Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Continutul caloric al alimentelor - Factor de echilibru pentru viata si sanatate.

No description
by

Sebi Seca

on 21 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Continutul caloric al alimentelor - Factor de echilibru pentru viata si sanatate.

O alimentatie echilibrata consta in varietatea mancarii consumate , cu scopul ca , organismul nostru sa beneficieze de intreaga gama de vitamine si protenie necesare unei dezvoltari optime.
O alimentatie corespunzatoare ne permite sa fim sanatosi, sa muncim eficient. Ca sa se dezvolte armonios si sa dispuna de suficienta energie, organismul nostru are nevoie de echilibru alimentar, adica de un aport zilnic necesar si suficient care include 45-60 % glucide, 20-30 % lipide, 10-15 % proteine, apa, bineinteles, saruri minerale si vitamine.
Alimentele
Alimentele sunt substante sau produse comestibile care servesc ca hrana oamenilor si care contin un anumit numar de elemente organice, ca: proteinele, lipidele, glucidele, precum si saruri minerale si vitamine. Totodata, ele sunt sunt compuse si din apa si materii nedigerabile,ca fibrele. Alimentele se pot categorisi ca alimente de bază, dulciuri, băuturi, mirodenii, substanțe care îmbunățesc gustul, calitățile optice, sau substanțe care servesc la conservarea lor.
Necesarul caloric al organismului
Caloriile
Caloria este numita uneori calorie mica pentru a o deosebi de kilocaloria, numită și calorie mare, egală cu 1000 cal. Kilocaloria (Kcal) echivaleaza cu 1000 calorii, iar unitatea internationala este kilojoul (kJ), 1Kcal = 4,18 kJ.
Raport energetic optim
Echilibrul alimentar
Este cel putin la fel de important ca si numarul de calorii consumate. De exemplu o persoana care consuma 1500 Kcal, dar nu are o alimentatie echilibrata se poate ingrasa, in timp ce o persoana care consuma 2000 Kcal in mod echilibrat se poate meninte in forma si isi poate mentine greutatea.
Aportul energetic optim
Alimentatia
Continutul caloric al alimimentelor
-Factor de echilibru pentru viata si sanatate

Secareanu Sebastian
Cl. a X-a C
O viata sanatoasa
Notiunea de viata sanatoasa inseamna : sa ai grija de corpul tau , sa faci sport , miscare sau alte activitati care iti pun corpul in miscare si nu in ultimul rand , viata sanatoasa este influentata de ceea ce mananci.
Pe langa o alimentatie corespunzatoare, trebuie sa ne hidratam. Asa cum stim, corpul uman este compus în principal din apa(~72%).
Necesarul zilnic de calorii este o valoare importanta in evaluarea stilului de viata si se refera la cantitatea zilnica de energie, masurata in calorii, necesara corpului uman pentru a functiona intr-un anumit mod. Energia poate fi cumulata prin alimentatie si poate fi risipita prin efort fizic.
Pentru a functiona , organismul nostru are nevoie de calorii. La fiecare persoana , acest necesar caloric se imparte in trei niveluri.

Metabolismul bazal
Reprezinta energia utilizata pentru functionarea normala a corplui.(Aceasta reprezinta 60% din totalul necesar de energie)
Termogeneza alimentara
Reprezinta energia utilizata pentru digestie, absorptia intestinala si stocarea alimentelor. Ea reprezinta doar 10% din totalul necesar de energie.

Activitatea fizica
Reprezinta energia utilizata pentru deplasare, activitati sportive , sau alte activitati care pun corpul in miscare. Activitatea fizica reprezinta 20-30% din totalul necesar de energie.
Pentru evaluarea nevoilor energetice, trebuie sa tinem cont de greutatea, inaltimea si activitatea fizica a individului.

-Barbati intre 20-40 de ani (70kg) ~2600 Kcal
-Femei intre 20-40 de ani (60kg) ~2200 Kcal

Ideal, raportul energetic, trebuie repartizat in mod echilibrat, pe toata durata zilei: intre 20-25% la micul dejun, 25-30% la pranz, intre 15-20% la gustari si intre 25-30% la cina.
Bine de stiut..
rosii - 20 Kcal

unt - 700 Kcal

cascaval - 200 Kcal

paine de grau alba - 230 Kcal
Deci putem sa mancam
sanatos , chiar daca alimentele sunt bogate in calorii , trebuie doar sa le consumam in mod echilibrat.
Intrebari:
Ce reprezinta notiunea de "viata sanatoasa" ?

Pe langa o alimentatie sanatoasa , mai avem nevoie de..?

Cu cati Kjouli este egala o Kcalorie?

Care sunt cele 3 niveluri in care se imparte necesarul caloric?
Full transcript