Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Subtropiska savannen

No description
by

Ivar hemligt

on 4 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Subtropiska savannen

Subtropiska savannen
Klimat
Subtropisk är en utav de vanligaste savannerna
Den subtropiska savannen har ett varmt, tropiskt klimat. Det är varma somrar och milda vintrar. De förekommer regnperioder och torrperioder. Somrarna består mest av torrperioder. Under regnperioder regnar det mer och är fuktigare medan under torrperioder regnar det knappt och är torrt hela tiden. De varmaste lufttemperaturerna har mätts i den subtropiska savannen. Zonerna mellan en öken och en savann är en stäpp. Stäppen sträcker sig mellan öknar och savanner. Savannerna sträcker sig i Afrika och därför ligger nära ekvatorn. Solen lyser starkt över savannen och går upp tidigt, och ner senare. Savannen är ett svårt ställe att överleva på pga. det extrema klimatet och organismerna som lever här. För en människa skulle det vara svårt att överleva men de andra som lever här har anpassat sig till klimatet och ekosystemet.
Arter och växter
dessa konsumenter finns i den subtropiska savannen Gnuer, afrikansk buffel, lejon, hyenor, leopard, gamar, antilop, gaseller och giraffer.
Konkurrens
Rovdjuren konkurerar om olika byten så som antilop, gnu och buffel.

De små växtätarna konkurerar om de små buskarna, de mellan stora om buskarna, girafferna konkurerar med gassellerna om akacia träden.
De producenter som finns i den subtropiska savannen är akacia träd, baobab träd, låga buskar och högt gräs
Högt gräs
Det höga gräset är producent i denna näringskedja
Antilop
Antilopen är första konsument i näringskedjan. Den äter gräset.
Lejon
Lejonet är top konsument i denna näringskedja. Den äter antilopen.
Larver
När lejonet dör så bryter larverna ner den i jorden så energin frigörs så nytt gräs kan bildas.

CIRCLE OF LIFE
Anpassning
Djuren har anpassat sig till att leva i både regn och torrperioder genom att förflytta sig mycket med regnet för att få vatten. Vissa djur har långa ben så dem kan gå långt och i högt gräs och vissa har vingar så dem kan förflyta sig över höga höjder och till andra bättre ställen. Giraffen t.ex. har lång hals och långa ben för att nå upp till knopparna på träden.
DIS SOM COOL SHIT
NÄRINGSVÄV
GRÄS
BUFFEL
GNU
LEJON
ANTILOP
HYENOR
LEOPARD

FOTOSYNTESEN
Inuti en växts blad finns massa olika ämnen som behövs för fotosyntesen, främst vatten. Trädet suger upp vatten genom rötterna, stammen, kvistarna och ända ut till bladen. Solenergi krävs för att fotosyntesen ska fungera. Energin i solljuset samlas upp av små små gröna klorollfyllda celldelar som kallas kloroplaster. De två ämnena vatten och koldioxid förenas i kloroplasten och omvandlar det till glukos (även kallat druvsocker) och omvandlar även till syre. Glukosen sprids vidare genom växten/träden och ger växten färg och stärkelse. Syret som producerades i träden sprids ut i naturen och levande organismer som människor och djur andas in syret och ut det igen. Träden tar upp vårt syre vi andats in och börjar om med att omvandla och skicka ut mer syre. Såhär är fotosyntesens kretslopp i naturen. I savannen ser fotosyntesen likadant ut, samma sak gäller ungefär alla olika platser i världen.
HOT MOT EKOSYSTEMET
Det som kan hota ekosystemet i subtropiska savannen är den globala uppvärmningen.Det är normalt med bränder så att växterna kan hålla sig friska, men tack vare globala uppvärmningen kan det förekomma fler bränder som gör att öknen sprider ut sig. En till sak som är ett stort hot mot savannen är att man eldar upp gräset så man kan få bördig jord. Detta är P.g.a att boskapskötslen ökar som betes markerna betas bort och då görs savannerna om till öken. Detta händer specielt i nordafrika.
Full transcript