Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mistä teatteri sai alkunsa ja miten teatterihistoria ilmenee

No description
by

Oona V

on 28 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mistä teatteri sai alkunsa ja miten teatterihistoria ilmenee

Mistä teatteri sai alkunsa ja miten teatterihistoria ilmenee nykyteatterissa?
Teatterin piirteet syntyivät antiikin Kreikassa
Teatterihistorian tutkiminen
Tavoitteenani on saada kerättyä enemmän tietoa siitä, miten ja missä teatteri on syntynyt ja mitä piirteitä teatterihistorian ensimmäisiltä vuosisadoilta on jäänyt nykyteatteriin. Toivon, että löydän myös enemmän tietoa siitä, mitä teatterilla tarkoitettiin, kun se syntyi.
Mitä teatteri ylipäänsä on?
Antiikin Kreikassa teatteri oli ihmisille eräänlainen hauskanpidon tapa, ihmiset kokoontuivat suurille näyttämöille katsomaan hauskaa hupinäytelmää. Teatteri on aina ollut jotakin, joka yhdistää ihmisiä. Teatteri ei voi toimia jos yksi ihminen yrittää pyörittää sitä - teatteri tarvitsee näyttelijät, yleisön ja muut ammattilaiset (esim. maskeerajat)! Teatteri kokoaa ihmiset yhteen.
Antiikin Kreikan näyttämö - näyttäm muodon piirteet tulevat antiikista!
Mistä kaikki alkoi?
*Ensimmäinen piirre teatterista oli kuoro, jossa tanssittiin ja laulettiin. Vähitellen vuoropuhelun lisääntyessä kuorojen johtajista tuli näyttelijöitä, ajan kuluessa näytelmiin lisättiin yhä enemmän näyttelijöitä ja pikkuhiljaa teatteri oli syntynyt. Näyttelijät olivat aina miehiä, koska naiset eivät saaneet näytellä - miesten asema oli korkeampi, kuin naisten.

Antiikin Kreikassa teatterihuvitukset olivat taitavasti keksittyjä ja jopa julmia, sitä ei oltu säännöstelty, mitä sai esittää ja mitä ei, väkivaltaisuuttakin esiintyi paljon. Esitykset olivat toisinaan myös raakoja, mutta toisaalta taitavasti rakennettuihin näytelmiin saatiin antiikin Kreikan aikaan erittäin vaikuttavia tunteita käyttämällä fyysistä voimaa.
* Teatteri syntyi antiikin Kreikassa noin 500 eaa, kyseessä on siis todella vanha taiteenmuoto, joka on kehittynyt tähän päivään saakka todella paljon.
Yhä tänäkin päivänä tutut näytelmälajit tragedia (murhenäytelmät) ja komedia (hupinäytelmät) juontavat juurensa antiikin Kreikan ajalle, jolloin ne saivat alkunsa.
Näiden tuttujen näytelmälajien lisäksi antiikin Kreikan teatterista on jäänyt paljon muitakin piirteitä nykyeurooppalaiseen teatterikulttuuriin. Ihmiset katsovat teatterissa näytelmää ilman että he tietävät, että antiikin Kreikan ihmiset käyttivät samanlaisia menetelmiä teatterissa, kuten näyttämöllä näyttelemistä, katsomoasetelmaa, lavaa ja asusteita. Katsomoasetelmaan liityy myös äänenvoimakkuuden suuri merkitys, antiikin Kreikassa näyttämö oli rakennettu tarkasti, niin että ylhäälläkin istuvat kuulivat, mitä näyttämöllä puhuttiin. Kekseliäisyyttä oli jo aikaisemminkin.
Nykyteatteri vs. antiikin Kreikan teatteri?
Nykyteatterissa esiintyvät tavanomaiset järjestelyt kuten näyttämö, maskeeraukset, juoni, näyttelijät, asettelu, äänenkäyttö -kaikki nämä teatterille ominaiset piirteet juontavat juurensa antiikin ajalle. Nämä tietyt ominaisuudet ovat yneet vuosisatojen aikana - mutta miksi? Miksei kukaan ole keksinyt mitään uutta vanhasta poikkeavaa?


Selitys on sinäänsä helppo, koska historian puoleen voi kääntyä aina. Se mitä tapahtui antiikin aikana, todellakin vaikuttaa siihen, mitä nykyään on olemassa!
Teatteri on kuitenkin kehittynyt ja saanut uusia vaikutteita, on tullut myös enemmän sääntöjä, joita teatterissa kuuluu noudattaa. Antiikin aikana teatteriin ei kuulunut tarkkoja sääntöjä, joita jokaisen tuli noudattaa.

Antiikin Kreikan teatterihistoriasta video, tragedia/komedia
Nykyteatteri
Ne asiat, mitkä erottavat nykyteatterin antiikin ajan teatterista ovat syntyneet ajan ja teknologian kehityksestä!
Nykyään esitykset suunnitellaan tarkasti, käytetään erilaisia teknisiä koneita, lavastukset ovat monimuotoisempia, kuten myös asusteet, meikit ja juonet.
Teatteri on sekä pysynyt ennallaan,että myös kehittynyt parempaan suuntaan.
TULOKSET

Tutkimuskysymykseni avautui onnistuneesti tutkimuksen edetessä. Koin saavani paljon lisää tietoa siitä epävarmuudesta, mikä minulla oli teatterihistoriasta. Tutkimus onnistui ja sain paljon lisää tietoa siitä, mitä lähdin hakemaan...
Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Teatterihistoria
http://fi.wikipedia.org/wiki/Antiikin_Kreikan_teatteri
Full transcript