만나보세요
새로운 프레젠테이션 도우미가 기다리고 있어요.
뎌욱 빠르게 컨텐츠를 다듬고, 보강하고, 편집하고, 원하는 이미지를 찾고, 시각자료를 편집하세요.
트렌드 검색
http://www.zorlakaybetmeler.org/
http://www.failibelli.org/
kaybedilmiş kişiye dair doğrulama yapıldı
471 kişiden 67'sinin maktul olarak adının geçtiği kayıp davaları takip ediliyor
kayıp kişiye dair AİHM dosyası
(Ekim 2016)
kayıp kişiye dair iç hukuk dosyası
(Ekim 2016)
Yıl: 2013
Yazarlar: Özgür Sevgi Göral, Ayhan Işık, Özlem Kaya
“Konuşulmayan Gerçek: Zorla Kaybetmeler” zorla kaybetme stratejisinin
hangi hukuki, siyasi ve toplumsal mekanizmalar yoluyla gerçekleştirildiğine dair bir anlama çabasıdır. Rapor bu alanda çok uzun yıllardır devam eden toplumsal suskunluğun ve kayıtsızlığın hangi pratikler aracılığıyla kurulduğunu ve kayıp yakınlarının kaybetme öncesi ve sonrasında ne tür süreçlerden geçtiğini gözler önüne sermektir. Kayıp yakınlarının ‘kaybetme’ stratejisi kapsamında yaşadıkları Türkiye’de devlet, adalet ve vatandaşlık meseleleri ile ilgili bizlere önemli şeyler söylemektedir.
Şırnak’ın Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde ve İstanbul’da 69 kayıp hakkında 86 kayıp yakınıyla derinlemesine yapılan görüşmeleri temel alan rapor zorla kaybetmenin tanımı ve uluslararası çerçevesiyle başlıyor, Türkiye özelinde bu hak ihlalinin devlet aygıtlarının işbirliğiyle nasıl sistematik bir şekilde uygulandığını anlatıyor. Kayıp yakınlarının deneyimleri üzerine ayrıntılı bir bölümü de bulabileceğiniz çalışma, bu ve benzeri hak ihlallerinin bir daha yaşanmamasına ve kayıp yakınlarının adalet arayışlarının bir cevap bulmasına katkı sağlayacak önerilerle sonuçlanıyor.
Raporu indirmek için: http://hakikatadalethafiza.org/kaynak/konusulmayan-gercek-zorla-kaybetmeler/.
Zorla kaybedilen insan sayısı
Yıl: 2014
Yazarlar: Özlem Kaya, Hatice Bozkurt
Bu rapor, eşi zorla kaybedilen kadınların deneyimlerine odaklanıyor. Zorla kaybedilenlerin eşleriyle yaptığımız görüşmelerde amaç, kadınların deneyimleri aracılığıyla devlet şiddetinin boyutlarını daha bütünlüklü olarak ortaya koymak ve devlet şiddetini toplumsal cinsiyet odaklı bir bakışla analiz etmek.
İlk sene yaptığımız görüşmelere ek olarak, Cizre, İdil, Silopi, Güçlükonak, Uludere, Şırnak merkez, Diyarbakır ve İstanbul’da 33 kadınla derinlemesine görüşmeler yapıldı. Kadınların kendi ifadelerinin de sıklıkla yer aldığı raporda çatışma ve savaş durumlarının cinsiyet temelli analizi yapılıyor, buradan hareketle zorla kaybetmelerle ilgili her türden hakikat arayışının geride kalan kadınların deneyimini de içermesi gerektiği vurgulanıyor.
Zorla kaybetmelerle ilgili geçmişle hesaplaşma pratikleri açısından cinsiyet temelli somut politika önerileriyle bitirilen raporun arkasında BM İnsan Hakları Konseyi Zorla ya da İradedışı Kaybetmeler Çalışma Grubu’nun zorla kaybetmelerden etkilenen kadınlar hakkında yayınladığı genel yorumun Türkçe çevirisini de bulabilirsiniz.
