Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Leszbikusok a filmtörténetben

No description
by

Péter Hanzli

on 8 October 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Leszbikusok a filmtörténetben

Leszbikusok a filmtörténetben
Hanzli Péter
Háttér Archívum
2014. november 9.
1914-1999
Háttér filmadatbázis
A
Háttér Társaság
Archívumának része; jelenleg 1680 témába vágó, vagyis leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer témájú filmmel kapcsolatos adatot tartalmaz. Ennek részeként az is megállapítható, hogy mely filmek nézhetők meg jelenleg VHS-en vagy DVD-n a Háttér Archívumban (kb. 700 film). Az adatbázis terveink szerint 2015 februárjától érhető el ismét online - irodalmi adatbázisunkkal egyetemben.

A vizsgált időszakra (1914-1999) nézve összesen 667 film szerepel az adatbázisban, köztük 194 leszbikus témájú alkotás (29%).
1914-1931: meglepően sok esetben találkozhatunk kódolt, vagy akár nyíltabban meleg vagy leszbikus karakterrel (inkább férfiakkal).
1931-1968: Amerikában az egységes cenzúra (Hayes Code) bevezetésével a téma tabuvá vált. Európában sokkal szabadabb volt a helyzet, bár sok alkotásról nem beszélhetünk.
1968-tól: szinte azonnal szabadabb ábrázolás jelent meg a leszbikus karakterek esetében is, előfordulásuk azonban határozottan kevesebb, mint a meleg férfi karakterek esetében.
A némafilmek kora
Néhány fontos filmtörténeti mozzanat
1895: Az első tánc két férfi között - The Gay Brothers (“Vidám testvérek”)
1895: Az első cross-dressing szerep - Ali hercegnő (Princess Ali)
1912: Az első “sissy” szerep - Algie, the minder (“Algie, a bányász”)
1914: Az elő leszbikus utalás és első csók két nő között (The Florida Enchantment)
1919: Az első egyértelműen meleg karakter (Más, mint a többiek)
1928: Az első csók két férfi között (Szárnyak)
1929: Az első egyértelműen leszbikus karakter (Pandora szelencéje)
1930: Az első csók két nő között, hangos filmben (Marokkó)
A nemi határok átlépésének kísérleteiről szól ez a szórakoztató néma vígjáték. Egy fiatal lány, Lilian felfedez egy növényt, melynek hatóanyagától a nők férfiként, a férfiak nőként viselkednek. Kipróbálja. Sőt, tudtukon kívül a komornájával és a vőlegényével is bevetet belőle. Elszabadul a komédia. Az egyik jelenetben Lilian egy báli közegben vőlegénye, Fred helyett egy nővel kezd táncolni, mire a hoppon maradt férfi is felkér egy másik férfit. Egy másik jelenetben Liliant egyenesen férfinak öltözve látjuk, Lawrence-ként ,egy újabban pedig elcsattan az első csók két nő között a filmvásznon.
Egy fiatal, mindent elsöprő erotikus kisugárzással rendelkező nő csillogását és bukását mutatja be az 1929-ben készült német expresszionista klasszikus némafilm, enyhe leszbikus utalással (Frank Wedekind színdarabjának adaptációja, Louise Brooks zseniálisan naiv alakításában). A táncosnő és egyben prostituált Lulu egy gazdag újságtulajdonos, Dr. Ludwig Schön szeretője, és a férfi által fizetett lakásban él. Amikor korábbi "védelmezője", Schigolch meglátogatja Lulut, ez előre nem látott tragikus események sorozatát indítja el. Gyilkosság, börtön, tébolyda, egyiptomi és londoni bordélyházak a melodráma fontosabb helyszínei... A filmben halvány utalás van: egy báli jelenetben Louise Brooks egy őt csodáló leszbikus karakterrel, a meglehetősen férfiasnak ábrázolt, szmokingot viselő Augusta (vagy Anna) Geschwitz grógnőt alakító belga színésznővel, Alice Roberts-szel táncol. A brit cenzorok annyira kiakadtak ezen a jeleneten, hogy kivágták az első ottani moziverzióból.
Pandora szelencéje
(Die Büchse der Pandora/ Pandora's Box)
Rendező: Georg Wilhelm Pabst
Szereplők: Louise Brooks (Lulu), Fritz Kortner (Dr. Ludwig Schön), Francis Lederer (Alwa Schön), Carl Goetz (Schigolch), Alice Roberts (Geschwitz grófnő)
Az első hangosfilmek
Rendező
: Josef von Sternberg
Szereplők
: Marlene Dietrich (Amy Jolly), Gary Cooper (Tom Brown), Adolphe Menjou (Monsieur La Bessiere, a festő), Ullrich Haupt (Caesar szárnysegéd), Eve Southern (Madame Caesar)
Amy Jolly, a búgó hangú dizőz, egy marokkói kisváros idegenlégiósok által látogatott mulatójának sztárja. Két férfi ostromolja őt szerelmével: egy idősebb, dúsgazdag festő, és a daliás idegenlégiós katona, Tom. Amy végül Tom szívét nyeri el, és a légió továbbindulásakor követi a férfit a sivatagba. Az Oscarra is jelölt film emlékezetes jelenete az ún. leszbikus-csók, amit a cenzorok nem tudtak kivágni a filmből, s amely hatalmas botrányt kavart a maga idejében, ezzel is erősítve Dietrich hírnevét (a díva egyébként szmokingban szerepel e jelenetben, melynek elején ezért pfújolva fogadják).
The Florida Enchantment
1914
USA
Rendező: Sidney Drew
Szereplők: Sidney Drew (Dr. Fred Cassadene), Edith Storey (Lillian Travers), Charles Kent (Horton őrnagy), Jane Morrow (Bessie Horton), Ada Gifford (Stella Lovejoy), Ethel Lloyd (Jane)
1929
Németország
1930
USA
Marokkó
(Morocco)
Az amerikai film hőskora, a cenzúra árnyékában
Hays Code (teljes nevén: The Motion Picture Production Code)
1930-1968
A filmiparra vonatkozó cenzúra irányelvek rendszere, amelyet 1930-ban fogadott el a
The Motion Pictures Producers and Distributors of America
(MPPDA; későbbi nevén
Motion Picture Association of America
(MPAA), bár igazából csak 1934-től tartatták be, és közel harminc éven át volt érvényben (1968-ban egy új szabályozás váltotta le). Minden nagy filmstúdió betartotta azon szabályokat, hogy mi elfogadható, és mi elfogadhatatlan tartalom a mozgófilmekben. Az általános elvek után szerepelt a kétféle tilalmi lista. Ezen kívül a támogatandó értékekről is szó volt benne (pl. házasság, család stb.). A szabályozás kezdeményezése egyébként katolikus egyházi körökből indult.

