Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Secolul al XX-lea in cadrul Relatiilor Internationale

No description
by

Toronila Irinel

on 15 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Secolul al XX-lea in cadrul Relatiilor Internationale

Toronila Irinel Dumitru
Studii de Securitate
Anul I Grupa V Agenda Concluzii Obiective Unii istorici afirma ca Europa ar fi centrul de civilizatie, iar altii contraargumenteaza, spunand ca multe forme de manifestare ale actului civilizational provin din orient. Tin sa spun asta fiindca este o dilema la adresa identificarii maselor intelectuale europene. Lasand la o parte aceste teorii putem spune ca Europa este in mod cert un centru de civilizatie, tocmai din initiativa ei de a teoretiza si a concretiza idei ce tin de stabilirea unui sistem international. Ce-i drept, din perspectiva concretizarii aceasta “carta” a obtinut rezultate abia dupa Primul Razboi Mondial (cunoscut si ca Razboiul Natiunilor). Momentul 1789 este un punct foarte important in studiul Relatiilor Internationale. Esenta ideilor iluministe era dreptul statal, principiu ce urma sa fie adoptat de politica internationala.
Razboiul Natiunilor practic a fost un prim pas spre distrugerea naturii umane actionand ca un mare amfiteatru ce implica si persoana inocenta. Asadar direct sau indirect individul era implicat in aceasta eroare umana.
Evolutiile si involutiile au dus in cele din urma la formarea catedrei de Relatii Internationale. Datorita urmarilor devastatoare ale Primului Razboi, scoala idealista parea sa ofere o buna guvernare. Rezultatul acesteia este Liga Natiunilor, care in 1939 a esuat. In urma “Tratatului de la Versailles”, Germaniei ii erau taiate anumite privilegii. Dar acest stat s-a dezvoltat sub influenta idealista, ca in 1939 sa declare razboi Poloniei. Germania a reusit sa strapunga scutul de securitate al Ligii impunand noi ordine in planul mondial.
Perioada interbelica a reprezentat intr-adevar o evolutie pe plan global. Schema relatiilor internationale prevedea de fapt campul de securitate al statelor si mai important, al individului. Acest act intensiv de propagare a ideii de securitate a individului, din pacate a esuat. Asa ca starea de echilibru trebuie sa fie relatia dintre ideile realiste si cele idealiste. Am tinut sa mentionez acest aspect datorita cauzei declansarii unui nou conflict mondial. Aici observam cum teoriile scolii idealiste nu reusesc sa faca fata pericolului si alimenteaza cu putere, in cazul nostru, Germania. Asadar este un prim pas al pierii Ligii Natiunilor.

