Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Vardagslydnad

Några bra vardagsbeteenden som din hund behöver kunna, t.ex låta bli att skälla, möten och att gå ordentligt med och utan koppel. Metoder och tips hur man tränar det. Sammanställt av Hund 2, Kvinnersta.
by

Kajsa Markusson

on 11 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Vardagslydnad

Steg 1: Först måste man lära sin hund att klicker betyder godis, vilket inte behöver vara lätt, man måste ha ett bra godis som hunden gillar och inte förstora bitar, hunden ska inte behöva tugga för länge. Man kan börja träningen med att klicka när hunden har godisen i munnen, upprepa ca 5-15 gånger, när man känner att man är klar med det och vill gå vidare klickar man en gång och sen ger belöningen, men det får inte dröja för länge emellan klicket och belöningen, upprepa ca 5-15 gånger. När man är klar med det kan man testa sin hund och se om den förstått vad klicker betyder genom att klicka när hunden inte har sin uppmärksamhet på oss, om den vänder sig och tittar fort efter klicket kan man börja använda det i sin träning.
Få hunden att sluta skälla
Jag har skrivit upp fyra olika sätt/tips att få hunden att sluta skälla/låta.
Jag har kollat runt lite på inernet
Det finns olika sätt och träningar att träna sin hund inför möten t.ex. med andra hundar, katter, cyklar eller människor, det kallas mötesträning.
Träningstips finns här nedan.

Kontakt
Det är viktigt att ha nära kontakt med hunden eftersom den då fokuserar på dig och inte på alla distraktioner runtomkring. Det är då lättare att träna och undvika farliga situationer. Det viktigaste är att vara intressant och rolig för hunden.
1. Om någon kommer hem
till en och hunden låter så
kan man låta bli i hunden och inte
bry sig om den och belönar
den när den är tyst.
(Jag har lärt mig det här på
hund kurser i Lindesbergs hundcentrum)
Var rolig
3. Man får försöka göra det så
naturligt som möjligt för hunden,
som att leka med andra hundar
och ta långa promenader.
Ju naturligare det är för hunden
ju mindre problem kommer man få.
(Kommentar av mian1,

http://www.bukefalos.com/f/archive/index.php/t-465125.html
När ni är ute och promenerar och
hunden tittar på dig av sig själv
ska du belöna den. Även om du inte
har godis ska du visa att du är
glad att den tittar på dig
1
2
2. Om någon kommer hem till
en och hunden börjar låta så
kan man ge den en godis eller
börja leka för att få den att tänka
på annat (helst börja med det i ung
ålder/när den är valp) Sen så
lär den sig att nu kommer någon
då går jag till husse/matte för då
får jag en godis. (Såg en video på

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2334341


Använd hundens nyfikenhet
Speciellt valpen är nyfiken och
undrar vart du är. Gå i skogen med
hunden lös och när den går i förväg försvinn in bakom ett träd eller liknande och låt den hitta dig.
Belöna rikligt.
3
5. Man bör lära hunden
kommandot tyst redan
när den är liten.
Olika steg att få hunden att vara tyst.

Metod 1
Steg 1. Man kan börja med att ge godis och beröma hunden när den är tyst.

Steg 2. Sen kan man lägga på komando (tyst) när det ser ut som att hunden börjar förstå. (Nöta in det)

Metod 2
Steg 1. Man kan lära hunden komandot skall förs.

Steg 2. När den kan skall så kan man lära den komandot tyst.

Av min kunskap som jag lärt mig någonstans och lärarens tips.
Inne och ute
Andra sätt att träna
uppmärksamhet är att sätta sig på marken mittemot hunden. Ha godis i båda händerna men håll dem stängda så hunden inte kommer åt den och vänta på att hunden tittar på dig. När den gör det öppnar du ena handen och låter hunden ta godisen.
Metod 1
steg 2, sätt klo saxen mot tassen och belöna när hunden inte rycker i tassen.
steg 1, ta på hundens tass och belöna när hunden inte rycker i tassen. När den slutar rycka i den när du tar på den så kan du hålla i tassen.
steg 3, gör som steg 2 bara at nu klipper du klon och belönar när hunden inte ryker i tassen.
Kloklippning
Metod 2
Börja med att klippa klorna när dom är valpar. Lär valpen att det är mysigt att klippa klorna, alltså att man umgås lite med valpen när man klipper klorna. lär också valpen att bli fast hållen så blir det mycket enklare.
Skvallerträning
Skvaller träning innebär att hunden automatisk ska komma till dig när den ser en annan hund, katt, cykel, människa osv, men man får välja själv vad sin hund ska svallra på.