A hivatal
(Production Code Administration
(PCA)) vezetője 1934-ig
Will. H. Hayes
volt (korábban a postahivatal elnöke volt), de már az 1927 és 1929 közötti kidolgozásában is fontos szerepe volt. Helyét 1934-ben a nála sokkal szigorúbb, laikus katolikus
Joseph Breen
vette át (1954-es nyugdyíjazása után Geoffrey Shurlock vezette). Ehhez a testülethez kellett eljuttatni minden filmet engedélyezésre, a bemutató előtt. Már az 1940-es években gyengült kicsit a szabályozás, 1951-ben pedig bizonyos tilalmakat kivettek. A tilalom a külföldi filmekre nem vonatkozott.
Teljes tilalom listája
Káromkodás, magában foglalva minden vulgáris kifejezést, valamint az istenkáromlást ("Isten", "Úr", "Jézus", "Krisztus" nevének illetlen használata);
Minden kicsapongó vagy szuggesztív meztelenség;;
Az illegális kábítószerek;
Szexuális perverziók;
Szexuális rabszolgaság;
“Fajkeveredés” (nemi kapcsolatok fehér bőrűek és fekete bőrűek között);
Szexuálishigiénia és a nemi betegségek
A szülés - teljes egésészében vagy csak a sziluettje;
A gyermekek nemi szervei;
A papság nevetségessé tétele;
Szándékos bűncselekmény, bármely nemzet, faj vagy vallási kisebbség ellen.
Különleges gonddal kezelt témák, amelyeket “ízlésesen” kell tálalni
Zászlóhasználat;
Nemzetközi kapcsolatok (kedvezőtlen fényben tűnjön fel egy másik ország, vallás, neves emberek stb.);
Gyújtogatás;
A lőfegyverek használata;
Lopás, rablás, dinamit használata vonatok, bányák, épületek ellen;;
Brutalitás;
Gyilkossági technikák bármilyen módszerrel;
Csempészet módszerei;
Villamosszék működés közben;
Zendülés;
Kegyetlenség gyermekekkel és állatokkal,
Nők eladása;
Nemi erőszak vagy nemi erőszak kísérlete;
Nászéjszakai jelenetek, férfi és nő együtt az ágyban;
A házasság intézménye;
Sebészeti műveletek;
A kábítószerek használata;
Túlzott vagy buja csókolózás.
Különböző karaktertípusok
1. Negatív, esetenként kifejezetten pszichopata karakterek

2. Tragikus sorsú karakterek

3. Kódolt üzenetek
Negatív, esetenként kifejezetten pszichopata karakterek
Drakula lánya
(Dracula’s Daughter)

1936
USA
Rendező: Lambert Hillyer
Szereplők: Otto Kruger (Dr. Jeffrey Garth), Gloria Holden (Marya Zaleska), Edward Van Sloan (Dr. Von Helsing), Gilbert Emery (Basil Humphrey), Marguerite Churchill (Janet)
A horror találkozása a pszichopata leszbikus karakter-típussal. A film Londonban kezdődik, amikor is letartóztatják Van Helsing professzort Drakula gróf meggyilkolásának vádjával. Aztán feltűnik a színen Marya Zaleska (Gloria Holden alakításában), a titokzatos magyar grófnő, aki Drakula lánya, egy ragadozó leszbikus vámpír. Szeretne megszabadulni vérszívó átkától, és bár egy kedves orvos is igyekszik neki segíteni, mindaz nem olyan könnyű...
A Manderley-ház asszonya
(Rebecca)
1940
USA
Rendező: Alfred Hitchcock
Szereplők: Laurence Olivier (Maximillian "Maxim" de Winter), Joan Fontaine (Mrs. de Winter), George Sanders (Jack Favell), Judith Anderson (Mrs. Danvers), Gladys Cooper (Beatrice Lacy)
Hitchcock első Hollywoodban forgatott filmjében a néhány hónapja megözvegyült Max de Winter, angol földbirtokos egyik útja során egy szállodában megismerkedik egy vonzó hölggyel, akit azonnal feleségül vesz. Az új asszonynak azonban nem csak azzal kell szembenéznie, hogy a férfi még nem dolgozta fel első felesége halálát, hanem azzal is, hogy egyesek meg vannak győződve róla: Max de Winter ölte meg első feleségét, hogy új szerelmét a kastélyba hozhassa. Fontos karakter Mrs. Danvers (Judith Anderson), a vélhetően leszbikusnak ábrázolt, hátborzongató házvezetőnő, aki rettegésben tartja a hősnőt, és vélhetően szerelmes a volt régi úrnőbe...
1950
USA
Rendező
: John Cromwell
Szereplők
: Eleanor Parker (Marie Allen), Agnes Moorehead (Ruth Benton), Ellen Corby (Emma Barber) Hope Emerson (Evelyn Harper), Betty Garde (Kitty Stark)
Egy női börtönben játszódik a film, amelyben természetesen felbukkan a leszbikus szál. Egy, naiv tizenkilenc éves lány, Marie Allen egy fegyveres rablás bűntársaként kerül börtönbe. Az Illinios állami büntetésvégrehajtási intézetben eldurvult és cinikus foglyok, valamint szadista őrök fogadják. A foglyok között is találunk vélhetően leszbikus karaktert. A lányt a börtön szimpatikus vezetője próbálja segíteni, ám a kegyetlen matróna börtönőr (Evelyn Harper) pokollá teszi az életét. A végén azonban rendkívül brutális gyilkosság áldozata lesz...
Caged ("Rácsok mögé zárva")
Gyorsabban cicamica, ölj, ölj! (Faster, Pussycat! Kill! Kill!)
1965
USA
Rendező
: Russ Meyer
Szereplők
: Tura Satana (Varla), Lori Williams (Billie), Sue Bernard (Linda), Stuart Lancaster (az öreg ember), Paul Trinka (Kirk)
Az elsősorban abnormális mellmániájáról ismert szexfilmrendező, Russ Meyer filmje három szexuálisan túlfűtött, hiperagresszív sztriptíztáncosnő kíméletlen harcát mutatja be az elrejtett családi vagyonért az amerikai Dél kopár, kiégett szívében. A B-kategóriás filmeket kiparodizáló alkotásban meglehetősen sematikus ábrázolásokkal találkozunk, és megjelenik leszbikus erotika is.
Tragikus sorsú karakterek
A gyerekek órája/Végzetes rágalom
(The Children's Hour)
1961
USA
Rendező
: William Wyler
Szereplők
: Shirley MacLaine (Martha Dobie), Audrey Hepburn (Karen Wright), James Garner (Joe Cardin doktor), Veronica Cartwright (Rosalie Wells), Miriam Hopkins (Mrs. Lily Mortar)
Keletkezésének idejéhez képest merész témájú, provokatív, ugyanakkor a korszak homofóbiájáról, és a cenzúra által elfogadható ábrázolásmódról is árulkodó film. Karen Wright és Martha Dobie egy leányiskolát vezetnek Új-Angliában, így létfontosságú, hogy a gyermekek szülei elégedettek legyenek velük. Egy bosszúra éhes diáklány azonban azt a pletykát terjeszti róluk, hogy leszbikusak. Meglehetősen tragikus film, egy olyan leszbikus karakterrel (Shirley MacLaine), aki bűntudattal döbben rá saját szexuális orientációjára, és azt képtelen elfogadni. A Gobbi Hilda Filmklubban is láthattuk, 2013 decemberében. Lillian Hellman eredetileg betiltott darabja alapján készült, és az kevésbé ismert, hogy már 1936-ban is volt egy feldolgozása, The Three címmel (azt is William Wyler rendezte, akkor Miriam Hopking, Merle Oberon és Joel McCrea főszereplésével).
George nővér meggyilkolása (The Killing of Sister George)
1968
Nagy-Britannia
Rendező
: Robert Aldrich
Szereplők
: Beryl Reid (June Buckridge), Susannah York (Alice 'Childie' McNaught), Coral Browne (Mercy Croft), Ronald Fraser (Leo Lockhart), Patricia Medina (Betty Thaxter)
Kódolt üzenetek
Krisztina királynő
(Queen Christina)

