Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Instrumente Muzicale

No description
by

Victor Varga

on 18 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Instrumente Muzicale

Unde mecanice
NOTIUNI INTRODUCTIVE
Unda reprezintă fenomenul de extindere şi propagare din aproape în aproape a unei perturbații periodice produse într-un anumit punct din mediului. Deplasarea unei perturbații se mai numește și propagare. Propagarea unei unde elastice într-un anumit mediu generează o serie de mișcări de oscilație ale particulelor mediului.
Unda nu efectuează transport de substanță, ci numai transport de energie.
CLASIFICARE :
- unde longitudinale-pentru care direcția de propagare a undei coincide cu direcția de oscilație şi se propagă în toate tipurile de medii, dar sunt specifice mediilor gazoase și lichide ex. undele sonore sau undele formate la suprafaţa apei.
- unde transversale- pentru care direcția de propagare a undei este perpendiculară pe direcția de oscilație şi sunt caracteristice mediilor solide.Propagarea undelor transversale are loc cu deplasarea particulelor pe verticală în sus şi în jos, iar direcția de propagare a undelor este orizontală, de ex. undele care iau naștere într-o coardă vibrantă (coarda unei chitare).

In functie de directia de propagare
-unde unidimensionale(liniare) - Propagarea lor are loc pe o singura directie
unde superficiale(bidimensionale) - Propagarea lor are loc intr-un plan
- unde tridimensionale(spatiale) - Propagarea lor are loc pe toate directiile din spatiu
Producerea și propagarea sunetelor
Vibratiile corpurilor materiale se propagă prin aer (si, in general, prin orice alt gaz) si ajungând la ureche produc senzatia auditivă, pe care o numim sunet. Trebuie să mentionam însă că nu toate oscilatiile receptionate de ureche sunt percepute auditiv. Obiectul acusticii îl constituie studiul producerii si propagarii sunetelor, incluzând aici nu numai vibratiile auditive, ci si pe cele care nu produc senzatie auditiva, cum ar fi ultrasunetele.
Vibratiile produse într-un punct al unui mediu se propagă în acel mediu din aproape în aproape sub formă de unde. În aer (ca si in orice al gaz) sau în lichide avem de-a face cu unde longitudinale. Undele sonore fiind oscilatii ale mediului, produse de vibratiile unor corpuri materiale, vor avea proprietatile undelor elastice.

Instrumente cu coarde
Un instrument cu coarde este alcătuit dintr-o cutie de rezonanță și un număr de coarde întinse deasupra sau în interiorul ei. Conform sistemului Sachs-Hornbostel, instrumentul cu coarde se mai numește cordofon. Un grup de astfel de instrumente mai poate fi numit doar coarde
Clasificare
Coardele sunt puse în vibratie prin diverse procedee, dintre care cele mai întâlnite sunt: ciupirea, lovirea și frecarea.Construcția fiecărui instrument muzical avantajează doar una din aceste metode de execuție, deși sunt posibile celelalte procedee.
Calitatile sunetelor
Sunetele pot fi caracterizate prin trei calitati principale: inaltimea, intenstitatea si timbru.
a) Inaltimea sunetului este proprietatea sa de a fi mai profound (grav) sau mai acut (ascutit, subtire)
b) Intensitatea sau taria sunetului într-un anumit punct din spatiu este determinată de cantitatea de energie pe care o transportă unda sonoră în unitatea de timp prin unitatea de suprafata asezată în acel punct, perpendicular pe directia de propagare.
c) Timbrul. Între sunetele de aceeasi intensitate si înaltime, emise de instrumente diferite există o deosebire calitativă pe care o numim timbrul sunetului.
Perceperea sunetelor
Perceperea sunetelor de catre om se realizeaza prin intermediul urechii. Vibratiile auditive sunt transmise prin intermediul diferitelor parti ale urechii, făcând să vibreze asa numitele fibre ale lui Corty. Sub actiunea unui sunet de inaltime (frecventa data), vibreaza anumite fibre stimulează terminatiile corespunzatoare ale nervului auditiv, care la randul său transmite informatia la creier. Nervii auditivi transforma energia vibratiilor produse in ureche de undele sonore in mici impulsuri nervoase (biocurenti) care produc in creier o senzatie auditiva(care depinde de varsta si de starea receptorului auditiv) Frecventa sunetelor audibile este cuprinsa intre aproximativ 16 Hz si 20000 Hz. Aceste limite variaza insa de la o perosoana la alta si in general cu varsta. Vibratiile de frecventa mai mica decat 16 Hz se numesc infrasunete, iar cele peste 20000 Hz se numesc utrasunete.
Un instrument muzical cu corzi este alcatuit din:

