Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Informatica la Universitatea din Bucureşti:1960-2014

No description
by

Marin Vlada

on 23 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Informatica la Universitatea din Bucureşti:1960-2014

Informatica la Universitatea din Bucureşti: 1960-2014
Perioada
1974-1990
Ca urmare a programului de informatizare la nivel naional, în perioada 1970/1971 s-au înfiintat la Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, sectii de Informatica (profil matematica), sectii de Calculatoare si automatica (profil ingineresc), respectiv sectii de Informatica economica (profil economic).
Promotia 1978 Informatica, martora la fondarea informaticii românesti - Promotia 1978 s-a pregatit utilizând sistemele IBM 360 (calculator american cu care CCUB a fost dotat în anul 1969) si Felix 256 (calculator românesc-licetaă franceza cu care a fost dotat CCUB în anul 1975).
După anul 1987 s-au achizitionat un minicalculator (multi-user) Coral (compatibil cu DEC-PDP, sub sistemul de operare RSX/11M, pentru retea de calculatoare, licenta americană sub care a fost construit minicalculatorul Independent 100, primul fabricat în anul 1977) si un microcalculator (single user) M118
Domenii complexe ale Informaticii: Programare si Software Engineering, Retele de calculatoare si Computing, Baze de date si sisteme informatice, Programare si dezvoltare Web, Grafica pe calculator si realitate virtuală, Geometria computatională, Modelare si simulare, Calcul paralel si distribuit, Inteligenta artificiala si sisteme expert, Ingineria cunoasterii
Anul 2000
Dupa decembrie 1989 (revolutia româna), s-au produs diverse schimbari în sistemul de învatamânt. În anul 1990 universitatile din România au fost dotate cu laboratoare de tip statii de lucru (workstation, retea Novell Netware) IBM sub sistemul de operare Novell Netware 2.x pentru lucrrile practice desfasurate cu studentii de la informatica.
Lucrarile practice de la laboratoarele de informatica erau realizate pe minicalculatorul Coral sau microcalculatorul M118 în limbajele FORTRAN 77, COBOL, Pascal (Oregon), C(Decus) sub sistemul de operare RSX-11M. De asemenea, se utilizau si limbajele de programare Turbo Pascal, Turbo C, LISP 86, Prolog, Modula 2, ADA, Macro, instalate pe microcalculatoare compatibile IBM-PC sub sistemul de operare MS-DOS.
Dupa anul 1992 unele catedre au fost dotate cu calculatoare PC pe 16 biti cu microprocesor 286 sau 386 fiind folosite în activitatea didactica si de cercetare. În aceasta perioada în domeniul Informaticii au aparut discipline noi în planul de învatamânt.
Primele adrese de e-mail au fost gestionate de serverul facultatii math.math.unibuc.ro (apoi au aparut si altele, de exemplu în anul 1999 erau: phobos.cs.unibuc.ro, oroles.cs.unibuc.ro, bridge.math.unibuc.ro), iar cele mai utilizate browsere erau Internet Explorer si Netscape Communicator.
Anul 2004
Anul I
: Structuri algebrice, Geometrie analitica, Algoritmica si programare, Bazele aritmetice si logice ale calculatoarelor, Analiza matematica, Algebra liniara, Curbe si suprafete, Proiectare si programare orientate obiect.
Anul II
: Tehnici de programare, Limbaje formale si automate, Arhitectura calculatoarelor, Introducere în informatica teoretica, Baze de date, Probabilitati, Sisteme de operare, Programare WEB si multimedia, optionale: Algoritmica grafurilor, Sisteme de Gestiune a Bazelor de Date, Sisteme logice în informatica, Informatica algebrica.
Anul III
: Ecuatii diferentiale si sisteme dinamice, Statistica, Programare paralela si concurenta, Programare sub interfete grafice, Optimizari, Inteligentaă artificiala, optionale: Dezvoltarea aplicatiilor Web, Introducere în teoria compilarii, Limbaje de specificatie, Algoritmica secventelor, Criptografie si securizarea informatiei, Algebra retelelor.
Anul IV
: Baze de date, Metode matematice pentru limbaje de programere I si II, Modele de simulare, Optimizare, 3 cursuri optionale
În anul 2002 apar denumirea "Facultatea de Matematica si Informatica "(FMI) si site-ul facultatii - www.fmi.unibuc.ro