1933
USA
Rendező
: Rouben Mamoulian
Szereplők
: Greta Garbo (Krisztina királynő), John Gilbert (Don Antonio de la Prada), Ian Keith (Lord Magnus), Lewis Stone (Lord Axel Oxenstierna), Reginald Owen (Charles Gustavus herceg), Elizabeth Young (Ebba), C. Aubrey Smith (Aage)
Greta Garbo egyik legjelentősebb és legkedveltebb hangosfilmszerepe volt a legendás svéd királynő megformálása. A valójában leszbikus Krisztina a 17. századi Európa legműveltebb asszonya volt, ellenezte a háborút, és nem akart utódot adni hazájának. Svédország azonban ekkor állt európai politikai és katonai hatalma csúcspontján, ezért az udvari körök lemondásra kényszerítették a királynőt. Salka Viertel osztrák írónő forgatókönyve a közönségnek íródott: álruha, spanyol szerető, svéd hómezők, udvari intrikák, párbajok színesítik a cselekményt. Bár Krisztina királynő heteroszexuálisként van ábrázolva a filmben (szerelmét John Gilbert alakítja), egy rövid szájcsók azért elcsattan közte és társalkodónője között.
Mindent Éváról
(All About Eve)

USA
1950
Rendező
: Joseph L. Mankiewicz
Szereplők
: Bette Davis (Margo Channing), Anne Baxter (Eve Harrington), George Sanders (Addison DeWitt), Celeste Holm (Karen Richards), Gary Merrill (Bill Sampson), Marilyn Monroe (Claudia Casswell), Thelma Ritter (Birdie Coonan)
A negyvenes, már öregedő Broadway-sztár, Margo Channing kegyeibe beférkőző rajongója, egy ambíciózus kezdő, Eve Harrington maróan szatírikus karriertörténete a Mary Orr 1946-os regénye alapján készült film. A színház könyörtelen, gátlástalan világa a korabeli Amerika hidegháborús légkörét is tükrözi. A különös szépségű és drámai erejű Bette Davis a bizonytalanságát agresszivitással kompenzáló, excentrikussága ellenére is melegszívű, idősödő sztár megformálásáért elnyerte a legjobb női alakítás díját Cannes-ban (a filmet 14 Oscarra is jelölték, melyből hatot meg is kapott).
Azon filmek közé sorolható, melyekben egy az egyben nem jelenik meg a leszbikusság, ám sokak feltételezése szerint Eve és Margo kapcsolatának van ilyen vetülete is, melyben Margo a szexualitását elfojtó, agresszívebb karakter, míg Eve a nőiességével hódító figura. A film zárójelenetét is sokan leszbikus utalással magyarázzák: Eve és egyik, a lakásába belopakodott fiatal rajongója, Phoebe közötti intimebb jelenet. A középiskolás lány, aki az Eve Harrington Fan Club elnökeként mutatkozik be neki, lelkesen teszi fel neki a rajongói kérdéseket. Eve eleinte türelmetlenül válaszolgat neki, de aztán kedvesebb lesz, és amikor a lány kérdésre válaszolva elmondja, hogyan jött ide - egy órás metróutazással -, Eve felajánlja neki csábítóan, hogy akkor aludjon ott nála.
Bajkeverő Jane
(Calamity Jane)

