Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Transporti nëpërmjet membranës qelizore...OMARI

No description
by

Omar Kuca

on 27 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Transporti nëpërmjet membranës qelizore...OMARI


Gjatë dimrit, në rrugët e bllokuara nga bora hidhet kripë, për të zvogëluar mundësinë e ngrirjes së saj. Por në pranverë vihet re tharja e barit anës këtyre rrugëe.
Pse ndodh kjo dukuri?
Kripa që është përdorur në rrugë gjatë dimrit, në
pranverë tretet në ujin e borës, duke formuar një
tretësirë. Përqendrimi i kripës në këtë tretësirë është shumë më i lartë sesa ai i kriprave në qelizat e barit. Pra, brenda qelizës uji është me përqendrim të lartë, kështu ai lëviz nga qelizat e barit jashtë me anë të osmozës. Kur uji del nga qeliza, kjo fillon të rrudhoset dhe citoplazma fillon të shkëputet nga muri qelizor. Si rrjedhojë bari thahet.
Presioni turgor
Nëse përqendrimi i ujit jashtë qelizës bimore është më i lartë se brenda saj, molekulat e ujit hyjnë në qelizë nëpërmjet osmozës. Uji mbush vakuolat dhe citoplazmën e qelizës, duke shkaktuar fryrjen dhe shtyrjen e tyre drejt membranës qelizore. Ky presion që shtyn membranën qelizore quhet
presion turgor
.
Kur qeliza është e mbushur plot me ujë, muret qelizore i rezistojnë presionit turgor, duke parandaluar hyrjen e mëtejshme të ujit në qelizë.
Transporti aktiv
Shembuj: Analizojmë parfumin që avullon nga brenda-jashtë shishes. Si mund ta shpjegojmë faktin se në qoftë se molekulat e parfumit, pasi të jenë shpërndarë në të gjithë mjedisin, të kthehen përsëri brenda shishes? E dimë mirë se kjo dukuri nuk mund të ndodhi spontanisht. Keto lloj procesesh kanë një kosto energjitike.
Transporti nëpërmjet membranës qelizore
Shembuj: Glukoza (sheqeri), e marrë nga ushqimet dhe që ndodhet në zorrë, hyn në qelizat e zorrëve, edhe pse përqendrimi saj është më i madh.
Vecori tjetër e membranës është edhe transporti aktiv, proces gjatë të cilit një qelizë mund të transportojë një lëndë nga një vend ku përqendrimi është më i vogël në drejtim të vendit me përqendrim të madh.
Për këtë proces harxhohet energji, që merret nga qeliza
Transporti që vjen nga difuzioni dhe realizohet pa shpenzim energjie quhet
transport pasiv
.
Transporti që realizohet me shpenzim energjie quhet
transport aktiv
.
Punoi: Omar KUCA
Klasa: 9
Lënda: Biologji
Profesor: Kongres Dalipaj
FALEMNDERIT!
Full transcript