Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Comunismul in Romania

No description
by

Malina Paraschiv

on 10 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Comunismul in Romania

Comunismul in Romania

Anii '80 au fost cei mai grei ani pentru populatia Romaniei. Nicolae Ceausescu a devenit obsedat de achitarea datoriei externe a României si astfel a instituit o serie de masuri de austeritate cum ar fi:
- a redus importurile
- a crescut exportul in detrimentul populatiei
- a raționalizat alimentele de bază (acest lucru a fost făcut datorită faptului că "oamenii de stiintă" din acea vreme au considerat ca românii mâncau prea mult si că pentru o viată sănătoasă trebuie să urmeze "sfaturile si dieta" P.C.R.).
- combustibilul menajer, carburantii pentru auto, energia electrică si termică si multe altele se distribuiau pe bază de cote.
- populatia era controlată, supravegheată si intimidată de catre Securitate, care înregistra convorbirile telefonice si urmărea orice miscare a populatiei printr-o retea vastă de informatori.
In perioada comunista din istoria Romaniei,tara a fost cunoscuta cu denumirile oficiale Republica Populara Romana si respectiv, Republica Socialista Romania. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a făcut presiuni pentru includerea în guvernele postbelice a unor reprezentanti ai Partidului Comunist, recent reintrat în legalitate, (partidul fusese interzis în 1924 ca urmare a acceptării tezei cominterniste „a dreptului popoarelor oprimate din România imperialistă la autodeterminare până la despărtirea de stat”), în vreme ce liderii necomunisti erau eliminati în mod constant din viata politică.
Regele Mihai a abdicat sub presiune sovietică în data de 30 decembrie 1947 si a plecat in exil. În aceeasi zi, guvernul a proclamat Republica Populară Română. Cauza fundamentala a comunizarii acestui spatiu romanesc si a Europei de Est dupa 1945 a fost intrarea acestui spatiu sub ocupatia militara directa a armatei sovietice . In Romania, armata sovietica a intrat mai intai ca armata inamica de ocupatie, iar dupa 23 august 1944, statutul lor s-a schimbat in armate aliate de ocupatie. In 1958 armatele sovietice s-au retras din Romania in urma unei intelegeri dintre Nichita Hrusciov si Gheorghiu Dej, seful comunistilor romani.
Statutul international al Romaniei a fost stabilit prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947 care confirma mentinerea Romaniei in sfera de influenta sovietica. Romania era considerata invinsa, iar trupele militare sovietice aveau misiunea de a impune prevederile tratatului.
Steagul României comuniste (1965-1989)
Caracteristicile regimului comunist din Romania
1. Regimul comunist din Romania a fost un regim de tip totalitar si in consecinta a avut toate trasaturile acestui tip de organizare politica si sociala: antidemocratic, anticapitalist, antimodern, bazat pe teroare, antiegalitarist si agresiv, cultul conducatorului.
2. In evolutia sa, regimul comunist din Romania a avut doua etape: etapa regimului stalinist si cea a celui national-comunist.
3. In Romania regimul comunist a fost o copie fidela a tipului de stat si societate din Uniunea Sovietica. In fapt, regimul comunist a realizat o sovietizare a intregii societati romanesti. In unele situatii era vorba de rusificare.
4. In toata perioada sa de existenta regimul comunist din Romania a fost subordonat Uniunii Sovietice. Intre 1945 si 1989 Romania s-a aflat la nivel international in sfera de influenta sovietica.
5. O caracteristica a fost si guvernarea prin teroare, institutiile de represiune au fost create dupa modelul celor sovietice: Securitatea (politia politica), militia (forta de impunere si aparare a ordinii publice), justitia (judecatorii si procurorii) si armata, lagarele de munca.
Rețeaua carcerală și de lagăre a Republicii Socialiste România
Nicolae Ceausescu(1918-1989
In 1989, Ceausescu a anuntat că România nu mai are datorii către alte tări. România începuse să dea cu împrumut altor tări în curs de dezvoltare si să aibă o balantă comercială favorabilă, fapt ce a nemultumit, se pare, marile puteri obisnuite să fie singure pe piata acordării de credite.
Se poate aprecia cu hotărâre că epoca lui Nicolae Ceausescu a avut efecte economice fără egal în istoria tării si, probabil, greu de atins în viitor. Sunt foarte greu de enumerat toate salturile general economice, sau cele ale industriei, agriculturii, constructiilor civile realizate în această perioadă, făcând abstractie de comunism în sine si de neajunsurile politice acelui regim devenit odios. Guvernantii ce au urmat au transformat tara într-o simplă piată de desfacere pentru alte puteri europene, sau din afara continentului, precum SUA, China, Turcia, etc.
Defilare 23 august
Bibliografie:
Google Images
Wikipedia
Proiect realizat de:
Iordache Bianca
Paraschiv Malina

Profesor:Vlad Emilia
http://www.comunismulinromania.ro/
Nikita Hrusciov primit la Bucuresti de Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu si alti lideri comunisti (iunie 1960)
Full transcript