1953
USA
Rendező
: David Butler
Szereplők
: Doris Day (Calamity Jane), Howard Keel (Wild Bill Hickok), Allyn Ann McLerie (Katie Brown), Philip Carey (Danny Gilmartin hadnagy), Dick Wesson (Francis Fryer)
A trombitás fiatalember/ Fiatalember trombitával
(Young Man with a Horn)
1950
USA
Rendező: Kertész Mihály
Szereplők: Kirk Douglas (Rick Martin), Lauren Bacall (Amy North), Doris Day (Jo Jordan), Hoagy Carmichael (Willie "Smoke" Willoughby), Juano Hernandez (Art Hazzard), Jerome Cowan (Phil Morrison), Mary Beth Hughes (Marge Martin)
A Dorothy Baker regénye alapján készült melodráma a filmben Rick Martin néven szereplő Bix Beiderbecke, a jazz-korszak legendás trombitása élettörténetét dolgozza fel. Rick korán árván maradt, a nővére nevelte. A magányos, zárkózott fiú egyetlen öröme a zene volt. Élete csak akkor változott meg, amikor megismerkedett a fekete trombitással, Art Hazzarddal, aki a pártfogásába vette. Kivételes tehetségét azonban öreg barátján kívül kevesen méltányolták, ezért állandóan összeütközésbe került a munkaadóival. New Yorkban végre sikerült megfelelő munkát találnia és hírnevet szereznie. A gazdag és extravagáns Amyvel való megismerkedése után a magánéleti boldogság reménye is felcsillant előtte, de házasságuk hamar megromlott... A filmben Amy vélhetően biszexuális (leszbikus) karakterként tűnik fel, akinek nagyon tetszik egy énekesnő (Doris Day), egy újabb jelentben pedig egy másik nővel látjuk intimebb pillantást váltani.
Jane vad, szeleburdi teremtés. A Vadnyugaton persze jól jön, ha az “ember lánya” megáll a maga lábán, és nem retten meg akkor sem, ha indiánokkal kell tűzpárbajt vívnia. Jane azonban egy nap rádöbben, hogy harcias modorával és ütött-kopott bőrnadrágjában senki nem tekinti nőnek - legfőképpen Wild Bill Hickok nem, akivel régóta kutya-macska barátságban vannak. Wild Bill ugyanis túlságosan el van foglalva azzal, hogy buzgón csapja a szelet a Chicagoból érkezett csinos énekesnőnek, akinek másvalakiért dobog a szíve… A film végén a szerelmespárok természetesen egymásra találnak, de addig is vár rájuk sok kaland és rengeteg, ma már klasszikussá vált dallam, mint például az ötvenes évek nagy sikere, a Secret Love, amiért a Sammy Fain - Paul Francis Webster dalszerzőpárost Oscar-díjjal is jutalmazták. Doris Day karaktere - a cowboy szerelésnek és habitusának köszönhetően - sokak szerint egy férfiasabbnak mondott leszbikusra emlékeztet, vagy legalábbis játszik a nemi szerepekkel. Egy jelenetben, ahol egy elegáns ruhába öltözött, nagy dekoltázsú nővel találkozik egy öltözőben, jól megbámulja magának. Ezenkívül van a filmben egy csemege is: egy csehóban játszódó transzvesztita jelenet.
Johny Guitar
1954
USA
Rendező
: Nicholas Ray
Szereplők
: Joan Crawford (Vienna), Sterling Hayden (Johnny 'Guitar' Logan), Mercedes McCambridge (Emma Small), Ward Bond (John McIvers), Ernest Borgnine (Bart Lonergan), Royal Dano (Corey), Scott Brady (Dancin' Kid)
Európai és kanadai filmek (1930-1969)
Lányok az intézetben/ Lányok egyenruhában
(Mädchen in Uniform)
1931
Németország
Rendező
: Leontin Sagan
Szereplők
: Emilia Unda (igazgatónő), Dorothea Wieck (Fräulein von Bernburg), Hedwig Schlichter (Fräulein von Kesten), Hertha Thiele (Manuela von Meinhardis), Ellen Schwanneke (Ilse von Westhagen)
A Lányok egyenruhában eredetije Leontin Sagan rendezésében, Christa Winsloe színdarabja alapján. Manuela, a diáklány és tanárnője, Fraulein von Bernbourg szerelmét a porosz szellemiségű lánynevelő intézet szigorú légköre, annak igazgatónője el akarja pusztitani, miután az egész iskola színe előtt jelenti be Manuela szerelmük tényét. Bátor párhuzam a diktatorikus elnyomás és a homofóbia közt. Igazi leszbikus klasszikus. 1958-ban új feldolgozása is készült, szintén Németországban, a magyar Radványi Géza rendezésében, Romy Schneider és Lilli Palmer főszereplésével. Sőt készült egy mexikói feldolgozás is 1950-ben, Muchacas en Uniforme címmel.
Róma nyílt város
(Roma, cittá aperta)
1945
Olaszország
Rendező
: Roberto Rossellini
Szereplők
: Anna Magnani (Gina), Aldo Fabrizi (Don Pietro), Marcello Pagliero (Giorgio Manfredi), Maria Michi (Marina), Henry Feist (Bergmann)
Rossellini klasszikusa, a Róma német megszállása alatt játszódó dráma nem éppen hízelgő az LMBTQ emberek számára. Manfredi, az ellenállás egyik vezetője, a Gestapo elől menekülő Franceso utóbbi állapotos menyasszonya lakásában keres menedéket. A katolikus papot, Don Pietrót kéri meg, hogy az ellenállás részére összegyűjtött pénzt juttassa el harcostársaihoz. Francescót letartóztatják, az asszonyt pedig lelövik a németek. Manfredi ezután leszbikus/biszexuális szeretőjénél keres menedéket, aki kábítószerkereskedő és a nácik szívtelen pribékje…
Zárt tárgyalás
(Huis clos)
1954
Franciaország
Rendező
: Jacqueline Audry
Szereplők
: Arletty (Ines), Franck Villard (Garcia), Gaby Sylvia (Estelle), Nicole Courcel (Olga), Yves Deniaud (Le garçon d'étage)
Milyen is a pokol? Sartre szerint a pokol maga a másik ember. A darabjából készült filmben három ember - egy férfi, egy heteroszexuális nő és egy leszbikus -, akik ki nem állhatják egymást, ugyanabba a szállodai szobába lesznek bezárva örök időkre…
A csend
(Tystnaden)

