Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

MULTIMODE WINDOW AUTOMATIC SOLAR SYSTEM

No description
by

wawa umi

on 7 August 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of MULTIMODE WINDOW AUTOMATIC SOLAR SYSTEM

Pengenalan
Pada masa kini, banyak sistem yang canggih telah digunakan untuk memudahkan pengguna bagi menjalani kehidupan seharian. Bagi merekabentuk dan menghasilkan satu projek yang dinamakan ‘Multimode Window Automatic System Solar’. Projek ini direka khas untuk memudahkan pengguna yang sentiasa sibuk bekerja dan sesuai untuk keluarga, sendirian mahupun industri serta pejabat juga boleh menggunakan sistem ini.

Sistem ini dapat menjimatkan masa kerana ia akan mengawal tingkap dan langsir secara automatik apabila sesuatu mod dipilih. Ia juga menjimatkan tenaga elektrik kerana projek ini menggunakan kuasa solar sepenuhnya bagi menjalankan operasi sistem dan bateri sebagai sokongan.

Ia juga mempunyai pelbagai mod iaitu mod manual, mod siang dan mod malam, mod pengudaraan dan mod hujan yang mana ia berfungsi dalam sistem ini. Kami menggunakan sensor cahaya, air dan suhu, mod manual ini akan beroperasi secara manual. Pengguna yang ingin membuka dan menutup langsir atau tingkap hanya perlu menekan suis tekan.

Skop Projek
Skop kerja ini merangkumi rekabentuk dari segi mekanikal dan elektronik. Dari segi mekanikal, untuk merekabentuk jenis tingkap atau tirai automatik hendaklah mengikut keinginan pengguna. Untuk merekabentuk jenis tingkap atau tirai, kami menggunakan teknik lukisan kejuruteraan dengan menggunakan software AutoCad. Dari segi elektronik pula, ia bertujuan menjalankan operasi sistem yang menggunakan pengesan suhu, air dan cahaya. Menggunakan mikropengawal sebagai pengaturcara dalam litar. Golongan sasaran projek ini adalah untuk pengguna yang berkeluarga, sendirian, industri dan pejabat. Hal ini kerana melibatkan kos yang lebih murah dan mampu dimiliki.
Objektif Projek
Menghasilkan satu prototaip sistem di mana fungsinya untuk mengendalikan tingkap dan langsir secara automatic mengikut keadaan cuaca.
Menghasilkan litar yang mempunyai beberapa pengesan untuk mengesan hujan, cahaya dan suhu di dalam sesuatu tempat.
Menghasilkan satu sistem yang mudah untuk dikendalikan oleh pengguna.

Kajian Literatur
Antara kajian yang telah dibuat berkenaan projek ini adalah projek langsir automatik yang telah dibangunkan. Lahirnya projek ini adalah untuk menghasilkan langsir yang akan terbuka dan tertutup secara automatic berpandukan keadaan cahaya semasa dan ia dapat memudahkan pengguna. Langsir ini digerakkan menggunakan motor stepper yang lebih diyakini keberkesananya kerana motor ini mampu menentukan kedudukan dengan baik jika beban yang dikenakan tidak berlebihan.

Projek ini menggunakan pengesan cahaya yang berfungsi untuk mengesan kehadiran cahaya. Photocell yang digunakan akan menghasilkan voltan tinggi apabila menerima cahaya berlebihan. Perintang akan membenarkan aliran arus ketika suhu tinggi dan meningkatkan voltan.

Langsir ini akan terbuka jika kehadiran cahaya yang dikesan oleh pengesan sedikit, jika pengesan mengesan kehadiran cahaya yang tinggi, langsir akan turun dan menutup tingkap bagi menhalang cahaya memasuki ruang bilik.

MULTIMODE WINDOW AUTOMATIC SOLAR SYSTEM
Metodologi Kajian

MOHAMAD ASRAF BIN ARIS AA121435
NOOR ISWANIZA BINTI MD SIAM AA120276
UMI KALSUM BINTI NIZAM AA121177


Ahli Kumpulan
Penyelia Projek
ENCIK MOHD SABANI BIN MOHD
Penyataan Masalah
Pada masa kini, sesetengah penghuni rumah seringkali terlupa menutup tingkap semasa meninggalkan rumah. Selain itu, haba yang terhasil daripada kerja-kerja di dalam sesuatu bilik ataupun ruang yang ada. Tambahan lagi, masalah ini juga sering berlaku jika ada ruang yang suram dan berbau. Oleh yang demikian, kesibukan pengguna dalam melakukan aktiviti seharian juga menjadi salah satu faktor kepada berlakunya permasalahan ini.
Smart Blind
Kajian lain adalah smart blind yang menggunakan tirai (blind) yang berfungsi untuk mengesan kehadiran cahaya secara automatik. Kelebihan smart blind ini adalah ia berfungsi mengikut darjah sudut tertentu mengikut kepanasan cahaya yang dikesan. Selain itu, dapat memberi kemudahan kepada pengguna.

Blind ini akan tertutup sedikit demi sedikit mengikut cahaya yang diterima dan sangat sesuai digunakan di pejabat-pejabat dan kelas. Keupayaannya ia berfungsi mengikut jumlah cahaya yang diterima menyebabkan ia lebih mesra pengguna dan diminati oleh pengguna. Projek ini juga menggunakan mikropengawal bagi mengawal pembukaan sudut blind tersebut dan dapat menjimatkan masa.

Carta Alir Operasi Kipas
Carta Alir Operasi Tingkap & Langsir
Perisian(software) Yang Digunakan
Jangkaan Kajian
1. Litar Utama
2. Litar Bekalan 3 Kuasa Keluaran
3. Litar Pengesan Air
4. Litar LCD Thermometer
5. Litar PIC 18F4520
Litar Utama
Litar Bekalan Kuasa 3 keluaran
Litar Pengesan Air
Litar LCD Thermometer
Litar PIC18F4520
Anggaran Kos Bahan Projek
a) Kos bahan mekanikal
b) Kos bahan elektronik
I. Litar P.I.C 18F4520
II. Litar pengesan LDR
III. Litar LCD thermometer
IV. Litar pengesan air
V. Litar bekalan kuasa

Kos Bahan Mekanikal
Kos Bahan Elektronik
I. Litar P.I.C 18F4520
II.Litar Pengesan LDR
III. Litar LCD Thermometer
IV. Litar pengesan air
V. Litar bekalan kuasa


BAHAN MEKANIKAL + BAHAN ELEKTRONIK
= RM385.00 + RM251.50
= RM636.50

Jumlah Jangkaan Keseluruhan Kos Bahan Projek
Sekian
Terima kasih
Full transcript