Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Alexandru - Madalin Baboi - Economia Turismului - Cairo

No description
by

Karl Dex

on 27 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Alexandru - Madalin Baboi - Economia Turismului - Cairo

1. Prezentare Generală
Cairo ( în arabă Al Qãhira, înseamnă “victoriosul”) este capitala Egiptului şi este cel mai mare oraş din continentul Africa. Localizat pe ambele maluri ale fluviului Nil aproape de capul deltei acestuia, în nordul Egiptului, locul a fost ocupat mai mult de 6000 de ani şi a servit drept capitală a numeroase civilizaţii egiptene.
Cairo este cunoscut local ca Misr, numele arab pentru Egipt. Oraşul este marcat de tradiţiile şi influienţele estice şi vestice, noi şi vechi. Oraşul reflectă şi sărăcia în creştere a Egiptului, dar ţine piept problemelor cauzate de creşterea masivă a populaţiei, de întinderea urbană şi de infrastructura deteriorată.


Forma de guvernământ: republică multipartidă democrată
Suprafaţa: 86,369 km²
Populaţia: 9,120,350 locuitori
Densitate locuitor: 17,190/km2
Limba oficială: arabă
Religie: 94% musulmani, 6% crestini si altii.
Moneda: lira egipteană (EGP)
Ziua independenţei: 28 februarie 1922
Fus orar: UTC +2
Prefix telefonic: 00 20

Asezare Geografică:
Cuprins:

2. Descrierea cererii şi a ofertei turistice

> circulaţia turistică internă
> turismul receptor

Cuprins:
5. Relatiile turistice ale tarii respective cu Romania
6. Prezentarea a cinci elemente care definesc tara respectiva la nivel international
7. Harti, imagini, bibliografie
Cuprins:
1. Prezentare generală:

> asezare geografică
> mediul natural
> mediul demografic
> mediul istoric
> mediul economic
> infrastructură
> mediul cultural
Cuprins:
3. Relaţiile turistice ale ţarii respective cu România
4. Prezentarea a cinci elemente care definesc ţara respectivă la nivel internaţional
5. Hărţi, imagini, bibliografie
Oraşul Cairo acoperă o suprafaţă de mai mult de 453 km2 , cu toate că este greu să desparţi oraşul de suburbiile sale imediate.
Cairo are ca vecini în est, sud şi vest deşerturi, iar în nord Delta Nilului.
Capitala Egiptului include şi mai multe insule fluviale, care joacă un rol important în viaţa oraşului.

Vecini:
Este limitată la nord de Marea Mediterană, la est de Fâşia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba (prin intermediul căruia are contact cu Iordania şi cu Arabia Saudită) şi de Marea Roşie, la sud de Sudan iar la vest de Libia.

Coordonate: 30°3′29″N 31°13′44″E30°3′29″N 31°13′44″E
Mediul Natural:
Clima este subtropicală pe litoralul mării mediterane și în delta nilului, cu valori medii ale temperaturii de 16 °C iarna și 24 °C vara.
Precipitațiile sunt scăzute și cad îndeosebi în timpul iernii: 322 mm la Alexandria și numai 160 mm la Cairo. La sud de capitală clima este tropical-deșertică cu precipitații aproape inexistente și valori ridicate ale temperaturilor.

Vegetația saracă este alcătuită din specii mediteraneene în nord (palmier, lotus, leandru) și specii adaptate mediului uscat din deșert (xerofite). Se remarcă oazele în care cresc curmali.

Fauna Egiptului este concentretă aproape în exclusivitate în valea și delta nilului și în oaze. Cuprinde puține specii de mamifere – gazele, hiene, șacali, manguste egiptene, șopârle, șerpi veninoși, numeroase păsări.

Mediul Demografic:
În 1966 populaţia oraşului Cairo era estimată la 6,8 milioane de locuitori.
Oamenii din Cairo sunt cunoscuţi ca cairenei, aproape toţi fiind egipteni arabi.
Oraşul este un important centru islamic, iar caireneii sunt în general islamici; oricum oraşul este şi casa unei mari comunităţi coptă, care îşi are originea în creştinii care au populat Cairo înainte de venirea islamicilor.
Numărul evreilor a scăzut semnificativ în a doua jumătate a secolului XX, scăderea datorându-se mai ales emigraţiilor în Israel.


Mediul Istoric:
Cairo a fost întemeiat de dinastia fatimizilor, în jurul anului 960 Î.Hr. pe locul oraşului islamic Fustat. Denumirea de Cairo au dedus-o europenii din cuvântul Qahir, care este denumirea arabă a planetei Marte, care era la momentul întemeierii în ascendent.
O parte însemnată din ceea ce s-a construit în acea perioadă puteţi vedea şi astăzi la Cairo, spre exemplu Universitatea Al-Azhar, cele trei porţi ale oraşului sau marea moschee a Fatimei.
Dezvoltarea oraşului a continuat şi sub următoarele dinastii, până când Cairo a devenit un oraş cosmopolitan bogat.
Oraşul s-a dezvoltat în toate direcţiile. Ismail, nepotul lui Muhammad Ali, care a domnit în perioada 1863-1869, a invitat la Cairo arhitecţi europeni şi a lăsat să se construiască alături de oraşul islamic un oraş nou în stil european.
Cairo se extinde necontenit, iar în pustiul arid până nu de mult, au început să apară alte oraşe satelit.
Cairo în 1847
Universitatea Al-Azhar
Muhammad Ali
Mediul Economic:
Efectele crizei financiare şi economice mondiale şi turbulenţele interne şi-au pus o amprentă
vizibilă şi au generat o serie de probleme dificile pentru economia egipteana, dintre care cităm:

Scăderea ritmului creşterii economice:
– potrivit datelor publice, ritmul creşterii economiei
egiptene a ajuns la 2,2% în anul fiscal 2012/2013, de la un nivel în jurul a 7 % în anii precedenţi şi
la 1,2% în anul 2011

