Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

manusia adalah organisma kompleks

pbs bab sains
by

Nur Azzah Samsury

on 18 September 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of manusia adalah organisma kompleks

Bersyukur kehadrat ilahi,kurnianya kami dapat menyiapkan folio ini.Kami amat berterima kasih kepada ibubapa,adik beradik serta rakan-rakan seperjuangan yang sanggup membantu.
Kami juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pn. Noridah & blogger-blogger yang memberi ilmu dan informasi tentang tajuk ini. PENGHARGAAN Kami amat bersyukur kerana dapat menyiapkan kerja kursus sains bab2 ini dalam tempoh yang ditetapkan.dalam melaksanakan kerja kursus ini,kami dapat mempelajari banyak pengetahuan dan nilai


Antaranya ialah:
Dalam menjalankan kerja ini,saya akan memenuhi sukatan mata pelajaran sains
Seterusnya.Saya juga akan dapat mengenali dan mendalami tentang organisma manusia RUMUSAN Organisma unisel merupakan organisma ringkas,manusia dianggap sebagai organisma kompleks.
=>manusia boleh melakukan pelbagai aktiviti yang tidak boleh dilakukan organisma lain.Di samping itu,manusia lebih bijak kerana manusia mampu berfikir. kenapa MANUSIA ialah organisma yang kompleks? Organ-organ Beberapa jenis tisu yang berbeza
bergabung membentuk organ.Misalnya,jantung terbentuk dari gabungan tisu penghubung,tisu otot dan tisu saraf.Contoh-contoh organ manusia ialah otak,peparu,hati dan kulit. Sekumpulan tisu membentuk organ Setiap komponen pada kereta misalnya lampu, brek, enjin dan tayar mempunyai fungsi yang tersendiri. Begitu juga dengan setiap struktur di dalam sel. Setiap struktur mempunyai fungsi yang tersendiri supaya sel dapat melakukan pelbagai aktiviti. FUNGSI STRUKTUR SEL Mikroskop merupakan sebuah alat optik yang membantu kita melihat objek seni seperti sel.Mikroskop yang biasa digunakan dimakmal sains dikenali sebagai mikroskop cahaya.
Mikroskop elektron mampu membesarkan imej sesuatu objek sehingga 500, 000 kali ganda. Ia boleh digunakan untuk mengkaji struktur sel secara terperinci. MIKROSKOP Manusia ialah organisma kompleks Tubuh manusia adalah kompleks, dengan pelbagai jenis sel-sel yang diselaraskan untuk membentuk tisu, organ-organ dan sistem.
Setiap sel dalam badan manusia tidak berkemampuan untuk melaksanakan segala fungsi badan seperti pernafasan, pencernaan atau perkumuhan.
Setiap jenis sel adalah mengkhusus dalam melaksanakan satu fungsi tertentu sahaja. Ini dikenali sebagai pengkhususan sel.

