Llei d'educació de Catalunya
205 articles
i 45 disposicions
Títol V. Ordenació dels ensenyaments
ARTICLE 57. EDUCACIÓ BÀSICA
3. En el marc dels objectius que estableix l'article 52.2, els currículums de l'educació bàsica s'han d'orientar a l'adquisició de les competències bàsiques, que han de contribuir al desenvolupament personal dels alumnes i a la pràctica de la ciutadania activa, i han d'incorporar de manera generalitzada les tecnologies de la informació i la comunicació en els processos d'aprenentatge.
ARTICLE 58. EDUCACIÓ PRIMÀRIA
2. L'etapa d'educació primària té com a finalitat proporcionar a tots els alumnes una educació que, d'acord amb les competències bàsiques fixades en el currículum, els permeti:
b) Adquirir i desenvolupar les habilitats i les competències relatives a l'expressió i la comprensió orals, l'expressió escrita i la comprensió lectora, les competències en matemàtiques bàsiques i les competències necessàries per a l'ús de les noves tecnologies i de la comunicació audiovisual.
ARTICLE 59. EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA
2. L'educació secundària obligatòria té com a finalitat proporcionar a tots els alumnes una educació que els permeti:
b) Desenvolupar en el nivell adequat, com a forma de coneixement reflexiu, de formació de pensament i d'expressió d'idees, les habilitats i competències culturals, personals i socials relatives a:
o Primer. L'expressió i la comprensió orals, l'expressió escrita i la comprensió lectora, les competències matemàtiques i les competències necessàries per a l'ús de les noves tecnologies i de la comunicació audiovisual.
ARTICLE 61. BATXILLERAT
3. El currículum i les activitats educatives del batxillerat, per a consolidar les competències bàsiques adquirides pels alumnes en acabar l'educació bàsica, han d'afavorir el desenvolupament de la competència comunicativa, l'adquisició d'habilitats per a l'autoaprenentatge i per al treball en equip i l'adquisició de les competències necessàries amb relació a l'ús de mètodes de recerca i amb relació a l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, a més de l'adquisició de les competències pròpies i específiques de la modalitat cursada.
L'alumnat ha de ser
COMPETENT
en l'ús de les tecnologies
Títol VI. Dels centres educatius
ARTICLE 87. ORGANITZACIÓ DELS ESPAIS ESCOLARS I DELS ENTORNS D'APRENENTATGE
L'estructura i l'organització dels centres han de definir entorns d'aprenentatge que permetin el treball en xarxa i les diverses formes de transmissió de coneixement als grups classe, i també les activitats individuals de treball i estudi. Amb aquesta finalitat, els projectes constructius de centres educatius han de definir espais, instal·lacions i equipaments que maximitzin la sostenibilitat, redueixin l'impacte ambiental i permetin integrar les tecnologies digitals, i han de configurar entorns d'ensenyament i aprenentatge funcionals i ergonòmics que estimulin la vinculació dels alumnes amb el procés d'aprenentatge.
Instal·lacions i equipaments
que integrin
les tecnologies
1. El Departament ha de facilitar als centres educatius l'accés a un conjunt de serveis digitals i telemàtics orientats a millorar el desenvolupament de l'activitat educativa. Els centres han de posar aquests serveis, en la mesura que escaigui, a disposició del professorat, els alumnes i les famílies.
2. Els serveis digitals i telemàtics a què fa referència l'apartat 1 han de posar a disposició dels centres aplicacions didàctiques i continguts educatius de qualitat, serveis de dossier personal d'aprenentatge i de registre acadèmic personal individual i altres aplicacions i serveis digitals orientats a potenciar l'excel.lència dels aprenentatges i a facilitar el funcionament dels centres.
3. El dossier personal d'aprenentatge emmagatzema en suport digital i fa accessibles, d'acord amb el que el Departament estableixi per reglament, els documents i els objectes digitals que resulten de la producció intel.lectual de cada alumne o alumna durant el procés d'aprenentatge, des del darrer cicle de l'educació primària fins als ensenyaments postobligatoris. El contingut del dossier pot servir d'evidència en el procés d'avaluació.
4. El registre acadèmic personal individual conté en suport digital, d'acord amb el que el Departament estableixi per reglament, les dades acadèmiques personals dels alumnes que els centres considerin pertinents i les que siguin necessàries per a complir la normativa sobre aspectes formals de l'avaluació dels alumnes.