Bat

Promenadträning

Hunden ska sitta innan den får hälsa på den andra hunden och vänta på ett varsegod, och du säger varsegod när hunden lugnat ner sig, hunden får inte ta ett eget initiativ och dra fram till den andra hunden. Och hunden behöver absolut inte hälsa på alla hundar. Man kan träna på att fånga upp uppmärksamhet ifrån sin hund på promenader, då tycker hunden att du blir mer intressant och håller mer koll på dig. När hunden gör rätt, belöna.
Olika sätt att vara rolig
Godis kan man ge hunden direkt eller kasta så hunden får leta.
Andra sätt att visa att man är glad är att hoppa, springa eller busa rent allmänt. Leksaker och dragkamp uppskattas ofta, det viktigaste är att du visar att du är glad att hunden förstår det.
Prova vad din hund gillar.
man bör klippa klorna ca 1 gångi veckan.
Gå följsamt i koppel
Hälsa fint vid dörren
LÖSHUNDSTRÄNING
Vardagslydnad
Mötesträning

Att kunna gå med sin hund i slappt koppel och hunden går fint vid sidan eller helt enkelt inte drar är någonting de flesta hundägare strävar efter men detta är ju inte alltid så lätt som det låter!

Därför ska jag nu ge dig 3 olika metoder du kan använda för att få en härlig kompis med på promenaden.
VOFF VOFF
Slänga ut godis
Om din hund blir väldigt glad när du kommer hem och har en tendens att börja hoppa och skälla så fort du kommer innanför dörren kan du för att vinna lite tid och hinna ta av dig ytterkläderna, slänga ut godis på golvet.
Sätt upp ett kompostgaller.
En väldigt enkel metod som inte kräver särskilt mycket utav dig är att sätta upp ett kompostgaller som hindrar hunden ifrån att komma fram till dörren. Den här metoden är såklart olika effektiv beroende på individen.