Industria este dezvoltată în special pe ramuri ca industria metalurgică, constructoare de mașini electrice (mijloace de transport), chimică (producție de cauciuc), alimentară (tutun) sau servicii (comerț, administrație, finanțe).
Economia Egiptului este dependentă în principal de turism, exporturile de petrol și de cele peste cinci milioane de egipteni care lucrează în străinătate,preponderent în Arabia Saudită, Golful Persic și Europa. O sursă importantă de venituri este ajutorul financiar acordat de S.U.A. în mod permanent după încheierea păcii între Egipt și Israel. Activitatea principală a populației este agricultura. Prima sursă de venituri a țării este turismul (așa-numita "pensie a lui Ramses"), care aduce opt miliarde de dolari anual. De aceea, autoritățile duc campanii susținute pentru a explica populației importanța turismului și, astfel, a descuraja terorismul islamic, care a afectat în ultimii ani această activitate economică vitală. O altă sursă de venituri este așa-numita "pensie a lui Ferdinand", adică banii obținuți pentru permisiunea de trecere a vaselor comerciale prin Canalul Suez (francezul Ferdinand de Lesseps este cel care a construit canalul) - aproximativ două miliarde de dolari anual.
Și încă o sursă importantă de venituri este și așa-numita "pensie a lui David", referire la ajutorul financiar pe care Statele Unite îl acordă anual țării, ca urmare a încheierii păcii la Camp David în 1978 - alte două miliarde de dolari anual, deși ajutorul american depășește cel mai adesea această cifră.
Împărţirea Oraşului:
Cairo poate fi divizat în 4 părţi principale, şi anume : vechiul Cairo, zona centrală, zona islamică şi împrejurimile. Principalele atracţii turistice se concentrează pe malul estic al Nilului.
Inima oraşului modern este zona centrală, care se mândreşte cu frumoasa arhitectură a secolului al XIX-lea. Centrul este animat şi gălăgios, cu multe prăvălii cu suveniruri. În această parte se află un muzeu unic - Muzeu de Egiptologie, pe care nu ar trebui să îl omiteţi pe timpul vizitării oraşului. În interioarul său se află peste 100 mii de mărturii din perioada egiptului antic. Dacă pentru vizitarea oraşului Cairo aveţi la dispoziţie cel puţin câteva zile împărţiţi pe zile şi vizitarea acestui muzeu.
Este cel mai bine să alegeţi mai întâi expoziţia pe care doriţi să o vedeţi. Merită atenţie galeriile lui Tutankhamun şi bijuteriilor egiptului antic, expoziţia de mumii, sala mumiilor împărăteşti, şi altele.
Vechiul Cairo a apărut încă înainte de întemeierea oraşului Cairo, iar aici se află monumente romane şi vestigii ale creştinismului timpuriu. În această parte a oraşului este bine să purtaţi haine care vă acoperă braţele şi pantaloni lungi , fără de care nu veţi putea intra aproape în nici un obiectiv. Merită vizitat de asemenea, cartierul care reprezintă inima creştinătăţii din Cairo, unde se află câteva biserici , sinagogi dar şi moschei interesante şi un muzeu.
Partea islamică, aminteşte de atmosfera poveştilor din 1001 de nopţi. Cairo islamic lasă impresia unui oraş de sine stătător într-un alt oraş. Panorama lui este dominată de minarete.Vă veţi plimba pe străduţele înguste şi veţi simţi din plin aroma mirodeniilor care vine dinspre târguri. Şi aici este necesară o îmbrăcăminte adecvată. În partea islamică se află căteva zeci de monumente. Vizitaţi moscheea Al Azhar, care împreună cu universitatea funcţionează de peste o mie de ani. În plimbări veţi întâlni moschee frumoase, veţi vedea clădiri otomane, dar puteţi vizita şi Muzeul Artei Islamice.
Cairo are şi două insule situate pe Nil. Insula din sud se numeşte Roda, iar cea din nord este conoscută sub numele de Gezira. Pe acestă insulă se află turnul şi opera din Cairo.
Piramidelor din Giza le este destinat un capitol separat.
Modalităţile de călătorie prin Cairo sunt multiple: autobuze, microbuze, nave fluviale, tramvaie, taxiuri. Recomandăm să folosiţi cel puţin o dată metroul întrucât este singurul metrou de pe întregul continent african.

