Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

APENDICITIS

No description
by

Marga Santmartí Oliver

on 27 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of APENDICITIS

APENDICITIS
Què és l'apèndix vermiforme?
L' apèndix vermiforme és un òrgan vestigial de l'ésser humà que està format per un tub cec que es comunica amb el cec. Es troba a la unió de l'intestí prim amb l'intestí gros i pot medir entre 2 i 20 cm. Aquest òrgan es desenvolupa a l'etapa embrionària, normalment durant les 8 primeres setmanes.

Què és l'apendicitis?
És la inflamació de l'apèndix que afecta a la mucosa, al teixit limfoide i a la capa muscular. Aquesta pot aparèixer a qualsevol edat, però la més freqüentada és entre els 10 i 30 anys. També s'ha detectat que és més freqüent en els homes.
Quines funcions realitza?
Durant molt de temps se l'ha considerat com un òrgan sense funció, però ara no n'estan tant segurs. Arrel de certes investigacions, alguns científics el reconeixen com un òrgan immunològic, que participa de forma activa en la secreció de igA. Asseguren que la seva funció és molt important com òrgan limfoide, però no és essencial i que la seva intervenció quirúrgica no dóna lloc a una sepsis o compromís immunitari.
Els herbívors posseeixen un cec amb certa semblança amb l'apèndix vermiforme de l'ésser humà, que conté bacteris mutualistes que els ajuden a digerir la cel.lulosa de les plantes.
HO SABIES?
La base de l'apèndix roman sempre amb la mateixa posició però la punta pot adquirir diferents posicions: retrocecal, pèlvica, subcecal, preileal, paracecal i postileal.
CURIOSITATS
Hi ha dades del S.XVI que revelen l'existència d'una inflamació intensa en la regió cecal que es coneixia com
peritiflitis
. El primer informe de apendicectomia és del 1736 però no va ser fins el 1889 quan Charles Mcburney va presentar un informe destacant la importància de la intervenció quirúrgica i on també va descriure el punt de màxima sensibilitat. Cinc anys més tard va dissenyar la incisió amb separació muscular que encara duu el seu nom.
A partir d'això que hem llegit, va sortir una nova hipòtesi: la funció de l'apèndix seria la d'albergar bacteris que componen la flora intestinal i que compleixen funcions fonamentals en l'organisme. Per tant, estaria fent possible el creixement de microbis que controlarien i estimularien el funcionament de la flora intestinal. Actuant dins el marc del sistema immunològic, actuaria contra les infeccions del nostre intestí i el nostre còlon.
El problema de l'apendicitis no és la inflamació en sí, sinó que si ho deixam evolucionar pot arribar a necrosar-se i podrir-se literalment a l'interior de l'abdomen. Això provocaria una situació d'urgència amb alt risc per a la vida del pacient i és llavors quan s'ha d'extripar d'immediat.
SÍMPTOMES
El primer símptoma sol ser el dolor abdominal que pot anar acompanyat de inapetència, nàusees, vòmits i febre baixa. A mesura que augmenta la inflamació, el dolor tendeix a desplaçar-se a la part inferior dreta de l'abdomen i es concentra directament sobre l'apèndix (el punt de McBurney). Això succeeix entre les 12 i 14 primeres hores del començament de la inflamació.

Si l' apèndix es romp, el pacient pot tenir menys dolor per un cert temps però una vegada que s'infecta i s'inflama el revestiment de la cavitat abdominal, el dolor empitjora i el seu estat agreuja. També pot empitjorar al caminar o al tossir i és millor procurar quedar-se quiet. Els símptomes que ho segueixen són: calfreds, restrenyiment, diarrea, febre, inapatència, nàusees, temblors i vòmits.
DIAGNÒSTIC
El diagnòstic es basa en l'exploració física (palpació abdominal i rectal), en la detecció d'una diferència de temperatura axilar i rectal, en l'anàlisis de sang (nombre de leucòcits) i orina, en radiografies simples (tombat), de peu i decúbit (de costat) de l'abdomen, en ecografies abdominals i en un TAC abdominal simple.
TRACTAMENT
La intervenció quirúrgica per tractar l'apendicitis s'anomena apendicectomia que consisteix en fer una incisió en la fossa ilíaca dreta o laparotomia segons la gravetat del pacient i extripar l'apèndix afectat, drenar el líquid infectat, i netejar la cavitat amb una solució salina. En aquesta operació normalment s'utilitza anestèsia general.
SABIES QUÈ?
El març de 2008, a una pacient femenina li varen extripar l'apèndix per via vaginal guiant-se per endoscòpia. Va ser la primera vegada que es va realitzar aquesta maniobra oficialment.
PRONÒSTIC
Els pacients tendeixen a recuperar-se ràpidament després d'una apendicectomia i la majoria surten de l'hospital entre 1 o 3 dies després de la cirugia. A partir de la quarta setmana després de sortir de l'hospital, el pacient pot reanudar les seves activitats normals. La recuperació és més lenta i més complicada si l'apèndix s'ha romput i requereix l'ús de medicaments per tractar l'infecció.

El fet de viure sense apèndix no causa problemes de salut coneguts.
Laura Santa Cruz Ramis i Margalida Santmartí Oliver.

BIOLOGIA- Xisco Gràcia

1r batx. A

Curs 2013/2014

IES Llucmajor
Full transcript