Om hunden är stressad och/eller skäller vänta då tills hunden är lugn innan du tar bort kompostgallret.
Att en hund drar i kopplet beror i huvudsak på två saker. Den första saken är att hunden tycker allting annat än ägaren är intressant. Alltså att ägaren i hundens ögon är tråkig och ointressant.
Den andra och vanliga orsaken är att man helt enkelt har lärt hunden att dra i kopplet. Man kanske inte har lärt hunden med flit att dra men trots allt har hunden fått en fördel i att dra i kopplet, alltså fått vinning av att dra i kopplet.
Nyckeln till en lydig hund är att börja tidigt!
Stanna till
1) Till en början ska man vara väldigt motsägelsefull och ha valpen lös mycket, då måste valpen vara uppmärksam på dig och du vara intressant för valpen!
Tysta leken
Denna metod fungerar så att man endast pratar med hunden när man berömmer den. Man använder den naturliga följsamheten hos en hund.
Ruska
Denna metod innebär att när hunden gör fel ger man den ett obehag som sedan försvinner när den gör rätt,
2) I nästa steg kan du bara ha ett halsband på valpen så att den vänjer sig med detta och så småningom också ett koppel. Gör gärna så att du i början av promenaden låter valpen leka av sig lite innan du kopplar den. På så sätt gör valpen sig av med lite stress och energi.
3) Nu till sista steget. När du sedan kopplar valpen så måste du vara konsekvent. Så fort kopplet sträcker sig, alltså att valpen drar, så stannar du, stå stilla och hålla stumt i kopplet. När hunden slakar på kopplet eller tar kontakt gå då vidare. Gör du detta konsekvent så lär sig valpen att dra i kopplet inte lönar sig, det tar inte valpen framåt.
Du ska också vara noggrann med att, även om valpen är kopplad, belöna valpen för varje gång den är uppmärksam mot dig. Kanske kan du belöna med rösten och en godisbit. Du kan också passa på att göra någon rolig övning med valpen.
Att tänka på!
1) Börja med att gå med hunden, byt riktning och beröm jättemycket när hunden följer dig, byt riktning hela tiden. När hunden börjar uppmärksamma dig utan att du byter riktning hela tiden kan du gå över till steg 2).
Beröm i samma ögonblick som hunden följer dig!
2) Nu ska du stå stilla tills hunden fokuserar på något annat, håll längst ut i kopplet. När hunden tittar på någonting annat, rör dig då åt höger eller vänster tills hunden uppmärksammar dig och tittar på dig. Beröm och locka med hunden med ditt kroppsspråk.
3) I detta steg behöver du leta på en lite folksamling men hålla dig en bit på avstånd till att börja med. Gå omkring med din hund i långt och slakt koppel, rör dig åt olika håll och byt riktning för att få din hund att följa dina rörelser. Beröm när den visar uppmärksamhet på dig. Ge gärna godis men tänk på att det är dig hunden ska följa inte godisen.
4) När steg 3) fungerar bra ta då steget och gå in i folksamlingen, gå omkring med din hund, byt riktning och beröm när den följer dig och är uppmärksam på dig.
5) Leta nu upp en hundsamling av något slag och upprepa steg 1). Beröm som tusan om hunden följer dig, ge godis!
6) Våga nu gå in i hundsamlingen och upprepa steg 2). Beröm, beröm, beröm!
Att tänka på
1) Ha koppel på och när hunden börjar gå före, springa framåt ut i kopplets fulla lägnd eller dra så ger du hunden ett obehag alltså att du ruskar i kopplet men slutar direkt när hunden slakar kopplet eller till och med vänder sig om!
2) Beröm när kopplet slakar och ge godis om hunden vänder sig om. Det gäller att berömma i rätt läge eftersom det är det rätta beteende vi vill ha.
Att tänka på!
Beröm i rätt ögonblick - så fort kopplet slakar eller hunden vänder sig om.
Försök vara lugn och vänlig men bestämd. Och var konsekvent även om hunden vet vad den ska göra och uppföra sig, men de behöver också repetition.
Det sista gäller alla metoderna - lugn, vänlig, bestämd, konsekvent och repetition!
Steg 2: varje gång din hund ser en annan hund t.ex. så ska du klicka och belöna, det är när din hund har visat uppärksamhet på något som du ska klicka, inte när det är du som ser en annan hund,cykel och katt t.ex. Om hunden skulle göra något oönskat beteede som att morra,skälla eller resa ragg så gå bara vidare med din hund utan att klicka och belöna, va snabbare med klicket nästa gång innan hunden hinner visa oönskade beteenden.


Alltså när hunden ser någon du vill att den ska skvallra på klicka+ belöning.
Steg 3 : När ni upprepat steg 1 och 2 några gånger så kan ni gå vidare och se om hunden är redo för svårare utmaningar. Testa att hålla ut en stund innan du klickar när ni går förbi en annan hund t.ex. för att kunna se om hunden kollar upp på dig, om den inte gör det så får ni gå tillbaks till steg1 om inte så klicka och belöna när hunden tittar på dig. Om man har hunden lös och det kommer en annan hund så stanna och invända hunden om hunden inte kommer så testa att backa några steg för att hunden ska komma till dig, när hunden är påväg till dig så klicka och belöna.
Att kunna få besök hem till sig utan att hunden blir aggressiv eller stressad är något som alla hundägare bör sträva efter. Det blir trevligare för både dig och din besökare om din hund istället för att stå och skälla vid dörren går och lägger sig på sin plats eller håller sig i bakgrunden. Här nedan följer några tips på hur du kan göra för att träna din hund till ett fint bemötande vid dörren!