Vechiul Cairo
Zona islamică
Muzeul de Egiptologie
Mediul Cultural:
Egiptul este considerat centrul cultural al lumii arabe, iar oraşul Cairo - drept leagănul acestei civilizaţii. Cairo este capitala Egiptului şi, în acelaşi timp, cea mai mare şi mai populată localitate din Africa şi din Orientul Mijlociu. O mare parte a populaţiei din regiunile mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic ale Egiptului se îndreaptă către capitală, mai ales în căutarea unui loc de muncă. Oraşul este nucleul civilizaţiei egiptene şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai urbanizate locuri din întreaga lume. Este centrul administrativ al ţării, o metropolă modernă aflată în apropierea multor monumente istorice şi culturale de mare valoare. Vizitarea acestora vă va da ocazia de a vă întoarce în timp până în perioada când a început să se scrie istoria oraşului, cu trei mii de ani înaintea erei noastre. Din secolul al 10-lea şi până în ziua de astăzi, Cairo a fost sediul conducătorilor Egiptului.
În prezent este o adevărată "inimă" de care depinde întreaga ţară, pulsând de viaţă şi de mişcare.
Ca centru principal comercial, administrativ şi turistic a regiunii, Cairo are mai multe instituţii culturale, clădiri pentru afaceri, birouri guvernamentale, universităţi şi hoteluri, care creează împreună o activitate continuă.
Centrul oraşului comercial Cairo este Tahrir. Un loc al activităţii turistice, centrul cuprinde numeroase atracţii turistice printe care Muzeul Egiptean şi Moscheea Modernă Umar Makram.
În centrul oraşului se află insula Zamãlik, care conţine cartierul comercial, Casa Operei( fondată în 1869) şi Turnul din Cairo (1957).
Trei poduri leagă insula de ambele maluri ale fluviului.
Cea mai faimoasă instituţie de învăţământ din Cairo este Universitatea Al Azhar, cea mai veche din lumea islamică. Instituţia a fost construită lângă moscheea Al Azhar, cea mai veche moschee din Cairo.
Moscheea a fost fondată în 970, iar universitatea în 988 de fatimizi. Universitatea Al Azhar constitue o voce autoritară în lumea islamică, iar poziţia sa în problemele importante este influenţabilă în Egipt şi în lumea arabă.
Alte instituţii sunt: Universitatea Cairo (1980) şi Universitatea Ain Shams (1950) care au împreună mai mult de 100.000 de studenţi, şi Universitatea americană din Cairo, fondată în 1919.
Istoria Egiptului este păstrată şi expusă în numeroase colecţii muzeale. Fondat în 1903, Muzeul Egiptean conţine sute de mii de lucrări, incluzând mai mult de 1700 de piese din colecţia Tutankamon.
Muzeul artelor islamice (1881) conţine o vastă colecţie care “povesteşte” istoria civilizaţiilor islamice.
Tahrir
Muzeul Egiptean
Moscheea modernă Umar Makram
Zamãlik
Turnul din Cairo
Universitatea Al Azhar
Tutankhamun
Alte muzee păstrează colecţii referitoare la teme mai moderne. Acestea se înşiruie de la Muzeul- Palat Al Gawhara, construit în 1811 în stilul otoman, la muzeul Mahmoud Khalil (1963) care conţine lucrări ale lui Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Peter Paul Rubens şi alţi pictori europeni şi egipteni.
Cairo mai este numit şi „Orasul celor 100 de minarete”, iar mai mulţi vizitatori vin să vadă piramidele de la Giza, comorile mormântului lui Tutankhamun şi alte minunaţii aflate în Muzeul Egiptean, precum şi pentru a face cumpărături în pieţele Khan al-Khalili.

Socul cultural face parte din experienţa orasului Cairo şi uneori asta poate fi obositor.
Dar aşa cum se spune în „O mie şi una de nopţi” – „Cel ce nu a văzut Cairo, nu a văzut lumea deloc.”

Condiţia esenţială absolută pentru relaţii sexuale, precum şi pentru maturitate şi respectabilitate deplină este căsătoria. Pentru femeia egipteană găsirea şi păstrarea soţului potrivit este idealul major al vieţii. După reforma lui Hoda Shaarawi când în sfârşit s-a renunţat la voal, s-a făcut un progres important spre egalitatea dintre sexe, dar mai există tradiţia neschimbată conform căreia o fată rămâne în grija tatălui său până în ziua în care se căsătoreşte.
Piramidele din Egipt care au servit ca morminte pentru faraoni şi statuia Sfinxului, care datează din 2565 î.Hr. sunt probabil cele mai cunoscute monumente, localizate chiar în V oraşului, în suburbia Giza.
Cairo conţine şi numeroase structuri religioase şi guvernamentale. Citadela este faimoasă pentru moscheele, muzeele şi fortăreţile sale, printre care complexul Mohammad Ali (1830).
Biserica coptă cunoscută ca Al Mu’allaqa, localizată în vechiul Cairo este un cunoscut loc creştin.
Vechiul Cairo mai conţine şi sinagoga Ben Ezra şi porţile Bãb Zuwaylah, Bãb al Nasr şi Bãb al Futuh.
Legând trecutul oraşului de prezentul acestuia, cele 2 cimitire gemene localizate în periferia estică sunt cunoscute ca Oraşul Morţilor.
Muzeul- Palat Al Gawhara
Piramidele de la Giza
Piata Khan al-Khalili
Înainte de 1922 femeile egiptene respectabile din clasa de mijloc sau din înalta societate, musulmane, evreiste sau creştine au purtat voalul. Acest lucru începe să schimba odată cu frumoasa feministă egipteană Hoda Shaarawi care renunţă intenţionat la voal. În 1935, valurile erau o raritate relativă în Egipt, deşi au continuat să fie purtate în ţările învecinate şi au rămas obligatorii în Peninsula Arabă până în ziua de azi.
În prezent, în Egipt, voalurile întregi sunt purtate de femeile beduinilor sau de către femeile mai tinere din clasa de mijloc urbană, femei care demonstrează pietatea musulmană. Modestia feminină este aratată prin purtarea unui acoperament al capului. Un alt motiv pentru acest obicei este descurajarea avansurilor făcute de bărbaţi.
Femeia în societate:
2. Descrierea cererii şi a ofertei turistice:
Cairo oferă vizitatorilor o mare varietate de posibilităţi de a-şi petrece timpul într-un mod interesant. Sunt aici multe galerii de artă, săli de concerte, centre culturale şi muzee, precum şi un mare număr de restaurante, centre comerciale şi diferite alte locuri atractive pentru turişti.
Circulaţia turistică internă:
Pentru aceştia sunt organizate special, pe timpul verii, pieţe şi târguri tradiţionale, cum ar fi târgul de cămile. Sigur vă va fascina şi Khan El Khalili Bazar, unde puteţi admira o multitudine de obiecte de anticariat, covoare, obiecte tradiţionale din cupru şi multe alte produse tipic orientale. Dacă sunteţi pasionaţi de sport, aveţi la dispoziţie, spre exemplu, terenuri de tenis şi săli de squash. Sportul naţional egiptean este fotbalul. Cinematografia are şi ea o tradiţie îndelungată în Cairo, oraşul fiind considerat multă vreme drept "Hollywoodul Orientului Mijlociu". În fiecare an are loc aici Festivalul internaţional de film.
Fluxul de turişti în Egipt va reveni la acelaşi nivel înregistrat în 2010. „Ne concentrăm eforturile pe diverse pieţe globale, în special cele arabe”, a declarat ministrul egiptean al Turismului, Mounir Fakhry Abd El Nour.

