Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

de oorlog

No description
by

Denise de Boo

on 13 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of de oorlog

Hitler wil oorlog
Hitler laat wapenfabrieken bouwen. Daar worden tanks, oorlogsvliegtuigen en ook oorlogsschepen gemaakt. zo krijgen veel mensen weer werkt. Hitler wil Duitsland weer machtig maken door oorlog te voeren. de anderen landen hopen dat het niet zover zal komen. Maar in 1939 trekken Duitse soldaten Polen binnen. Dan verklaren Engeland en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. Later worden zij gesteund door Rusland en Amerika. Japan en Italië staan aan de kant van Duitsland. Nederland is in het begin nog neutraal. De regering gelooft niet dat het Duitse leger ons binnenvallen
de oorlog
ruzie in europa

rond 1900 vertrouwen veel regeringen van Europese landen elkaar niet. Elk land wil de baas spelen. In 1914 krijgen Duitsland en Frankrijk ruzie met elkaar. Engeland kiest partij voor Frankrijk. Al snel gaan meer landen meedoen. Zo begint de Eerste Wereldoorlog. Er wordt hevig gevochten in België en Noord-Frankrijk. Nederland kiest geen partij, maar blijft neutraal. De oorlog blijft buiten de grenzen Wel staat het leger klaar om Nederland te verdedigen.
Nieuwe wapens
Veel mensen vinden de oorlog eerst nog wel avontuurlijk. Ze geloven dat hij snel voorbij zal zijn. En dat hun land zou winnen. Mar de eerste wereldoorlog wordt heel anders en veel erger dan iedereen verwacht. Dat komt nieuwe en zwaardere wapens, zoals vliegtuigen, machinegeweren, tanks, duikboten, vlammenwerpers en gifgas
Een oneerlijke vrede?
In 1919 sluiten de landen in Versailles vrede. Duitsland krijgt de schuld van de oorlog. De Duitsers moeten een enorm bedrag aan schade betalen. En ze raken grondgebied kwijt. veel Duitsers vinden dit heel oneerlijk. Ze willen wraak nemen op de Frasen en Engelsen. Eén van die mensen is Adolf Hitler, een soldaat in het Duitse leger.
kopen of afbetaling
De mensen zijn blij dat de oorlog voorbij is. Toch is er weinig reden voor blijdschap. In de jaren erna worden veel mensen werkloos en arm. Deze crisistijd begint in Amerika. Daar maken fabrieken veel nieuwe producten, zoals radio's, auto's, grammofoons en coca-cola. Veel mensen willen die nieuwe spullen graag hebben.
werkloosheid en armoede
Omdat mensen gemakkelijk geld kunnen lenen, kopen ze veel. En daarom produceren de fabrikanten steeds meer. Ze maken zo veel dat ze niet alles meer kunnen verkopen. De fabrikanten lijven met grote voorraden zitten. Ze moeten minder produceren en dus ontslaan ze arbeiders. Nu er veel werklozen zijn, wordt er nog minder gekocht. De Amerikanen kopen ook geen producten meer uit andere landen. Daardoor ontstaan er in Europa ook problemen.
ontevredenheid in Duitsland
Ook in Duitsland zijn veel mensen werkloos, arm en ontevreden. Adolf Hitler is de leider van de nationaal-socialistische partij. Deze wordt ook wel de nazi-partij genoemd. De aanhangers van de nazi-partij, de nazi's vinden hun eigen volk erg belangrijk. Ze geven Joden en buitenlanders de schuld van allerlei problemen. Hitler geeft vooral de Joden de schuld van de werkloosheid en armoede. En ook het buitenland: Amerika, Engeland en Frankrijk. In 1933 wint hij de verkiezingen en komt aan de macht.
nationalisme in Nederland
in Nederland is ook grote werkloosheid. Anton Mussert richt de Nationale-Socialist beweging op, een nationalistische partij. Mussert wil het parlament afschaffen. Hij wil dat sterke leider de baas wordt, net als Hitler in Duitsland. De NSB wordt in nederland lang niet zo machtig als de nazi-partij in Duitsland. bij verkiezingen haalt de partij in 1935 nog geen acht procent vanstemmen.
Een dictator in Duitsland
in 1933 komt Adolf Hitler in Duitsland
Full transcript