Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Analyse av bøkene "Sinnsykt forelsket og "Millies flørt"

No description
by

Kristin Holland Wenger

on 12 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Analyse av bøkene "Sinnsykt forelsket og "Millies flørt"

Analyse av bøkene "Sinnsykt forelsket" og "Millies flørt"
Virkemidler
De språklige virkemidlene som er brukt i boken ‘Skinnsykt forelsket’ er gjentagning. Det blir for eksempel gjentatt flere ganger i boken at Frida er forelsket i Adam. Det er fordi man skal få tydelig fram at hun liker han. Et annet virkemiddel er språket de bruker, det er ganske påvirket av det språket ungdommer i dag bruker. Og det er på grunn av at det selve boken handler om ungdommer. I denne boken er det ingen sammenlikninger eller metafor ivartfall ikke som jeg har sett.
Handlingsreferat
Sinnsykt forelsket
"Millies Ført"
Millie er hovedpersonen i denne boken. hun er en livig person som er utrolig eventurlysten. Hun har en lett tildens å forelske seg i menn hun liker.
Orla er en viktig person i boken. Han er en romanforfatter og liker å gjøre andre glad
Temaet i boken ‘Skinnsykt forelsket’ er det ikke særlig vanskelig å skjønne utefra tittelen. Temaet i teksten er altså forelskelse og kjærlighet. Forfatteren i boken, Kartina Bredow har valgt og skrive mye om dette temaet og fokusere på kjærlighet og vanskelige valg som man må ta i livet. Temaet i Skinnsykt forelsket er ikke bare kjærlighet, men også om venner og konflikter. Jeg tror at veldig mange ungdommer kommer til å kjenne seg igjen når man leser denne boken, fordi den har en handling som er veldig lik i forhold til samfunnet ungdommer lever i dag.
"Millies flørt"
Livet til Millie Brandys, som er hovudpersonen, endrar seg etter at ho reddar livet til Orla Hart, som er ein romanforfattar. Orla Hart inviterer henne til å vere i Cornwall om sommaren for å takke henne for å ha redda livet hans. Millie ser fram til ein sommar utan gutar, men Orla har planlagt noko anna.
Medan dei er på ferie, skal Orla skrive ein roman der Millie skal være heltinna og han vil finne drømmemannen hennar etter at mannen forlet ho da ho berga livet til Orla. Problemet er at Millie ikkje syner noka interesse for mannen Orla har sett henne opp med. Millie går på mange klubbar for å sjekke om det er nokon kjekke menn der, og da fell ho for den mannen Orla ikkje vil at ho skal bli saman med. Heldig for Orla viser ikkje Hugh Emerson, mannen Millie fell for, noka interesse for henne. Dette er på grunn av at han mista kona i ei rideulykke. Boka slutter med at


Eg leste om to forfattarar og eit tema, fordi eg ville se korleis to forskjellege forfattarar skriv om samme tema, og sjå om det var stor forskjell fra den eine forfattaren til den andre.
Den første boka eg leste heiter Sinnsykt forelska. Boka er gitt ut i 2006. Forfattaren heiter Katrina Bredow, og ho har også skrive andre bøker som Søskenkjærlighet og Det er mitt liv! Eg valde å lese denne boka fordi det var mange som anbefalte den til meg, og da eg leste bak på boka høyrtes den veldig spennande ut.
Den andre boka eg leste heiter Millies flørt. Den er skrevet av Jill Mansell og blei gitt ut i 2009. Jill Mansell har også gitt ut mange andre bøker, f.eks. På øverste hylle og Den rette for meg. Eg valde denne boka fordi eg ble anbefalt den frå nokre som hadde lese ho før. Eg hadde også lese boka På øverste hylle, og eg synest ho var bra.

Bøkane og Forfattarane
Boka starter med at ein vert introdusert for Katrin. Det er dagen før ho skal begynne i tiande klasse. Ho gler seg utroleg mykje, fordi ho får nemleg møte bestevenninna, Frida som ho ikkje har sett på lenge.
Når dei kjem inn i klasserommet ser dei ein ny gut. Han heiter Adam, og har nettopp starta der. Frida avgjer raskt at Adam skal bli hennar. Frida prøver å gjere alt for at han skal like henne, men han syner ikkje stor interesse. Ein dag Katrin går tur med hunden sin i parken, møter hun Adam. Katrin hadde ikkje serleg lyst til å gå bort til han, fordi ho veit at Frida ville blitt veldig såra. Dei byrjar å prate, og før dei veit ordet av det, har dei opna seg heilt for kvarandre. Dei begynner å prate om personlege ting, og dei viser stor interesse for kvarandre. Katrin og Adam finn til og med ein privat møtestad der dei pratar om alt mogeleg.
Katrin veit at ho burde fortelje om dette til Frida, og hun begynner å få skyldkjensle for at ho ikkje har sagt at ho og Adam har fått god kontakt den siste tida. Før dei veit ordet av det, begynner dei å få kjensler for kvarandre, sjølv om Katrin ikkje vil innsjå det. Katrin har allerede ein kjærast, som heiter Andreas. Han har ho nesten gløymt etter at ho møtte Adam. Problema startar når Adam fortel Katrin at han har kjensler for henne. Katrin endar opp med at ho fortel Frida alt, etter ein utrolig stor krangel ender de opp som bestevener igjen og Katrin seier til Adam at ho har kjensler for han også. Og endeleg ender Adam og Katrin opp som kjærastar og dei vert utroleg lykkelege saman.Katrin er hovedpersonen i romanen. Hun er som de fleste andre tenåringsjenter med et unntak og det er at moren forlot henne da hun var ung. Dette har ført til at hun er ganske bitter og ofte sint på faren og stemoren.
Katrin har en bestevenn som heter Frida og hun har en kjæreste som heter Andreas. Hun er egentlig bare sammen med Andreas på grunn av Frida.

Frida er den mest populære jenta på skolen og alle guttenehar stor interesse for henne. Frida mener alt godt og vil gjerne være en god venn. Tiltross for dette så er det seg selv hun setter foran alle andre. Når Frida ser noe hun vil ha så gir hun seg ikke før hun får det,uasett hva som skal til. Det Frida vil ha er Adam.

Adam er den nye gutten i klassen. Han er veldig kjekk og alle jentene har et godt øye til han. Adam har også opplevd mye vondt i livet slik som Katrin og derfor finner defort tonen.

Andreas er som sakt kjæresten til Katrin. Han er utrolig glad i henne så selv om han føler at følelesene ikke er like bra som før.

Andre viktige personer i boka er Victor, som er broren til Katrin. Det er også Olof som er faren og hans nye kone Marie.Personene
"Sinnsykt forelsket"
Tema
"Sinnsykt forelsket"
"Millies Ført"
Den andre boken jeg valgte å lese heter ‘Millies flørt’ som er skrevet av Jill Mansell. Denne boken har samme tema, og fokuserer mye på kjærlighet, men ikke så mye på vanskelige valg man må ta i livet. Grunnen til dette tror jeg er på grunn av at Skinnsykt forelsket er skrevet for ungdom og hvilke situasjoner ungdommer kan komme i. Mens Millies flørt handler om voksene folk som finner kjærligheten. Katrina Bredow er kjent for sine ungdoms romaner, og legger fokus på hvordan det er å være ungdom i dagens samfunn. Vennskap er også ett tema i denne boken ‘Millies flørt’. Når Millie reddet livet til Orla, og som takk bestilte Orla en tur til Corwall for å tilbringe sommeren der. Gjennom hele boken viser de sitt vennskap for hverandre gjennom tykt og tynt.
"Sinnsykt forelsket"
I boken Millies flørt er det ikke særlig mye som bli gjentatt uten om at Orla nevner mange ganger at de skal reise bort, men det blir også gjentatt at Millie finner kjekke gutter når de er på ferie. En sammenligning i boken er ”Tennene hennes var like utrolige som en skolekasse mot slutten av skoleåret. Dette skjer når Millie skal beskrive en jente som en av vennene hennes liker.
Et annet virkemiddel de bruker er språket. For det meste snakker de veldig voksent og høflig, men det er også mange stygge ord i denne boken en kontrast som jeg fant i boken var ” Orla sitter bakerst i bussen mens vi sitter forrest”. Da sitter Orla bakerst i bussen og ser at Millie sitter med en mann foran og sitter og kysser, da finner Orla ut at Millie har funnet seg en kjæreste.

Budskap
Sinnsyk forelsket
Budskapet i sinnsykt forelsket tror jeg er "Gjør som andre det du vil at andre skal gjøre mot deg". Da Katrin får et valg om å velge mellom bestevenninen og hennes livs kjærlighetn som hun visste at bestevenninen likte, men jeg tror også det er at gjennom livet møter man på valg som må tas som virker umulig og det er utrolig viktig åta det riktige valget.
Millies flørt
Anbefaling
"Sinnsykt forelska"
Boka er skrevet for ungdom og jeg tror grunnen til at jeg liker den er fordi det er lett å kjenne seg igjen i flere av problemene Katrin utsettes for. Boken passer nok mest for litt romantiske personer som liker å drømme seg bort, ellers kan nok boken bli litt kjedelig.
"Millies flørt"


Denne boken passer for alle aldere, men helt klart mest for jenter. jenter som liker litt romantikk og forelskelse er nk denne boken super
Full transcript