Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Θερμοπύλες 480 π.Χ.

Η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από κοντινές πηγές θερμού νερού και από τα στενά και δύσβατα περάσματα από τα οποία μπορούσε να πλησιάσει κανείς την περιοχή, τις πύλες, οι οποίες ήταν η Ανατολική, η Μεσαία και η Δυτική.

Το όνομα αυτό φαίνεται να το έχει πάρει από το μυθικό ήρωα Ηρακλή, ο οποίος έπεσε στα νερά των πηγών για να απαλλαγεί από τους πόνους που του είχε δημιουργήσει ο δηλητηριασμένος χιτώνας του Κένταυρου Νέσσου που είχε κολλήσει στο σώμα του.

Από τότε βγαίνουν οι αναθυμιάσεις από τις πηγές.

Το πέρασμα οδηγεί από τη Λοκρίδα στη Θεσσαλία, ανάμεσα από το όρος Οίτη και τον Μαλιακό κόλπο.

Για τους Έλληνες ο χώρος αυτός ήταν ιερός. Εκεί υπήρχε και μια διπλή πηγή αφιερωμένη στην Περσεφόνη -η Σκυλλία πηγή, στους πρόποδες της χαράδρας, δίπλα στην Μεσαία Πύλη, το πιο στενό μέρος των Θερμοπυλών.

Η δική μας προσπάθεια...

Δεν έχει σημασία πώς ξεκίνησε η ιδέα.

Σημασία έχει πως έγινε πραγματικότητα.

Σημασία έχει πως υπήρξε συνεργασία, ομαδικότητα, κοινός στόχος που ολοκληρώθηκε.

Αυτό χρειάζεται κυρίως. Και είναι δωρεάν.

Πώς λοιπόν γίνεται;

Πάμε λοιπόν...

Στην αρχή είναι μια εκτύπωση από εικόνα που βρήκαμε στο διαδίκτυο. Δεν τίθεται θέμα πνευματικών δικαιωμάτων για δυο λόγους. Χρησιμοποιήθηκαν οι εικόνες για την εκπαίδευση και δεύτερο δεν κερδίσαμε οικονομικά από αυτές. Η φιγούρα του στρατιώτη πέρασε από επεξεργαστή εικόνας και φτιάχτηκε και καθρεφτικό αντίγραφο για να έχουμε δύο όψεις.

Εκτύπωση και γρήγορο κόψιμο με ψαλίδι. Αφήνουμε περίγραμμα που δε χρειάζεται την ακρίβεια του νυστεριού.

Η εκτύπωση κολλήθηκε σε χαρτί μακέτας για να αποκτήσει σκληρότητα και να μπορεί να σταθεί χωρίς υποστήριξη στη βάση της. Η βάση είναι από πώμα αναψυκτικού που χαράχτηκε για να στηρίξει το χαρτί της μακέτας. Αυτό ως πρώτη και πιο δύσκολη, αλλά εντυπωσιακή επιλογή. Η δεύτερη επιλογή ήταν απλές εκτυπώσεις πλαστικοποιημένες στις δύο όψεις. Λιγότερο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα αλλά ασύγκριτο σε χρονική απαίτηση. Για μια φιγούρα σε χαρτί μακέτας χρειάζεται περίπου μισή ώρα με χαρακτικό εργαλείο. Για την πλαστικοποίηση σε μισή ώρα έχουμε τελειώσει όλο το στρατό. Έτσι επιλέχτηκε να γίνουν οι Έλληνες αρχηγοί με μακέτα (σιγά μην κάναμε τους Πέρσες).

εδώ αρχίζουμε να προσέχουμε. Το νυστέρι πρέπει να κόβει όσο πιο κάθετα γίνεται έτσι η πίσω όψη της μακέτας να είναι όσο το δυνατό όμοια με την μπροστινή. Αν δεν είναι τότε θα περισσεύει η φιγούρα ή θα είναι μικρότερη από την επιφάνεια που πρέπει να καλύψει. Η ιδιομορφία της λάμας του νυστεριού μπερδεύει στην αρχή (ορθογώνιο τρίγωνο) . Ενώ το χάραγμα από την μπροστινή όψη είναι συνεχές, στην πίσω όψη είναι σειρά από τελείες.

