Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Etologjia

No description
by

Selma Nikshiqi

on 19 February 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Etologjia

Çfarë është sjellja?
Sjellja e kafshëve është përgjigjja ndaj ngacmuesve dhe përshtatja ndaj kushteve të mjedisit. Sjellja është njekohësisht edhe komunikim ndërmjet vetë gjallesave.
Etologjia
Lidhja e etologjisë me shkencat e tjera

Etologjia ka lidhje të ngushtë me shkencat e tjera të biologjisë si :
Ekologjia
Gjenetika
Anatomia
Fiziologjia
Sjelljet e lindura
Sjelljet e lindura janë sjellje të cilat gjallesat i shfaqin qysh me lindjen e tyre. Sjelljet e lindura janë të trashëgueshme dhe kanë rëndësi shumë të madhe për jetesën e gjallesës. Ato ndryshe quhen sjellje instiktive.

Modeli i sjelljeve të fiksuara
Modeli i sjelljes së fiksuar është një formë e sjelljeve të lindura.Këto sjellje përfaqësohen nga lëvizje që shfaqen nën veprimin e një ngacimimi natyror. Ato janë lëvizje shumë të ndërlikuara, por automatike dhe shfaqen menjëherë pas lindjes së gjallesës.
Çfarë është etologjia?
Etologjia është shkenca që merret me studimin e sjelljes së kafshëve, ndërsa shkencëtarët që merren me këtë studim quhen etologë.
Themelues i saj njihet Konrad Lorenz.
Kohët e fundit metodat e studimit në etologji po zbatohen edhe për studimin e sjelljeve tek njerëzit, sidomos sjelljeve të lindura. Lindi kështu etologjia humane.
Shembuj të sjelljeve të lindura janë : cicërimat e zogjve , depozitimi i vezëve të një shpendi në fole , britmat e bebes etj
Sjelljet e mësuara
Sjelljet e mësuara dallohen nga sjellja e lindur, sepse ato nuk janë të trashëgueshme gjenetikisht.
Sjelljet e mësuara tek kafshët janë:
Imprintingu
Imitimi
Të mësuarit shoqërues
Të mësuarit intuitiv (arsyetimi)

Imprintingu dhe imitimi
-Me imprinting kuptohet të mësuarit e parakohshëm, që ndodh në periudhat e para të jetës dhe pastaj “nuk fshihet apo nuk harrohet”.
-Një kafshë përmes një forme të të mësuarit individual zbulon një zgjidhje të re për një problem. Të tjerët e vëzhgojnë dhe e kopjojnë. Ky është imitimi.


-Të mësuarit shoqërues vjen nga shoqërimi i ngacmuesve. Përmes të mësuarit shoqërues mund të krijohen reflekse të kushtëzuara.
-Mësimi intuitiv vihet re veçanërisht tek qentë dhe majmunët. Këta arrijnë të zgjidhin probleme mjaft të vështira pas një momenti përqëndrimi.
Të mësuarit shoqërues dhe të mësuarit intuitiv
Ndërveprime të gjallesave
Hierarkia shfaqet tek gjallesat që jetojnë në kope. Ata luftojnë me njëra tjetrën për ushqim dhe për gjetjen e partnerit për riprodhim
Agresiviteti shfaqet nëpërmjet gjallesave të llojeve të ndryshme por edhe brenda të njejtit lloj.
Gjuha e kafshëve
• Sinjale pamore
• Sinjale zanore
• Komunikimi me prekje
• Sinjalet kimike (nuhatës)

Jeta shoqërore tek bletët
Grupi i bletëve të një zgjoi përbëhet nga: mbretëresha, bletët shtëpiake, bletët punëtore dhe meshkujt.
Gjuha e komunikimit mes bletëve quhet valsi i bleteve. Ai është dy llojesh:
- Vals rrethor
- Vals i trazuar ku bletet perdorin kercimin e barkut duke bere levizje si shkronja 8
Shembuj të kërkimit të partentit


Mimetizmi
Mimetizmi është një mënyrë që kafshët përdorin për t'iu përshtatur sa më shumë që të jetë e mundur "fizionomisë" dhe ngjyrave të mjedisit ku jetojnë.
Sjelljet altruiste
janë sjellje gjatë të cilave disa individë favorizohem pa kufi nga individë të tjerë, pra disa individë nuk kursejnë asgjë për të tjerët.

Egoizmi
janë sjellje te kundërta me sjelljet altruiste, e thënë ndryshe individët jo vetëm nuk ndihmojnë njëri-tjetrin por përkundrazi ato përpiqen ta pengojnë jetesën e tyre.

Levizjet tek gjallesat:
• Kinezis
• Taksis
• Reflekset si levizje
• Migrimet
• Tropizmat

Llojet e mimetizmit:
-Mimetizmi i rremë
-Mimetizmi i vërtetë
Agresiviteti
Hierarkia
Punoi:
Selma Nikshiqi
Alba Okaj
Unida Bajrami
Dea Aliaj
Full transcript