Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Вежби за граматички категории на глаголите

No description
by

Viktorija Mihajlovska

on 29 January 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Вежби за граматички категории на глаголите

Вежби за граматички категории на глаголите
Внимателно читај ги барањата
во вежбите, размисли, па одговори.
Ливчето на кое ги изработуваш
вежбите треба да остане уредно.

а) Сите истрчавме во дворот за да ја гледаме елката.

б) Стојан го пишуваше писмото речиси цел ден.

в) Мама прави торта и потпевнува народна песна.

г) Учениците успешно ги прескокнуваа пречките.

Препиши ги речениците и потцртај ги глаголите:
Сега прецртај ја и пополни ја табелата соред барањата за глаголите од претходните реченици:
зборува, оди, споредува, гледа, чита,

пронајде, определи, изеде, стана, означи

Трансформирај ги свршените глаголи во несвршени, а несвршените во свршени:
глагол
лице
број
време
вид
Што се тоа глаголи?
Одговори:
1. Глаголи се зборови што означуваат дејство, работа или состојба.

2.
а) Сите
истрчавме
во дворот за да ја
гледаме
елката.

б) Стојан го
пишуваше
писмото речиси цел ден.

в) Мама
прави
торта и
потпевнува
народна песна.

г) Учениците успешно ги
прескокнуваа
пречките.
глагол
лице
број
време
вид
истрчавме
гледаме
пишуваше
прави
потпевнува
прескокнуваа
прво лице
прво лице
трето лице
трето лице
трето лице
трето лице
множина
множина
еднина
еднина
еднина
множина
минато
сегашно
минато
сегашно
сегашно
минато
свршен
несвршен
несвршен
несвршен
несвршен повторлив
несвршен повторлив
зборува - зборна; оди - изоди; споредува - спореди;
гледа - виде; чита - прочита; пронајде - пронаоѓа
изеде - јаде; определи - определува; стана - станува
означи означува
Full transcript