Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

P2P ( Peer-to-peer)

No description
by

Elina Jaupllari

on 15 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of P2P ( Peer-to-peer)

Pyetjet kryesore: Cili eshte roli i luajtur nga peer to peer ne evoluimin e komunikimit masiv?
Si mund te jete e ardhmja e kesaj teknologjie? Cfare eshte Peer to Peer ? Teknologjia Peer to Peer (P2P) ben pjese ne nje lloj hierarkie te kompjuterave te cilet komunikojne permes programeve. Kjo lloj teknologjie i lejon individet te komunikojne dhe te shkembejne informacion pa patur nevoje per nje server qe te lehtesoje komunikimin qendror.

Nepermjet kesaj metode, kompjuterat ndajne me njeri-tjetrin skedare dhe resurse te tjera si aplikacione, programe, foto, video, etj

Eshtë e rëndësishme që të theksohet se termi P2P i referohet një arkitekturë të tipit aplikacion dhe jo funksionit specifik te aplikacionit. Historiku : Rrjeti i pare P2P ishte hibrid (i perzier ) ose i centralizuar
Suksesin me te madh e pati ne vitin 1999
Ne vitin 2001 kapi shifrat e 13,5 milion perdoruesve.
Pas nje viti lindi rrjeti eDonkey2000
Pas 5 vitesh kompania beri nje marreveshje me RIAA Perparesite e P2P Dergon ne menyre te pershpejtuar informacionin nga nje kompjuter tek tjetri, duke kaluar nje server qendror
P2P= nje kursim i rendesishem per modelet klient/server (pa patur nevojen e nje serveri qendror te kushtueshem)
Me P2P nuk ka menaxhime te centralizuara , mbikqyrje apo kontrolle.
Shton privatesine
P2P pershtatet me me lehtesi dhe eshte me elastik ne rrjet sesa rrjeti tradicional klient/server Te metat e P2P: Nuk jep garanci qe permbajtja/resurset te jene gjithnje te disponueshem
Nuk lejon kopjimin
nuk ka standarte te perputhshme
Mund te perhapen artikuj te padeshirueshem dhe aktivitete te tjera qe mund te shkaktojne mosinformim
Hakerat mund te sulmojne lehtesisht, gjithashtu edhe viruset
Quhet ndryshe edhe "perendimi i eger" (Wild west) i internetit
Mungesa e gjenerimit te te ardhurave mund te shkaktoje pengesene zhvillimin e metejshem. Zbatimet e P2P Paralel Administrim kartelash Bashkepunuese Lojera Mesazhe Aplikacionet e shfaqura Filtrimi dhe shfrytezimi Shkembimi Sistemi i skedareve Komponentet Proceset intensive Llojet e P2P Modeli i paster: Ketu cdo nyje ka te njejtat aftesi si nyja tjeter, dhe cdo nyje mund te filloje nje rrjet komunikimi Modeli hibrid : Nyja fillon negociatat dhe konsultohet me nje server qendror per te marre informacionin. Informacioni fiton akses ne nyje e vecante, dhe me pas nyja e dergon informacionin ne nyjen e origjines . Modeli i supernyjeve: Kjo menyre funksionon si nje pajisje zbuluese. Aplikacionet rregjistrojne pranine ose mungesen e tyre duke njoftuar serverin. Disa shembuj te rrjeteve P2P Bit torrent => nje shperndares protokoll i skedareve Kazaa perdor rrjetin peer to peer. mund te perdoret per dawnload-im te skedareve te muzikes etj Skype eshte nje sistem hibrid i peer to peer dhe i klient server. Edhe emri i tij i vertet i cili eshte sky-peer to peer e pasqyron kete detaj. Si perfundim: Cili eshte roli qe luan P2P ne evoluimin e komunikimit masiv?

P2P promovon evolucionin e mass medias duke e bere komunikimin, marrjen dhe dhenien e informacionit me te shpejte, dhe duke na cuar ne nje nderlidhje mbareboterore.

Si do te jete e ardhmja e kesaj tenologjie?

Aktualisht veprimet ligjore kunder kesaj teknologjie jane duke e kufizuar ne menyre qe te ruhet e drejta e autorit.
Megjithate une mendoj se duke qene se ne jemi ne nje shkalle shume te larte te zhvillimit te komunikimit masiv, gjate viteve ne vijim do te shfaqen edhe shume forma te reja te shkembimit te informacionit dhe ndoshta shume prej ketyre qe jane tani do te zhduken. Ju faleminderit per vemendjen!
Full transcript