Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Bewegen

No description
by

Gertjan Goossens

on 22 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bewegen

v = v
Bewegen
vastleggen & beschrijven
beweging filmen
de stroboscoop
afstand & tijd

afstand & tijd
100m sprint OS Peking Usain Bolt
tijd

0
1,85
2,87
3,78
4,65
5,50
6,32
7,14
7,96
8,79
9,69
afstand

0
10
20
30
40
50
60
70
80
90
100
gemiddelde snelheid
Terug naar Usain Bolt:
100m in 9,69s. Wat is zijn gemiddelde snelheid?


gemiddelde snelheid =
afstand
tijd
V =
s
t
gem
Dus:
V = = =
s
t
gem
9,67
100
m
s
10,34
snelheid omrekenen
2. Nog een voorbeeld. Van km/h naar m/s
km
h
m
s
10 km/h = = = 2,8
10 km 10.000 m
1 h 3600 s
1. Van m/s naar km/h
10,34 m/s = = = = 37,2
10,34m 10,34 x 3600 37.224 m
1s 1h 1h
1 h = 3600 s
1 km = 1000 m
afstand en tijd berekenen
2. De tijd berekenen
1. Afgelegde afstand berekenen
V x
s
gem
t
s = v x t
t =
gem
s
v
3. De snelheid berekenen
v =
gem
s
t
eenparige beweging
Bij eenparige bewegingen blijft de snelheid gelijk

de gemiddelde snelheid = de snelheid
gem
Dit is een stroboscopische foto van een eenparige beweging. De tijd tussen 2 flitsen is 0,4 sec.
2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 m
Hoe snel loopt het meisje?
v =
s
t
v = = = 1,25
2 2
4 x 0,4 1,6
m
s
eenparig versneld - vertraagd
eenparig versneld
eenparig vertraagd
s = afgelegde afstand (m of km)
t = tijd (s of h)
V = snelheid (m/s of km/h)
snelheid is 3x zo groot, n=3
remweg n = 3 = 9 keer zo lang
Dus: 9 x 10 = 90m
remmen en botsen
Snelheid n keer zo groot - remweg n keer zo lang
bv auto rijdt met 40 km/h en rem weg is dan 10 m. Wat is de remweg bij 120 km/h?
2
2
2
Hoe zwaarder de auto, des te langer de remweg
Remweg hangt ook af van het soort weg, hoe hard je op de rem trapt of weersomstandigheden
Remmen hangt af van de reactietijd van de bestuurder
De remweg is afhankelijk van:
De (begin)snelheid
Afstand = 10m, Tijd = 5s Wat is de snelheid?

Afstand = 100m, Tijd= 10s Wat is de snelheid?

Tijd = 20s, Snelheid = 2m/s Wat is de afstand?

Afstand = 500m, Snelheid = 250m/s Wat is de tijd?

Een auto rijdt met een snelheid van 10m/s – hoe ver rijdt de auto in 10 seconden?

Iemand loopt 240m in 120 seconden. Wat is haar snelheid?

Een vliegtuig legt in 10 seconden 2km af – Wat is de snelheid? (in m/s)
Een auto rijdt 50 meter in 5 seconden. Dan stopt de auto 2 seconden. Rijdt weer verder en rijdt 20 meter in 4 seconden.
Teken een
afstand
/tijd grafiek die de beweging van de auto laat zien.
Wat is de snelheid van de auto gedurende de eerste 5 seconden?
Hoeveel heeft de auto in totaal afgelegd?
Wat is de snelheid van de auto gedurende de laatste 4 seconden?

Jente rijdt op haar fiets weg van huis. Ze rijdt 100m in 20s. Over de volgende 200m doet ze 30s. Ze moet 30s wachten voor een verkeerslicht. Opeens gaat het regenen en ze besluit terug naar huis te rijden om haar regenjack te halen. Ze doet er 40s over om weer thuis te komen.
Teken een
verplaatsing
/tijd grafiek voor deze reis:
Waar was Jente's snelheid het hoogst? Wat is de snelheid?
Waar was Jente's snelheid het laagst? Wat is de snelheid?
Wat is de totale
verplaatsing
van Jente?
Hoe lang duurde deze fietstocht?

A
B
C
D
E
A
B
C
D
tijd
afstand
10
20
30
40
50
60
70
5
10
tijd
afstand
50
100
150
200
250
350
60
90
300
30
120
V x
s
gem
t
v = s / t v = 10 / 5 = 2 m/s

v = s / t v = 100 / 10 = 1 m/s

s = v x t s = 2 x 20 = 40m

t = s / v t = 500 / 250 = 2 s

s = v x t 10 x 10 = 100m

v = s / t v = 240 / 120 = 2 m/s

v = s / t v = 2000 / 10 = 200 m/s
v = s/t
v = 50/5 = 10 m/s
v = s/t
v = 20/4 = 5 m/s
s = 70m
hoogste
v = s/t
v = 200/30
v = 6,7 m/s
laagste
v = s/t
v = 0/30
v = 0 m/s
TOTALE VERPLAATSING = 0 m
B
C
D
Tijd = 120 s
B
C
D
E
2
2
Full transcript