Att tänka på om du använder den här metoden är att hunden kan se godiset du slänger ut på golvet som en belöning för att han hoppar och skäller, och alltså fortsätta med beteendet.
Du kan använda dig utav godis, men se då till att det blir belöning för hunden när den gör någonting bra. Till exempel sitter still och väntar.
Grunden
I grund och botten gäller det att hunden ska tycka att du är roligt och ni ska förstår varandra. För detta är det väldigt stora krav på dig som hundförare. Du ska vara lugn med bestämd och hunden ska se dig som en trygg ledare. Förtroende är A och O när det gäller hundträning i allmänhet. Det bästa sättet är väldigt individ anpassat så det är viktigt att man testar sig fram och att man varierar träningen så att hunden alltid blir lite förvånad. Kopplet blir lätt ett substitut för kontakten mellan förare och hund. Det är även mer naturligt för hunden att gå löst och som hund ägare kan det vara skönt att slippa kopplet på exempelvis en mysig skogspromenad. Något som alltid är bra att träna är inkallning, då lär sig hunden snabbt att det är roligt att springa till föraren när du ropar på hunden.
Hur går jag till väga för att lära min hund att gå löst?
Lekfullt:
I grund och botten handlar det om att hunden ska tycka att du är roligare en det runt om kring. Det gör du genom att när hunden på något sätt visar att han är följsam får sin belöning. Ex. ögonkontakt, stannar när du stannar eller kommer när du ropar.
1. Släpp hunden
2. Gå en bit, efter en stund stannar du till och invänta hundens reaktion samtidigt som du säger stanna.
3. När hunden stannat belönar du honom genom att leka lite med honom eller ge godis.
4. Sedan tar du ifrån leksaken och går vidare. Tänk på att det kan vara bra med dessa pauser med bus. Då blir hunden även piggare på föraren.

Stressigt:
Genom att någon gång under promenaden springa och gömma sig när hunden tappat lite fokus på dig kommer du skapa en sorts oro hos hunden. Hundar är flockdjur och vill inte lämna/bli lämnade av flocken. Så hunden kommer genast att börja leta efter dig.
1. När du vill ha kontakt med hunden ska du i detta fall tyst och snabbt sticka iväg och gömma dig.
2. Invänta reaktion från hunden under tystnad.
3. När hunden sedan märker att du är borta kommer den att börja på att leta.
4. När hunden hittar dig ska du bli över glad och busa eller ge godis. (Att överdriva med glädje i detta tillfälle är bara bra).
5. Sedan fortsätter du att gå promenaden som vanligt.

Läskigt:
Genom att när hunden till exempel går alldeles för långt framför dig kasta ett koppel mot hunden (inte på den). Så att hunden blir lite skrämd är ett effektivt sätt att få hunden att reagera snabbt. Har man en tajt relation med hunden kommer den genast söka sig till dig när den blir osäker. Det man kan göra på hundar som har extremt svårt att förstå vad det är man vill att dem ska göra så kan man även ”tycka synd om hunden”. När hunden är långt framför börjar man på att säga stackars dig eller något i den stilen på detta sätt kommer hunden att bli ännu mer osäker på att gå iväg på egenhand. Och då kan man kombinera denna teknik med att ha riktigt roligt när hunden väl går vid dig.
1. När hunden går för långt fram tar du kopplet och kastar det så nära hunden som möjligt men utan att pricka själva hunden.
2. När hunden rycker till stannar du och inväntar att hunden tittar på dig.
3. När hunden vänt sig om ropar du in den och belönar den för att den kommit till dig.
4. Sedan går du vidare och lotsas som ingenting har hänt.

Ett tips för att hunden ska bli lugn är att strunta i den. Vänd ryggen åt och vänta tills den satt sig ner och bara tittar. Var envis!
Beröm sedan ordentligt när det väl inträffar.
Steg 1.

Steg ett är att ta bort det roliga ifrån att det knackar eller plingar på dörren.

Be en vän knacka på då och då utan att komma in, det är alltså viktigt att du inte går och öppnar dörren, och du själv ska ignorera hunden om den börjar skälla. Fortsätt göra det du gör och vänta ut hunden, tids nog kommer den lugna ner sig.

Det är viktigt att du är envis och har tålamod - det kan ta tid!
Men efter ett tag kommer knackningen inte längre associeras med någonting roligt – för det är ju ingen som kommer in och ingenting roligt händer!
När du får besök hem till dig så innebär det ju att det händer någonting, det blir mer spännande och roligt vilket hunden såklart reagerar på. Många hundar kopplar därför ihop knackningar eller dörrklockan till just det här - någonting kommer hända!
Det är alltså inte så konstigt om din hund blir exalterad och börjar skälla och springa omkring.
Hur ska man göra för att förhindra det här beteendet?
* http://www.ehow.com
video_4973107_get-dogs attention.html
* http://www.ehow.com/video_4973149_train-dog-come-called.html
Steg 2.
Nu kommer det gå lättare för dig när du väl ska släppa in en gäst i ditt hem.