„În 2010 am primit 14.7 milioane de turişti. Însă anul următor au fost doar 9.8 milioane iar veniturile din turism au scăzut la 8.8 miliarde de dolari. 2014 ne dă speranţe şi indicaţii clare că lucrurile îşi revin”, a adăugat oficialul.

„În următoarele luni, vom încerca să aducem indicatorii turistici la nivelul lor din 2010. Rata vizitatorilor arabi din primele trei luni ale acestui an a crescut cu 62.9% comparativ cu rata totală a creşterii vizitatorilor în primul sfert, care a fost de doar 32%.”

Cairo este un oras profund cultural, având foarte multe muzee de artă şi istorie şi mii de exponate descoperite în toată zona Giza. În apropiere de muzee (sau chiar la intrare) exista replici fidele, de dimensiuni mai mici sau chiar la aceeaşi dimensiune (dacă vorbim de artefacte de asemenea mici, nu de statui de 2 m) ale obiectelor din salile muzeelor. Sunt anumite magazine care sustin că vând antichitaţi dar autenticitatea lor este deseori contestată.
Daca sunteţi colecţionari de obiecte preţioase, făceţi-vă cumpărăturile de la muzee sau la case de licitaţii.
Locuri de vizitat în Cairo şi Egipt:
Exotism pe plaja Hurghada:
Hurghada este una dintre cele mai populare zone litorale ale Egiptului. Este locul în care majoritatea turiştilor aleg să-şi petreacă vacanţa de vară, deoarece este o staţiune completă. Numarul mare de hoteluri, restaurante şi baruri, face ca turismul să fie deschis unui numar mare de turişti. În plus, zonele comerciale şi cluburile au atras aici o masă de vizitatori cu vârste variate, pornind în căutarea unor sejururi diferite, dar care şi-au găsit tot ce au nevoie într-un singur loc.

Plajele unice ale staţiunii Hurgahada sunt cele care atrag atenţia, fiind conturate de maree în forme interesante şi atractive. Mai mult decât atât, litoralul este completat de numeroase zone amenajate cu piscină, pentru cei care vor un cadru mai intim şi mai linistit în vacanţă sau pentru turiştii doritori de distracţii nocturne pe plajă.
Oaza de relaxare Sahl - Hasheesh:
Sahl - Hasheesh este una dintre cele mai importante staţiuni de pe litoralul egiptean, deschisă aici special pentru a stimula turismul. Alături de numeroase alte staţiuni la mare, aceasta completează lista de resorturi disponibile pentru cei care îşi doresc o vacanţă la mare. Cu numeroase hoteluri, restaurante, baruri şi cluburi, Sahl - Hasheesh este o staţiune completă. În plus, decorul unic de aici este fascinant, toate unităţile turistice fiind plasate într-un spaţiu exotic, înconjurate de nisipurile alburii, de palmieri, dar şi de o apa perfect cristalină.

Cu ieşire la Marea Rosie, staţiunea Sahl - Hasheesh este locul ideal pentru tine. Dacă îţi doreşti o vacanţă la mare, unde plaja este acoperită cu un nisip alb şi fin, iar apa este cristalina şi limpede, atunci acesta este locul pentru tine. În plus, ai ocazia de a practica numeroase sporturi de apa, printre care şi scufundări, în zonele populate de corali, dar şi multe sporturi de uscat, cum ar fi golful. Asadar, vacanţa este garantată în această oază de relaxare.
Bazarul de la Khan el-Khalili:
Khan el-Khalili este un bazar ce merită vazut în Cairo, fie că îţi doreşti o atracţie turistică sau un loc de unde şă-ţi cumperi suveniruri. Indiferent de opţiune, aici vei avea foarte multe de văzut şi cu siguranţă nu vei pleca cu mana goala. Construit în anul 1382, bazarul te poartă într-o incursiune în trecut, cu ajutorul elementelor arhiecturale vechi, ale obiectelor artistice istorice şi al farmecului unic pe care îl pastrează din trecut.
Început pentru comerţ unic, bazarul este deschis astăzi vânzării unui numar larg de produse, astfel încat îţi poţi cumpăra de aici cele mai frumoase suveniruri egiptene, dar şi o mulţime de obiecte folositoare, toate în aceeasi tematică decorativă pur egipteană, încarcată de motive şi de simboluri culturale. În plus, tot în aceeaşi zonă vei găsi şi restaurante şi cafenele, pe care le vei aprecia mai ales într-o zi încărcată la cumpărături.
Poţi de asemenea să vizitezi moscheele din interiorul bazarului.
Trecutul unei culturi în muzeul din Cairo:
Muzeul Egiptean din Cairo este cel mai de marcă reprezentant al trecutului acestei culturi impresionante şi fascinante.
Cu numeroase colecţii, reprezentând diverse perioade istorice, muzeul dispune de un stoc de peste 120.000 de obiecte. Cu ajutorul acestora turiştii pot afla mai multe despre misteriosul trecut al Egiptului şi despre cultura unică a acestuia. Dacă nu ai timp să vizitezi locaţiile piramidelor, aici poţi afla mai multe şi despre acestea.

Cu ajutorul celor mai importante colecţii ale muzeului, te vei familiariza nu numai cu evenimente ale trecutului Egiptului, cât şi cu obiectele cele mai de seama ale acestora. Colecţii de papirusuri şi monede pot fi vazute la parterul muzeului alături de expoziţii de statuete, sarcofage şi multe altele. La etaj vei avea ocazia să admiri obiecte datând din perioada ultimelor două dinastii egiptene. De exemplu, aici se găsesc numeroase obiecte recuperate din mormintele şi din piramidele celor mai faimosi faraoni ai Egiptului, dar şi de pe Valea Regilor.
Valea Regilor şi vestigiile sale:
Valea Regilor este una dintre cele mai recunoscute locaţii din Egipt, pe lângă piramide. Alături de alte spaţii mortuare, care se găsesc pe Nil, Valea Regilor conţine un complex mortuar de mare amploare care a aparţinut conducătorilor egipteni. Poţi opta pentru un tur sau pentru o croazieră, prin care să poposeşti la cele mai importante locaţii de pe această vale plină de farmec şi de mister. În plus, vei avea ocazia să admiri un peisaj de excepţie pe tot parcursul călătoriei.

În prezent, exista 63 de morminte descoperite care compun Valea Regilor. Săpăturile au adus la suprafaţă construcţii impresionante în majoritatea locurilor, morminte cu intrări deosebite, sculptate la mari dimensiuni, dar cu o atenţie deosebită. Cercetarile continuă în zona, pentru a descoperi şi mai multe despre trecutul Egiptului. Pentru vizitatori, doar 18 dintre aceste locaţii sunt deschise, fiind necesare rezervari din timp, pentru că locaţiile să fie disponibile şi pentru a nu ajunge la ele în perioadele anuale de restaurări.
Piramidele de la Giza:
Piramidele de la Giza sunt cele mai frumoase din zonă şi probabil unul dintre cele mai vizitate complexe. Deşi există numeroase complexe de acest gen pe toată suprafaţa ţării, apropierea de orasul Cairo face ca aceste piramide să fie mult mai accesibile pentru turişti. Vizitarea se poate face cu ghid, dupa anumite reguli, însa ce poţi vedea aici şi informaţiile pe care le vei primi despre piramide vor fi cu siguranţă unice.

Platoul de la Giza include un numar mare de construcţii de toate felurile, care te vor introduce în cultura originală a Egiptului. Câteva dintre complexele piramidale de la Giza adăpostesc mormintele faraonilor Khufu, Khafre şi Menkaure. Sfinxul şi mormantul Reginei Khentkaus I sunt alte două atracţii deosebite de pe platoul de la Giza. În plus, câteva obiective mai mici de aici sunt satul constructorilor care au ajutat la ridicarea piramidelor şi cimitirul aferent acestuia.
Mijloace de transport utilizate:
Cel mai avantajos mijloc de transport cu care puteţi ajunge la Cairo este avionul, oraşul dispunând de cel mai mare aeroport din Egipt.
Dacă doriţi să vedeţi oraşul (ca şi întregul Egipt) dintr-o altă perspectivă, aveţi la dispoziţie croazierele pe Nil. Din motive de igienă, nu se recomandă însă să faceţi baie în apele acestuia.
Turismul receptor:
În această uriaşă aglomerare urbană cazarea nu constituie o problemă, datorită numărului imens de hoteluri, pensiuni şi diferite alte posibilităţi de cazare. Dintre acestea putem menţiona, spre exemplu, hotelul Cosmopolitan, recent renovat, situat în cartierul de afaceri al oraşului. Acesta oferă nu numai o atmosferă confortabilă şi relaxată, dar şi preţuri relativ scăzute.
Hotelul Four Seasons este de fapt un enorm complex balnear şi de wellness, aflat chiar în zona cu cele mai multe magazine din Cairo, fapt apreciat mai ales de clientela de sex feminin.
Un alt hotel care a fost de curând reconstruit este El-Salam, care dispune de piscină şi de un cinematograf propriu, cu filme în limba engleză. Hotelul de lux Le Royal Meridian, deschis de-abia în anul 2001, este un adevărat colos cu un mare număr de camere, toate cu vedere la Nil. Are şi un restaurant rotativ de forma unei farfurii zburătoare, situat la mare înălţime.
Mariott Hotel, aflat într-un fost palat chiar pe malul Nilului, are propriul cazinou, restaurant, grădini şi o mică piscină. Pe o insuliţă înconjurată de apele Nilului se găseşte hotelul Longchamps, care vă va fermeca prin atmosfera sa intimă şi plăcută. Hotelul Mena House Oberoi este singurul loc unde vă puteţi caza în caz că doriţi să locuiţi cât mai aproape de piramide.
Hotelul Four Seasons
El-Salam
3. Relaţiile turistice ale ţarii respective cu România:
Infrastructura:
Transportul aerian:

Transportul aerian este cel mai simplu şi cel mai frecvent mod de a călători spre Egipt. Preţurile biletelor variază în funcţie de compania aeriană cu care zburaţi, durata sejurului şi destinaţia aleasă şi alegerea unui zbor direct sau cu escală.


În Egipt sunt 90 de aeroporturi, dar numai câteva dintre acesta sunt pentru trafic internaţional. Puteţi zbura direct la Cairo, Alexandria, Luxor, Asuánu, Sharm el Sheik, Hurghada, Taba şi de asemenea la Marsa Alam.
Trenul:

Căile ferate din Egipt sunt proprietate de stat şi au o istorie îndelungată. De la Asuan la Cairo puteţi călători cu vagon de dormit, care oferă o atmosferă de intimitate. Principalele linii de cale ferată sunt în lungul Nilului şi între Alexandria şi Cairo. Lungimea lor totală este de peste 5.000 km. Călătoria cu trenul este în general ieftină, dar vagoanele companiei de stat ar necesita să fie modernizate.
Autobuzul:

Egiptul are o reţea densă de trasee de autobuz şi de aceea este uşor de ajuns dintr-un oraş în altul.
Din păcate autobuzele sunt în mod frecvent supra-aglomerate. Acest lucru nu este însă caracteristic şi pentru autobuzele care leagă marile oraşe între ele, sau cu staţiunile de vacanţă. Acestea sunt luxoase şi prevăzute cu sisteme de climatizare. Acest mijloc de transport nu este scump, preţul biletelor fiind în funcţie de distanţă, dar şi de calitatea autobuzelor. Cu cât veţi plăti mai mult, cu atât veţi călători mai confortabil. Pe trasee scurte nu se vând bilete cu locuri rezervate, dar dacă vă pregătiţi pentru un drum mai lung, cumpăraţi-vă biletele din timp.
Autobuze şi microbuze circulă prin Cairo şi Alexandria. Dacă aveţi posibilitatea de a alege, călătoria cu microbuzul este mai plăcută. Oficial, în acestea nu se circulă în picioare, de aceea nu sunt prea aglomerate şi au mult mai multe staţii , dându-vă posibilitatea să coborâţi acolo unde doriţi.
Vapoarele:

Călătoria cu vaporul pe Nil este o experienţă de neuitat. În funcţie de cât doriţi să plătiţi şi cât sunteţi de pretenţioşi, aveţi posibilitatea să alegeţi dintre mai multe tipuri de vapoare. Cel mai aglomerat segment este între Luxor şi Asuan. Parte a acestor excursii, care pot avea diverse durate şi distanţe sunt vizitările de monumente şi relaxarea. Pe vapoarele de croazieră se organizează şi cine festive. Dacă vă plac povestirile poliţiste, şi în special Agatha Christie, nu lăsaţi să vă scape plimbarea cu vaporul pe Nil şi amintiţi-vă de abiltatea legendarului detectiv Hercules Poirot.

Automobilul:

Să veniţi în Egipt cu automobilul, implică destul de multe formalităţi birocratice şi cheltuieli. În Egipt nu este valabilă Cartea Verde, aşa că, la frontieră, trebuie să încheiaţi o altă asigurare pentru accidente. Este bine să vă informaţi dacă puteţi folosi aici un automobil cu motor diesel sau tracţiune integrală. Este bine să aflaţi şi dacă puteţi face rost de piese de schimb în eventualitatea unei defecţiuni.
Dacă vreţi să călătoriţi pe patru roţi în Egipt, este mai bine să închiriaţi un automobil. Trebuie să aveţi un permis de conducere internaţional şi vârsta, peste 25 de ani. Unele centre închiriază maşini şi numai pentru dus, iar de la alte centre puteţi închiria maşina cu şofer.
În Egipt se circulă pe partea dreaptă, viteza admisă este indicată de semne, iar celelalte semne de circulaţie sunt asemănătoare cu cele europene. Vă recomand să conduceţi mai mult pe lumină şi să fiţi foarte atenţi la pietoni, deoarece aceştia au uneori tendinţa de a sări pe carosabil. Avantajul circulaţiei cu automobilul este costul scăzut, benzina fiind aici foarte ieftină.
Taxiul:

În marile oraşe, taxiul este cel mai confortabil mijloc de transport.
Prin Cairo şi Alexandria circulă nenumărate. Înformaţi-vă cât costă, în principiu, călătoria de la locul A la locul B şi spuneţi taximetristului această sumă, când vă urcaţi în maşină. Dacă el vă va cere o sumă care vi se pare prea mare, coborâţi şi faceţi semn altuia. Când aţi ajuns la destinaţie, mai întâi coborâţi din maşină şi apoi plătiţi suma pentru care v-aţi înţeles.
De asemenea, să nu fiţi surprinşi când va opri să vă ia un taxi în care deja este un alt client. Este o practică curentă.
Metroul sau tramvaiul:

Metroul din Cairo este o raritate nu numai în Egipt, ci şi în întreaga Africă. Reţea de tramvaie veţi întâlni numai în Cairo şi Alexandria.
În Cairo, există numeroase proiecte imobiliare noi, ce depăşesc constant limitele oraşului, deoarece numărul locuinţelor şi terenul construibil sunt insuficiente. Mai mult de atât, în cartierele vechi nu există case de calitate, care să corespundă cerinţelor actuale şi nici servicii moderne, astfel că se dezvoltă noi zone rezidenţiale dincolo de graniţele oraşului propriu-zis. Din această cauză, zonele limitrofe sunt în ascensiune: Noul Cairo (din estul Capitalei) sau 6 Octombrie şi Sheikh Zayed (din vest) sunt zone ce atrag deopotrivă oameni de afaceri şi noi rezidenţi. Aceste zone reprezintă „scăparea” pentru clasa mijlocie sau pentru cei înstăriţi, ceea ce se reflectă şi în preţul proprietăţilor.

Preţul mediu al apartamentelor din cartierele vechi contrastează puternic cu cel al locuinţelor din noile zone rezidenţiale:

Preţul mediu pentru un apartament amplasat în centrul Capitalei este în jur de 1.000 dolari/mp.
Locuinţele amplasate în cartierele vechi ale Capitalei au un preţ mediu de circa 600 dolari/mp.
Preţul vilelor din noile zone rezideţiale din Cairo se învârte în jurul a câteva milioane de dolari.

Datele oficiale arată că nivelul de creştere a populaţiei din noile cartiere este dublu faţă de gradul de creştere din vechile zone ale Capitalei. Această urbanizare rapidă a zonelor limitrofe se datorează migraţiei interne, dar arată că există o cerere din ce în ce mai ridicată pentru proprietăţi amplasate departe de centrul congestionat al oraşului. Cei mai mulţi oameni care doresc să se mute din cartierele vechi şi aglomerate doresc vile spaţioase, cu grădină proprie. În schimb, din cauza situaţiei economice şi a constrângerilor legate de spaţiul construibil, cererea este mai ridicată pentru apartamente şi vile cu mai multe niveluri, în care fiecare proprietar să aibă etajul său.
România şi Egipt au stabilit relaţii diplomatice la rang de agenţie diplomatică şi consulat general , în aprilie 1906.

În prezent, de la încheierea misiunii ambasadorul României la Cairo, domnul Gheorghe Dumitru (aprilie 2012), Ambasada României la Cairo este condusă de ambasadorul Egiptului în România doamna Sanaa Esmail Atallah.

Relaţii politice:

Vizite la nivel înalt:

La Bucureşti : în 1994, 2001 şi 2004;
La Cairo : în 1995, 2002 şi 2007.

Vizite la nivel de prim ministru :

La Bucureşti : în anul 2003;
La Cairo: în anul 2001.

Vizite la nivel de ministru de externe:

În Egipt : în 1990, 1994, 2000, 2001, 2002 şi 2007
La Bucureşti : în 2001 şi 2004.

Consultări pe linia MAE: (la nivel de secretar de stat)

La Bucureşti : în 2001, 2002, 2004 şi mai 2010.
La Cairo : în 2001, 2003, 2005 şi 2008.


Vizite la nivel parlamentar:

În România : Preşedintele Adunării Poporului din Egipt (1994, 1995, 2005); preşedintele Consiliului Consultativ (Shoura) în octombrie 1994 şi iunie 1999, o delegaţie a Comisiei de Politică Externă a Adunării Consultative (Majlis Al-Shoura) în iunie 1999.

În Egipt : Preşedintele Camerei Deputaţilor (2003); Preşedintele Senatului (1994); o delegaţie a Comisiei de Politică Externă a Senatului (1998).

Alte vizite :

În România : miniştrii egipteni ai administraţiei (1994); economiei şi comerţului (1995); comerţului (1996); planificării şi cooperării internaţionale (2000); informaţiilor (2001); comerţului interior şi al aprovizionării (2002); ministrul comerţului exterior, ministrul comerţului interior şi al aprovizionării, ministrul sănătăţii şi familiei, ministrul petrolului şi ministrul de stat pentru afaceri externe şi cooperare internaţională (2003), ministrul petrolului (octombrie 2004). La Conferinţa la nivel înalt pentru Francofonie de la Bucureşti (27 – 29 septembrie 2006) a participat o delegaţie egipteană condusă de doamna Fayeza Abulnaga, ministrul cooperării internaţionale;

În Egipt : miniştrii români ai mediului (1992, 2003 şi 2006), de interne (1993), lucrărilor publice (1994), agriculturii şi alimentaţiei (1994 şi 2001), ministrul comerţului (1995, 1996, 1997, 1998), ministrul apărării naţionale (1999), ministrul industriei şi comerţului (2001), ministrul industriei şi resurselor (2002), ministrul economiei şi comerţului (2004 şi 2006), ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului (2002, 2004), ministrul economiei şi finanţelor (aprilie 2008); ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor (2008).
4. Prezentarea a cinci elemente care definesc
ţara respectivă la nivel internaţional:

Muzeul Egiptean al Antichităţilor:

Construit între 1900-1902, sub îndrumarea arhitectului francez Marcel Dourgnon şi situat în piaţa Tahrir, veţi putea vedea peste 120.000 de exponate, inclusiv comorile mormantului lui Tutankhamun, comorile gasite la Dahshur, dar printre cele mai interesante exponate sunt mumiile faraonilor.
Piramida lui Keops, numită şi “Marea Piramida din Giza (Gizeh)”, este una din cele 7 Minuni ale Lumii Antice şi face parte din ansamblul celor 3 mari Piramide de la Giza (Gizeh), alături de Piramida lui Mikerinos şi de Piramida lui Kefren.
Sfinxul:
Reprezentând pe zeul soarelui, masoarâ 50 de metri lungime şi 22 înaltime şi este sculptat din calcarul aflorimentului din faţa piramidei Giza, având o asemanare uimitoare cu o creatură mitică cu corp de leu şi cap de femeie, nasul şi barba fiindu-i retezate de catre trupele mamelucilor cu focuri de armă, care l-au folosit pe post de ţintă de antrenament.
Moscheea Ibn-Tulun, construită în perioada 876-879, este a treia moschee din lume ca marime şi, totodată, cea mai veche moschee din Egipt, care pastrează forma originală.
Heliopolisul, situat în districtul Matariya, în partea de nord-est a orasului Cairo, poate fi vizitat, mai ales de către creştini, deoarece aici se află şi celebrul smochin (Smochinul Fecioarei), la umbra căruia familia sfântă s-a odihnit dupa traversarea deşertului.
Turnul Cairo, cu o înalţime de 187 de metri, cu 47 de metri mai mare decat marea piramida din Giza, este un turn de televiziune din beton situat în cartierul Zamalek pe insula Gezira pe raul Nil, fiind clasat pe locul patru între cele mai înalte turnuri din lume şi oferă vizitatorilor cea mai buna vedere a orasului.
5. Harti, imagini, bibliografie:
Bibliografie:
Imagini:
http://www.slideshare.net/trutaariel/muzeul-de-istorie-din-cairo-egipt
http://www.invia.ro/egipt/cairo/
http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/in-cairo-locuintele-din-zonele-limitrofe-au-preturi-mai-ridicate-decat-cele-centrale-20088.html
http://www.turistcenter.ro/ghidul-6-locuri-de-vizitat-in-egipt_15#!prettyPhoto
http://www.marshal.ro/romana/circuit/22
http://www.mae.ro/bilateral-relations/1864
http://www.descopera.net/atractii-turistice-cairo.html
http://emiratesfun.blogspot.ro/2009/07/traditiile-si-obiceiurile-din-emiratele.html
http://paralela45.ro/circuit/egipt---toamna
Universitatea Hyperion din Bucureşti
Facultatea de Ştiinte Economice