Sursa sonora=Corzi sonore

Element rezonator=Volumul de aer din cutia de rezonanta.

Generarea sunetului
Sunetele origineaza cu vibratia coardelor (produsa cu un arcus, prin ciupire sau prin lovire).Astfel,sunetul slab si fara muzicalitate al vibratorului este amplificat si imbogatit cu frecventele de rezonanta, al caror spectru creeaza timbrul.

In final,ia nastere si se propaga o unda sonora ce creeaza un sistem de unde stationare.

Unda Stationara :

Probabil sunt cele mai vechi instrumente cu coarde inventate în istorie. Sunt ciupite cu degetele ori cu ajutorul unui mic obiect elastic așezat între degete sau aflat în mecanica instrumentului (după caz), numit plectru sau, colocvial, pană. Pentru instrumentele ale căror coarde sunt întinse deasupra cutiei de rezonanță, gaura de rezonanță este largă, sub forma unei rozete (rotunde sau ovale, cel mai adesea) sau, mai rar, a efurilor.

Corzi ciupite
Unde staţionare
Corzi lovite
Procedeul de executie este asemanator cu ciupirea. Pentru punerea in vibratie a corzilor, se folosesc ciocanele ale caror capete sunt imbracate in pasla – ele sunt fie manuite de interpret (in numar de doua, fiecarei maini revenindu-i unul), fie actionate prin mecanica instrumentului. Cele mai cunoscute instrumente cu coarde lovite sunt pianul si tambalul

Corzi frecate

Principalele elemente ale instrumentelor cu coarde cu arcus sunt cutia perforată de două f-uri, eclisele, fundul, inima viorii si gatul pe care este fixat pragusul; cele patru coarde sunt intinse de rotatia cuielor de abanos.

Cele mai cunoscute instrumente cu coarde si arcus sunt cele din familia viorii. Aceste instrumente folosesc de regula un arcus pentru punerea in vibratie a coardelor.

În cazul unui instrument cu coarde frecate, corzile sunt intinse deasupra unei cutii de rezonanta cu rozeta sau efuri. Aceste instrumente sunt mai sonore decat coardele ciupite.

Unda staționară este fenomenul fizic rezultat în urma suprapunerii a două unde de aceeași frecvență pe aceeași direcție dar în sensuri opuse, sau în direcții diferite. Prin interferența celor două unde se obține o structură ondulatorie constantă în timp. Undele care interferă pentru a crea unda staționară pot fi de orice fel: mecanice, sonore, optice, electromagnetice etc. Locurile unde oscilația rezultantă are amplitudine minimă se numesc noduri, iar cele cu amplitudine maximă se numesc ventre (sing. ventru, din franceză ventre = burtă). Prin opoziție cu undele staționare, undele elementare obișnuite se numesc unde progresive.
În funcție de mediul de propagare undele staționare pot fi uni-, bi- sau tridimensionale, ca de exemplu:


o dimensiune
: coarda vibrantă, tubul sonor, fibra optică;

două dimensiuni
: cutia de rezonanță a instrumentelor muzicale, suprafața unui lichid, membrana unei tobe;

trei dimensiuni
: interiorul unei încăperi, spațiul în care se propagă unde luminoase coerente.

Instrumente muzicale
Full transcript