1963
Svédország
Rendező
: Ingmar Bergman
Szereplők
: Ingrid Thulin (Ester), Jörgen Lindström (Johan), Gunnel Lindblom (Anna), Birger Malmsten (bárpincér), Håkan Jahnberg (pincér)
Ingmar Bergman 25. filmje, melyben a csend a központi elem. Anna és tízéves kisfia, Johann, valamint Anna beteg nővére, Ester együtt utaznak egy vonaton, csendben, mert egymást sem tudják megérteni... Fontos leszbikus szál a két nővér között: Ester vélhetően szerelmes Annába.
Júlia és a szellemek
(Giulietta degli spiriti)
1965
Olaszország
Rendező
: Federico Fellini
Szereplők
: Giulietta Masina (Júlia), Sandra Milo (Suzy), Mario Pisu (Giorgio, Júlia férje), Valentina Cortese (Valentina), Caterina Boratto (Júlia anyja)
Fellini-klasszikus egy tipikus polgárfeleségről (Giulietta Masina), aki különös, mágikus világban éli meg a polgári társadalom tabuit, köztük a leszbikus szerelmet is...
The Fox
1967
Kanada
Rendező
: Mark Rydell
Szereplők
: Sandy Dennis (Jill Banford), Anne Heywood (Ellen March), Keir Dullea (Paul Renfield), Glynne Morris (ingatlanügynök)
A D.H. Lawrence regénye alapján készült, 1968-as kanadai filmben a közösen gazdálkodó két fiatal nő - a betegeskedő, fecsegő Jill Banford és a csendes, erős Ellen March - között fellobbantja a szerelmet, mikor egyikük kezét megkéri egy Paul Renfield nevű férfi.
Therese és Isabelle
(Therese and Isabelle)
1968
USA
Hollandia
Rendező
: Radley Metzger
Szereplők
: Essy Persson (Thérèse), Anna Gaël (Isabelle), Barbara Laage (idős Thérèse), Anne Vernon (Mademoiselle Le Blanc), Simone Paris (Madame)
Az 1968-ban készült koprodukciós filmben két fiatal lány szeret egymásba, és szerzi meg közösen első szexuális élményeit, egy svájci bentlakásos iskolában. Thérèse - aki a film elején idős korában tér vissza, emlékezni - tizenhét évesen került az intézménybe, miután anyja újraházasodott és elhagyta őt. Hamar összebarátkozik a nála valamivel idősebb, talpraesett Isabelle-lel, a lázadó lánnyal, akivel a barátsága gyorsan szerelemmé válik - a végkifejlet azonban drámai. A filmben visszafogott, lassú és érzéki szexjelenetek is szerepelnek.
Igazi klasszikus ez az alkotás, talán a leghíresebb leszbikus témájú film a hatvanas évekből, bár meglehetősen sematikus karakterei révén meglehetősen groteszk képet fest a leszbikusokról. A főszereplő a Beryl Reid által alakított idős leszbikus színész, June Buckridge. Egy népszerű szappanoperában alakítja a szerethető George nővér alakját, így mindenki csak George néven emlegeti - valójában azonban elviselhetetlen egy alak. Egy agresszív, állandóan cigarettázó és alkoholista butch, aki a szakmai túléléséért küzd, hiszen karakterét egy végzetes balesettel ki akarják írni a sorozatból (innen a cím). Együtt él neurotikus femme barátnőjével, Childie-val (Susannah York), akit állandóan elnyom, megaláz mások előtt (az egyik legdurvább jelenetben letérdelteti a földre, és egy cigarettát etet meg vele). Aztán George akkor esik teljesen kétségbe, mikor Childie megcsalja őt Mercy Crofttal, egy szofisztikált középkorú dyke-kal (Coral Brown)… A film érdekessége, hogy az első olyan alkotás, amelynek egy - meglehetősen hangsúlyos - jelenete egy londoni leszbikus bárban, a Getaway Clubban játszódik, ahol egy leszbikus zenekar játszik, George és Childie egy Stan és Pan produkciót ad elő, és természetesen a nők egymással táncolnak.
Stonewall és a cenzúra kora után
Csak mi ketten
(Just The Two Of Us/ The Dark Side of Tomorrow)
USA
1970
Rendező
: Jack Beerson, Barbara Peeters
Szereplők
: Elizabeth Plumb (Denise), Alisa Courtney (Adria), John Aprea (Jim), Wayne Want (David), Marland Proctor (Casey)
A klasszikus leszbikus ponyvakultusz egyik keveset látott darabja, melyben két magányos külvárosi feleség - miközben férjeik vadászni mentek - egy belvárosi étteremben meglát egy leszbikus párt, és új mederbe terelik kapcsolatukat. A film 1970-ben készült, ám végül csak 1975-ben mutathatták be. Az azonban jellemző, milyen plakát készült a filmhez...
Petra von Kant keserű könnyei
(Die Bitteren Tränen der Petra von Kant)
1972
Németország
Rendező
: Rainer Werner Fassbinder
Szereplők
: Margit Cartensen (Petra von Kant), Irma Hermann (Marlene), Eva Mattes (Gabriele von Kant), Hanna Schygulla (Karin Thimm), Katrin Schaake (Sidonie von Grasenabb)
A csak nőket szerepeltető film egy leszbikus pár történetén keresztül tárja fel a párkapcsolatok erőviszonyait az őszinteség és megjátszás, a függetlenség és a kontroll, a hatalom és a kiszolgáltatottság dimenziói mentén. Fassbinder klasszikusa, melyet a 2002-es Fesztivál retrospektív válogatásában is láthattunk.
Egyéni rekord
(Personal Best)
1982
USA
Rendező
: Robert Towne
Szereplők
: Mariel Hemingway (Chris Cahill), Scott Glenn (Terry Tingloff), Patrice Donnelly (Tory Skinner), Kenny Moore (Denny Stites), Jim Moody (Roscoe Travis)
Két atlétalány - Terry és Chris - története, akik egymásba szeretnek. Amikor azonban a sportban vetélytársakká válnak, ez megterheli a kapcsolatukat. Elsősorban sportfilm, de korai dátumához képest egész sok szó esik benne a leszbikus kapcsolatról is, és még szexjelentet is látunk.
Silkwood
1983
USA
Rendező
: Mike Nichols
Szereplők
: Meryl Streep (Karen Silkwood), Kurt Russell (Drew Stephens), Cher (Dolly Pelliker), Craig T. Nelson (Winston), Diana Scarwid (Angela), Fred Ward (Morgan)
