Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kebudayaan Baba Nyonya

No description
by

Tan JS

on 29 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kebudayaan Baba Nyonya

KBUDAYAAN BABA NYONYA TAN JIT SENG
CHAN CHUN BOON
TAN HUI HUI
CHUA WAN LING
BOON KAH YIE Latar Belakang Kesenian Baba Nyonya Kesimpulan Latar Belakang
Kesenian Baba Nyonya
Bahasa
Adat Perkahwinan Baba Nyonya
Makanan Tradisi Baba Nyonya
Agama
Pakaian Baba Nyonya
Kesimpulan Segolongan keturunan kaum Cina yang unik kedudukannya di kalangan kaum Cina yang terdapat di Negeri-negeri Selat, Tanah Melayu (Negeri Melaka).
Enggan mengakui bahawa mereka adalah orang Cina tetapi sebaliknya mendakwa bahawa mereka adalah rakyat British (amat berbangga).
Berasal dari wilayah Hokkien, China yang berhijrah ke Melaka 600 tahun dulu ketika Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan.
Mereka mempunyai kelab tersendiri yang tidak membenarkan pendatang-pendatang Cina masuk. bermotif dari negara China
unsur Islam dan pengaruh Melayu
mempunyai ukiran yang menarik ialah pada porselin
lukisan burung phoenix, bunga dahlia, bunga mawar, lipan
porselin mudah dikenali kerana saduran warna yang cerah seperti merah jambu, biru tua, hijau dan kuning. bermotif dari negara China
unsur Islam dan pengaruh Melayu
mempunyai ukiran yang menarik ialah pada porselin
lukisan burung phoenix, bunga dahlia, bunga mawar, lipan
porselin mudah dikenali kerana saduran warna yang cerah seperti merah jambu, biru tua, hijau dan kuning. mempunyai peralatan khas yang digunakan unuk menjalankan upacara
seperti dulang teh tembikar yang berwarna-warni yang dihiasi dengan ukiran
digunakan ketika upacara minum the semasa hari perkahwinan
bakul sia digunakan untuk tujuan seperti hantaran perkahwinan dan pemberian hadiah.
diperbuat daripada buluh, kayu dan dibalut dengan kertas tebal atau kulit
diisi dengan pebagai juadah makanan Kaum Baba dan Nyonya merupakan kaum yang mempunyai budaya dan latar belakang yang unik.Oleh itu, Kebudayaan Baba dan Nyonya perlu dilindungi agar tidak hilang dan hanya tinggal dalam buku sejarah. Kita perlu berusaha dan menanam kebudayaan tersebut dalam keturunan golongan Baba dan Nyonya agar kebudayaan baba dan nyonya kekal dalam salah satu keistimewaan dalam kebudayaan Malaysia.

“Baba” atau “Peranakan” - kebudayaan mereka, yang berasal daripada warisan tradisi Cina, mempunyai unsur-unsur pengaruh kebudayaan Melayu.
Perkahwinan campur - melahirkan budaya Cina yang unik serta tradisi Melayu. Lelaki (Baba) dan anak perempuan (Nyonya).
Agama tradisional Cina dan Buddha, namun telah ramai yang memeluk agama lain seperti Kristian yang amat popular di kalangan remaja. dari segi perumahan,keunikan adalah campuran pengaruh Belanda dan China
Keunikan rumah Baba Nyonya ialah lorong hadapan rumah mereka yang sempit membawa kepada ruang tengah yang luas.
terdapat ruang tengah rumah yang luas
terdapat kawasan tengah tanpa bumbung Bakul sia Bahasa campuran antara bahasa Melayu dan dialek Hokkien
nahu bahasa Baba Nyonya ini adalah berasal daripada bahasa Melayu
berbeza dengan bahasa Melayu dalam pelbagai aspek
menyerap banyak perkataan Cina
dan kecenderungan ke arah dialek Hokkien yang tidak dapat difahami oleh masyarakat Melayu Kata ganti nama saya = goa
kamu = lu
dia = i
kita = wa lang Hubungan sanak saudara Ayah = ntia (tia)
Datuk = ngkong (kong)
Kakak = tachi (toachi)
Bapa saudara = impek(peh)
Adik bapa = nchek(chek)
Suami kakak = chau (chia hu) Perkataan berkaitan dengan rumah Ibu rumah = tian
Kasawan tengah tanpa bumbung = chimchi
Tingkat atas = loteng
Lampu = teng atau tanglung
Meja = toh
Permaidani = tanak
Peralatan dapur
Teko = tekuan
Sudu sup = thng-si
Cerek = teko Perkataan berkaitan dengan agama Tokong = bio
Membakar colok = sio hiun
Melutut= kui Adat Perkahwinan Baba Nyonya Makanan Tradisi Baba-Nyonya Agama kebanyakan masyarakat baba dan nyonya menganutiagamaTaoisme,Confucianisme,dan Cina Buddha.
mereka menyambut Tahun Baru Cina, Pesta Tanglung, Hari Cap Goh Meh,
Terdapat tanda-tanda Portugis, Belanda, British, Melayu, dan Indonesia pengaruh dalam budaya Baba dan Nyonya selain itu, mereka juga amat mengutamakan penyembahan nenek moyang di rumah
semasa penyembahan nenek moyang di rumah, semua ahli keluarga diwajibkan hadir
hal ini dapat dijelaskan mereka tidak lupa jasa budi nenek moyang mereka
di samping itu, masyarakat baba dan nyonya juga mempercayai "konsep yin yang"
dipengaruhi oleh masyarakat Cina.
masa sekarang terdapat kebanyakan masyarakat baba dan nyonya menganuti agama Kristian.
oleh itu, mereka juga menyambut Hari Natal.
Pakaian Baba Nyonya Terpengaruh dengan budaya pemakaian orang Melayu.
Baba perempuan memakai pakaian kebaya dan kain sarong.
Pakaian ini merupakan pakaian tradisional nenek moyang mereka yang diwarisi dari satu generasi ke satu generasi.
Kebaya dibuat daripada kain atau benang menggunakan seni sulaman tangan yang halus dan terperinci.
Merupakan satu simbol identiti bagi masyarakat Baba.
Berbeza dengan masyarakat Cina yang tidak memakai kebaya.
Kebaya Nyonya memerlukan 3 pasang kerongsang untuk dijadikan butang berbeza dengan kebaya masyarakat Melayu tidak mempunyai butang.
Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk
hiasan yang seakan-akan renda yang halus, yang dikenakan pada bahagian leher, lengan, hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik.
KUMPULAN 14 TERIMA KASIH @Kumpulan 14 Masyarakat ini terkenal dengan makanan tradisinya turun temurun dari nenek moyang mereka. Biasanya makanan kaum Baba berasal dari masakan Cina tetapi disesuaikan dengan selera kaum Baba yang gemarkan masakan pedas kaum Melayu.
Makanan dan masakan tradisi masyarakat Baba ini biasanya disajikan pada hari perayaan seperti sambutan Tahun Baru Cina, Hari Lahir atau Majlis Perkahwinan
Jenis-jeins masakan Baba adalah seperti kari, sambal, pang-teh, bak-wan kepiting iaitu campuran daging babi dan sup ketam, itik timitik yang disalut dengan sayur jeruk atau diperam, itik sioh iaitu daging itik yang disalut dengan rempah, hati babi bungkus, acar Nyonya dan nasi lemak.
Selain itu, masyarakat Baba juga menghidangkan Nasi Kunyit dan sejenis mee yang dibuat khas, iaitu 'mee sua tau'. Mee ini dibuat bertujuan untuk memenuhi hajat supaya dipanjangkan umur.
Kuih-muih tradisional masyarakat Baba pula terdiri daripada kuih bakul atau tih kuey dan kuey-ku yang berbentuk kura-kura berwarna merah, biru dan hitam. Kuih bakul atau tih kuey ini adalah warisan masyarakat Cina terhadap masyarakat Baba. Selain itu, masyarakat Baba juga meminati kuih-miuh tradisional Melayu seperti dodol, wajik, tapai, bahulu dan lain-lain lagi Otah otah onde onde Adat-adat perkahwinan Bapa-nyonya mempunyai persamaan dengan masyarakat Melayu. Persamaan adat boleh didapati di dalam perkahwinan mereka iaitu dari tepak sireh yang melambangkan kesucian wanita yang akan berkahwin . Adat lain seperti “mas kahwin” diserahkan kepada ibu bapa gadis sebagai lambangan kesucian gadis itu.

