Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ady Endre élete - érdekességek

No description
by

Czédli Diána

on 31 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ady Endre élete - érdekességek

Elbocsátó szép üzenet
„Törjön százegyszer százszor-tört varázs:
Hát elbocsátlak még egyszer, utólszor,
Ha hitted, hogy még mindig tartalak
S hitted, hogy kell még elbocsáttatás.
Százszor-sujtottan dobom, ím, feléd
Feledésemnek gazdag úr-palástját.
Vedd magadra, mert lesz még hidegebb is,
Vedd magadra, mert sajnálom magunkat,
Egyenlőtlen harc nagy szégyeniért,
Alázásodért, nem tudom, miért,
Szóval már téged, csak téged sajnállak."
,, Két fajtájú mámora van a bornak… Az első mámor olyan, mint akárkié, kitüzesít bennünk minden örökhajlandóságot s nagyon hatalmasak vagyunk. Ezután jön az éjszakavégi, hajnali alvás, furcsa sok ébredéssel… S mikor alkonyul, egyszerre csak, bárhol járunk, nyugtalan s tovább is nyugtalannak maradó agyunkat, szívünket befogja a mindenség. Ez már egészen művész-érzés… Hangsúlyozom, ez másnap este jön, a legnagyobb emberi érzékenység, ez a szinte legnagyobb titkokat is kiadó egy vagy két óra. Ehhez nincs köze az alkoholmérgezésnek, a mámornak, ez az idegek perverz bűvészmutatványa.”
Tudtátok, hogy Ady
egyik kezén hat ujjal
született?
Elvonókúra?
Orvosa többször is Siófokra küldte elvonókúrára. Ady ilyenkor jellemzően a Hullám vagy a Sió hotelekben lakott. Adyt azonban nem olyan fából faragták, akit ezzel el lehetett zárni az italtól: lefizette a portást, akinek az ablakból rendszeresen leengedett egy zsineget, amire a portás egy teli üveg bort kötött, Ady pedig felhúzta a szobájába!
Érmindszent
A költő szülőfalujának neve ma: Ady Endre.
Ady Endre élete, érdekességek
Káros szenvedélyek
Rászokott a mértéktelen alkoholfogyasztásra és a cigarettára. Kortársai arról meséltek, hogy gyakran nyugtatót vett be, és arra ivott.

A végső stádiumban napi 120-140 szál cigarettát szívott el, 4-5 liter bort és egy üveg konyakot ivott meg, néha az eszméletlenségig.
Igaz szerelem
Leghíresebb múzsája Léda,
teljes nevén Diósyné Brüll Adél. Férje diszkréten elnézte az Adyval folytatott viszonyát. Gyermekük is született, bár sajnos halva.
Nyolc évig tartó kapcsolatuk alatt szeszélyességével folyamatosan egy rettenetes érzelmi hullámvasúton tartotta Adyt; napi-heti rendszerességgel szakítottak, majd lobbantak újra szerelemre. A Nyugatban jelent meg az Elbocsátó szép üzenet című verse. Ady ebben a versben nyilvánosan szakított Lédával, aki depressziós lett, és a férje vigasztalta és ápolta a szakítás után!
Boncza Berta
Ady 17 évvel fiatalabb felesége, híres beceneve egy pajkos-szerelmes becézgetés eredménye. Ady halála után Csinszka Ady egyik legjobb barátjával, Babits Mihállyal került szerelmi kalandba
Léda és Csinszka
Gyűlölték egymást. Ady temetésén Csinszka vak féltékenységében lerúgta a sírról a Léda által hozott koszorút. Évekkel később, amikor Léda temetésére Csinszka illendőségből elment, az általa vitt koszorút Léda férje távolíttatta el a sírról. A két nő között egyébként 22 év korkülönbség volt, mégis ugyanabban az évben, 1934-ben haltak meg.
Ady portréja szerepelt a régi 500 Forintos bankjegyen.
Halála
Bár halálát közvetlenül tüdőgyulladás okozta, valójában a szifilisz nevű nemi betegség ölte meg, ami rettentően legyengítette szervezetét. A másképpen vérbajnak hívott betegséget egy kétes hírű táncosnővel évekkel azelőtt folytatott viszonya során kapta el. A hölgy maga is szifiliszben halt meg egy elmegyógyintézetben.
1919. január 29-én, Ady temetésén óriási tömeg vett részt, és az emberek a hideg ellenére sapka nélkül sétálták végig az utat a Nemzeti Múzeumtól a temetőig. Sírja ma is látogatható a Fiumei úti sírkertben. 2014-ben felújították egy Svédországban élő magyar házaspár adományából.
Full transcript