Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

onderzoeksmethoden in het vak van de biologie

No description
by

arie ramp

on 18 October 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of onderzoeksmethoden in het vak van de biologie

onderzoeksmethoden in het vak van de biologie
de volgende onderzoeksmethoden kunnen genoemd worden in een BAC examen
Het is dus niet dat je een volledige verklaring moet geven van deze technologie, maar dat je de beschrijving van een proefje snapt!
radioactief label
Een radioactieve tracer of radioactief label is een chemische verbinding waarin een of meer atomen vervangen zijn door een radio-isotoop, zodat door middel van zijn radioactieve verval het kan worden gebruikt om het mechanisme van chemische reacties te onderzoeken door het pad te volgen dat de radio-isotoop volgt van reactanten naar producten. Radiolabeling is dus de radioactieve vorm van isotopische etikettering.
Radioisotopen van waterstof, koolstof, fosfor, zwavel en jodium zijn in grote mate gebruikt om het pad van biochemische reacties te traceren. Een radioactieve tracer kan ook gebruikt worden om de verdeling van een stof in een natuurlijk systeem, zoals een cel of weefsel, [1] of als stromingsspoor te volgen om vloeistofstroom te volgen. Radioactieve tracers worden ook gebruikt om de plaats van fracturen te bepalen die zijn ontstaan ​​door hydraulische fracturen in aardgasproductie. [2] Radioactieve tracers vormen de basis van een verscheidenheid aan beeldvormingssystemen, zoals PET scans, SPECT scans en technetium scans. Radiocarbon dating gebruikt de natuurlijk voorkomende koolstof-14 isotoop als een isotopic label
autoradiografie
Een autoradiograaf is een afbeelding op een röntgenfilm of nucleaire emulsie die wordt geproduceerd door het patroon van vervaluitstoot (bijvoorbeeld bèta-deeltjes of gammastralen) uit een verdeling van een radioactieve stof.
Koolstof 14
De ultracentrifuge is een centrifuge die men met zeer hoge snelheden kan laten draaien. Gascentrifuges voor scheiding van isotopen kunnen versnellingen tot één miljoen g halen. De preparatieve en analytische centrifuges ongeveer 100 000 g. De analytische en preparatieve ultracentrifuges zijn zeer belangrijke instrumenten in de moleculaire biologie, de biochemie en de polymeerwetenschap. De ultracentrifuge werd in 1925 uitgevonden door Theodor Svedberg en hij won in 1926 de Nobelprijs voor Scheikunde voor zijn onderzoek naar colloïden en eiwitten gebruikmakend van de ultracentrifuge.
In de analytische ultracentrifuge kan een monster worden bestudeerd tijdens de sedimentatie door middel van een optisch detectiesysteen gebruikmaken van UV absorptie of door optische interferentieverschijnselen veroorzaakt door wijzigende brekingsindex.
massa spectrometer
In biologie kan deze techniek worden gebruikt om de weefsel (of cel) lokalisatie van een radioactieve stof te bepalen, ofwel ingebracht in een metabolische weg, gebonden aan een receptor of enzym, of gehybridiseerd aan een nucleïnezuur.
Het gebruik van radioactief gemerkte liganden om de weefselverdelingen van receptoren te bepalen wordt in ofwel in vivo of in vitro receptor autoradiografie aangeduid als het ligand in de circulatie wordt toegediend (met daaropvolgende weefselverwijdering en sectie) of toegediend op respectievelijk de weefselsecties. De liganden worden in het algemeen gemerkt met 3H (tritium) of 125I (radioiodine). De verdeling van RNA transcripten in weefselsecties door middel van radioactief gemerkte complementaire oligonucleotiden of ribonucleïnezuren ("riboprobes") wordt in situ hybridisatiehistochemie genoemd. Radioactieve precursoren van respectievelijk DNA- en RNA-, [3H] -thymidine- en [3H] -uridine kunnen aan levende cellen worden geïntroduceerd om de timing van verschillende fasen van de celcyclus te bepalen.
Chromatografie is een laboratoriumtechniek voor het scheiden van een mengsel. Het mengsel wordt opgelost in een vloeistof die de mobiele fase heet, die het door een structuur draagt die een ander materiaal bevat, genaamd de stationaire fase. De verschillende bestanddelen van het mengsel reizen met verschillende snelheden waardoor ze scheiden. De scheiding is gebaseerd op differentiële partitie tussen de mobiele en stationaire fasen. Subtiele verschillen in de partitiecoëfficiënt van een verbinding resulteren in differentiële retentie op de stationaire fase en beïnvloeden derhalve de scheiding.
Chromatografie kan preparatief of analytisch zijn. Het doel van preparatieve chromatografie is het scheiden van de componenten van een mengsel voor later gebruik en is derhalve een vorm van zuivering. Analytische chromatografie wordt normaal gesproken uitgevoerd met kleinere hoeveelheden materiaal en is voor het bepalen van de aanwezigheid of het meten van de relatieve verhoudingen van analogen in een mengsel. De twee zijn niet onderling uitsluitend.
Chromatografie
Elektroforese van positief geladen deeltjes (kationen) heet cataphorese, terwijl elektroforese van negatief geladen deeltjes (anionen) anaphorese wordt genoemd. Elektroforese is een techniek die in laboratoria wordt gebruikt om macromoleculen op basis van grootte te scheiden. De techniek past een negatieve lading toe, zodat eiwitten naar een positieve lading gaan. Dit wordt gebruikt voor zowel DNA als RNA analyse. Polyacrylamide gelelektroforese (PAGE) heeft een duidelijkere resolutie dan agarose en is meer geschikt voor kwantitatieve analyse. In deze techniek kan DNA-voetafdrukken identificeren hoe eiwitten binden aan DNA. Het kan gebruikt worden om eiwitten te scheiden naar grootte, dichtheid en zuiverheid. Het kan ook gebruikt worden voor plasmide-analyse, die ons begrip ontwikkelt van bacteriën resistent worden tegen antibiotica.
Elektroforese
Full transcript