Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

IMPACTUL TEHNOLOGIEI ASUPRA VIETII COTIDIENE SI A MEDIULUI

No description
by

on 18 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of IMPACTUL TEHNOLOGIEI ASUPRA VIETII COTIDIENE SI A MEDIULUI

IMPACTUL TEHNOLOGIEI ASUPRA VIETII COTIDIENE SI A MEDIULUI
design by Dóri Sirály for Prezi
I.Impactul tehnologiei asupra vietii cotidiene
CUPRINS
Toţi credem că aerul pe care-l respirăm, apa pe care o bem şi hrana pe care o consumăm ar trebui să fie lipsite de substanţe chimice dăunătoare. Vrem să evitam amenintarea şi incertitudinea schimbarilor climatice. Un mediu înconjurător curat şi sanatos este vital pentru calitatea vietii pe care o dorim atat pentru noi, cat şi pentru copiii nostri în viitor. Protejand planeta, se ivesc şi provocari, dar şi noi ocazii. Printr-o eficienta mai mare şi prin folosirea mai buna a resurselor naturale putem modifica vechea legatura dintre cresterea economica şi distrugerea mediului. ŞI-au facut progrese în ultimii 30 de ani.
Presiunile asupra mediului sunt în crestere. Ne confruntam cu schimbari climatice, eroziunea în mediul rural, cresterea cantitatilor de gunoi, de chimicale ce intra în componenta hranei, a aerului şi a apei. Daca progresul este continuat, trebuie să luăm în seamă cum va afecta mediul fiecare decizie pe care o luăm în fiecare domeniu: de la transport la energie, de la industrie la agricultură.
Pe scurt, trebuie să tindem către o societate în care maşinile nu poluează atmosfera, deşeurile pot fi reciclate sau depozitate în condiţii adecvate şi producerea de energie să nu conducă la schimbări climatice.

Impactul tehnologiei asupra mediului
Impactul tehnologiei asupra vietii cotidiene
1. Impactul asupra somnului
DEZAVANTAJE
II. Impactul tehnologiei asupra mediului
Tehnologia modernă modifică fiziologia şi psihologia umană: gândim altfel, simţim altfel, ne amintim şi uităm altfel, dormim altfel, ba chiar visăm altfel decât acum câteva decenii, spun cercetătorii. Cum e posibil? Datorită unei trăsături extraordinare a creierului nostru, care îi permite acestuia să îşi modifice funcţionarea – infleunţându-ne astfel şi fiziologia, şi comportamentul - în urma unor noi experienţe. Această remarcabilă însuşire – numită neuroplasticitate – şi-a arătat întregul potenţial odată cu progresele recente ale tehnologiei şi cu invazia acesteia în viaţa noastră: internetul, televiziunea, tehnologiile interactive ne alimentează creierul cu o enormă bogăţie de informaţii noi, iar creierul şi restul organismului reacţionează la această stare de lucruri modificându-şi felul în care funcţionează. Iată mai jos, câteva exemple care demonstrează aceste efect. E bine sau rău că se întâmplă asta? Ca de obicei, totul e cu dus şi-ntors…

Deloc surprinzător, părerile sunt împărţite; după cum arată autoarea unui articol recent pe această temă, unii dintre specialişti apreciază pozitiv efectele tehnologiei media moderne asupra creierului: ea ne ajută să ne organizăm mai eficient viaţa, scutindu-ne de a învăţa şi ţine minte o mulţime de lucruri devenite neesenţiale şi lăsându-ne astfel mintea liberă pentru a gândi mai profund la probleme fundamentale.

Alţi specialişti se tem că, dimpotrivă, extinderea tehnologiei în viaţa noastră ne reduce capacitatea de atenţie, ne face nerăbdători şi ne distruge creativitatea când e vorba despre acţiuni din alte sfere decât cea digitală.

Suntem încă departe de a înţelege pe deplin în ce fel ne afectează tehnologiile moderne din sfera comunicării. Iată câteva exemple care arată că, până una-alta, impactul lor asupra fiinţei umane este real şi profund. Cât de bine sau cât de rău ne va face acesta, doar timpul o va arăta.