Välj ut en plats där hunden ska vänta medan du hälsar och välkomnar gästen in.
För hunden till platsen och använd ett kommando som tillexempel ”stanna” innan du går och öppnar dörren.

Om hunden inte lyder och istället reser sig upp för att hälsa på gästen utan din tillåtelse, be snabbt din gäst att gå ut igen och stäng dörren. Därmed försvinner det roliga. Gå tillbaka till hunden och sätt den återigen på sin plats.

Upprepa det här tills hunden sitter eller ligger stilla på den utvalda platsen medan din gäst kommer in. När du tycker att din hund har väntat tillräckligt länge, gå fram, beröm ordentligt och använd ett annat kommando för att hunden nu ska få hälsa på gästen.
Gör besöket tråkigt
Grunden
1 Sätt hunden framför dig på golvet, visa att du har godis i båda händerna. Anpassa hur du håller händerna beroende på bekvämlighet och din hunds storlek.
2 Låt hunden hundersöka händerna, men hindra den från att bitas och krafsa på dig.
3 Öppna slumpmässigt en hand när hunden tar ögonkontakt, även om den bara sneglar på dig.
Inte kontakt
Man ser skillnaden i hundens ögon när den ser dig i ögonen
Bild instruktioner
Det är både praktisk och roligt att lära sin hund att inte hälsa på människor utan tillåtelse. Det kan nämligen finnas människor som är rädda för hundar, allergiska eller helt enkelt inte vill ha en hund som flyger på en. Det kan också vara så att man själv inte vill att sin hund ska fram och hälsa på varje människa som den får syn på. Oavsett anledning så är det en nyttig och rolig övning för både dig och din hund.

Nedan följer 3 olika beskrivningar på hur du går till väga för att lära din hund att inte hälsa på andra människor (Lydnad, avdramatisering och positiv förstärkning).
I dessa övningar kommer vi använda oss utav klickerträning, så innan du börjar bör du se till att din hund redan är bekant med denna typ av träning. Det är dock inget måste, du väljer själv vilken form av belöning du vill använda dig av – godis, leksak, beröm m.fl. Det viktiga är att du hittar vad som motiverar just din hund.
Du kan välja svårighetsgrad likaså, vad vill du ha som mål? Vill du att hunden bara ska ignorera andra människor, ta kontakt med dig eller vill du kanske t.o.m. att hunden ska ha en fin ögonkontakt med dig samtidigt som den blir klappad?
Hur man lär sin hund
att inte hälsa utan tillåtelse


Här tar du hjälp av den lydnad som din hund redan har. Om lydnaden på din hund redan är bra så kan det vara ett utmärkt tillfälle att utnyttja den. Förmodligen så är den inte perfekt eftersom du annars inte skulle ha detta bekymmer. Men om du förövrigt har en lydig hund, men som för viljan att hälsa tar över, så kan du ändå använda dig av den redan befintliga lydnaden.
Tillvägagångsätt nr 1
– Lydnad
Se till att du är i en god sinnesstämning, lugn men bestämd. Din hund känner av din energi och redan innan du lämnar hemmet bör du visualisera dig hur du vill att din träning ska se ut.
4. Man kan avända antiskall halspand, det kanske kommer att ta ett tag innan hunden förstår varför den sitter där runt halsen och spruta när man morrar/skäller.

Ta med en kompis, familjemedlem eller be någon förbipasserande om hjälp. Koppla hunden, placera den vid din sida och ge ditt kommando för stanna.