Secolul al XX-lea in cadrul Relatiilor Internationale Tema acestei lucrari este comunicarea in studiul sistemului de relatii internationale. Fiind un element vital pe platforma relatiilor internationale, ne permite sa incercam o abordare sistematica a evenimentelor din veacul al XX-lea, trasand in acte de pace si de razboi. Imediat dupa Primul Razboi Mondial, acest concept avea sa fie luat in considerare, spre o politica de organizare mai buna si intarirea actelor de diplomatie, pentru a preveni si a asigura noua ordine pe plan european si nu numai.
Primul Razboi Mondial
Relatii interstatale in perioada interbelica
Al Doilea Razboi Mondial
Politica bipolara
Noile concepte privind organizarea statala
Pilonii Uniunii Europene
Infiintarea catedrei Relatii Internationale
Strategii
Redefinirea securitatii
Concepte
Organizatii internationale
Importanta studiului Relatii Internationale
Metoda de lucru Continutul reprezinta o analiza a ceea ce inseamna Relatii Internationale, in secolul XX. Pasii in aceasta prezentare sunt in pozitie congruenta cu evenimentele secolului XX. Deci, ne permitem sa schematizam aceste teorii sub o succe
Interogatia de pornire De ce este necesara comunicarea in etansarea sau mai bine zis solidificarea sistemului international? Dar daca ea este prezenta, atunci de ce s-au declansat alte conflicte pe parcursul secolului XX?
Toate aceste evenimente care au luat cu asalt veacul precedent au depins in mod cert de subiectul COMUNICARE. Comunicarea, in natura ei conceptuala ar putea insemna o stare de echilibru si reciprocitate. Deci conceptul de stare de echilibru poate stationa in zona de influenta a elementului comunicare.
Al Doilea Razboi Mondial infatiseaza in cel mai simplu caz interesul statal, fie el in faptura nationalista, fie in faptura comunista. Daca ne-am raporta la primele trei puteri, le-am clasifica in ordinea urmatoare:
-Germania
-S.U.A
-U.R.S.S
Germania castiga teritorii dupa teritorii si ne permitem sa spunem ca devine o forta colosala imediat dupa succesul din Franta.
S.U.A ramane simbolul puterilor aliate, reprezentand atat din punct de vedere moral cat si strategic centrul combativ germaniei.
U.R.S.S dispune de unitati teritoriale care-i fac posibila rezistenta asupra “Blitzkrieg-ului” mentionat de Adolf Hitler in planul “Barbarossa”. In urma succeselor inregistrate la Stalingrad si la Kursk, sovieticii iau cu asalt Europa sub pretextul de “elibarare”.
Toate aceste trei puteri care isi pun amprenta in teatrul de razboi european reprezinta evolutia razboiului.
Finele razboiului se inregistreaza cu victoria aliatilor, dar amenintarea continua din partea evolutiei regimului sovietic. Armata Rosie a ajuns pana la portile Berlinului si un nou conflict de data aceasta “rece” ameninta securitatea individului.
Se creeaza asadar, doua sfere de influenta, adica un camp bibolar. Partea estica intra in discutia U.R.S.S, iar partea vestica era recladita de S.U.A. Confruntarea est vs vest sau mai bine zis Razboiul Rece(1945-1991) a reprezentat un imbold in planul relatiilor internationale. Razboiul rece dilata aria securitatii pana la epuizare. Relatiile incordate dintre S.U.A si U.R.S.S au dus la conflicte minore. Cursa inarmarilor poate intra in securitatea de tip “hard”, in aceasta discutie. Acest fapt ne conduce spre o adevarata dilema. Si spun aici de conflictele de “prevenire”(Vietnam, de exemplu).
Mai important in aceasta perioada este cum acesti doi giganti incep sa-si schematizeze structurile de securitate atat prin implicarea directa in politica de organizare a altor state, cat si prin politica promovata de catre acestea. Cel mai concret exemplu este comunismul in U.R.S.S.In tot acest timp ( adica 1945-1991 ), Europa incepe sa scape din tentaculele razboiului. S.U.A incepe sa acorde credite ( Planul Marshall ) statelor care nu erau cuprinse in Cortina de Fier. Acest fapt reprezinta punctul de start in afirmarea Europei pe plan global.
Aici vorbim despre o Europa unita, mai cu seama Europa din zilele noastre.

Stim ca au fost mai multe etape, dar acestea trei sunt cele mai importante in evolutia sistemului european.
N.A.T.O. Pactul de la Varsovia Comunitatea Europeana Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului Uniunea Europeana Evenimentele prezentate mai sus reprezinta un plan evolutiv al relatiilor internationale, atat ca obiect de studiu cat si ca metoda de practica. Asa ca ne permitem sa spunem ca acest obiect de studiu este unul important la masa mondiala.
Toate aceste evolutii si involutii au dus tocmai la crearea unui sistem solid de pastrare ordinii mondiale. Bibliografie itoronila@yahoo.com Stephanie Lawson - Relatii Internationale
Henry Kissinger - Diplomatia
Barry Buzan - Securitatea - un nou cadru de analiza
Vasile Puscas - Relatii Internationale/Transnationale
Joseph Nye - Understanding International Conflicts
Full transcript