Impactul dispozitivelor electronice cu ecrane luminoase asupra somnului este un aspect mult investigat în ultimii ani. Lumina cu conţinut mare de radiaţii albastre emisă de aceste ecrane are un efect pertubator intens asupra oraganismului uman: influenţează orarul de somn, prin urmare ritmul circadian, iar modificarea ritmului circadian are imapct asupra fiziologiei organismului, de la funcţionarea sistemului imunitar şi secreţia hormonilor de stres până la metabolism şi riscul de cancer.

Puteţi citi aici un articol amplu dedicat anume acestui fenomen contemporan - impactul luminii albastre asupra corpului uman - ce tinde să devină o adevărată problemă de sănătate publică.
2. Afectarea memoriei
Pe vremuri, capacitatea de a învăţa pe de rost era foarte apreciată. Dacă pretenţia ca studenţii să înveţe pe de rost şi să „recite” pagini întregi din manuale era discutabilă, în schimb nu se poate nega uriaşa importanţă pe care a avut-o cultura orală în viaţa omenirii, iar această cultură orală se baza pe memorizarea, pe „învăţarea pe dinafară” a nenumărate poveşti, legende, poeme, cântece, descântece, reţete de leacuri etc., care s-au transmis astfel prin veacuri, de la o generaţie la alta.

Însă în lumea computerelor şi a motoarelor de căutare, cu ajutorul cărora regăsim într-o clipă cantităţi enorme de informaţie, de ce ne-am mai obosi să o ţinem minte?

Dar această confortabilă uşurinţă de a găsi informaţia dorită are un preţ: memoria oamenilor nu mai este cum era. În anul 2007, un sondaj realizat de un specialist în neuroştiinţe, pe 3000 de persoane, a dus la concluzia că era mai puţin probabil ca oamenii mai tineri să ţin minte informaţii personale obişnuite, precum ziua de naştere a unei rude sau chiar propriul lor număr de telefon.
3. Diminuarea capacitatii de concentrare
Capacitatea de a ne concentra atenţia pe termen mai lung are de asemenea de suferit de pe urma internetului şi a reţelelor de socializare. Celor obişnuiţi cu mijloacele digitale de comunicare le e mai greu să citească o carte ore întregi – o capacitate pe care oamenii ştiutori de carte o aveau în măsură foarte mare, acum 3-4 decenii – şi adesea, când citesc publicaţii online, citesc pe sărite articolele, în loc de a citi atent, cuvânt cu cuvânt. Acest fenomen îi îngrijorează în mod deosebit pe specialiştii în educaţie, deoarece este frecvent în rândul copiilor şi al adolescenţilor, iar creierele acestora, înzestrate cu o mare plasticitate, se adaptează acestui mod superficial, dar foarte răspândit, de a citi, nemaiputând astfel să-şi dezvolte corespunzător capacitatea de concentrare.


4. Aparitia sindromului "Vibratie fantoma"
Vi s-a întâmplat să aveţi impresia că vă sună telefonul mobil (sau, mai curând, că vibrează) şi, verificând, să constataţi că nu era nici vorbă de aşa ceva? Li se întâmplă multora: 89% dintre cei 290 de studenţi chestionaţi în cadrul unui studiu din 2012, publicat în Computers and Human Behavior, au declarat că au resimţit această impresie, iar un sondaj efectuat în rândul personalului dintr-un spital a produs rezultate similare.

