Introduzione 

Prezi AI.

Il tuo nuovo assistente di presentazione.

Perfeziona, migliora e personalizza i tuoi contenuti, trova immagini pertinenti e modifica le immagini più velocemente che mai.

Caricamento del contenuto in corso...
Caricando...
Trascrizione

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ

ΠΩΣ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΤΕ

Ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για να εικονογραφηθούν καρικατούρες και για να διασκεδάσουν με απλές και συνηθισμένες ιστορίες, έχουν πλέον εξελιχτεί σε μορφή τέχνης, με πολλά υποείδη. Τα πιο συνηθισμένα είδη κόμικς είναι τα κόμικς στριπ σε εφημερίδες και περιοδικά (και όχι μόνο), όπου μια μικρή ιστορία ξετυλίγεται μέσα σε τρία ή τέσσερα καρέ και οι μεγαλύτερες ιστορίες σε ειδικά περιοδικά, εικονογραφημένες νουβέλλες και άλμπουμ, γνωστές απλά σαν κόμικς ή βιβλία κόμικς. Τα κόμικ στριπ στις εφημερίδες και τα περιοδικά είναι συνήθως δευτερεύουσας σημασίας, προορισμένα να κάνουν ένα γρήγορο κοινωνικό ή πολιτικό σχόλιο και οι σκηνοθετικές - αφηγηματικές τους δυνατότητες είναι βέβαια περιορισμένες αφού πρόκειται για μια απλή λωρίδα (στριπ) με μερικά καρέ στη σειρά. Αντίθετα, στα περιοδικά κόμικς αποτελούν το κύριο υλικό, εκτείνονται σε ολόκληρες σελίδες κι εκεί οι ιστορίες παρουσιάζονται είτε σε συνέχειες από τεύχος σε τεύχος είτε αυτοτελώς.

Η Φρουτοπία είναι κόμικ που δημιούργησαν το 1983 ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης. Ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους, με 50 τεύχη. Το κόμικ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση με 47 επεισόδια, το 1985, από την οικογένεια Σοφιανού, οπτικοποιημένο με μαριονέτες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Το κόμικ της Φρουτοπίας εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη και αργότερα η εβδομαδιαία εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή το είχε συμπεριλάβει ως συνοδευτικό της εφημερίδας.

Τα κόμικς (αγγλ. comics), που είναι γνωστά και ως ένατη τέχνη, είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο συχνά βρίσκεται σε συννεφάκια κειμένου ή λεζάντες. Ο μεγάλος θεωρητικός και δημιουργός κόμικς Σκοτ Μακ Λάουντ στο βιβλίο του Understanding Comics δίνει έναν πλήρη ορισμό της τέχνης σαν "σχήματα και εικόνες ευρισκόμενα εσκεμμένα σε σειρά με σκοπό να μεταδώσουν πληροφορίες και/ή να προκαλέσουν μια αισθητική αντίδραση από τον χρήστη". Ο ορισμός αυτός αφήνει ορθά έξω τις γελοιογραφίες που είναι μεμονωμένες εικόνες, αφού στα κόμικς υπάρχει σαφώς μια αφηγηματική αλληλουχία μεταξύ των εικόνων. Η ύπαρξη κειμένου επίσης δεν είναι απαραίτητη.

