Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM


Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.


Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

08.01 Roots of the Cold War: Assessment

No description

abeera choudhry

on 13 August 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 08.01 Roots of the Cold War: Assessment

08.01 Roots of the Cold War: Assessment
By: Abeera Choudhry

Part A
First and last name: Irene Karpeteyan
Date of Birth: 5/10/69
Places she lived: Russia, Italy, U.S.
Date and time interviewed: 8/12/13, 2:05 pm

Part B
1. What was the first time you remember hearing about the Soviet Union (or the USSR) and its conflict with the United States? Tell me about it.
Answer: " The first time I remember hearing about the Soviet Union and it's conflict with the United States was when I was in kindergarten, in the year of 1974. It was kind of strange to me because I was born in Russia and my family members are from there too but, i also lived in America. I remember my father telling me that they called my kind of people (Russians) communists."

2. What do you remember seeing or reading in the news about the Cold War?
Answer: " I don't remember that much but I do remember reading in the newspaper about the whole conflict, and my mother telling me that the Soviet Union would see the U.S. system work as a colonialism."

3.What books did you read or movies did you watch that villainized the Soviet Union or dealt with the Cold War? How did they shape your impressions at that time?
Answer: " No, I haven't read or watched anything that had to do with the cold war."
4. What were you taught in school and at home about the Soviet Union? What did your school and family teach about nuclear threats and nuclear war?
Answer: " I remember learning in school that Russians were called communists and the Soviet Union countered the U.S. because they had different views from the U.S. which included political ideas and ideology. My father told me that the whole thing was basically fighting about weapons used for war."
Part D
•What from the interview did I find most surprising?
Answer: What I found really interesting was that the two nations were fighting so much about the weapons that none of them actually used it on each other and how the event actually effected my mom a bit.

•How might a Russian adult have responded to the interview?
Answer: My mom is a Russian adult, and she honestly didn't have much feelings about the whole subject. She said it was a big deal back then, but now it was the past so it doesn't really bother her."

5. Were you or any of your family members ever afraid that there would be a hot war or nuclear war between the United States and the Soviet Union? When did you feel that way? If yes, did you do anything to prepare or get ready for it?
Answer: " No, not really. My mother always told me that don't keep worrying about the future because then you'll always be worrying. Yes, I was a bit afraid thinking that what if my family and I die in a bomb or stuff like that. And the only time I would think that was when I'd hear about the Cold war Or see something on the news."

6. What aspects of the Space Race do you remember? Was "Space Race" a phrase that you remember using at the time? What did it mean to you?
Answer: "Yes, that was an interesting phrase! The U.S. and the Soviet Union were challenging one another for whoever sent the first man to the moon. Obviously the U.S. did, but the Soviet Union sent the first artificial satellite."
7. How was the rivalry between the United States and the Soviet Union promoted in sports? Can you think of any specific examples?
Answer: "It was peaceful I guess, there wasn't any problems when it came to sports. The olympics could be an example.

8. Do you remember the Berlin Wall coming down? How did it make you feel? How have your feelings about that era changed since 1989 and the Berlin Wall coming down?
Answer: "Yes, I remember and I thought it was a great thing because the Germans can finally have a chance to unite again. My feelings are still the same since that era, it hasn't changed."
9. How do you think future generations will remember the Cold War? What lessons should students today take away from the Cold War?
Answer: " Personally, I don't think future generations will understand the Cold War like the people who actually lived though it. It will be a bit more difficult to understand for them I guess. They learn to appreciate what they have and to understand the Cold War read every detail, so they can feel what people who lived through it felt."

10. How does psychological warfare today compare to psychological warfare during the Cold War?
Answer: " Some ways were and still are used is to influence people's personalities, beliefs, values, etc."

Part C
1. Did the Cold War effect you or your life in any way?
Answer: " Yes, just a tiny bit. And only because of the worries it gave me about birth country and my country that I live in."

2. Do you know anyone else who participated in this event?
Answer: "No, I don't! I don't have much family in Russia or America."
Full transcript