Μετά από αρκετά λεπτά υπομονετικής προσπάθειας, αρχίζει ο στρατιώτης να αποκτά "οντότητα". Για να μην υπάρξουν προβλήματα στη "γέννηση" του στρατιώτη πρέπει να γυρίσουμε το χαρτί της μακέτας από την κενή όψη και να κάνουμε τις τελείες που άφησε το νυστέρι, συνεχόμενο χάραγμα. Έτσι αποφέυγεται το σπάσιμο της μακέτας σε ανεπιθύμητες μορφές.

"Γεννήθηκε" ο στρατιώτης. Τώρα θέλει μικροδιορθώσεις σε στραβοκοψίματα του νυστεριού. Σημαντικό είναι να μην ξεχάσουμε να αφήσουμε περιθώρια μακέτας κάτω από τα πόδια.Αλλιώς δεν θα μπορεί να στηριχτεί στη βάση του.

Η επιλογή της βάσης απαίτησε δοκιμές, πολλές δοκιμές. Το συμπέρασμα: Τα πώματα των γαλακτοκομικών έχουν μεγαλύτερη διάμετρο, αλλά είναι από μαλακό πλαστικό. Αυτό όμως δε δίνει σταθερότητα στο στρατιώτη από μακέτα. Τα πώματα των αναψυκτικών από τη μεριά τους, λόγω περιεχομένου με διοξείδιο, είναι σκληρότερα τόσο που δεν κόβονται εύκολα με το νυστέρι. Επιστρατεύτηκε ηλεκτρικό εργαλείο στην αρχή, αλλά το χάραγμα γίνεται καλύτερα με ένα γερό κοπίδι. .

Έτσι αν και χρησιμοποιήθηκαν κάποια πώματα από γαλακτοκομικά, καταλήξαμε στων αναψυκτικών για τις μακέτες.

Πιθανή απορία... μπορούν αυτά να γίνουν μέσα σε σχολική τάξη αξιοποιώντας το σχολικό χρόνο;

Κατηγορηματικά, ναι. Θα γίνουν τροποποιήσεις στη διαδικασία και στη χρήση των υλικών, αλλά το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο. Αντί για κοπίδι μπορεί να κόψει με λεπτομέρεια το κλασικό σχολικό ψαλίδι. Αντί για χάραγμα του πώματος μπορεί να γίνει απλή κόλληση με ζεστή σιλικόνη. Ο όγκος που δίνει στο στρατιώτη η μακέτα μπορεί να υποκατασταθεί με στρατιώτες κολλημένους σε χαρτόνι και πλαστικοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο. Εμείς το δοκιμάσαμε στη μάχη του Μαραθώνα.

Και από οικονομικής άποψης...

Η "σελίδα" της μακέτας κοστίζει 6 ευρώ και "βγάζει" περίπου 30 στρατιώτες ύψους 12-13 εκατοστών (+2 εκατοστά για τη βάση). Υπάρχουν και λεπτότερα μακετόχαρτα, εμείς χρησιμοποιήσαμε το μεγαλύτερο μέγεθος. Πιθανό να είναι πιο λειτουργικά τα λεπτότερα μεγέθη. Το νυστέρι κόστισε 1,70 και 2 ευρώ έκαναν 10 ανταλλακτικές λεπίδες. Δε χρειάστηκαν τα ανταλλακτικά για την κατασκευή 10 στρατιωτών που έγιναν με μακέτα.

Υ.Γ. Έψαξα και βρήκα ρετάλια από πολυκαρβονικές κατασκευές. Αυτά είναι τα ειδικά υλικά που κατασκευάζουν συνήθως στέγες για βεράντες. Εδω έχουμε καλύτερο υλικό από τη μακέτα και δωρεάν. Όμως μάλλον δεν θα προχωρήσω στην κατασκευή για τους εξής λόγους:

Αν και έχω τα εργαλεία επεξεργασίας δεν έχει νόημα, γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές πολύστροφα ηλεκτρονικά εργαλεία. (ένα λάθος πάνω σε χέρι μαθητή με μικροεργαλείο 32.000 στροφών το λεπτό.... μόνο καταστροφή θα ήταν και, από πείρα, είναι σίγουρο πως θα γίνει λάθος)

Αν μετά από αυτό δοκιμάσετε...

πιστέψτε μας, αξίζει και ...

Καλή επιτυχία

1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

Φεβρουάριος 2012

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi