Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Watermanagement in Egypte GS

No description
by

Sterre Huijgen

on 26 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Watermanagement in Egypte GS

Esmee Priem 3.4 Geschiedenis
Afbeelding 1
Afbeelding 2
Op dit plaatje zie je de jager-verzamelaars die zich hadden gevestigd langs de Nijl. Door deze mensen ontstonden er dorpen en steden. De jager-verzamelaars zorgden voor voedsel als de oogst slecht was. Ze zijn aan het jagen naar vis en andere schelpdieren.
Afbeelding 3
Het leven langs de Nijl ontwikkelde zich steeds meer. De mensen werden handiger in het verzinnen van oplossingen voor de
landbouw en zo kwamen ze met de irrigatielandbouw.
Je zie dat ze kleine dijkjes hebben
gemaakt en zo het water beter onder
controle hebben en hun landbouw niet
snel droog zal staan.
Hierdoor ontstaan er twee verschillende soorten samenlevingen.
Doordat de oogst goed was, kwam er een overschot van voedsel. Op dit plaatje zie je graan, dadels, druiven en vlees.
Op dit plaatje kun je zien waar alles begint, namelijk bij de Nijl. Je ziet duidelijk dat de vruchtbare grond langs de Nijl zit en het
maar voor een gedeelte vruchtbaar is. Dat komt door de sedimentatie. Als de rivier overstroomt blijft er op het land slib achter. De slib is erg vruchtbaar.
Verder in Egypte waar bijna geen water is, is het te doorg, daarom is het daar niet vruchtbaar genoeg voor de landbouw. Er ontstonden dorpjes langs de Nijl.
Afbeelding 7
De ruilhandel ging niet zo goed als ze verwacht hadden. Daardoor gingen de Egyptenaren verdere afstanden afleggen. Deze afstanden legden ze af met boten op de Nijl. Door het overschot aan voedsel begonnen mensen te handelen. Zo kreeg iedereen verschillend voedsel in plaats van hetzelfde.
Afbeelding 5
Het gevolg van de goede oogsten was dat er een bevolkingsgroei kwam. Doordat er dus een overschot aan eten was, werd de bevolking ook steeds groter. De mensen stierven niet meer zo snel aan de honger. Ook werden er steeds meer kinderen geboren.
De mensen zagen veel voordelen in de goede oogst. Veel voedsel, de bevolkingsgroei. Mensen gingen zich hierdoor specialiseren in een bepaalde ambacht. Op dit plaatje zie je het maken van potten.
Afbeelding 9
Bij de organisatie van de waterhuishouding had je leiders nodig die beslissingen namen. Sommige mensen kregen meer macht dan anderen.
Afbeelding 11
Er ontstonden verschillende steden en verschillende vorstendommen in Egypte waar de macht in handen is een koning..
Op dit plaatje zie je een overzicht van de verschillende vorstendommen die ontstonden in Egypte.
Afbeelding 12
Rond 3000 v.C werden Opper-Egypte en Neder-Egypte samengevoegd tot een koninkrijk. Aan het hoofd stond de farao.
Afbeelding 13
Om de organisatie van het koninkrijk goed te laten verlopen was het om dingen op te schrijven. Bijvoorbeeld hoeveel er dat jaar was geoogst en wie wel en niet belasting had betaald. Daarom ontwikkelde de Egyptenaren het (hiërogliefen)schrift.
Afbeelding 15
Egyptenaren ontwikkelde een complexe religie die werd geleid door priesters en werd ondersteund door wetenschap en kunst.
Op deze afbeelding zie je de Amontempel. Deze tempel werd pas gemaakt toen het geloof zich ging uitbreiden. Het geloof had zich toen ook al verder ontwikkeld. Bij dit geloof waren er al meer goden en niet alleen Cheops. Ook dit is één van de gevolgen van de hoogontwikkelde cultuur.
Afbeelding 14
Ook de bouwkunst ontwikkelde zich op een bijzondere manier. Hier zie je de piramide van Cheops. De grootste piramide die ooit is gebouwd. Aan deze ingewikkelde bouwwerken kun je goed zien dat Egyptenaren goed konden organiseren en veel technieken beheersten.
Afbeelding 8
Ruïnes van een oude Egyptische stad
De Nijl met groene oevers. Daarachter de droge woestijn.
Irrigatielandbouw langs de Nijl.

Afbeelding 4
Graan, dadels, druiven en vlees
Ontstaan landbouw en
stedelijke samenleving
Ontstaan van Bestuur
Handelaren in de boot op de Nijl
Bevolkingsgroei
Afbeelding 6
Specialiseren
Door dat de landbouw zich goed ontwikkelde, kon het volk zich ook
ontwikkelen. Er ontstonden eerst kleine dorpjes, met een paar
stammen. Vervolgens kwamen er steeds meer mensen door de
bevolkingsgroei. Zo ontstonden er kleine steden.
Sommige mensen krijgen meer macht
Overzicht van verschillende vorstendommen in Egypte
Egypte onder de leiding van een farao
Ontstaan van een Hoogontwikkelde cultuur
Afbeelding 10
Organiseren
Om de waterhuishouding in goede banen te leiden moest er georganiseerd worden. De juiste werkkrachten moesten op de juiste ken aan het werk gaan. Ook was er overleg tussen verschillende dorpen langs de Nijl.
Hiërogliefenschrift

De piramide van Cheops
De Amontempel. Een van de best
bewaarde Egyptische tempels.

Jagen voor vlees
Watermanagement in Egypte
Vizier: hoogste ambtenaar
Hoge ambtenaren, priesters
Lage ambtenaren, waaronder schrijvers
Boeren, landarbeiders, bedienden
De ambachtslieden, kooplieden en opzichters hadden de mogelijkheid om rijk te worden. Ambachtslieden die mooie producten maakten, werden hoog gewaardeerd.
De boeren, de landarbeiders en bedienden waren onmisbaar vanwege het voedsel wat ze produceerden. Hun aanzien was laag, vanwege het zware werk op hun land. Zij moesten tijdens het overstromingsseizoen meehelpen met het werk van de farao.
De slaven waren meestal van buitenlandse afkomst. Deze waren tijdens veldtochten in andere landen door het Egyptische leger krijgsgevangen gemaakt. Er waren ook Egyptenaren die uit armoede slaaf werden. Zij waren bezit van hun eigenaar en moesten alles doen wat deze hun opdroeg.
Geslaagde samenleving
Inleiding
Er zijn veel oorzaken en gevolgen van de waterhuishouding in het oude Egypte. De waterhuishouding is toen de Egyptenaren met kanaaltjes het water gingen geleiden. Hoe groeiden de eerste nederzettingen rond de Nijl uit tot een bloeiende beschaving?
Ik verdiep me in de landbouw en economie in het oude Egypte, de hoogontwikkelde cultuur van het oude Egypte
en de gelaagde samenleving in het oude Egypte.

Ik beschrijf de opkomst van de Egyptische beschaving aan de hand van een fotoverslag.
Ambachtslieden, kooplieden en opzichters
Farao is de naam voor een oud Egyptische koning. Voor de Egyptenaren was de farao een halfgod. De goden hadden hem gekozen als een soort schakel tussen de goden en mensen. Ze hadden daarom een grote eerbied voor hun farao en maakte het leven zo mooi mogelijk. De drie taken van de farao zijn: opperpriester, veldheer en besturen van het land.
De hoge en de lage ambtenaren doen het controlewerk voor de Farao en het innen van belastingen. Een Hoge ambtenaar is een ambtenaar met een erfelijk titel en is verheven in de adellijke stand. De priester is het tussenpersoon tussen goden en de mensen. De priester had verschillende functies in de kerk. Dit is erg belangrijk voor het bestuur.
De vizier (hoogste ambtenaar) is de raadgever van de Farao en schrijver van medische werken. Hij is dus onmisbaar voor het bestuur van het Oude Egypte. Hij was de machtigste en hoogste ambtenaar, een soort onderkoning.
Bronnen
Alle bronnen van moodle
Instructies
Evaluatie
Ik heb goede keuzes gemaakt. Ik heb me goed aan mijn planning gehouden en daarom heb ik het op tijd afgekregen. Op het begin liep ik vast, omdat ik de opdracht niet goed snapte en ik geen goede bronnen kon vinden. Uiteindelijk had ik de volgorde af en rolde de woorden over mijn toetsenbord. Ik heb hard gewerkt en ik ben erg trots op het eindresultaat. Ik vind het jammer dat je geen echt cijfer krijgt voor deze opdracht. De volgende keer moet ik niets veranderen, want het ging goed zoals ik het nu heb gedaan. Ik heb ongeveer 4 uur aan deze opdracht besteed.
Full transcript