Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Despre piramidele Egiptului

No description
by

Daniela Goga

on 12 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Despre piramidele Egiptului

Piramidele au fost inca din cele mai vechi timpuri un mister, o minune a lumii in general, dar si o realizare unica a egiptenilor in special.
Poporul egiptean avea puternice cunostinte astronomice. S-a descoperit ca toate piramidele de pe platoul Gizeh sunt aranjate exact ca o oglinda pe Pamânt a constelatiei Orion. Egiptenii credeau ca acolo este casa lui Osiris, zeul mortilor si al lumii de dincolo.


Piramidele -simbol al egiptului
Despre piramidele egiptene
Marea piramida din Gizeh
Piramida lui Khafra
Faraonii incepeau constructia unei piramide in momentul urcarii pe tron. Acesta stabilea inca de la inceput membrii de baza ai echipei care aveau sa ii ridice mormantul, formata dintr-un architect, un inginer si un sef-constructor. Felul in care muncitorii egipteni taiau pietrele pentru a le folosi in constructii este inca subiect de studiu pentru cercetatori. Forta oamenilor era de ajuns pentru a misca pietrele foarte grele(piatra sau caramida), in proces intervenind si inventivitatea inginerilor, creatorii unor mini-sisteme menite sa usureze munca fizica a muncitorlor.Pe masura ce piramida se înalta, în jurul ei, muncitorii faceau o rampa, pe care ridicau blocurile de piatra pe niste sanii de lemn. În felul acesta, ei puneau bloc dupa bloc, pâna ce piramida era terminata, apoi rampa era înlaturata, lasând piramida singura
Modul de construire
Motivele pentru care egiptenii au ales sa isi construiasca piramide cu varful ascutit sunt de natura religioasa. Zeul egiptean al soarelui, Ra, era considerat tatal tuturor faraonilor. Despre acesta se spune ca s-a autocreat dintr-o movila de pamant care avea forma unei piramide, dupa care i-a creat si pe ceilalti zei.Egiptenii aveau puternice cunostinte astronomice. S-a descoperit ca toate piramidele de pe platoul Gizeh sunt aranjate exact ca o oglinda pe Pamânt a constelatiei Orion. Egiptenii credeau ca acolo este casa lui Osiris, zeul mortilor si al lumii de dincolo.
Egiptenii au creat standardele unei piramide clasice: un monument masiv cu o baza patrata si patru laturi care se unesc intr-un punct.


Motivele de construire
Scopul acestor piramide era de a ingropa regii pentru a-i ajuta sa treaca în lumea de dincolo. Aceste piramide erau aranjate intr-un anumit mod astfel incat sa se reflecte Luna in acestea. Dar inainte de a fi ingropati in aceste morminte,erau imbodobiti cu bunuri de pret pentru ca Faraonii credeau ca vor invia in lumea de dincolo si trebuia sa aiba tot ce le trebuie. Egiptenii munceau din greu pentru a putea construi aceste piramide.
Pietrele din cariere erau transportate cu plutele pe Nil, apoi inaltate pe tarm cu ajutorul unor frânghii si pârghii.De aici erau târâte pe o rampa de sute de muncitori.În faaa blocurilor se turna apa sau ulei, pentru a aluneca mai usor.Un supraveghetor batea din doua placi de lemn pentru a ritma efortul muncitorilor.
Scopul construirii
Aceasta este singura minune a lumii ce nu necesita descrieri ale istoricilor din antichitate sau ale poetilor. Este singura minune a lumii asupra careia nu se fac speculatii referitoare la forma, marime si prezentare. Este cea mai veche si totusi singura care a supravietuit timpului.Potrivit lui Herodot, constructia ei ar fi durat peste douazeci de ani si la ea ar fi lucrat 100.000 de oameni
Modul de construire
De-a lungul istoriei, piramidele de la Gizeh au stimulat imaginatia oamenilor, acestia numindu-le "Grânarele lui Iosef" sau "Muntii Faraonului". Când Napoleon a invadat Egiptul în 1798 mândria resimtita de el atunci a fost exprimata în faimosul citat: "Soldats! Du haute de ces Pyramides, 40 siècles nous contemplent" (Soldati! 40 de secole ne privesc din vârful piramidei).