Dua hari sebelum perkahwinan, hari 'tumbuk tepung' dan 'Sang Jit' diuruskan dahulu. Tepung ini akan di gunakan untuk membuat kuih tat, kuih genggang, pisang goreng dari pisang raja, apam berkuah dan onde-onde. Makanan terakhir yang perlu di sediakan ialah putu tekan yang berwarna biru dan putih dan ditekankan dalam bekas kayu. 'Sang Jit' ialah hari bertukar hadiah di antara keluarga pengantin lelaki dan wanita. Antara barangan yang sering di tukar ialah seperti itik, khinzir, cincin berlian dan lain-lain
Pada peringkat awal perkahwinan, jemputan secara peribadi akan dimulakan dengan melawat dari satu rumah ke satu rumah yang lain untuk menghantar kad jemputan yang bersampul merah yang dihantar oleh 'Pak Chindek". Ianya mengambil masa selama enam hari sebelum upacara perkahwinan.

Pada hari tersebut, ketua upacara tersebut akan berpakaian gaun cina yang labuh dan jaket pendek dan memulakannya dengan memberi 'kueh ih' yang terletak elok di dalam bakul nyoya iaitu bakul Siah. Untuk hari 'kueh ih' ia juga di panggil 'sang ih' yang bermaksud untuk memperkenalkan. 'Ih 'pula adalah symbol bagi benda yang baik untuk perkahwinan. Selain dari 'sang ih', tanglung, kain merah atau 'chye kee' akan diletakkan di pintu utama.
Upacara pertukaran cincin dan hadiah juga dilakukan dengan penggunaan bunga rampai dan pembakaran setanggi. Selain itu, muzik yang dimainkan adalah kumpulan ronggeng, boria dan pancaragam serunai Cina semasa perlangsungan perkahwinan. Upacara perkahwinan akan berlangsung selama 12 hari bagi orang-orang kaya manakala golongan biasa ialah pada hari pertama dan hari kedua belas sahaja.

Persiapan bilik pengantin pula perlu diletakkan langsir, cadar baru yang kaya dengan sulaman berwarna-warni, bunga-bungaan dan bilik tersebut di harumkan dengan 'Stangee' iaitu wangian daripada kulit pokok, gula tebu dan gula. Begitu juga dengan 'potpouri' yang dipenuhi dengan wangian dari daun pandan, bunga dan ia lebih dikenali sebagai bunga rampai di kalangan orang Melayu Seterusnya ialah hari 'KhuihThiah' iaitu hari pembukaan untuk perayaan. Ia juga adalah hari kupas bawang. Hari tersebut juga adalah dibuka kepada saudara mara dan kawan-kawan untuk datang menyiapkan pelbagai persiapan. Ini disusuli oleh 'hari menyambal'. Kebiasaannya mereka membuat sambal sebanyak 20 jenis antaranya ialah sambal serunding. Sambal ini akan dimakan bersama dengan 'nasi lemak' pada hari kedua belas upacara perkahwinan.
Full transcript