Deceniul schimbarilor, cautarilor si provocarilor:1990-2000.
Impactul Internetului si al tehnologiilor Web
Informatica înainte de procesul Bologna
Deceniul implementarii principiilor europene
Dupa 2005
Procesul Bologna
Anul I: Algebra, Analiza, Logica matematica si computationala, Programare procedurala, Arhitectura sistemelor de calcul, Algoritmi si structuri de date, Geometrie, Limbaje formale si automate, Programare orientata pe obiecte, Algoritmica grafurilor.
Anul II: Geometrie computationala, Calculabilitate si complexitate, Tehnici avansate de programare, Probabilitati, Tehnici Web, Sisteme de operare, Statistica, Inteligenta artificiala, Baze de date, Retele de calculatoare, Programare logica, Metode de dezvoltare software.
Anul III: Ecuatii diferentiale si cu derivate partiale, Sisteme de Gestiune a Bazelor de Date, Dezvoltarea aplicatiilor Web, Tehnici de simulare, Programare declarativa, Calcul numeric, Tehnici de optimizare, Ingineria programarii, Criptografie si securitate, Tehnici de compilare, 1 curs optional.
Competii pentru proiecte de cercetare : Tehnici statistice de Data Mining pentru “Software bazat pe metode avansate de decizie pentru o agricultura durabila” (Denis Enachescu, Marius Popescu, Florentina Suter); “Scan statistics si aplicatii” (Ion Vaduva, Denis Enachescu, Marius Popescu, Florentina Suter, Mariana Citodă); “Luarea deciziei multi-atribut” (Ion Vaduva, Marius Popescu); Proiectul BALRIC-LING (Florentina Hristea, Marius Popescu); “Dezambiguizarea automata a sensului cuvintelor (DASC)” (Florentina Hristea, Marius Popescu)
Promoţia 1978
Informatică
Astazi, Informatica face parte din categoria stiintelor exacte, alaturi de Matematica, Fizica si Chimie. Actuala Facultate de Matematica si Informatica (FMI) a Universitatii din Bucuresti este continuatoarea sectiei de Matematica din cadrul Facultatii de Stiinte (de la înfiintare în anul 1863). Dupa reforma învatamântului din anul 1948 apare Facultatea de Matematica si Fizica, iar în anul 1962 aceasta se separa, înfiintându-se Facultatea de Matematica-Mecanica. Denumirea de Facultate de Matematica apare în anul 1974, iar în anul 2002 se aproba de catre Senatul Universitatii denumirea actuala Facultatea de Matematica si Informatica (FMI).
"Informatica restabileste nu numai unitatea matematicilor pure şsi a celor aplicate, a tehnicii concrete şsi a matematicilor abstracte, dar şsi cea a stiintelor naturii, ale omului si ale societatii. Reabiliteazaă conceptele de abstract si de formal si împaca arta cu stiinta, nu numai în sufletul omului de stiinta, unde erau întotdeauna împacate, ci si în filosofarea lor." Grigore C. Moisil (1906-1973), academician, profesor la Facultatea de Matematica din Bucuresti, Computer Pioneer Award of IEEE Computer Society (IEEE – 1996, "
For the development of polyvalent logic switching circuits, the Romanian School of Computing, and support of the first Romanian computers
."), parintele informaticii românesti, http://www.computer.org/portal/web/awards/moisil
Perioada
1950-1960
ŞScoala de „Teoria algebrica a mecanismelor automate”
Dupa anul 1949, la Facultatea de Matematica şsi Fizica (succesoare a Facultatii de ŞStiinte fondata în anul 1863), s-a format Scoala de „Teoria algebrica a mecanismelor automate” de catre GRIGORE C. MOISIL (1906-1973).
Deosebit de valoroase sunt contributiile aduse de Grigore C. Moisil în domeniul teoriei algebrice a mecanismelor automate. A elaborat metode noi de analiza şsi sinteza a automatelor finite, precum si o teorie structurala a acestora.