În ultimii ani s-au mai descoperit înca trei sau patru camere, în apropiere de camera funerara, într-una fiind corabia regala, iar celelalte sunt în curs de explorare, dezvaluind poate ultimele secrete ale Marii Piramide: tezaurul si mumia faraonului.

Structura piramidei
Astazi, Marea Piramida este inclusa, împreuna cu celelalte piramide si cu Sfinxul, în regiunea turistica a Platoului Gizeh. De asemenea, în zona aceasta se afla muzeul ce gazduieste misterioasa Barca Solara, descoperita abia în 1954, lânga partea de sud a piramidei. Aceasta barca se presupune ca a purtat corpul lui Khufu în ultima sa calatorie, înainte de a fi înmormântat în piramida sa.
Se poate de asemenea sa fi servit si ca mijloc de transport în viata de apoi, conform credintelor antice egiptene.
Piramida lui Khafra (scris si Kefren sau Khafre) este localizata pe Platoul Gizeh - orasul Gizeh, necropola anticului Memphis, actualmente parte a capitalei Cairo.Piramida lui Kefren este construită la o distanta de 160 de metri sud-vest de Piramida lui Keops.Piramida are o lungime de 215,5 m la baza si se ridica la o înaltime de 136,4 metri. Piramida este construita din blocuri de calcar (cu o greutate de peste 2 tone fiecare). Panta piramidei este de 53°10'.
Modul de construire
Doua intrari conduc la camera mortuara, una care se deschide la 11,54 m pâna în fata piramidei si una care se deschide la baza piramidei. Aceste pasaje nu se aliniaza cu linia centrala a piramidei, dar sunt compensate la est de 12 m (39 ft).
Camera mortuara a fost sculptata din calcar. Acoperisul este construit din grinzi tot de calcar . Camera este dreptunghiulara, 14,15 m pe 5 m si este orientata est-vest. Sarcofagul lui Kephren a fost sculptat dintr-un bloc solid de granit si s-a scufundat partial în podea.Piramida a fost înconjurata de o terasa de 10 m, latimea fiind pavata cu dale de calcar neregulate, în spatele unui zid. Piramida are baza patrata. Vârful piramidei (la fel ca la celelalte doua) era acoperit cu aur iar peretii (exteriori) erau albi.

Structura piramidei
Toate aceste fiind spuse, misterul piramidelor nu se va fi deslusit cu prilejul acestei prezentari, dar speram sa va fi trezit interesul pentru aceste minuni ale lumii, dovezii vii in nisipul timpului, urme ce vor urma sa dainuie atat cat zeul lumii va dori.
Despre Piramidele Egiptului
Piramida lui Menkaura
Piramida lui Menkaura (Mykerinos în greaca), este situata pe Platoul Giza, la sud-vest de orasul Cairo, Egipt, si este cea mai mica dintre cele trei piramide de la Giza.Piramida a fost finalizata în secolul al XXVI-lea î.Hr, în timpul faraonului Menkaura (cca. 2620 î.Hr.–2480 î.Hr.) din a IV-a Dinastie Egipteana.Piramida lui Menkaura a avut o înălțime initiala de 65,5 m si a fost cea mai mica dintre cele trei piramide din necropola Giza. În prezent se ridica la 61 m înaltime, latura bazei (patrate) având 108,5 m. Unghiul sau de înclinare este de aproximativ 51° 20' 25".
Piramida a fost construita din calcar si granit.

Richard William Howard Vyse (soldat britanic,antropologist si egiptologist;a fost de asemenea membru al Parlamentului intre anii807-1812 si 1812-1818), care a vizitat Egiptul în 1835, a descoperit în anticamera de sus un sicriu de lemn inscriptionat cu numele lui Menkaura si care continea oase umane. Mai adânc în piramida, el a descoperit un frumos sarcofag din bazalt, bogat în detalii, pictat foarte colorat. Din pacate, acest sarcofag se afla în Marea Mediterana, fiind scufundat la 13 octombrie 1838, împreuna cu nava Beatrice, pe drumul spre Marea Britanie.Pereaii sunt pictati, plini de heroglife .Piramida avea vârful din aur, iar peretii exteriori erau albi.
Modul de construire
Va multumim pentru vizionare.
Ana Maria Tihon, Madalina Blanariu
Clasa a IX-a A
Full transcript