Be personen att närma sig och börja med att personen ignorerar hunden d.v.s. inte röra, inte titta och inte prata med hunden. Det är nämligen viktigt att inte förhasta övningen. Kom ihåg, vi vill att hunden ska lyckas! Sitter hunden kvar – klicka och belöna.
Efter en första belöning kommer hunden sannerligen vara mer intresserad av dig, utnyttja detta genom att be personen ta ytterligare några kliv framåt. Om hunden fortfarande sitter kvar – klicka och belöna.
Misslyckas hunden så gör bara om övningen, denna gång lite lättare, så hunden får lyckas. Sakta men säkert kommer personen kunna närma sig utan att stanna mellan gångerna och så småningom göra ljud ifrån sig och rörelser mm.
Nästan
Tillvägagångssätt nr 2
– Avdramatisering
I den här övningen ska du bara ”ignorera hunden”. Du som hundägare ska alltså inte korrigera hunden när den gör fel eller belöna när den gör rätt, du ska inte göra någonting helt enkelt. Denna metod kräver dock mycket mer utav din medhjälpare så se till att ha med dig någon som är villig att vara lite mer aktiv.
Tillvägagångssätt nr 1
– positiv förstärkning
Metoden handlar om att lära hunden vad du vill att den ska göra istället för att hälsa på andra människor, i detta fall vill vi att hunden ska vara fokuserad på dig istället för omgivningen. Vi använder oss av positiv förstärkning d.v.s. belönar hunden när den gör rätt och ignorerar när den gör fel. Vi lägger alltså ingen vikt på att hunden gör fel.
Den här metoden är bra att använda sig av om man har rädd/aggresiv hund vid möte av andra hundar
I korthet går metoden ut på att hunden har ett val. I denna metod iväntar man tills hunden inte känner sig trängd, i dom flesta andra metoder försöker man socialisera bort problemen men det funkar inte för alla hundar. Man avänder sig av "funktionell belöning" alltså något som fyller en fuktion åt hunden. Man kan avända godis som en extra belöning men det är viktigt att hunden inte förknippar godiset med lydnasträning och söker ögonkontakt med ägaren för att få träna mer, för då blir metoden mer lik skvallerträning och det ska den inte bli, för då funkar inte BAT metoden, hunden som ska göra valet, ägaren ska inte visa hunden ett val. Valet för hunden är att ge utrymme till den andra hunden.
Utrustning
Använd dig av en bra sele istället för ett halsband, hunden kan känna sig mer osäker och trängd med ett halsband. Hundar har ett känsligt smärtcentrum i nacken, om hunden skulle göra en hastig rörelse/utfall så kan den få ont i nacken.
Klicka och ge hunden godiset när den tittar upp på dig. I början kan du klicka för hundens minsta försök att ta kontakt med dig d.v.s. om hunden vänder blicken åt ditt håll lite snabbt osv. Klicka även om du ser att hunden bara drar bak öronen när du ropar, även detta är ett tecken på att hunden uppmärksammar dig.
Koppla hunden och sätt den vid din sida. Be någon om hjälp, vem som helst, som kan assistera dig genom övningen. Visa hunden att du har en godis genom att låta hunden nosa på den, men inte se den. Håll sedan godisbiten gömd i din hand. Be personen att sakta gå emot dig och ropa sedan hundens namn.
Efter en första belöning kommer hunden med sannolikhet vara mer intresserad av dig och gradvis kan du öka svårighetsgraden tills att hunden tittar dig i ögonen. Träna detta tills det sitter. Om hunden mot förmodan ignorerar dig totalt under hela övningen så kan du börja med något lättare, som att människan bara står kvar på stället eller göra en vanlig ögonkontaktsövning.

Ropa inte hundens namn varje gång någon närmar sig, vid det här laget vet hunden säkert vad du förväntar dig av honom/henne. Nästa gång en människa kommer fram, säg ingenting. Vänta istället på att hunden själv tittar upp på dig och när den gör det klicka och belöna! Om hunden inte skulle förstå vad det är du vill, backa tillbaka i träningen och repetera förgående steg.
Om en människa frågar om det är okej att hälsa på din hund och du tycker det är okej så kan du använda ett frikommande till din hund som exempelvis ”varsågod” eller ”okej” m.m. På så sätt talar du om för hunden att det nu är okej att hälsa.
Koppla hunden och sätt den i startposition vid din sida. Be din medhjälpare närma sig och om hunden visar det oönskade beteendet viker personen i fråga av och går tillbaka i motsatt riktning eller bara vänder ryggen åt.
När hunden är åter lugn vänder sig personen om igen och upprepar samma sak. Tanken är att hunden ska avdramatisera människomöten för att på så sätt minska sin stress.

Hunden förknippar sin respons åt människans närmande till personens reaktion. Ju lugnare hunden förblir desto närmre kommer människan. På det här sättet jobbar vi till den punkten att människan kan ge fysisk kontakt utan att hunden blir överexalterad.
Full transcript