A introdus algebre numite de el lukasiewicziene trivalente si polivalente si le-a întrebuintat în logica si în studiul circuitelor de comutatie .
La îndemnul lui Grigore C. Moisil, LEON LIVOVSCHI (1921-2012) foloseste în premiera Logica matematica (algebre Boole) pentru analiza si sinteza automatelor discrete (circuite automate cu contacte şsi relee).
Despre Informatică la Facultatea de Matematică şi Informatică - BUCUREŞTI
Perioada
1960-1973
Sectia "Masini de calcul" si Centrul de Calcul al UB
În anul 1960, la initiativa profesorului Moisil s-a fondat sectia „
Masini de calcul
” pe care au absolvit-o mai multe generatii.
În februarie 1962, prin eforturile profesorului Moisil sprijinit de profesorii de la Facultatea de Matematicaşsi Fizica, s-a înfiintat „Centrul de Calcul al Universităţii din Bucuresti” (CCUB), care în anul 1969 a fost dotat cu un sistem de calcul american IBM 360/30 si care a fost utilizat pentru formarea multor generatii de informaticieni, contribuind la programul de informatizare din România.
În octombrie 1965 Grigore C. Moisil devine şseful catedrei de Masini de Calcul de la Facultatea de Matematica si Mecanica unde preda Capitole Speciale de Masini de Calcul si Teoria Programarii.
La Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti, în toamna anului 1974, 115 studenti au început anul universitar în cadrul seriei C Informatica (4 grupe), având un program de studii special pentru Informatica. Anul IV a avut urmatoarele grupe de specializari: Informatica teoretica (131), Analiza numerica (133), Cercetari operationale (132), Probabilitati şsi statistica (134). Dupa absolvire (102 absolventi), acestia au fost angajati la diverse locuri de activitate: Centre Teritoriale de Calcul, Institute de Cercetari, Ministere, Învatamânt si Cercetare, Centre de Calcul ale diverselor uzine, fabrici, etc. Astazi, absolventii din anul 1978 îi desfasoara activitatea atât în tara, cât si în strainatate (SUA, Canada, Germania, Austria, Grecia, Israel), în urmatoarele domenii: IT, cercetare, învăatamânt superior, finante, banci, administatie, telecomunicatii. Un numar de 9 absolventi sunt doctori în matematica/informatica (Catargiu Dumitru, Craciunean Vasile, Dima Nelu, Ionita Angela, Marinoiu Cristian, Rabâea Adrian, Stoleru Anca, Vianu Victor, Vlada Marin) .
REFERINTE: M. Vlada, http://mvlada.blogspot.ro/2014/04/informatica-la-universitatea-din.html
Daca Matematica nu ar fi fost, “
nimic nu ar fi fost
”: nici zero şsi nici fizica, chimia sau arhitectura, nici roata si nici calculatorul, nici tiparul si nici telefonul, nici Informatica si nici Cibernetica. Dar, fataăde toate aceste entitati materiale inventate de om, Matematica îl ajută pe om sa gândeasca toata viata, sa creeze si sa-si imagineze, sa iubeasca natura si pe semenii sai, sa fie emotiv si curajos, sa fie consecvent si ordonat, sa viseze si sa fie fericit.
(M. Vlada, 31 ianuarie 2010)
PROFESORI: Solomon Marcus, Livovschi Leon, Mircea Malita, Popovici Constantin, Vaduva Ion, Tomescu Ioan, Cuculescu Ion, Vaida Dragoş, Andreian Cazacu Cabiria (Decan), Dinca George (Prodecan), Nicolae Radu (Prodecan), Viorel Iftimie, Petre P. Teodorescu, Mocanu Petre, Gavril Sâmboan, Liviu Nicolescu, Nita Constantin, Vraciu Constantin, Mocanu Petre, Ichim Ion, Craiu Virgil, Gavril Sâmboan, Florea Dorel, Mihnea Georgeta, Siretchi Gheorghe, Anton Stefanescu, Constantin Tudor, Gabriela Licea, Dumitrecu Monica, Sergiu Rudeanu, Virgil Cazanescu, Georgescu Horia, Bâsca Octavian, Atanasiu Adrian, State Luminita, Ioan Rosca, Popescu Ileana, Popescu Liliana.
Full transcript