THE TRAIL 1935

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΥΡΩΠΗ-ΑΣΙΑ-ΑΜΕΡΙΚΗ

IRONMEN

ΖΟΡΖ ΜΠΙΖΕ

MANGA

ΑΣΙΑ

ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΚΟΜΙΚ-MANGA

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ

ΕΥΡΩΠΗ

IZNOGOUD - ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΜΙΚ

ΑΜΕΡΙΚΗ

ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΙΚ

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης είναι κόμικ του Γιάννη Καλαϊτζή που κυκλοφόρησε το 1990. Αποτελεί ιστορική κωμωδία, με θεματολογία από τον ελληνικό μεσαίωνα αλλά και την ελληνική μυθολογία. Αποτελεί δίδυμο έργο με το Τυφών, άλλο κόμικ του Καλαϊτζή.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Σαντορίνη, περίπου διακόσια χρόνια μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Δυο απατεώνες, ο Καράμπαμπας και ο Αλέκος ο Τράκας, φτάνουν στο νησί ψάχνοντας για το «Μαύρο είδωλο της Αφροδίτης», ένα γλυπτό που δημιούργησε ο Τίμων, μαθητής του Φειδία, και που μετά από μια οδύσσεια 2.000 χρόνων κατέληξε στο νησί. Το είδωλο υποτίθεται πως θεραπεύει την πανούκλα, αλλά δίνει και μεγάλες δυνάμεις στον κάτοχό του, καθώς αποτελεί «την αρχή και το τέλος του κόσμου». Οι δυο ήρωες, στην έρευνά τους, ανακαλύπτουν τα μυστικά των κατοίκων αλλά και συναντιούνται με έναν αρχαίο θεό.

Το κόμικ αποτελείται από 90 ασπρόμαυρες σελίδες σε τρία κεφάλαια. Αποτελεί μοναδικότητα ανάμεσα στα ελληνικά κόμικς, τόσο από πλευράς θεματολογίας όσο και για το γεγονός ότι αποτελεί λεπτομερειακή ενδυματολογική, ηθογραφική και ιστορική καταγραφή των νησιωτών εκείνης της περιόδου. Το σενάριο δανείζεται στοιχεία από τη λαϊκή ποίηση και αφήγηση, τους θρύλους του Μεσαίωνα και την ελληνική μυθολογία, ενώ εξελίσσεται σε μια ονειρική, σουρεαλιστική, σχεδόν διονυσιακή ατμόσφαιρα, με πολλούς συμβολισμούς.

Ο Καράμπαμπας θυμίζει άμεσα τον Καραγκιόζη, ενώ ο άλλος ήρωας έχει σχεδιαστεί με πρότυπο τον ποδοσφαιριστή Τάσο Μητρόπουλο, φίλο του Καλαϊτζή. Το Μαύρο είδωλο της Αφροδίτης προέκυψε σαν καρπός της έρευνας του Καλαϊτζή για το αναφερόμενο στην ίδια χρονική περίοδο και στο ίδιο νησί κόμικ Τυφών (1997). Η αρχική έμπνευση για τις δυο δημιουργίες ήταν το βιβλίο Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα του Κυριάκου Σιμόπουλου, αναφερόμενο στους Ευρωπαίους περιηγητές των ελληνικών νησιών κατά το Μεσαίωνα.

Τον Οκτώβριο του 1953, ένα διαφορετικό "Κλασσικό" έκανε την εμφάνισή του στα περίπτερα: ήταν το τεύχος 43 "Περσέας και Ανδρομέδα", σε σχέδιο Κώστα Γραμματόπουλου και κείμενα Βασίλη Ρώτα, που εγκαινίαζε τη σειρά των τευχών με θέματα "Από τη Μυθολογία και την Ιστορία της Ελλάδος". Εκδόθηκαν γύρω στα εξήντα τεύχη (τις επόμενες δεκαετίες θα ακολουθούσαν και μερικά ακόμη) με θέματα από τη Βυζαντινή ιστορία (Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Θεοδώρα η Ευσεβής, Ιουστινιανός ο Αυτοκράτωρ), την ελληνική επανάσταση του 1821 (Κολοκοτρώνης, Χάνι της Γραβιάς, Αθανάσιος Διάκος κ.α.) αλλά και την αρχαία μυθολογία (Ηρακλής, Ποσειδών, Δευκαλίωνας και Πύρρα κλπ).

Κ Ο Μ Ι Κ Σ

Scopri di più su come creare presentazioni dinamiche e coinvolgenti con Prezi.