, fructele de cătină albă, arahide şi nuci, seminţele de dovleac (crude) şi alune, migdalele dulci şi uleiul de ficat de peşte

Vitaminele sunt substane chimice organice necesare în cantităti mici pentru ca organismul să fie sănătos. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de către organism, deci ele trebuie obtinute din alimentatie.

Termenul de vitamină a fost folosit pentru prima dată de biochimistul polonez Casimir Funk în 1912. Vita, în limba latină, înseamnă viată, iar sufixul -amină este amine;

Elevi: Serban Andreea

Petrescu Diana

SURSE DE VITAMINE

B1: cereale, lapte, drojdia de bere;

B2: drojdia de bere, cereale, spanac, mazăre, ouă, brânza, peste;

B12: ficat, ouă, peste;

C: legume si fructe, mai ales citrice;

A: fructe, legume, peste;

D: peste, unt, lactate;

E: frunze, cereale, carne;

K: plante verzi (spanac, mazăre…).

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi