Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

MIB PRESENTATION

NEGARA BRUNEI DARUSSALAM DALAM PENGHAYATAN NEGARA ZIKIR
by

Fathin Haji Mat Din

on 23 July 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of MIB PRESENTATION

NEGARA BRUNEI DARUSSALAM
DALAM PENGHAYATAN
NEGARA ZIKIR

Pendidikan Agama
Negara zikir yang di bawah pemerintahan KDYMM Sultan amat mementingkan pendidikan Agama Islam. Baginda mewajibkan setiap rakyat yang beragama Islam untuk menyekolahkan anak mereka bersekolah kerana tindakan telah diambil oleh Jabatan Pengajian Islam.
Membesarkan Hari-Hari kebesaran Islam
Hari-hari kebesaran Islam seperti Awal Tahun Hijrah, Israk Mikraj, Nuzul Al-Quran, Maulud Nabi Muhammad SAW, Hari Raya Fitrah dan Hari Raya Korban disambut dengan cara besar-besaran.
Institusi Kewangan Islam
Dalam hal ehwal kewangan Islam, Negara Brunei Darussalam adalah sebuah negara di rantau Asia Tenggara yang tidak ketinggalan turut mengamalkannya. Maka pada tahun 1991, Tabung Amanah Islam Brunei (TAIB) ditubuhkan, seterusnya Islamic Bank of Brunei (IBB) dan Islamic Development Bank of Brunei (IDBB) digabungkan menjadi “Bank Islam Brunei Darussalam” (BIBD) pada
10hb. September 2005.
Barangan Halal
KDYMM telah bertitah pada 15 Julai 1997 lalu menegaskan bahawa betapa pentingnya langkah-langkah diambil bagi memastikan bahawa barang gunaan, makanan dan minuman import yang sedang beredar di pasaran Negara Brunei Darussalam terkawal dari segi kehalalannya
Peraturan Pakaian Pegawai atau Kakitangan Kerajaan
Menurut peraturan pakaian bekerja yang telah ditetapkan bagi pegawai dan kakitangan wanita adalah dikehendaki untuk berpakaian kemas dan sopan yang bermaksud pakaian yang menutup aurat. Ini adalah untuk memelihara wanita daripada diganggu sewaktu bekerja serta untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah.
Doa Safar dalam Penerbangan Diraja Brunei
Doa Safar (doa pelayaran) di setiap Penerbangan Diraja Brunei telahpun dilaksanakan oleh Penerbanagan Diraja Brunei bagi setiap penerbangan. Doa Safar akan dibacakan dan dipaparkan melalui skrin kaca televisyen didalam pesawat.
Membenteras
Ajaran-Ajaran Sesat
Agama Islam di Negara Brunei Darussalam adalah bersendikan kepada ajaran Ahlis Sunnah Wal Jamaah. Kerajaan Brunei telah berjaya membenteras ajaran-ajaran sesat yang bercanggah dengan ajaran Islam yang sebenar. Di antara ajaran sesat yang telah diharamkan oleh Kerajaan Brunei ialah Qadiani, Bahai, Tarekat Mufarridiyyah
dan Tarekat Abdul Razak.

Pengharaman Arak (Minuman Keras)
Kebanyakkan rakyat Brunei, mahupun Islam ataupun tidak sudah mengetahui akan pengaharaman minuman arak di Negara Brunei Darusslam ini. Pada tahun 1988 arak di haramkan dihidang dalam Penerbangan Diraja Brunei (RBA). Pada tahun 1991, minuman arak diharamkan sama sekali di jual, diedarkan, dipamerkan dan di hidang di Negara Brunei Darusslam. Pada bulan Mac tahun ini 2010, dalam Majlis Mesyuarat Negara, berlaku percubaan untuk membuka ruang kemasukan minuman arak di Brunei tetapi dengan izin Allah.cadangan ini telah di tolak.
Membaca Al-Quran Sebelum Memulakan Tugas
KDYMM Sultan adalah seorang pemimpin yang cintakan Al-Quran dan mahukan seluruh rakyatnya yang beragama Islam celik Al-Quran. Oleh itu Baginda KDYMM telah bertitah supaya menjadikan tabiat melazimkan diri masing-masing untuk membaca Al-Quran, walaupun setakat beberapa ayat pada tiap-tiap hari sebelum memulakan tugas dan pekerjaan masing-masing.
NEGARA ZIKIR
Pengisytiharan Negara Brunei Darussalam sebagai 'Negara Islam' dititahkan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di Pertuan Negara Brunei Darussalam sempena sambutan Hari Raya Aidiladha, pada 9 Zulhijjah 1428H bersamaan dengan 19 Disember 2007M. Maksud Negara Zikir sebuah negara Islam yang masyarakatnya sentiasa ingat dan taat kepada Allah Subahanahu Wata'ala..
Kesimpulan
Amalan berugama di Negara Brunei Darussalam dilangsungkan dalam bentuk kesedahanaan tetapi mantap menurut aliran Ahlis Sunnah Wal Jamaah dari segi aqidah dan menurut Mazhab Syafi'i dari segi fiqah. Pengaruh fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah itu telah meresap dengan sebati dengan amalan dalam kehidupan seperti sosial, ekonomi, budaya, sistem pentadbiran dan pemerintahan, perundangan Islam, perlembagaan, pendidikan, pembangunan, peribadatan dan sebagainya.
PEMBENTANGAN DARI KUMPULAN P
Anwaruddin Bin Hj JUfri
Dk Siti Aaisyah Binti Pg Hj Md Yani
Nor A'Shiqeen@Noraishah Hj Rabaie/Raba'i
Fathin Atiqah Binti Haji Mat Din
Nurul Aqilah Binti Haji Md Rodzi
Nuryazieda Binti Muhd Daud
Siti Badriah Binti Abu Bakar
Siti Nurhamizah Alghazis Hj Md BAkar
Syaza Syafiqah Adilah Binti Hj Mahdini
Md Faizul Alimin Bin Md Amin
Full transcript