Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Rolul fizicii in dezvoltarea celorlalte stiinte ale naturii

No description
by

Dropca Valeria

on 8 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Rolul fizicii in dezvoltarea celorlalte stiinte ale naturii

Stiinta fundamentala
Exista o larga apreciere bazata pe demonstratiile teoretice şi practice ca
fizica
 a fost şi este „motorul”
în progresul celorlalte ştiinte, a fost şi este ştiinta care a deschis caile şi a impulsionat hotarâtor evolutia tuturor celorlate domenii. Fizica este de multe ori declarata a fi
"ştiinta fundamentala"
,deoarece fiecare dintre alte discipline ( biologie , chimie , geologie , stiintamaterialelor , inginerie , medicina , etc) se ocupa cu tipuri speciale de sisteme de materiale careasculta de legile fizicii.
Inventii
Prima mare inventie, roata, a fost un pas mare al omenirii în evoluţie. Următoarele invenţii şi descoperiri au influenţat hotărâtor evoluţia umană: aprinderea controlată a focului, prelucrarea metalelor(cupru, şi mai târziu fontă), navigaţia, busola, luneta (sistemul de lentile concave), forţa aburilor, automobilul, aeronautica, telefonul, undele radio şi microundele, cea de-a patra stare de agregare-plasma, razele X (Roentgen), şi sunt probabil nişte elemente cheie pentru alte noi aplicaţii care, deşi astăzi ne par imposibile, se vor putea întâmpla în viitor, (teleportarea, călătoria în alt spaţiu sau alt timp).

Aprinderea focului
Aprinderea focului pentru prima dată, în mod controlat, a fost facută prin frecarea sau lovirea a două corpuri, observându-se o creştere a temperaturii la suprafaţa de contact.

Prelucrarea bronzului
Prelucrarea bronzului, un aliaj dur al cuprului cu staniul, a fost de asemenea un pas mare în evoluţia omului şi a societăţii. Acest fapt a avut un mare impact în producerea uneltelor, în trecerea de la cele de lemn şi piatră la cele mai rezistente, de metal.

Fizica nucleara
Alte descoperiri, cum ar fi reacţiile nucleare, izotopii radioactivi, fuziunea termonucleară, au avut şi utilizări negative, unii folosindu-se de aceste proprietăţi ale atomilor pentru a produce bombe nucleare, extrem de destructive si de nocive, atat pentru planetă cât şi pentru organismele vii. Insa fizica nucleara se foloseste si cu scop pozitiv in biologie, agricultura si medicina.

Busola
Busola a fost o descoperire mare pentru navigatorii vremii, inventatorii acestei s-au folosit proprietatea magnetitei pentru a se îndrepta spre polul de valoare opusă lui(+- şi –+), ajutându-i să se orienteze în călătoriile comerciale.

Telefonul mobil
Telefonul mobil, inventat de Alexander Bell, este consir un progres al societatii destul de semnificativ, intrucit se pot transmite date şi informaţii în timp real.

GOAL!
Rolul fizicii in dezvoltarea celorlalte

stiinte ale naturii si in dezvoltarea societatii.
Full transcript