Fără să fie ceva grav, faptul rămâne totuşi extrem de interesant din perspectiva neuroplasticităţii, a modului în care s-a adaptat creierul la lumea modernă, dominată de dispozitive electronice portabile? Un psiholog a emis ipoteza că, la ora actuală, creierul uman şi-a modificat „setările” în ceea ce priveşte sensibilitatea la anumiţi stimuli, astfel încât poate lua diferite senzaţii fizice drept o vibraţie a telefonului – un exemplu remarcabil de neuroplasticitate, chiar dacă fenomenul e cam sâcâitor.
5. Disparitia unor meserii
Exista meserii care au dispărut complet de pe piaţa muncii. În majoritatea cazurilor, disparitia acestor locuri de muncă este atribuită progreselor tehnologice. Exemple:
Tăietorii de gheată au devenit acum un lucru de domeniul trecutului. Înainte de invenţia frigiderului şi a congelatorului, oamenii tăiau gheaţa cu ferăstrăul din lacuri îngheţate. Ei o vindeau apoi persoanelor care aveau nevoie să o folosească în beciuri. Era o meserie periculoasă, şi adesea condiţiile erau extreme. Lampagiii foloseau torţe lungi pentru a aprinde şi pentru a alimenta cu combustibil lămpile stradale - până când au fost introduse lămpile electrice. Înainte de tehnologia sau infrastructura modernă pentru a transporta bușteni, plutaşii ghidau bustenii pe râuri până la zonele de prelucrare. "Ceasurile deşteptătoare umane" erau în principiu oameni angajaţi să îi trezească pe muncitori la timp pentru a merge la serviciu. Foloseau beţe, bâte sau mici pietre pentru a bate la uşile şi la geamurile clienţilor.

3.Apar noi locuri de munca
Avansul si inovatiile tehnologice, cresterea preocuparii fata de politicile de mediu si chiar criza economica sunt principalele generatoare de noi tipuri de cariera. Exemple:Blogger. Desi foarte multi au un blog, putin au transformat aceasta activitate intr-o profesie. Majoritatea folosesc blogul doar ca o modalitate de exprimare a propriilor preocupari sau interese. Cei mai inspirati reusesc sa obtina sume suficiente din scrierea bloggurilor incat sa nu mai aiba nevoie de un alt serviciu.User experience analyst. Acesta cauta cele mai bune modalitati pentru crearea unui web-site prietenos, a carui grafica si continut sa determine clientii sa revina. Companiile si grupurile media sunt principalele interesate de astfel de servicii.Strateg de retele sociale. Tot mai multe companii incep sa realizeze impactul avut de retelele sociale asupra consumatorilor. Un astfel de specialist ajuta firmele sa interactioneze mai bine cu proprii clienti.
DEZAVANTAJE
1. Influenţa producerii şi consumului energiei asupra mediului

La producerea energiei, din sursele energetice se degajă substanţe poluante cu impact negativ asupra mediului:
În cazul centralelor termoelectrice care funcţionează cu cărbuniarderea combustibililor implică degajări de gaze nocive în atmosferă care se reîntorc pe sol sub formă de ploi acide ce distrug vegetaţia;
Centralele hidroelectrice presupun construirea unui baraj de acumulare a apei, produc dereglări ale climei, florei şi faunei din zonă, prin modificarea regimului precipitaţiilor, ceea ce poate determina dispariţia unor specii de plante şi animale.;
Centralele nuclearo-electrice sunt deosebit de periculoase din punct de vedere al efectului distrugător asupra mediului, mai ales în cazul unor accidente în exploatare.Cel mai grav accident de acest fel a avut loc în 1986 la Cernobâl în Ucraina, atunci când un nor radiocativ de dimensiuni uriaşe a fost purtat deasupra Europei, cu efecte deosebit de nocive asupra tuturor vieţuitoarelor.


2.Poluarea
Arderea carbunelui poluează prin:
emisii de poluanţi (oxizi de carbon, sulf şi azot, particule de praf);
contribuie la schimbarea globală a climei prin gazele cu efect de seră;
elimină zgura, care are efecte complexe asupra atmosferei, solului şi apelor subterane, elimină pulberi metalice.

3.Petrolul şi gazele naturale
produc poluarea marină şi a coastelor litoralelor;
modifică pH-ul solului prin acumulări de hidrocarburi;
la ardere produc SO2, NO2, CO2 şi gaze cu efect de seră, ce contribuie la formarea ploilor acide.