Raporu indirmek için: http://hakikatadalethafiza.org/kaynak/fotografi-kaldirmak-esi-zorla-kaybedilen-kadinlarin-deneyimleri/
Detaylar için: http://hakikatadalethafiza.org/turkiyede-zorla-kaybetmeler-ve-cezasizliga-dair-temel-bilgiler/hukuk-calismalari-programinin-temel-bulgulari/
Birlesmis Milletler (BM) Herkesin Zorla Kaybetmelere Karsı Korunması Hakkında Uluslararası Sözlesmeye göre ‘zorla kaybetme’ terimi, “(...) 1) devlet görevlilerinin ya da devletin yetklendirmesi, destegi veya göz yummasıyla hareket eden kisilerin ya da kisi gruplarının 2) gözaltına alma, tutuklama, kaçırma ya da diger herhangi bir biçimde özgürlükten yoksun bırakması ve 3) bu durumdaki bir kimseyi, özgürlükten yoksun bırakmayı kabul etmenn reddedilmesi veya kaybedilen kisinin akıbetinin ya da nerede oldugunun gizlenmesiyle, hukukun koruması dısına çıkarması(...)” durumunu ifade eder.
Başlama tarihi: 08-05-2015
Bitiş tarihi: 29-05-2015
Konu: 1990'lar, Yüzleşmek, Barış
http://hakikatadalethafiza.org/calisma/90larlayuzlesmekicin-kampanyasi/
Hakikat Adalet Hafıza Merkezi olarak #90larlaYÜZLEŞMEKiçin sloganıyla 8-29 Mayıs 2015 tarihinde 3 hafta süren bir twitter kampanyası düzenledik. Bu kampanya ile 90’larla yüzleşme meselesini seçim gündemine sokmayı amaçladık, bu doğrultuda twitter hesabımız üzerinden her hafta 3 partiden (CHP, AKP ve HDP) milletvekili adaylarına geçmişle yüzleşme konusunda vaatlerini, yapmayı düşündükleri çalışmaları sorduk.
Başlama tarihi: 01-10-2015
Bitiş tarihi: 01-01-2016
Konu: Cemal Temizöz, Temizöz ve Diğerleri Davası
http://hakikatadalethafiza.org/calisma/cemal-temizoz-sucsuz-ise-21insanikimoldurdu/
90'lı yıllarda Şırnak'ta onlarca faili meçhul cinayet ve zorla kaybetmelerden sorumlu olduğu iddia edilen Emekli Jandarma Kıdemli Albay Cemal Temizöz'ün yargılandığı Temizöz ve Diğerleri Davası'nın karar duruşması öncesi, kamuoyunun dikkatini alınacak karara çekmek amacıyla bir kampanya yürüttük. Yürüttüğümüz kampanyaya rağmen mahkeme heyeti 5 Kasım 2015 tarihli karar duruşmasında, savcılık makamının hakkında “suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturma ve bu teşekküle üye olma, adam öldürmeye azmettirme ve adam öldürme” suçlamalarında bulunmuş olduğu Cemal Temizöz hakkında, tanıkların ifadelerinin ve olaylarla ilgili kesin, inandırıcı ve vicdani kanaate uygun delil bulunmadığı” gerekçesiyle beraate hükmetti.
Başlama tarihi10-12-2015
Bitiş tarihi17-12-2015
Konu: Zorla Kaybetme, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü
http://hakikatadalethafiza.org/calisma/afis-kampanyasin-kayiplar-nerede/
10 Aralık 2015 Dünya İnsan Hakları Günü’nde Türkiye’nin zorla kaybetme politikasına dikkat çekmek, kaybedilenlerin hakikatini ortaya koymak ve adalet taleplerimizi yinelemek amacıyla bir afiş kampanyası düzenlidik. Bu çerçevede, Aralık ayında resmi görevlilerce kaybedilmiş olan İhsan Arslan, İsmail Bahçeci, Hasan Baykura, Faik Kevci, Ali Karagöz ve Mahmut Kaya’nın afişlerini 10-17 Aralık haftası boyunca İstanbul sokaklarına, akıbetlerine dair sorularımız eşliğinde astık.