Melalui pengkhususan sel, sel-sel mempunyai ciri-ciri khas yang membolehkan mereka untuk menjalankan fungsi-fungsi tertentu dengan cekap dan berkesan. Sebagai contoh, sel-sel otot yang kenyal membolehkannya untuk menguncup dengan mudah untuk membolehkan berlakunya pergerakan badan.
Fungsi yang berbeza di dalam tubuh manusia boleh dilakukan pada serentak masa yang sama melalui pengkhususan sel. Sekumpulan organ bekerjasama untuk membentuk sistem.Misalnya,organ-organ yang terdiri daripada mulut,esofagus,perut,usus kecil dan usus besar membentuk sistem pencernaan.sistem ini menguraikan makanan yang kompleks kepada sebatian-sebatian ringkas supaya mudap diserap ke dalam darah dan seterusnya digunakan oleh sel di dalam badan. Sekumpulan organ membentuk sistem Tisu otot berupaya mengecut dan menegang untuk
menghasilkan pergerakan.Tisu saraf membawa maklumat (impuls saraf) ke seluruh badan. Sekumpulan sel yang mempunyai struktur yang sama dan
melaksanakan fungsi yang sama membentuk tisu.
Misalnya,sel-sel otot membentuk tisu otot dan sel-sel saraf membentuk tisu saraf. ORGANISASI SEL
~sekumpulan sel membentuk tisu~ Sel darah putih mempunyai bentuk tidak tetap dan nukleusnya berbentuk lobus. Sel darah putih melindungi badan daripada serangan penyakit dengan menghapuskan bakteria dan virus dalam badan. 5. SEL DARAH PUTIH Sel saraf juga dikenali sebagai neutron mempunyai cabang-cabang halus seperti benang yang disebut gentian saraf. Sel saraf membawa maklumat (impuls saraf) ke seluruh badan. 3. SEL SARAF Sel pipi adalah pipih dan berbentuk seperti jubin. Sel pipi berfungsi melindungi permukaan dalam pipi. 1. SEL PIPI Sel-sel berbeza dari segi bentuk dan struktur. Sel-sel ini dikenali sebagai sel khusus dan melaksanakan fungsi-fungsi tertentu seperti sel pipi, sel otot, sel saraf, sel darah merah, sel darah putih dan sel pembiakan (ovum dan sperma). ORGANISASI SEL DALAM BADAN MANUSIA Setiap sel mempunyai nukleus. Nukleus mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai asid deoksiribonukleik (deoxyribonucleic acid, DNA). DNA adalah struktur yang menyimpan semua maklumat tentang aktiviti-aktiviti dan fungsi-fungsi seluruh badan. Sesuatu sel perlu untuk mentafsir maklumat ini bagi mengetahui fungsi sebenarnya.
Nukleus
Nukleus (nucleus) adalah bahan yang paling padat di dalam sel dan dilitupi oleh membran nukleus. Nukleus juga adalah pusat kawalan bagi sel. Nukleus mengandungi arahan kimia (chemical instructions) dalam bentuk DNA. DNA ini akan dibawa keluar dari nukleus melalui membran nukleus BAGAIMANA SEL BERFUNGSI? PENGENALAN Pelbagai sistem berfungsi secara bersepadu
untuk membentuk manusia iaitu salah satu
organisma multisel.
Sel > tisu > organ > sistem > organisma Sekumpulan sistem membentuk organisma Sel darah merah berbentuk cakera dwicekung dan tidak bernukleus. Sel darah merah mengandungi pigmen merah yang dikenali sebagai hemoglobin yang mengangkut oksigen ke seluruh badan. 4. SEL DARAH MERAH Sel otot pada dinding usu berbentuk gelendong manakala sel otot pada jantung bercabang-cabang dan bersambung-sambung. Sel otot berupaya mengecut dan menegang untuk menghasilkan pergerakan. 2. SEL OTOT Organisma multisel adalah organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel (multi: banyak: banyak).
Organisma multisel dalam alam haiwan adalah mamalia, amfibia, reptilia, burung, ikan dan beberapa haiwan kecil lain.
Organisma multisel dalam alam tumbuhan pula adalah lumut, alga, paku pakis dan kebanyakan tumbuhan yang berbunga. ORGANISMA MULTISEL Organisma unisel (unicellular organisms) adalah organisma ringkas (simple organisms) yang terdiri daripada hanya satu sel (uni: satu: satu).
Organisma unisel dalam alam haiwan adalah protozoa, amoeba dan paramecium.
Organisma unisel dalam alam tumbuhan pula adalah pluerococcus, euglena, chlamydomonas dan yis.
Organisma unisel adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop (microscope), dengan itu organisma unisel juga dikenali sebagai mikroorganisma (microorganism). ORGANISMA UNISEL APA ITU SEL ? Sel merupakan unit asas hidupan. Tubuh kita dibina dari berjuta-juta sel tetapi kita tidak dapat melihatnya.
Sel mempunyai saiz dan bentuk yang berbeza. Sel sangat kecil dan hanya boleh dilihat dibawah mikroskop. Ovum (sel pembiakan perempuan) dan sperma (sel pembiakan lelaki)
ialah sel-sel pembiakan yang terlibat dalam proses pembiakan manusia. 6. SEL PEMBIAKAN
(ovum dan sperma) Awesome style MANUSIA ADALAH ORGANISMA KOMPLEKSDisediakan :
NUR AZZAH MOHD SAMSURY
SITI AISYAH SABRINA ZULKAPLI
NUR FARZANA IZZATI MOHD SHAMSUDIN Pada tahun 1665, seorang ahli sains inggeris bernama Robert Hooke telah menggunakan mikroskop untuk memerhati gabus. Beliau mendapati bahawa gabus terdiri daripada banyak kotak kecil. Beliau menamakan kotak-kotak kecil itu sebagai sel. Berdasarkan pemerhatiannya ahli sains meyimpulkan bahawa semua hidupan terdiri daripada sel. SISTEM SARAF SISTEM RANGKA SISTEM OTOT SISTEM PENCERNAAN SISTEM PEREDARAN DARAH SISTEM ENDOKRIN SISTEM LIMFA SISTEM RESPIRASI SISTEM PERKUMUHAN SISTEM PEMBIAKAN
Full transcript