4.Transportarea petrolului

Mările şi oceanele sunt afectate de petrolul care se revarsă în urma diverselor accidente. Astăzi hidrocarburile reprezintă principalii poluanţi ai bazinelor acvatice mari. Hidrocarburile sunt rezistente la actiunea bacteriilor, de aceea persistă timp îndelungat în regiunile infestate. Alt pericol este ca petrolul, având o densitate mai mică decât a apei, formează la suprafaţă apei o peliculăcare împiedică difuzarea oxigenului în apă.
Ca rezultat apar probleme la asimilarea clorofiliană şi respiraţia organismelor, fapt ce îngreunează fotosinteza fitoplanctonului, care produce circa 70% din oxigenul atmosferic. Algele şi planctonul, care reprezintă alimentul de bază în ecositemele marine, încetează să prolifereze. Deversările în urma transportării ţiţeiului şi accidentelor în ecosistemele marine se estimează la peste 12 milioane tone.

3.Impactul reţelelor electrice asupra mediului

Pentru liniile electrice de medie şi joasă tensiune, impactul cu mediul înconjurător se referă la: ocuparea terenurilor, defrişarea pădurilor, poluarea vizuală şi impactul cu alte elemente de construcţii şi instalaţii.
Acestea ar fi doar câteva probleme cu care ne confruntăm (pe lângă poluarea fonică, electromagnetică, vizuală + câmpul electric) în ziua de astăzi, probleme ce au apărut odată cu dezvoltarea tehnologiilor moderne. Concluzionând, vreau să spun că NU există energie fără poluare.

AVANTAJE
BIBLIOGRAFIE
1. Facilitatarea a numeroase activitati
Facilităţile pe care ni le oferă NTIC ( Noile Tehnologii de Informare şi Comunicare) sunt de necontestat. Astăzi telefonul mobil, calculatorul, internetul ne sunt indispensabile : putem comunica cu persoane aflate la mii de kilometri distanţă, activitatea firmelor, a instituţiilor este facilitată de posibilitatea introducerii tuturor informaţiilor în baze de date prin World Wibe Web ( www ) , suntem legaţi prin cablul cuplat la computerul personal – la o lume imensă a informaţiei şi comunicării : orice carte, bază de date sau obiectiv turistic pot fi accesate în doar cateva secunde. Spaţiul virtual este lumea în care te poţi proiecta mintal , vizual şi doar ca iluzie- fizic oriunde îţi poţi imagina. Convorbiri cu prietenii , dar şi cu mari personalităţi culturale, politice, sportive, etc.,cumpărături, pariuri, jocuri , afaceri, călătorii ,studii- toate le poţi face stand în faţa PC-ului acasă , sau oriunde în altă parte dacă ai un laptop.De asta sunt considerate noile tehnologii cele mai mari realizări ale minţii umane, pentru că au învins spaţiul, şi timpul, creand o lume în care suntem toţi cu adevărat egali.
AVANTAJE
Mulţi dintre noi - mult mai mulţi decât înainte de era digitală – găsesc, prin intermediul internetului, căi de a se exprima creator, nu numai sub aspect artistic, ci şi altfel – social, de pildă. Tehnologia digitală, susţine autoarea articolului, facilitează angajarea oamenilor – artişti sau nu – în activităţi creatoare. Clay Shirky, autor al unei cărţi recent apărute (Cognitive Surplus: Creativity and Generosity in a Connected Age) consideră că internetul pune în valoare elementul numit de el „surplus cognitiv” – timpul şi energia pe care le putem dedica activităţilor şi obiectivelor care ne pasionează. Spre deosebire de privitul la televizor – îndeletnicire pasivă, în cursul căreia spectatorul „înghite” ceea ce se oferă – mediile de socializare îl implică activ pe utilizator, îndemnându-l să interacţioneze astfel într-un mod nou cu textele şi imaginile, stimulând împărtăşirea informaţiei şi a emoţiilor asociate cu aceasta şi încurajând astfel înclinaţia utilizatorilor de a crea, de „face” ceva ei înşişi şi de a împărtăşi cunoaşterea respectivă, fie că e vorba despre a pune poze pe Flickr, fie de a scrie o recenzie despre o carte, a redacta un articol pentru Wikipedia sau a da sfaturi prinvind un proiect de bricolaj; exemplele sunt numeroase şi extrem de diverse. Într-un interviu publicat în Wired, Clay Shirky a explicat că această implicare creatoare asociată cu surplusul cognitiv poate lua forme foarte diferite, de la fenomenul lolcat (alăturarea de fraze umoristice unor poze reprezentând pisici) până la angajare politică serioasă, precum raportarea unor cazuri de încălcare a drepturilor omului, ca în cazul site-ului Ushahidi.com.
2.Sporeste creativitatea
1. Avantaje
Facilitatarea a numeroase activitati
Sporeste creativitatea
Apar noi locuri de munca
Dezvoltarea medicinei
2.Dezavantaje
Impactul asupra somnului
Afectarea memoriei
Diminuarea capacitatii de concentrare
Aparitia sindromului "Vibratie fantoma"
Disparitia unor meserii
1.Avantaje
2.Dezavantaje
Dezvoltarea agriculturii

