Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

T.O Bio-energie

No description
by

Laurence Eraerts

on 17 May 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of T.O Bio-energie

Bio-energie Wat is bio-energie? Door zonlicht wordt koolstofdioxide
uit de atmosfeer vastgelegd in plantaardig materiaal. Er komt biogas vrij, waar methaan in zit, een giftige stof.

Om het methaan te verwijderen uit biogas is een verbranding nodig. verbranding Het goede biogas kan je nu gebruiken om energie te produceren. Energie wat is biomassa? Biomassa betekent letterlijk ‘ massa van de levenden’. Biomassa is plantenafval zoals hout, bladeren en houtkrullen en mestafval dat gebruikt wordt als brandstof. Biomassa kan je omzetten in energie. Als je dat doet komt er biogas vrij, en daarmee kan je bio-energie maken. waarvan wordt bio-energie gemaakt? Er zijn twee mogelijkheden om bio-energie op te wekken: Geteelde of geoogste biomassa en organisch afval. Soms worden er ook speciale gewassen voor gekweekt.
Dit plantaardig materiaal kan ook omgezet worden in dierlijk organisch materiaal, daarom kun je mest ook zien als een vorm van bio-energie.
Door materiaalcascadering (dit betekent dat je materiaal net zo lang hergebruikt totdat het nergens geschikt meer voor is) toe te passen kan men er daarna bio-energie uit opwekken. Hoe wordt bio-energie opgewekt? Voor het zo duurzaam mogelijk omzetten van biomassa in energie wordt meestal een warmtekrachtkoppeling gebruikt.
Dit betekent dat afval dat op vuilnisbelten wordt gestort gaat rotten en daarbij methaan produceert. Ook in mest zit methaan.
De mest wordt in luchtdichte vaten opgeslagen en het vrijkomende methaan wordt als energiebron gebruikt. Deze gassen afkomstig van mest of plantaardig afval worden biogassen genoemd. De omzetting in energie kan op 3 verschillende manieren worden gedaan: Vergisting: Bij vergisting wordt het organisch afval in een vergistingstank gedaan. Hierbij wordt warmte en vocht toegevoegd. Dit versnelt het vergistingsproces en komt er dus biogas vrij. Het vrijgekomen methaangas wordt omgezet in elektriciteit of warmtebron.
Vergassing: Hier wordt het organisch materiaal (hout) zo hoog verhit dat er biogas vrij komt.
Verbranding: Door de warmte die vrij komt bij de verbranding van biomassa kan met behulp van een stoomturbine elektriciteit worden opgewekt. Die rechtstreeks het elektriciteitsnet in kan.

Is bio-energie betaalbaar? Bio-energie is over het algemeen vrij duur. De bio-energie-installatie zelf is zeer prijzig. De plaatsen waar biogas vrijkomt liggen vaak afgelegen en daarom zijn er ook hele lange buizen voor nodig. Dit maakt de kostprijs nog hoger. Wat zijn de voor-en nadelen van bio-energie? voordelen:
- het is een meer milieuvriendelijke manier om energie te maken dan gewone energie
- het is duurzame energie
- er komt geen extra CO2 in de lucht. Dus geen vervuiling.

Nadelen:
- bij het maken van bio-gas komt een gevaarlijke stof methaan vrij.
- als je vervuilde biomassa gebruikt, komen er ook schadelijke stoffen vrij.
- het omzetten van energie kost nu nog redelijk veel geld.
Het principe en de werking van de stirlingmotor.
De heteluchtmotor zet warmte om in arbeid en wordt van buitenaf verwarmd. Op deze manier wordt er energie doorgegeven aan een gas ( lucht, helium) in een gesloten circuit. Warmte wordt beweging. Deze warmte kan van om het even welke bron komen: een gasvlam, een oliegestookte brander, houtverbranding of zelfs afvalwarmte. Het principe van de motor berust op het uitzetten en het inkrimpen van een gas door afwisselend verwarmen en afkoelen.
In praktijk:
Dit was onze voorstelling van bio-energie.
Hopelijk hebben jullie er wat uit geleerd!

Emilie&Laurence
Full transcript