Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Stap voor stap ontleden

No description
by

Marlieke Vink

on 21 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Stap voor stap ontleden

ontleden zinsdelen persoonsvorm werkwoordelijk gezegde onderwerp lijdend voorwerp meewerkend voorwerp bijwoordelijke bepalingen Door een fout van Joris Mathijsen scoorde Fischer een doelpunt voor Ajax. Door een fout van Mathijsen scoorde Fischer voor Ajax een doelpunt . De persoonsvorm is het werkwoord in de zin dat tijd of aantal aangeeft.
Door de tijd of het aantal in de zin te veranderen kun je de persoonsvorm vinden. Persoonsvorm Ron Pope heeft afgelopen zaterdag mooie liedjes gezongen voor zijn publiek in de Melkweg. Andere tijd: Ron Pope had mooie liedjes gezongen voor zijn publiek in de Melkweg. Ander aantal: Ron Pope en ik hebben afgelopen zaterdag mooie liedjes gezongen in de Melkweg. Je kunt ook de zin vragend maken, zonder er woorden aan toe te voegen.
De persoonsvorm komt dan vooraan te staan. Heeft Ron Pope afgelopen zaterdag mooie liedjes gezongen voor zijn publiek in de Melkweg? Werkwoordelijk gezegde Persoonsvorm + alle andere werkwoorden Ron Pope heeft afgelopen zaterdag mooie liedjes gezongen voor zijn publiek in de Melkweg. Onderwerp Het onderwerp is degene die de actie uitvoert. De makkelijkste manier om achter het onderwerp
te komen is door deze vraag te beantwoorden: Wie of wat + werkwoordelijk gezegde? Ron Pope heeft afgelopen zaterdag mooie liedjes gezongen voor zijn publiek in de Melkweg. Wie of wat heeft gezongen? Ron Pope heeft gezongen. Lijdend voorwerp Het lijdend voorwerp is hetgene of degene die de actie ondergaat.
Je kunt het vinden door deze vraag te stellen: Wie of wat + werkwoordelijk gezegde + onderwerp? Ron Pope heeft afgelopen zaterdag mooie liedjes gezongen voor zijn publiek in de Melkweg. Wie of wat heeft Ron Pope gezongen? Ron Pope heeft mooie liedjes gezongen. Meewerkend voorwerp Het meewerkend voorwerp kun je vinden door deze vraag te stellen: Aan of voor wie of wat + werkwoordelijk gezegde + onderwerp (+ lijdend voorwerp) Ron Pope heeft afgelopen zaterdag mooie liedjes gezongen voor zijn publiek in de Melkweg. Aan of voor wie of wat heeft Ron Pope mooie liedjes gezongen?
Ron Pope heeft mooie liedjes gezongen voor zijn publiek in de Melkweg. Bijwoordelijke bepaling Als je alle voorgaande zinsdelen hebt ontleed, blijven de bijwoordelijke bepalingen over. Bijwoordelijke bepalingen geven vaak antwoord op vragen als
wanneer, hoelang, waar of hoe iets gebeurde. Ron Pope heeft afgelopen zaterdag mooie liedjes gezongen voor zijn publiek in de Melkweg. pv: scoorde wwg: scoorde ond: Fischer lv: een doelpunt mv: voor Ajax bwb: door een fout van Mathijsen Door een fout van Mathijsen scoort Fischer voor Ajax een doelpunt. Wie of wat scoorde? Wie of wat scoorde Fischer? Aan of voor wie of wat scoorde Fischer een doelpunt?
Full transcript