A megfélemlített, tönkretett és valószínűleg meggyilkolt nő utolsó napja azóta is rejtély. Megannyi jogvédő szervezet tűzte Karen Silkwood reménytelen küzdelmét zászlajára Amerikában. A film többek között arra a problémára világít rá, hogyan lehet biztonságos védőgátakat felállítani a veszélyes anyagokkal dolgozók egészségének védelmében. Karen lakótársa a Cher által alakított leszbikus karakter, Dolly, akinek kozmetikus barátnőjével is találkozunk, és aki régebben Karen iránt is töbet érzett barátságnál...
November holdja
(Novembermond)
1984
Németország
Rendező
: Alexandra Von Grote
Szereplők
: Christiane Millet (Férial), Daniele Delorme (Ferial anyja), Denise Boulet (Marthe), Robert Florent (Michel), Stéphane Garcin (Laurent)
Meginditó történet egy leszbikus párról a hitleri időkben. Az egyik lány zsidó, így francia barátnőjének nagy áldozatokat kell hoznia, hogy segiteni tudjon neki. Variáció az
Aimée és Jaguár
témájára, kicsit könnyedebb hangvételben. A Cirko-Gejzír
Meleg órák
rendezvénysorozatán láthattuk.
A szerelem sivataga
(Desert Hearts)
1985
USA
Rendező
: Donna Deitch
Szereplők
: Helen Shaver (Vivian Bell), Patricia Charbonneau (Cay Rivvers), Audra Lindley (Frances Parker), Andra Akers (Silver), James Staley (Art Warner)
1959-et írunk. Vivian Bell, a New York-i egyetemi angoltanár válását intézni érkezik Nevadába, ahol beleszeret az egyik farmon dolgozó leszbikus cowgirlbe, Kay-be, vendéglátója nevelt lányába, akit annak idején kirúgtak a lánykollégiumból, "természetellenes hajlamai" miatt, és anyja képtelen elfogadni leszbikusságát. Az első olyan film, amit leszbikus nő rendezett leszbikus közönségnek, legendássá vált szexjelenettel (Vivian hotelszobájában), Jane Rule regényéből. Ezen kívül fantasztikus sivatagi tájképek és zseniális zenék. A Sundance Filmfesztiválon megkapta a legjobb dráma díját.
Mennyei teremtmények
(Heavenly Creatures)
1994
Új-Zéland,
Németország,
Nagy-Britannia
Rendező
: Peter Jackson
Szereplők
: Melanie Lynskey (Pauline Yvonne Rieper), Kate Winslet (Juliet Marion Hulme), Sarah Peirse (Honora Mary Parker), Diana Kent (Hilda Hulme), Clive Merrison (Henry Hulme)
Két tizenéves lány egy új-zélandi kisvárosban, Christchurchben él. Barátnők, és élénk fantáziával vannak megáldva. Közösen írnak regényeket, mellette pedig vészterhes, irreálisba hajló leszbikus kapcsolat alakul ki köztük. A film megtörtént esetet dolgoz fel, a végkifejlet pedig egyenesen megdöbbentő. Bővebben: Filmvilág 97/6
Csalimadarak / Fogd ki a párod
(Go Fish)
1994
USA
Rendező
: Rose Troche
Szereplők
: Guinevere Turner (Camille 'Max' West), T. Wendy McMillan (Kia), V.S. Brodie (Ely), Anastasia Sharp (Daria), Stephanie Boles (Alice)
Egy mára igazi klasszikusnak számító leszbikus film. Max egy trendi, fiatal leszbikus, akinek gondjai vannak a szerelemmel. Egy barát bemutatja neki Ely-t, aki megtetszik neki, ám Ely mások szerint igénytelenebb, otthonülő és idősebb is nála. Ezenkívül nem sok közös van bennük. Vajon megtanulhatja Max, hogy miként tud átlátni a "csomagoláson"?... A film egyik érdekessége, hogy fekete-fehérben készült. Berlinben megkapta a Teddy-díjat.
Ha hallgattál volna…
(Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story)
USA
1995
Rendező
: Jeff Bleckner
Szereplők
: Glenn Close (Margarethe Cammermeyer), Jan Rubes (Far), Judy Davis (Diane), Wendy Makkena (Mary Newcombe), Susan Barnes (Kern), Vic Polizos (Jim), Christine Willes (Angela Webber), Molly Parker (Lynette)
A "leszbikusok és melegek a hadseregben" témakört boncolgatja a film, egy leszbikus ezredes igaz története. Glenn Close magával ragadó alakítása mellett hiteles ábrázolás a coming out-problémáról, valamint a meleg szülők és gyerekeik viszonyáról.
A bábaasszony meséje
(The Midwife's Tale)
1995
USA
Rendező
: Megan Siler
Szereplők
: Stacey Havener (Lady Eleanor), Gayle Cohen (Gwenyth), Carla Milford (Emma), Anthony Shaw Abaté (Lord William), Ben Prager (Sumnor atya), Mitchell Anderson (Sir Giles), Antonia Kitto (Morgan)
Egy leszbikus pár egyik tagja a munka után hazaérve mesél nyolc-kilenc éves kislányának, Morgannek egy nemesasszony (Lady Eleanor) és egy bába, Gwenyth 14-15. században játszódó szerelméről. A történetben fontos szerepe van egy másik, idős bábaasszonynak, akit kivégeznek, és Lady Eleanor férjének, Lord Williamnek, aki miután látja, hogy felesége és a fiatal bábaaszony között románc kezdődik, gondoskosik arról, hogy a két nőt elválasszák egymástól. Aztán persze minden rendbe jön, a két szerelmes egymásra talál, és azt is megtudjuk, hogy a két nő természetesen a Morgant nevelő leszbikus pár korabeli megfelelője. Kissé tévéfilmek hangulatát idéző kosztümös film, ám témáját tekintve egyedülálló. Az 1997-es Fesztiválon láthattuk.
Fülledtség
(Bound)
1996
USA
Rendező
: Andy és Lana Wachowski
Szereplők
: Jennifer Tilly (Violet), Gina Gershon (Corky), Joe Pantoliano (Caesar), Christopher Meloni (Johnny), Richard C. Sarafian (Gino Marzzone)
Corky, a leszbikus vízvezetékszerelő elcsábítja egy gengszter barátnőjét. Ketten kitervelik, hogy ráteszik a kezüket a maffia pénzére, de ez nem olyan egyszerű... Az első leszbikus krimi, amit Magyarországon láthattunk, lehet rajta nosztalgiázni!
Tűz
(Fire)
1996
India
Rendező
: Deepa Mehta
Szereplők
