Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ideologier

No description
by

Martin Malmborg

on 23 October 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ideologier

Ideologier
Socialism
Industraliseringen
På OS-invigningen i London ser man omvandlingen från bönder till fabriker (bra musik)
Karl Marx skrev några böcker, den kändaste är "det kommunistiska manifestet", som han skrev tillsammans med sin bästa kompis Fredrich Engels 1848. Bokan har fyra kapitel och där beskriver de hur "proletärerna" ska göra revolution mot "kapitalet".
Karl Marx
Karl Marx föddes i Preussen (Tyskland). Han gillades inte av regeringen, utan fick flytta omkring i Europa innan han dog i London
Industraliseringen börjar i England ca 1750. (Till Sverige ca 1850)
Socialism var en reaktion mot hur arbetarna utnyttjades av fabriksägarna under 1800-talet. 16-timmars dagar, barnarbete, dålig löner, trånga och smutsiga hem.
Sovjetunionen
Sovjetunionen är ett exempel på ett socialistiskt land.

Ryssland var i början av 1900-talet ett fattigt bondeland, där tsaren Nikolai II hade all makt.

Mitt under första världskriget gör Lenin revolution i Ryssland 1917 och bildar Sovjetunionen som finns fram till 1991. Några ledare är Lenin, Stalin och Gorbatjov
Kina, Nordkorea och Kuba
Mao Zedong var också socialist. Han fick inspiration från Lenin och Stalin. Kämpade i inbördeskriget mot nationalister, som han vann och blev Kinas ledare 1949.
Revolution i Sverige?
Liberalism
Adam Smith ville att staten skulle bli mindre och människans frihet skulle bli större. Staten skulle inte drivas av vinstintresse utan bara se efter så att det inte blev monopol
I Sverige var hungersnöden också stor 1917. Många ville göra som i Ryssland. Ofta var det nära kravaller mellan poliser och demonstranter/strejkare. Per Albin Hansson och Hjalmar Branting talade ofta för rösträtt och billigare matpriser. De konservativa hade även bildat skyddskårer som var hatade, men upplöstes av regeringen 3 dagar innan 1 maj.
Vänsterfalangen i Socialdemokratiska partiet uteslöts av sedan Hjalmar Branting och bildade Vänsterpartiet, som tidigare hette Vänsterpartiet Kommunisterna.
Lars Johan Hierta startade Aftonbladet 1830. Den blev snart förbjuden av Karl XIV Johan och då startade han en tidning som hette 2:a Aftonbladet osv.

Han kämpade för tryckfrihet, ståndens avskaffande, ta bort tullar och skrån och en bättre skola
Yttrandefrihet
Adam Smith
Individ framför kollektiv.
Staten ska vara så liten som möjligt, bara göra det viktigaste
Frihet
Religionsfrihet
Författaren Wilhelm Moberg skrev fyra böcker om Karl-Oskar och Kristina som utvandrade till Amerika på 1800-talet, som blev en otrolig succé på 50-talet.
De flyttar pga fattigdomen i Småland.
Hantverkare förr var organiserade i skrån, föreningar där staten gav dem previlegier, monopol som gick i arv. Detta ledde till dålig konkurrens.
Ekonomisk frihet
Tullar fanns i städer, men också mellan länder. Detta ledde till att man ofta köpte sina egna lands produkter, vilket ledde till sämre konkurrens.
Subventioner är när staten ger det egna landets bönder pengar så de kan sänka sina priser. Tex köper afrikaner franskt vete eftersom det är billigare än det egna landets gröda, vilket gör att afrikanska bönder går i konkurs. Detta leder till sämre konkurrens.
Konservatism
Ordet "konservativ" betyder "bevara", tänk på konservburkar.
Var på kungens sida under den franska revolutionen. Revolutionen hotade förstöra samhället materiellt, moraliskt och andligt.
Att bevara det gamla samhället, inte förändra samhället för snabbt är viktigt
Edmund Burke
Han var inte så känd under sin samtid och var ingen bra talare men de som pratade med honom lär ha påverkats väldigt mycket.
Han var i Paris något år innan revolutionen och förfärades mycket av den

Hans förutsägelser om hur militären i Frankrike skulle ta makten infriades genom Napoleon
Familjen var en bild av samhället som de konservativa använde. Där bestämde pappa och barnen lydde, samtidigt som föräldrarna tar hand om sina barn, vilket betyder att de rika ska ta hand om de fattiga

De konservativa menar att människorna av naturen är ojämlika när det gäller intelligins, framåtanda och mycket annat. Alla lika mycket värda, men har olika uppgifter.

