Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Luuk De Groen

on 31 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi


Luuk en Koen .v
z2f soa's wat betekend soa ?

soa betekend
seksueel overdraagbare aandoening hoe kun je een soa krijgen ?
Soa worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, penis, de vagina en de mond.
De meeste soa worden opgelopen bij onveilig vrijen. Onveilig vrijen is:

Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom;

Anale geslachtsgemeenschap zonder extra sterk condoom;

Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje.

Een aantal soa is ook overdraagbaar via bloed. Je kunt ze oplopen als gevolg van een onhygiënische tatoeage of piercing. Of als je bij drugsgebruik naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Hiv, hepatitis B en syfilis kunnen tijdens de zwangerschap worden overgedragen van moeder op kind. Hiv, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby.
Een soa krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico. Soa-poli

Sinds 1 januari 2012 selecteren de soa-poliklinieken in Nederland bezoekers strenger. Die strengere selectie is bedoeld om de soa-zorg efficiënter te maken en de kosten te drukken. Jongeren tot 25 jaar nog steeds welkom zijn bij de soa-poliklinieken. Voor jongeren tot 25 is het enige verschil dat niet meer bij iedereen automatisch op alle soa's wordt getest. Het voorkómen van een geslachtsziekte is al een heel eind geregeld, als je veilig vrijt (veilige seks hebt). Hieronder wordt in elk geval verstaan dat je een condoom gebruikt bij zowel vaginale seks (penis in vagina) als anale seks (penis in anus/kont). Bij anale seks moet je zelfs een extra stevig condoom gebruiken.
Bij orale seks moet je ook voorzichtig zijn. Pijpen zonder condoom, betekent dat er sperma in de mond kan komen wat kans geeft op de overdracht van HIV. Ook kan er op die manier bijvoorbeeld herpes genitalis in de mond terecht komen. Bij onbeschermd beffen kan er bijvoorbeeld menstruatiebloed in de mond komen. Het likken van de anus geeft weer kans op hepatitis B. Pijpen is dus alleen veilig als je een condoom gebruikt en beffen / anuslikken is alleen veilig als je een beflapje gebruikt.

Zoenen, strelen en knuffelen hoeven niet onveilig te zijn. Schaamluis kan echter wel overspringen als er direct contact tussen het schaamhaar van de beide (sex)partners. Behandeling

Als je (denkt dat je) een soa hebt, ga dan naar een arts. Ook al verdwijnen de klachten of worden ze minder, behandeling is altijd nodig. Zelfs een arts kan pas na onderzoek vertellen of je een soa hebt en zo ja, welke. De huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog of vrouwenarts.

Alle artsen hebben beroepsgeheim. Ze mogen geen informatie van jou doorgeven aan anderen. Ook niet aan je ouders.
Zeg tegen de arts dat je denkt dat je een soa hebt. Hij/zij kan er dan gericht op onderzoeken.
genezen.

De meeste soa zijn eenvoudig te Andere soa raak je nooit meer kwijt als je ze eenmaal hebt opgelopen. Soms kun je wel de klachten bestrijden, zoals bij herpes genitalis en genitale wratten. Omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft, komen de verschijnselen soms terug. Dat gebeurt vaak als je weerstand vermindert, bijvoorbeeld omdat je gestresst bent of bij griep.
Er zijn geen medicijnen om hiv en aids te genezen.Welke behandeling wordt voorgeschreven, verschilt per soa. Ook de duur van de behandeling is per soa verschillend. Meestal wordt afgeraden om tijdens de behandeling te vrijen. Je lichaam kan zich dan herstellen en je voorkomt dat je de soa aan je partner overdraagt. Als je toch wilt vrijen, gebruik dan een condoom. Om te voorkomen dat jij en je partner elkaar over en weer blijven besmetten, is het van belang dat je partner(s) zich ook laat (laten) behandelen. Als je onveilig vrijt kun je steeds opnieuw een soa oplopen. hoe kun je het voorkomen hoe kun je het laten testen ? soa top 10 Dit zijn de zeven in Nederland meest voorkomende soa's.
Chlamydia-infectie
Genitale wratten
Gonorroe
Hepatitis B
Herpes genitalis
Hiv-infectie
Syfilis
Full transcript