: Nandita Das (Sita), Kushal Rekhi (Biji), Shabana Azmi (Radha), Javed Jaffrey (Jatin), Ranjit Chowdhry (Mundu )
Az első leszbikus témájú film Indiából. A többgenerációs indiai nagycsaládban a házasságok kiüresedtek. Az egyik asszony férje cölibátust fogadott, a másik más nők után jár. A két nő között kibontakozik a szerelem, de titokban kell tartaniuk. Megindító leszbikus szerelmi történet, amelyet a 2000-es Fesztiválon láthattunk.
A szerelem művészete
(High Art)
1998
USA
Rendező
: Lisa Cholodenko
Szereplők
: Radha Mitchell (Syd), Gabriel Mann (James), Charis Michelsen (Debby), David Thornton (Harry), Anh Duong (Dominique)
Syd, a neves Frame magazin újonc szerkesztője barátjával, James-szel él. Egyik nap felfedezi, hogy felső szomszédja nem más, mint a neves fotóművész, Lucy Berliner. A két nő hamar heves érzelmeket kezd egymás iránt érezni... A filmet Los Angeles-ben és a Sundance-en is díjazták, és megkapta a GLAAD-díjat is. A rendező a nyíltan leszbikus Lisa Chodolenko, aki később
A gyerekek jól vannak
című filmet is rendezte.
Mentsd meg a pom-pomlányt!
(But I'm a Cheerleader)
1999
USA
Rendező
: Babbit, Jamie
Szereplők
: Eddie Cibrian (Rock Brown), Natasha Lyonne (Megan Bloomfield), Michelle Williams (Kimberly), Bud Cort (Peter Bloomfield), Brandt Wille (Jared)
Megan Bloomfield a tipikus amerikai tini-lányok mindennapjait éli. Ő a pom-pomlányok csapatkapitánya és persze ki más lehetne a barátja, mint a focicsapat legmenőbb sráca. Ám mostanság egyre furcsább dolgok történnek Megan életében. Az utóbbi időben arra kellett ugyanis rádöbbennie, hogy már egyáltalán nem szereti megcsókolni az imádott pasit, s ráadásul állandóan csak a legjobb barátnője jár a fejében. Miután bevallja magának nyilvánvaló leszbikusságát, már szinte meg sem lepődik azon, ami a nyári táborban folyik: ott csak melegek és leszbikusok vannak, meg persze esténként oltári vad bulik. A 2001-es Fesztiválon is láthattuk, de tévében is nagy siker volt. Talán az első leszbikus témájú mainstream vígjáték.
Méz és csokoládé
(Better than Chocolate)
Rendező
: Ann Wheeler
Szereplők
: Wendy Crewson (Lila), Karyn Dwyer (Maggie), Christina Cox (Kim), Ann-Marie MacDonald (Frances), Marya Delver (Carla)
1999
Vancouverbe költözve Maggie végre úgy élhet, ahogy mindig is akart. Szabadság, bulihegyek, és persze szerelem egy gyönyörű lánnyal. Összeköltöznek és minden jól megy, amíg Maggie mit sem sejtő anyja hozzájuk nem költözik. Innentől kezdve igazi vígjátéki kavarok következnek... Leszbikus klasszikus, sok romantikával és néhány igazán idióta mellékszereplővel.
Aimée és Jaguár
(Aimée & Jaguar)
1999
Németország
Rendező
: Max Färberböck
Szereplők
: Maria Schrader (Felice Schragenheim - Jaguar), Juliane Köhler (Lilly Wust - Aimée), Johanna Wokalek (Ilse), Heike Makatsch (Klärchen), Elisabeth Degen (Lotte)
1943, Berlin. A náci "mintaanya" megismerkedik egy fiatal újságírónővel, akiről utóbb kiderül, hogy zsidó. Szenvedélyes szerelmük azonban nem ismer akadályokat. Erika Fischer világhírű dokumentumregényének filmváltozata, megtörtént eset alapján. A legnagyobb leszbikus klasszikusok egyike, mely számos díjat kapott, s Arany Glóbuszra is jelölték. A 2000-es Fesztivál programjában is szerepelt.
Érintőleges leszbikus szálak
Erkölcstelen mesék, 1974
Bíborszín, 1985
Henry és June, 1990
Sült zöld paradicsom, 1991
Thelma és Louise, 1991
Kika, 1993
Néha a csajok is úgy vannak vele, 1993
Nővérem, nővérem, 1994
Antonia története, 1995
Kegyetlen játékok, 1999
Képtelen képregény, 1995
Tea Mussolinivel, 1999
Leszbikus jelenetek a heteró férfiak vágyainak szolgálatában
Emmanuelle
Olaszország, 1974
Rendező
: Just Jaeckin
Szereplők
: Sylvia Kristel (Emmanuelle), Alain Cuny (Mario), Marika Green (Bee), Jeanne Colletin (Ariane), Christine Boisson (Marie-Ange)
Klasszikus erotikus film, Emmanuelle bangkoki erotikus kalandjairól. Nem csak férfiakkal, hanem nőkkel is - úgy, hogy az a heteroszexuális férfiak vágyait kiszolgálja.
Vámpír szeretők
(The Vampire Lovers)
Nagy-Britannia, USA, 1971
Rendező
: Roy Ward Baker
Szereplők
: Ingrid Pitt (Marcilla/Carmilla/Mircalla Karnstein), George Cole (Roger Morton), Kate O'Mara (Kormányzó)
Női vámpírokról szóló film, mely vidéki környezetben játszódik. A vámpírnők között természetesen leszbikus szerelem is akad…
Fekete Emanuelle
(Emanuelle nera)
Olaszország, 1975
Rendező: Bitto Albertini
Szereplők: Laura Gemser (Mae Jordan/Emanuelle), Karin Schubert (Ann Danieli), Angelo Infanti (Gianni Danieli)
Az
Emanuelle
újabb verziója, egy feketebőrű színésznő főszereplésével. Emanuelle fényképész, és Nairobiba készül, hogy a híres brit írónővel, Ann Daniellel dolgozzon együtt. Férjével Giannival, nyitott házasságban él, és egy nővel is szorosabb kapcsolatba kerül...
1977
Franciaország,
Olaszország
Bilitis
Rendező
: David Hamilton
Szereplők
: Patti D'Arbanville (Bilitis), Mona Kristensen (Melissa), Bernard Giraudeau (Lukas), Mathieu Carrière (Mikias), Gilles Kohler (Pierre)
David Hamilton, a hetvenes évek híres fényképésze rendezte ezt a filmet. A beszédes nevű Bilitis egy fiatal lány - az ő nyári vakáció alatti nagykorúvá válását mutatja be a film, középpontban természetesen első szexuális tapasztalaszerzését, egy helybeli férfival és egy házaspár nőtagjával egyaránt... Kissé a heteró férfiak fantáziáját kiszolgáló alkotás. A Bilitis név azonban egyértelműen leszbikus utalás, egy Ál-Szaphó figurára.