Konservativa politiker i t,ex, USA, latinamerika har inget emot att hjälpa fattiga genom välgörenhet, men det är inte statens uppgift.
Familj
Konservativa har ofta gillat monarkin, kyrkan, moral, militären och poliser.
Ekonomisk frihet
Yttrandefrihet och Tryckfrihet
Kunna säga och skriva vad man vill
Religionsfrihet
"Den osynliga handen" styr människor att handla där det är billigast och bäst produkter, som tyvärr leder till arbetslöshet och konkurrs.
I Sveriget fanns en lag som förbjöd människor att samlas och läsa Bibeln hemma utan präst, lagen kallades "konventikelplakatet". Staten ville ha kontroll på vad människorna trodde och tänkte.

Många förföljs och fängslas för att inte de håller med statskyrkan, vissa ville döpas som vuxna. Frikyrkorna växer hemma i Sverige och många flyttar till USA där det inte finns någon statskyrka.
Uppstod under Franska revolutionen
Liberaler gillar inte skrå, tullar eller subventioner
Fidel Castro gjorde socialistisk revolution 1959

"Dirty Dancing 2" utsepelar sig på Kuba 1958
Nordkorea är ett kommunistiskt land som varit stängt för omvärlden sedan 50-talet.

"The Interview". En komedifilm två värdar för en talkshow. När de får möjligheten att intervjua Nordkoreas högsta ledare Kim Jong-un blir de kontaktad av CIA-agenten.
Judar fick lov att bosätta sig i Marstrand på 1700-talet, de flyttade sedan till Göteborg
Mona Walter har konveterat från islam till kristendomen och fått många dödshot pga det.
I Sverige har vi yttrande- och tryckfrihet.

Pussy Riot, Dawit Isaak och Lars Vilks kämpar för yttrandefrihet.
Socialliberalismen
Nyliberalismen
Socialliberaler anser att statlig inblandning kan behövas antingen för att skydda samhällets utsatta eller för att få marknadsekonomin att fungera bättre
Den engelske filosofen och ekonomen John Stuart Mill (1806-1873) ses ofta som socialliberalismens grundare. Han pratade både om den klassiska liberalismens frihetslängtan med socialistiskt tankegods om statskontroll och välfärdspolitik.
Nyliberaler brukar förespråka en så kallad nattväktarstat, där statens och lagstiftarnas roll begränsas till att skydda individen mot förtryck och våld från andra, men där medborgarna i övrigt lämnas att leva sina liv efter eget huvud.
Nyliberalism vann gehör främst under 1980-talet, genom bl.a. ekonomen Milton Friedman.

Dessutom Thatcher och Reagen som under 80-talet styrde England och USA.
Liberalerna och Centern
Ordning och reda
Feminism
Historia
Ekologism
Nationalism
Fascism

Nazism
Anarkism
Vill bestämma själv, ingen kung eller stat
Så lite tvång som möjligt
Gillar inte kapitalism
Antisemitism
Rashygien
Nationen före individen
Starka viktigare än den svage

Ett citat av Benito Mussolini beskriver kärnan i fascismen och lyder:

”den enda friheten som kan vara en verklighet, Statens frihet och individens inom Staten. Därför är, för fascisten, allting i Staten och inget mänskligt eller andligt existerar, än mindre har ett värde, utanför staten. I denna bemärkelse är fascismen totalitär och den fascistiska staten, syntesen av alla värden, tolkar, utvecklar och ger styrka åt folkets hela liv... Utanför staten kan det varken finnas individer eller grupper (politiska partier, sammanslutningar, syndikat, klasser)."
Benito Mussolini
Francisco Franco
Full transcript