Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Глас и фонема

No description
by

olgica dimitrova

on 22 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Глас и фонема

Што е фонетика?
Фонетика е дел од науката за јазикот
ги проучува гласовите, нивното образување, изговорот и нивната поделба
Македонскиот јазик има 31 глас, односно 31 буква.
Гласот е најмал и понатаму неделлив дел од зборот
Глас е најмал реален елемент во јазикот на човекот
Гласови во македонскиот јазик:
а,б,в,г,д,ѓ,е,ж,з,ѕ,и,ј,к,л,љ,м,н,њ,о,п,р,с,т,ќ,у,ф,х,ц,ч,џ,ш. ( еден ученик излегува на табла и ја пишува азбуката)
Фонема е глас кој со своето влијание овозможува зборот да добие друго значење
Фонема
НЕ РЕТКО ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ЗБОРОВИТЕ МОЖАТ ДА СЕ РАЗЛИКУВААТ САМО ПО ЕДЕН ГЛАС
Пр.
река - рака
лага - лаѓа
слива - слава
крава - крива
забрзан - заврзан
се занимава со функцијата на гласот при општењето, односно при комуникацијата меѓу луѓето.
Фонологија е дел од науката за јазикот
Фонетиката и фонологијата се во нераскинливо единство, па затоа фонологијата уште се вика
функционална фонетика
ПРИМЕР:
Глас и фонема
главни, конструктивни делови во еден збор
СОЛ
КОЛ
ДОЛ
ВОЛ
БОЛ
ВЕЖБИ

1) Што е глас, а што е фонема?
2) Што е буква?
3) Од следниве зборови формирај што повеќе зборови со промена на една фонема:
бал, ред, мир, сон, мила, чаша, рака, мака

ЗОШТО ВО ОВИЕ ПРИМЕРИ ГЛАСОВИТЕ ГИ НАРЕКУВАМЕ ФОНЕМИ?
Full transcript