Alexandru - Madalin Baboi
E.C.T.S. , AN II, Zi

Profesor Coordonator:
Lect. univ. dr. Luminiţa Boboc

CAIRO
“victoriosul”
Cultura şi tradiţiile egiptene:
Egiptul este o ţară cu un imens mix cultural. În marile orase veţi găsi tradiţii care au ramas înca de pe vremea faraonilor iar în alte locuri veţi găsi obiceiuri pur tribale aduse pe aceste meleaguri de-a lungul timpului de către invadatori. Contradicţia şi contrastul dintre diferite localităţi din Egipt face ca această ţară să fie una dintre cele mai contrariate ţari din Orientului Mijlociu dar şi una dintre cele mai avansate.
Naşterea:

Familia este înca foarte importantă în societatea egipteană desi astazi majoritatea familiilor urbane sunt identice cu cele din Europa (familii mici cu un singur nucleu) familia tradiţională , extinsă, formată din parinţi, bunici, unchi, matuşi veri, micsorându-se considerabil. Cu toate acestea, membrii unei familii fac tot posibilul pentru a locui aproape unii de alţii şi a se sprijini reciproc încă de la nastere.
Funeraliile:

La moartea unui musulman cei apropiati sunt încurajaţi să ramână calmi să se roage pentru defunct şi să pregateasca înmormantarea. Durerea este absolut normală la desparţirea de cel drag iar plansul este permis însa recomandarea generala este aceea de a fi rabdator şi a-ţi aminti ca numai Dumnezeu dă şi ia viaţa la momentul decis de El şi nu ii putem chestiona înţelepciunea.
Musulmanii se străduiesc să-şi ingroape morţii până la apusul soarelui, ori în 24 ore (până la maxim 3 zile) de la moartea acestora.
Egiptenii antici au fost prima civilizaţie care a privit căsătoria drept o relaţie legala. Legile antice recunosteau instituţia căsătoriei, reglementand drepturile şi obligaţiile soţilor. De-a lungul timpului s-au descoperit multe contracte de căsătorie datând din perioada faraonica, ele fiind înregistrate şi atestate de trei oficiali. Legile antice confereau ambilor soţi dreptul la divorţ şi asigurau soţiilor un respect deosebit.
Peţitul şi Logodna:

Populaţia Egiptului fiind majoritar musulmană, tradiţia căsătoriei este mult influenţată de practicile islamice, deşi Egiptul este mai puţin tradiţionalist decat majoritatea ţărilor musulmane. Tradiţia musulmana interzice întâlnirile şi orice fel de interacţiuni între tinerii de sex opus înainte de căsătorie.
Cununia:

Cununia propriu-zisă poate avea loc în altă zi decat nunta, uneori la diferenţa mare de aceasta. Contractul de căsătorie se semnează la moschee de către mire şi familia miresei, cu membri ai ambelor familii prezenţi ca martori. Tradiţional mireasa se află într-o cameră separată unde i se va aduce contractul spre semnare însa astăzi mireasa este şi ea prezentă la ceremonie în aceeaşi sală cu mirele şi cele doua familii.
Ceremonia în sine urmează practica musulmană încluzând citirea unor pasaje din Qu’ran şi Kitbah.
Henna party:

Henna este o vopsea naturală provenită din planta lawsonia inermia ce creste în Nordul Africii, India şi în alte zone ale Orientului Mijlociu. Frunzele plantei sunt uscate şi macinate pana la obţinerea unei pudre de un rosu-maroniu, cu ajutorul căreia se colorează parul, pielea şi unghiile.
Vestimentaţia:

Tradiţional, costumele mirilor erau din in bogat ornamentat cu aur şi argint pentru ca astăzi ele să fie identice cu cele consacrate în moda Occidentala: rochie alba de mireasa şi costum/frac pentru mire.
Politeţea şi bunele maniere sunt foarte vizibile atunci când se încearcă a se intra în contact cu altă persoană, fie că este pe plan afacerist , fie că este doar un simplu vizitator sau chiar prieten.
Atunci când se serveste masa alături de localnicii emiratezi va trebui să se ţina cont de faptul că mâncarea trebuie mâncată cu mana dreaptă.
Aromata şi amăruia cafea este de o mare importanţa avându-şi rădăcinile în strictele tradiţii din Emiratele Arabe Unite.

În general există două camere pentru oaspeţi , ca parte din obiceiurile emiratezilor. Aceste două camere numite “majlis” separă femeile de bărbaţi.
În timpul sărbătorilor religioase ( Eid-ul sau alte ocazii), camerele sunt decorate cu aranjamente speciale . Înainte de sfârşitul sărbatorii Eid-ului sau înainte ca musafirii să părăsească majlis-ul ( camera de oaspeti ) se aprind beţisoare parfumate împreună cu apa de trandafiri.
Alcoolul se găseşte numai în restaurante şi hoteluri, deoarece islamul interzice cu desavarsire consumul de alcool. Cu toate acestea, nu este permisă starea de ebrietate pe străzi sau la volan.
Shisha (narghilea) este una dintre tradiţiile acestora şi este “degustată“ din plin în cafenele sau restaurante.
Ca parte a tradiţiei, barbaţii emiratezi poartă costumul tradiţional alb iar femeile negru cu valul cel nelipsit.
Turiştii sau persoanele de alte religii pot purta ceea ce doresc în măsura bunului simţ. Nu sunt permise fustele scurte sau decolteurile prea largi. Este de asteptat ca ei să respecte tradiţiile şi obiceiurile acestui stat şi să menţină limita modestiei în public.
Araba fiind limba oficială, peste tot se foloseşte a doua limbă, engleza ca şi limba circulată.
În restaurnate chiar şi numele firmelor sau a companiilor sunt traduse în engleză.
Cu toate acestea toleranţa culturală este reflectată în toate obiceiurile şi tradiţiile din Emirate.
Oferte turistice:
Vă mulţumesc!
Full transcript