Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

LA CONQUESTA ROMANA D´HISPÀNIA

No description
by

on 4 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of LA CONQUESTA ROMANA D´HISPÀNIA

L´arribada dels romans
Els romans van arribar a la península Ibérica durant les guerres púniques.
Els cartaginesos van ocupar el sud de la Península a fi d´obtenir recursos econòmics per a fer front a la pèrdua dels seus territoris a Itàlia.
Després de la primera guerra Púnica
Va començar l´any 291 a.C., quan el general Anníbal va atacar la ciutat ibera de Sagunt, que era aliada dels romans.

Roma va acudir per a ajudar Sagunt, fet que originà el començament de la presència romana en un territori que s´anomenà Hispània.
La segona guerra Púnica
LA CONQUESTA
ROMANA
D´HISPÀNIA

La conquesta romana
la conquesta romana d´Hispània va ser molt lenta, perquè es va prolongar durant dos segles. es va fer en 3 fases:
Primera etapa
(218-117 a.C.). els romans van expulsar els cartaginesos, i van ocupar amb facilitat el sud i est del territori peninsular, a causa de l´escassa resistència dels pobles ibers.

Aquests pobles mantenien contactes comercials i polìtic amb Roma, per la qual cosa eren comunitats més receptives a la pressència romana
Segona etapa
(154-133 a.C). Roma va penetrar a l´interior d´Hispània. Per a fer-ho, va haver de véncer l´oposició d alguns celtibers:
-Els lusitans van derrotar diverses vegades les legions romanes, dirigits per Viriat, fins que l´assassinat d´aquest va permetre que foren conquerits.
-Els arevacs; van oferir una gran resistència a la seua capital, Numància, fins que els romans van sotmetre a un setge ferri i els numantins es van veure obligats a lliurar la ciutat.
Poc temps després, els romans també van ocupar les illes Balears.
Tercera etapa
(29-19 a.C). Sota el govern d´Octavi August, els romans van dominar els pobles del nord (galaics, àsturs, càntabres i vascons), que van oferir una resistència tenaç gràcies a la protecció i l´aïllament que els oferia l´orografia muntanyosa. Per això, l´ocupació romana del territori mai va arribar a ser del tot efectiva.
L´organització administrativa
La conquesta va significar la submissió dels pobles peninsulars a l´Impistema polític i va transformar l´explotació econòmica.

Roma va organitzar el territori peninsular en províncies. Cadascuna es dividia en demarcacions menors anomenades convents. L´estructura provincial va evolucionar al llarg de l´ocupació.
La romanització
A partir de la conquesta romana, es va dur a terme un procés de romanització pel qual els pobles peninsulars van anar adquirint la cultura i les formes de vida romanes. La romanització es va fer amb diversos mitjans.
· El contacte dels legionaris romans amb els indígenes, ja que molts servien com a tropes auxiliars en l exèrcit

· La fundació de ciutats pels militars romans, per tal com molts legionaris es van establir a Hispània quan van acabar el servei militar.

· La difusió del llatí com a idioma comú. Al costat del llatí literari i oficial hi havia un llatí vulgar, que es va estendre pel territori i va adquirir trets diferents segons les regions
La romanització va ser ràpida e intensa entre el ibers, però menor entre els celtibers. A més, alguns pobles del nord, com els vascons, a penes van ser romanitzats.
Setge de Numància
Soldat celtíber
Full transcript