Elemi ösztön
(Basic instinct)
USA, 1992
Rendező
: Paul Verhoeven
Szereplők
: Sharon Stone (Catherine Tramell), Michael Douglas (Nick Curran), George Dzundza (Gus), Jeanne Tripplehorn (Beth Garner), Denis Arndt (Walker)
Az erotikus thrillerben a démoni Catherine Tramell, a titokzatos és kihívó regényírónő (Sharon Stone) figurája Micheal Douglast is elbűvöli, ugyanakkor nőkkel is tart fenn kapcsolatot… Bővebben: Filmvilág 92/7
Vad vágyak
(Wild Things)
USA, 1998
Rendező
: John McNaughton
Szereplők
: Denise Richards (Kelly Lanier Van Ryan), Matt Dillon (Sam Lombardo), Neve Campbell (Suzie Marie Toller), Kevin Bacon (Ray Duquette őrmester), Bill Murray (Kenneth Bowden)
Kelly Van Ryan, a tinilány vágyainak célpontja egy jóképű tanár, Sam Lombardo. Lefekszik vele, később azonban nemi erőszakal vádolja, csakúgy, mint egy másik lány. A filmben a két lány: Kelly és Suzie között van leszbikus úszómedencés szeretkezési jelenet, amelyet az nyomozó rendőr kamerára is vesz.
Magyar filmek
Leszbikusnak lenni TRAGÉDIÁT jelent!
1971-1999
Hangyaboly
1971
Magyaroszág
Rendező
: Fábri Zoltán
Szereplők
: Vass Éva (Magdolna nővér), Pap Éva (Gregoria), Törőcsik Mari (Virginia), Makay Margit (Leona), Jaroslava Schallerová (Gruber Helénke), Andai Györgyi (Erzsi), Apor Noémi (Simoena)
Az első magyar film, amelyben leszbikus utalás található. Kaffka Margit regényének filmváltozata egy apácazárdában és az általuk fenntartott bentlakásos lányiskolában játszódik, ahol a közösség tagjai a rend vezetőjének megválasztására készülnek. Az ideiglenes rendfőnök, a bizonyos kérdésekben szabadabb felfogású Virginia nővér (Törőcsik Mari) kiszemeltje a posztra Magdolna (Vass Éva). Többször is van utalás témánkra: az egyik diáklány például, miután társa hozzáér meztelen testéhez, azt mondja: "ő nem olyan". Az igazi csúcsjelenet azonban az, amikor Virginia bevallja Magdolnának, hogy többet érez iránta szeretetnél. Tragikus, de szép alkotás.
Egymásra nézve
1982
Magyarország
Rendező
: Makk Károly
Szereplők
: Jadwiga Jankowska-Cieslak (Szalánczky Éva), Grazyna Szapolowska (Lívia), Jozef Króner (Erdős elvtárs), Andorai Péter (Horváth Dönci, Lívia férje), Reviczky Gábor (Fiala), Bács Ferenc (Szklabonya), Pogány Judit (Magda)
1959-ben a magyar-jugoszláv határon lelőnek a sorkatonák egy határsértőt: Szalánczky Éva újságírót. Évát szenvedélyes szókimondása miatt az ötvenes években mellőzték, meghurcolták. Erdős főszerkesztő, aki megjárta Rákosi börtönét, 1959-ben vette maga mellé az Igazság című laphoz. Éva a lapnál újból harcot kezd nemcsak a valóság feltárásáért, hanem a másság jogáért is. A termelőszövetkezetek szervezéséről írott cikke és kolléganője, Lívia iránti szerelme olyan konfliktusok sorát indítja el, amely tragédiához vezet. A Galgóczi Erzsébet regénye alapján készült film Cannes-ban két díjat is kapott. Az 1998-as Fesztivál programjában is szerepelt.
Édes Emma, drága Böbe
1991
Magyarország
Rendező
: Szabó István
Szereplők
: Johanna ter Steege (Emma), Börcsök Enikő (Böbe), Andorai Péter (Stefanics igazgató), Kerekes Éva (Szundi), Temessy Hédi (Mária néni)
Két orosztanárnő - Emma és Böbe - a rendszerváltás után: elhagyatottság, bizonytalan jövő. Angoltanárrá képeztetik át magukat, de nem találják a helyüket. Böbe a meggazdagodás lehetőségét keresi, nem éppen tiszteséges módszerekkel. Csak egymásra számithatnak, igy kapcsolatuk lassan túllépi a barátság határát... Szabó István kitűnő korrajza nem itélkezik, csak bemutat. Bővebben: Filmkultúra 92/2; Filmvilág 92/4
Csókkal és körömmel
1994
Magyarország
Rendező
: Szomjas György
Szereplők
: Papp Beáta (Angi), Bakos Ildikó (Ildikó), Kámán Bea (Maya), Szőke András
Az első magyar leszbikus szocreál, amely biztató indítás után arra a következtetésre jut, hogy a leszbikusok alvilági figurák és folyton lövöldöznek, a meleg férfiak pedig transzvesztiták és kapcsolatba kerülnek a maffiával. Bővebben: Filmkultúra 94/október; Filmvilág 95/9
Ajánlott irodalom
Steven Paul Davies: Out at the Movies: A History of Gay Cinema (Kamera Books, 2008)
Raymond Murray: Images in the Dark. An Enciclopedia of Gay and Lesbian Film and Video (TLA Pubications, Philadelpgia, 1995)
Köszönöm a figyelmet!
hanzli.peter@hatter.hu
...és ezen karaktertípusok átfedései
Vienna erős akaratú, határozott nő. Szüksége is van rá, ha helyt akar állni egyedül a Vadnyugaton. Egy szalont üzemeltet a városon kívül, és ha a vasút majd arra fog haladni, az talán fellendíti a forgalmát. Aztán négy férfi gyilkosságot követ el a közelben, és nála keresnek menedéket. Vienna azonban ellenáll, és ebben segítségére van egy régi ismerőse, Johnny Guitar, aki azonban nem igazán az, akinek látszik... Sokan a Joan Crawford által alakított, férfiasabbnak ábrázolt karaktert leszbikusnak tartják.
- Van ilyen.

- Igen, ezt el kell fogadni...

(...)

- Akkor miért beszélünk róla egyáltalán?
Silkwod, 1983
beszélgetés Karen és Drew között
Lisa Chodolenko
Kanada
Leszbikus rendezők
Johanna D'Arc of Mongolia,
1989
Ulrike Ottinger
Párizsban élő német rendező, forgítókönyvíró, fényképész.
Monika Treut
Német rendező, író.
Erotique (Let's Talk About Sex)
1994
"A leszbikus Arábiai Lawrence"
Barbara Hammer
Amerikai rendező, dokumentum- és rövidfilmek alkotója
Nitrate Kisses,
1992
Full transcript