În ingineria industrială un loc aparte îl ocupă maşinile şi utilajele agricole.Tehnica modernă s-a dezvoltat şi în domeniul utilajelor agricole ducând la înlocuirea şi perfectionarea utilajelor tradiţionale.
Aceste aspecte au fost urmărite şi constant îmbunătăţite de către Roger Pellenc, care încă din 1973 de la înfiinţarea societăţii care îi poartă numele a creat maşini şi utilaje agricole menite să îmbunătăţească şi să uşureze activităţile specifice domeniului agricol.
Influenţa producerii şi consumului energiei asupra mediului
Poluarea
Impactul reţelelor electrice asupra mediului
Dezvoltarea agriculturii
http://apollo.eed.usv.ro/~elev6/impact.html (citat la data de: 19.01.2015)
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fbiblioteca.regielive.ro%2Freferate%2Fmanagement%2Fefectele-economice-ale-tehnologizarii-agriculturii-291987.html&h=PAQGDI_GM (citat la data de: 19.01.2015)
http://biblioteca.regielive.ro/referate/marketing/rolul-tehnologiei-asupra-vietii-oamenilor-96361.html?ref=doc3 (citat la data de: 19.01.2015)
http://www.descopera.ro/cultura/12308645-cum-ne-a-schimbat-tehnologia-creierul-7-moduri-in-care-se-manifesta-transformarea (citat la data de: 19.01.2015)
MULTUMIM! :)
In opinia noastra:
Tema a fost destul de interesantă si abordabilă, având în vedere că în ziua de astăzi se exagerează cu exploatarea energiilor si resurselor planetei, drept cauză a dezvoltării tehnologiei. Această exploatare ducând, într-un viitor nu prea îndepărtat, la o criză a resurselor.
Pe de alta parte am constat ca tehnologia a adus multe avantaje traiului omenesc, facilitand atat procese complexe precum cele ce au loc in frabrici si laboratoare ( ex: prelucrarea materialelor prime, cercetare), cat si simple activitati precum comunicarea, gatitul, spalatul, deplasarea.
Consideram ca impactul tehnologiei asupra vietii cotidiene si a mediului va putea fi definit drept unul pozitiv sau negativ doar dupa o perioada mai indelungata de timp.
4. Dezvoltarea medicinei
Impactul tehnologiei asupra cresterii calitatii actului medical este foarte mare in anumite specialitati medicale si cu atat mai mult in "medicina pielii" care este multidisciplinara. Performantele si rezultatele clinice depind in mare masura de dotarea clinicilor cu tehnologie de ultima ora dar foarte importanta este experienta cadrelor medicale care o utilizeaza.Exemplu: Tehnologiile laser au patruns cu rapiditate in dermatologie si chirurgia estetica, plastica si reparatorie. Aplicatiile clinice numeroase dezvoltate de aceste dispozitive laser au permis sa se trateze afectiuni care in trecut nu aveau rezolvare terapeutica.
Full transcript