Dossier personal
d'aprenentatge
Registre acadèmic personal
Capítol II. Criteris per a l'organització pedagògica dels centres
ARTICLE 84. PROJECTES D'INNOVACIÓ PEDAGÒGICA
1. El Departament ha d'afavorir les iniciatives de desenvolupament de projectes d'innovació pedagògica i curricular que tinguin l'objectiu d'estimular la capacitat d'aprenentatge, les habilitats i potencialitats personals, l'èxit escolar de tots els alumnes, la millora de l'activitat educativa i el desenvolupament del projecte educatiu dels centres que presten el Servei d'Educació de Catalunya, i ha d'afavorir especialment la recerca i els projectes d'innovació amb relació a l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació per a l'aprenentatge i el coneixement i amb relació a la formació dels alumnes en el plurilingüisme. Els projectes es poden referir a un o més centres i poden comportar, si escau, vinculacions amb la universitat, amb els sectors econòmics o amb altres organitzacions.
Projectes d'innovació amb relació a l'ús de les TIC
Títol VIII. Del professorat i altres professionals dels centres
Capítol II. Formació del professorat
ARTICLE 109. FORMACIÓ INICIAL
2. La formació inicial del professorat ha de comprendre la capacitació adequada per a afrontar els reptes del sistema educatiu en el marc dels principis d'aquesta llei, l'adquisició de coneixements i el desenvolupament de capacitats i actituds professionals, entre les quals hi ha d'haver el domini equilibrat dels continguts de les disciplines i d'aspectes psicopedagògics, el coneixement suficient d'una llengua estrangera, el domini de les tecnologies de la informació i la comunicació i el coneixement de les institucions i la cultura catalanes.
Capítol I. Exercici de la professió docent
ARTICLE 104. LA FUNCIÓ DOCENT
2. Els mestres i els professors tenen, entre altres, les funcions següents:
h) Col.laborar en la recerca, l'experimentació i el millorament continu dels processos d'ensenyament.
j) Utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació, que han de conèixer i dominar com a eina metodològica.
Dominar i utilitzar les tecnologies com a eina metodològica
La LEC
Títol X. De l'administració de l'educació
Capítol IV. Cooperació amb altres administracions, organismes i institucions
1. El Govern i les universitats de Catalunya han d'establir relacions de col.laboració per a potenciar l'excel.lència del sistema educatiu, sens perjudici de les facultats de coordinació que corresponen al Consell Interuniversitari de Catalunya.
2. La cooperació a què fa referència l'apartat 1 inclou, entre altres, els aspectes següents:
i) La incorporació de tecnologies de la informació i de la comunicació.
Enllaços:
- Espai dedicat a la LEC al web de la Generalitat de Catalunya:
http://www.gencat.cat/especial/lleieducacio/cat/index.htm
- DOGC núm. 5422 - 16/07/2009 - Text de la Llei.
http://www.gencat.cat/diari/5422/09190005.htm
Fet amb Prezi per
Preàmbul:
Títol III. Del la comunitat educativa
Raons per les quals la societat reclama noves fites en el sistema educatiu:
Raons educatives: adequar-se als requeriments de la societat del coneixement.
Capítol II. L'alumnat
ARTICLE 21. DRETS DELS ALUMNES
2. Els alumnes, a més dels drets reconeguts per la Constitució, l'Estatut i la regulació orgànica del dret a l'educació, tenen dret a:
h) Ésser educats en el discurs audiovisual.
Capítol IV. Educació d'adults
ARTICLE 69. OBJECTE I ÀMBIT DE L'EDUCACIÓ D'ADULTS
2. Els programes d'educació d'adults i les accions formatives corresponents han d'incloure, si més no, els àmbits següents:
b) L'educació per a adquirir competències transprofessionals, que comprèn la formació en tecnologies de la informació i la comunicació i l'ensenyament de llengües.
c) L'educació per a la cohesió i la participació social, que comprèn l'acollida formativa a immigrants adults, la iniciació a les llengües oficials i a una llengua estrangera, la introducció a les tecnologies de la informació i la comunicació i la capacitació en l'ús d'estratègies per a l'adquisició de les competències bàsiques.
Capítol I. Disposicions de caràcter general
ARTICLE 52. CURRÍCULUM
2. El currículum s'orienta, entre altres finalitats, a la consecució dels objectius següents:
i) Capacitar els alumnes per a l'anàlisi crítica dels mitjans de comunicació i de l'ús de les noves tecnologies.
ARTICLE 55. EDUCACIÓ NO PRESENCIAL
1. El Govern, per a facilitar el dret universal a l'educació, ha de desenvolupar una oferta adequada d'educació no presencial.
5. El professorat que imparteix ensenyaments en la modalitat d'educació no presencial ha de tenir la titulació requerida per a cada etapa educativa i ha d'acreditar la capacitació per a exercir la docència emprant mitjans telemàtics i els altres recursos propis de l'educació no presencial.
Capítol II. Ensenyaments de règim general
ARTICLE 89. SERVEIS DIGITALS I TELEMÀTICS A DISPOSICIÓ DELS CENTRES
Capítol III. Serveis educatius i serveis de suport als centres